אני שוב לא הכי בטוח שאתה צודק :
ראשית התופעה הגלית קיימת גם קיימת במוט מתכת , בעצם בכל תווך למעט היעדר תווך (ריק) וגם שם יש תנודה גלית מסוג יחיד ,אלקטרו-מגנטי אבל דווקא יותר בסממנים החלקיקיים שלו...ארז : לטיפולך. ככה למעשה מועבר רעש דרך קירות וכדומה. בקיצור : גם מוט מתכת הוא תווך. יש בו תנודות , לחיצות ומתיחות ומאמצים מחזוריים. לחלק מתכתי יש תווך הנקרא התחום האלסטי , שעד אליו , הוא עדיין שומר על צורתו,וחוזר אליה בשכך המאמץ, מאמץ גדול יותר יגרום לעיוות תמידי , ומאמץ חריג יגרום למעבר נקודה הנקראת נקודת הכניעה YIELD POINT אשר ממנה והלאה החלק למעשה כבר כמעט לא מתנגד למאמץ ורק נכנע ומתעוות,כמו מסטיק. החלק משיב לחץ לפי חוקי ניוטון בצורה אלסטית בתחום הראשוני, ועונה על משוואת תנודות מסויימת למאמץ מחזורי , והקפיץ המתכתי הינו הדוגמא הטובה ביותר: חלק מתכת אשר מאפשר תנודות מחזוריות. הסיבה שמסומן סל"ד אסור בתחום מסויים נובעת מהעובדה שתדירויות התנודות של המנוע מחד,שהן מאמצים מחזוריים לכל דבר, ותדירויות המאמצים המחזוריים המופעלים על המדחף המסתובב מאידך,שהלא זו גם פעולה מחזורית לכל דבר, עלולות להפוך בסלד זה למונוכרומטיות.ואז אם הן שואפות לקוהרנטיות אזי תווצרנה התאבכויות בונות במקומות ספציפיים על החלקים , וכך סך כל ההתאבכויות , אם עולה על המותר , עלול לאחר מספר מסויים של מחזורים להתיש את המתכת (לכל מתכת יש עקום S-N משלה ,כלומר שקיים מאמץ מקסימלי S מותר שהוא פונקציה של מספר המחזורים N שבו הוא מופעל על נקודה בחלק, ולאחריו יתחילו להווצר נקעים שיובילו לסדקים שיובילו לכשל,כך שאסור לך לעבור את המאמץ המותר או לחלופין אורך החיים יקטן ,ובמקרה שלנו הוא יקטן דרמטית! פשוט כי ההפרש מופע הפעוט שלנו קובע את ההבדל בין התאבכות הורסת שמקטינה את סך כל המאמץ , להתאבכות בונה שמגדילה אותו) אני יכול להמשיך ככה עוד שעות כי יש המון מה לכתוב פה . לסקרנים אני מציע 2 ספרים: אחד זה מבוא להנדסת חומרים , שנותן את התורה על רגל אחת (ד"ר אלון, פרופסור ברנדון , פרופסון רוזן ופרופסור נדיב) ופיסיקה גלית , שאני כבר לא זוכר מי כתב. אשמח להמשך דיון פורה בנושא.