שאלה על מילה...

assaf747

New member
שאלה על מילה...

כאשר יש לי שטר של 100 שקל ואני רוצה להמיר את הכסף ל5 שטרות של 20 אני - פורט את הכסף... כאשר יש לי 5 שטרות של 20 שקל ואני רוצה להמיר את הכסף לשטר של 100 שקל אני...? קיצר ההפך מלפרוט..(פשוט אני לא בטוח שככה רושמים את זה...)

or99

New member
התשובה היא...

מצרף. כמו במשנה זו: "פודין מעשר שני כשער הזול--כמות שהחנווני לוקח, ולא כמות שהוא מוכר; כמות שהשולחני פורט, ולא כמות שהוא מצרף." (משנה מעשר שני ד,ב) ולמי שיש כוח, קצת פלפולים: במשנה זו מופיע הפועל פ-ר-ט במשמעותו הרגילה*: "הפורט סלע של מעשר שני בירושלים--בית שמאי אומרים, בכל הסלע מעות; ובית הלל אומרים, שקל כסף ושקל מעות." (משנה מעשר שני ב,ט) למרבה ההפתעה, וכבר העיר על זה עגנון (אני לא עושה אאוטינג), במשנה הקודמת מופיע השורש פ-ר-ט במשמעות ההפוכה - של צירוף! "הפורט סלע מִמְּעות מעשר שני--בית שמאי אומרים, כל הסלע מעות; ובית הלל אומרים, שקל כסף ושקל מעות. רבי מאיר אומר, אין מחללין כסף ופירות על כסף; וחכמים מתירין." (משנה מעשר שני ב,ח) ולפי זה אם יש לך כל מיני מטבעות, ואתה מעוניין באחת של חמישה שקלים, תוכל לומר לקופאית: "פרטי לי מזה חמישה שקלים". *סלע = כסף גדול עשוי מכסף, מעות = כסף קטן מנחושת. שקל = חצי סלע, גם הוא שווה כמה מעות. האדם צריך מעות כדי לקנות אוכל, אלא שכדי לא להיסחב עם כסף קטן, מצרפים אותו לסלעים.

assaf747

New member
תודה רבה על התשובה ה-

מפורטת...

MAX 1

New member
ואם אני שואל בחנות

האם אפשר "להפוך" את (דוגמא) המטבעות של שקל למטבע של חמש האם זה אפשרי בעברית תיקנית או שזה נשמע רחובי?

dorgad

New member
תאר לעצמך שאתה מבקש במכולת למצרף

את המטבעות של שקל למטבע של חמישה שקלים...
דור

למעלה