שאלה על Fractional reserve banking

jehenam

New member
שאלה על Fractional reserve banking

אם הבנקים בישראל מחויבים להחזיק בכספת 30% מהפקדונות ואני הפקדתי בבנק 36 ש"ח, אז עכשיו הבנק יכול להעניק הלוואות בסך 27 ש"ח (ולהשאיר 9 ש"ח - 30%
מהפיקדון) או שהוא יכול לתת הלוואות על סך 108ש"ח (מכיון שיש לו פיקדון של 30% מההלוואות- 36 ש"י)?

ת'כלס השאלה שלי היא האם הבנק יכול לייצר כסף כמו שראיתי בכמה סרטונים ביוטיוב בנושא

motyka

New member
חישבת לא נכון

אתה מפקיד 36, הבנק שומר אצלו 30% שזה 10.8 ומלווה 25.2

הלווה מפקיד את הכסף בבנק, הבנק שומר אצלו 30% שזה 7.6 ומלווה 17.6

הלווה מפקיד את הכסף בבנק, הבנק שומר אצלו 30% שזה 5.3 ומלווה 12.3

הלווה מפקיד את הכסף בבנק, הבנק שומר אצלו 30% שזה 3.7 וכך הלאה

paretomc

New member
למעשה היחס גבוה בהרבה אבל זה חסר משמעות

לפחות פי 5 מבסיס הכסף, לכל מדינה החוקים שלה בעניין.

אבל המונח "מייצר" הוא במירכאות, מאחר ומי שבאמת חייב את הכסף זה לא הבנק המסחרי אלא הבנק המרכזי (בנק ישראל, הפד...).

גל הסרטונים שמתרוצצים ברשת, וטוענים שמדובר על בועה - פשוט מגוחך ולא רציני. אין לשיטה הזו כל משמעות.

למעשה, השיטה בה הבנק המרכזי מדפיס כמות קטנה של כסף (בסיס הכסף) ומאפשר לבנקים להכפיל אותה פי כמה, היא פשוט דרך לאפשר התנהלות חלקה יותר של השווקים.
פעם היה סחר חליפין - תן תרנגול, קבל רבע כבש.
אח"כ עבור לחומרים מתווכים - מתכות יקרות - עדיין סחר חליפין אבל עם תיווך שמאפשר להקל על התנועה בין הסחורות, ומאפשר לי, שאין לי תרנגול אלא תפוחים לקנות ישירות רבע כבש ולא להחליף תפוח בעוף ורק אח"כ ללכת לכבש הטעים והשומני. יאמי.

אח"כ בא שלטון ואמר - מעכשיו אני מנפיק מטבע שאני קובע את הערך שלו, ואחראי כלפיכם שתקבלו עבורו את התמורה.

ואח"כ באו הבנקים ואמרו - עבדת קשה בקיץ ויש לך הון קטן? יש אנשים שהעבודה שלהם היא בחורף, והם יהיו מוכנים לשלם לך ריבית בשביל שתעזור להם עד שהם ירוויחו את שכרם.
מאחר ואתה לא מכיר אותם, תן לי את הכסף, ואני אהיה אחראי כלפיך שתקבל אותו בחזרה.

זה היה הסיפור, הרבה לפני שהיו בנקים מסחריים מנופחים כמו שהיום.

מאחר ואם כל הכסף שנותנים הצדדים שמלווים לבנק, הולך ישירות למי שלווים מהבנק, עלול היה להווצר מצב בו כשמלווה ירצה את כספו בחזרה לבנק לא יהיה.
לכן באו החוקים המודרניים וקבעו שהבנק חייב להחזיק עתודה של מזומנים כנגד הפקדונות שקיבל. זה הכל.

עכשיו, אם לקחת הלוואה מהבנק ואתה הולך איתה לקנות מוצרים ושירותים, חלק מהכסף שלך בסופו של דבר הופך לרווח.
את הרווח הזה משקיעים בסופו של דבר בבנק או בשוק ההון, וחלק ממנו חוזר למערכת כפקדון ושוב יוצא כהלוואה.
הבנק המרכזי מפקח על היחס בין בסיס הכסף (מה שהוא הדפיס מראש) לבין כמות הכסף (מה שמתגלגל הלוך ושוב בשווקים), ומקפיד שהיחס יהיה תואם ליעדי האינפלציה ולשמירה על ערכו של הכסף לאורך זמן.

אין כאן בועה.

ai22

New member
השאלה נוגעת לפעילות מתואמת של המוני אנשים

לפי החוק מותר לכל עם ישראל ללכת לבנק באותו יום, ולדרוש פירעון מוקדם של כל הפק"ם שהונפק בארץ.
הבנק מחוייב לאפשר להם (בכפוף לעמלת פירעון מוקדם) וכך תיווצר אנומליה שבה יש בעו"ש של האנשים הרבה יותר כסף מההון ש"קיים".
עד כאן הכל סביר, כי יש לווה ובמקרה הצורך "בנק ישראל" יתן לבנק הלוואת גישור עד לפירעון (הקנס והפרשי הריביות ישמשו בין השאר למימון הלוואה זו), והבנק תמיד יוכל להגיד למפקיד - תחזור מחר (ועד אז תגיע משאית עם כסף לבנק).

אבל חמור מזה, דבר דומה קיים לגבי עו"ש - לבנק מותר לבצע פעולות עם אחוז מסויים מהכסף שנמצא בעו"ש (לכן לעיתים יש בנקים שנותנים ריבית על הכסף בעו"ש). והבנק נותן 70% (ובמציאות בין 89% ל94%) מהכסף למלווים.
אם מחר יש מלחמה, וכולם מרוקנים את חשבונות העו"ש - יש מספר בעיות.
הבעיה ה"קלה" היא שאין מספיק שטרות כסף לכולם, לא בבנק שלך ולא בבנק המרכזי (במקרה הכי גרוע תחכה שבוע שבו הבנק המרכזי ידפיס כספים בכמויות כדי לענות על הדרישה - ולכן יחס הרזרבה נקרא "הדפסת כסף").
בעיה קשה יותר היא שעכשיו יש המון הלוואות, אבל אין שום פקדון שעומד מולם, ואפילו בנק ישראל יתקשה לעמוד בביקושים.
והבעיה הכי חמורה היא שבמצב כזה פשוט לא ניתן לחלק הלוואות - אז כמות הכסף במשק תתכווץ במהירות - (והשטרות שהודפסו כמעט לא יהיו בשימוש).
תרחיש כזה הוא לא בדיוני - במצב של אסון טבע, מלחמה, קריסת בנק או מיתון עמוק זאת תופעה שמתרחשת.

jehenam

New member
שאלה לגבי העו"ש

למה בעצם מאפשרים לבנק להשתמש בכסף בחשבון העו"ש שלי? למי (חוץ מהבנק) יש אינטרס לאפשר לבנק לעשות את זה?
שאלה נוספת: הסברת שיש המון הלוואות, אבל אין שום פיקדון שעומד מאחוריהם. - הרי הבנקים אמורים להחזיק אחוז מסוים מכסף שלי אצלם ורק את השאר להלוות אז איך זה שיש מצב של הלוואות שלא עומד שום פיקדון מאחוריהם?

ai22

New member
זאת השיטה - ופעם היא עבדה

הרעיון היה שאתה מפקיד בכספת בנק (כי זה בטוח יותר מפק"מ בלטה וזול ובטוח יותר מכספת בבית),
הרווחים של הבנק היו בעיקר מהכסף הזה ומפערי הריביות (בין קניה ומכירה).
ובגלל שתופעה שבה המוני אנשים דורשים את הכסף באותו הזמן היא מספיק נדירה, והרווחים מאוד גבוהים - לכאורה כולם נהנו.
זה היה רעיון יפה שעבד מאות שנים.

אבל השלטון בישראל מדכא תחרות, כך שהבנקים האחרונים שנפתחו היו תחת שלטון המנדט הבריטי.
בימי מפאי היו תירוצים - הבנקים היו "חברתיים" - כל בנק חילק הלוואות מוזלות לסקטור מקורבים משלו, ולא ממש התעקש שהכסף יוחזר (זה היה המצב במדינות סוציאליסטיות רבות - כדי להסתיר את חוסר היעילות עד "שהשיטה תתחיל לעבוד").
היום התירוץ העיקרי הוא שהממשלה רוצה לקבל מחיר טוב על הבנקים שבבעלותה, אז היא מנפחת לכל הבנקים את הרווחים.
לא תירוץ טוב במיוחד

במצב כזה, הבנקים פועלים כקרטל ובעיקר מנסים להגדיל מקורות הכנסה - מעבר לעובדים זמניים שנותנים שירות פחות טוב, עמלות שונות ומשונות, שעות פתיחה מוזרות, ריביות לא סבירות על משיכת יתר, פערי ריביות לא סבירים,
אבל אנחנו לקוחות שבויים: אין בנק אחר ומי שלא מפקיד לפק"מ לא באמת פוגע בבנק.
רק מי שמוציא את הכסף מהבנקים בכלל (וכיוון שדי מעט עושים את זה - לבנקים אין חשש).

למעלה