שאלה על נמלה

יען כי

New member
שאלה על נמלה

ברוכים הנמצאים. השבוע האיר מישהו את עיני בנושא המשפט "לך אל הנמלה עצל ראה דרכיה וחכם". אני, לתומי, חשבתי עד היום שעלינו להביט בנמלה החרוצה, להחכים ממנה, לנהוג כמוה ולא להתבטל. בא אותו רֵע ואמר לי שנמלה אוכלת במהלך חייה משהו כמו חצי גרגר חיטה, אך סוחבת כמה קילוגרמים טובים. כלומר, עובדת ואוגרת סתם ללא מטרה. ופירוש המשפט הנ"ל הוא שעלינו ללכת ולראות איך היא נוהגת, להחכים, ולא לנהוג כמוה. שמעתם פעם על פירוש כזה או שהוא המציא את זה? ואשמח גם למראה מקום לגבי מקור המשפט (אני אוהב מקורים, מי שמכיר אותי יודע).

nutmeg

New member
אני לא מכירה

את הפרוש השני. גם כשקראתי אותו עכשיו הוא נשמע לי מופרך, בעיקר מכיוון שכל המשפט נכתב בטון חיובי. אם היו רוצים שנסיק מסקנה שלילית (לא להתנהג כמוה) - המשפט כולו היה צריך להיות בנוי אחרת.

אלעד2

New member
הפרוש מופרך לחלוטין מההמשך:

אשר אין לה קצין, שוטר ומושל תכין בקיץ לחמה אגרה בקציר מאכלה עד מתי עצל תשכב? מתי תקום משנתך? באמת מתי? הא?

לא.

כי למה "עצל" ולא "וורקוהוליק", "בונה פיתום ורעמסס", "מכלה חייו לריק" או (לא מצליח למצא מלה אחת מדיקת)..? אם הכתוב גוער בקּורא על עצלותו- משמע שתכונתה של הנּמלה אותה הוא מציע לו לנכס בקופי-אנד-פייסט היא חריצותה ואף לא אחת אחרת (במקרה דנן).

יען כי

New member
תודה לכם

נתתם לי מספיק אסמכתות ללכת אל חברי, לומר לו שהוא אדיוט, וחכם.

אוֹחַ

New member
ואחיתופל? מה היה רע בעיצתו?

ומה שזה מזכיר לי זה את הסיפור על קמחית, שאפילו קירות ביתה לא זכו לראות את שיער ראשה ולפיכך זכתה(?) לשבעה בנים - כהנים גדולים. א-מה, כהן גדול תולה את הנעליים רק במיתתו או אם הוטל בו מום או קלון אחר (לא נפרט). צא וחשוב: שבעה כהנים גדולים כולם אחים...

אוֹחַ

New member
ברור! יום עֲצָתִי הוא יום אסוני.

סליחה. יש לי אייזה חשבון לא סגור עים יודים...

עגנון

New member
זה מחזיר אותי אל הצבא....

בצבא יש פקודת מטכ"ל, מסע התעוררות ל"ימים הנוראים", ובא מוטל על הרב הפיקודי לסייר בבסיסים השונים ולדרוש. אבל מה? הרב של פיקוד דרום דאז היה נוהג למחזר דרשותיו (או שמא אומר דרשתו), ובכל שנה היה מתחיל: "מי יודע כמה זמן חיה נמלה? הזקנות מגיעות לחצי שנה. וכמה מתוך מה שהיא אוספת היא אוכלת? אפילו לא גרגר חיטה!". הגר"א מדבר על זה, אבל רואה זאת לחיוב, וללמידת מידת הזריזות הימנה. ואם אתה אוהב מקורים לך אל החסידה, האנפה, הבולבול ודומיהם.

hillelg

New member
ועוד משהו על 'לך אל הנמלה עצל'

בספר על הפיזקאי הגאוני (חתן פרס נובל) ריצ'רד פיינמן - "אתה בטח מתלוצץ, מיסטר פיינמן!", הוא מספר על ניסוי שהוא ערך בשביל לבדוק איך הנמלים הולכות בטור כל כך ישר. האם יש להן חוש גיאומטרי? הוא עקב אחרי נמלים שמגיעות לראשונה אל קוביית סוכר, והנמלה הראשונה שמצאה אותה חוזרת אל הקן בנתיב שהשאירה אחריה, בדיוק באותה דרך שבה הלכה - דרך מפותלת ועקלקלה מאוד. לאחר מכן באה עוד נמלה בעקבותיה, באותה דרך פתלתלה. הוא סימן את מסלולי הנמלים וגילה שהנמלים אמנם עוקבות אחרי הנתיב, אך מדי פעם "חותכות" פינות כאשר הן כבר מריחות את המשך הנתיב אחרי הפינה. כך, לאט לאט, המסלול מתיישר והולך, עד שהוא נעשה ישר לחלוטין. ואז הבנתי פשט* חדש בפסוק: "לך אל הנמלה, עצל, ראה דרכיה, וחכם" - לך אל הנמלה, ראה איך היא מנצלת את עצלנותה ליעילות, ותראה את אתה יכול להיות גם עצל וגם חכם. --------------- *זה "פשט" במובן הדרש של המילה. באמת הקונטקסט לא מתאים. אבל זה נפלא, לענ"ד.

hillelg

New member
האמת היא שהמיון יהיה רק ביום ראשון

אבל לשריון, כמדומני.

למעלה