שאלה על חרדת בחינות

ללילילל

New member
שאלה על חרדת בחינות

שלום לכם ותתחדשו על הפורום החדש, נראה מעניין ביותר! מקווה שתוכלו לעזור בשאלה: במסגרת לימודי שדה אני עובדת עם נערה, שאחד הנושאים שמאוד מטרידים אותה הוא חרדת בחינות. מקריאה הבנתי ששיטות קוגניטיביות הן היעילות ביותר להתמודדות, כשמשלבים הרפיה, טכניקות למידה ושינוי חשיבה. אני תוהה איך אני יכולה ליישם את הדברים כדי לעזור לה כשאין לי הכשרה בטיפול קוגניטיבי אלא רק (קצת) ידע תיאורטי - האם לדעתכם אפשר "ללוות" מזה טיפים או כיוונים שבאמת יסייעו לה? יש רעיונות בשבילה? לנערה כנראה יכולת לימודית טובה שמתבטאת יותר בחלק מהמקצועות. יש לה מוטיבציה עקרונית אך היא מתוסכלת ומאבדת עניין מול מצבים בהם השקעה רבה לא משתלמת ולא באה לידי ביטוי בהישגים. אני חושבת שיש מקום גם לדברים אחרים שמפריעים להתרכז או תופסים "אנרגיה" ומקשים, ואין ספק שהטיפול מאפשר הזדמנות לבחון אותם, אבל עדיין במקביל הייתי רוצה לתת לה גם משהו קונקרטי שמתייחס לבחינות. תודה!

שריד

New member
העלאה למודעות

ללילילל, שלום כפי הנראה יש לא מעט אפשרויות לעבוד עם הנערה הזו. בנוגע לחרדת בחינות, כדאי לעזור לה קודם להבין ממה היא חוששת. דרך אחת היא לבקש ממנה לכתוב על דף חלק את כל האסוציאציות שיש לה כאשר היא חושבת על בחינה מבלי לסנן לעודד אותה לכתוב עוד ועוד כל מה שנראה לה קשור ולא קשור. לאחר מכן, תוכלי לראות מה יש על הדף יחד אתה ואז תוכלו להתחיל לסדר, לארגן את החומר. הסדר והארגון של האסוציאציות ירחיק אותה מהחרדה עצמה על הבחינה. תבקשי ממנה לחלק את הכתוב לקבוצות, לחאר מכן אולי אפשר לחלק בצורות נוספות. אח"כ לנסות לדרג אותן לפי קריטריונים שונים לבחירתה. חשוב לעודד אותה לעשות את העבודה. בכל התהליך כדאי גם לתת לה משוב חיובי על אופן הביצוע החל מהארגון על הדף דרך כתב היד הברור, הניסוח המדוייק או החלוקה לקבוצות המגוונת וכו'. מעבר לכך כדאי לשאול אותה כיצד היא מארגנת את הבחינה. האם היא קוראת את כולה מראש, איך היא עונה לשאלות לפי הסדר שהן כתובות או לפי דרגות הידע שלה, מה מידת המודעות שלה לגבי הניקוד של כל שאלה וכו'. בהצלחה ונשמח לדעת איך הולך שריד

ללילילל

New member
תודה על הרעיונות!

מה דעתכם על לימוד ואימון של טכניקות הרפיה כדרך להתמודד עם חרדה בכל מני מצבים?

עדנה

New member
עוד רעיונות

ללילילל שלום, ידוע לי שיש נסיון בתחום חרדות וטכניקות הרפיה וכדאי לבדוק זאת עם אנשים בעלי נסיון בתחום. הייתי רוצה להוסיף עוד שאלות והתייחסות לגבי התחושה עצמה של החרדה על פי הגישה הקוגנטיבית דינאמית. יתכן וניתן לזהות ביחד איתה האם יש מצבים דומים שאינם בחינות בהם היא חשה תחושה כמו זו או האם יש מצבים של "בחינה" או שאלות בהם היא לא מתקשה ולא מתעוררת אצלה חרדה. יש מקום לבדוק האם יש תחומים בהם היא נבחנת וקל לה יותר והאם יש תחומים בהם החרדה מציפה יותר. בעזרת השאלות האלה ניתן יהיה אולי להגדיר את מקור החרדה כמו למשל הדרישה להתנסח בכתב או אירגון הדף בתרגילי חשבון וכו'. בהצלחה

המבחן

הרעיונות שנתנו לך חברי הם טובים בעיני ובוודאי אם תעבדי אתם במשך כל השנה הם יועילו בהמשך. הם בעיקר נוגעים לעבודת עומק וזה טוב וחשוב. שריד רמז לך שכדאי לעבוד איתה על התארגנות במבחן עצמו ואני חושבת שכדי לתת עזרה ראשונה זאת הדרך הנכונה. הייתי כותבת ביחד איתה דף הנחיות לנבחן ובו יש הוראות ללפני המבחן אבל חשוב יותר בשעת המבחן עצמו. לדוגמא: הציוד שאני מביאה למבחן:(כולל בקובוק מים ואולי ממתק) קריאה ראשונה של כל השאלות ותכנון הזמן של הבחינה, לדוגמא אם יש לי ארבע שאלות פתוחות וכל אחת בת 25 נקודות והבחינה היא של שעתים עלי להקדיש חצי שעה לכל שאלה, לכתוב זאת ליד השאלה ולעבוד עם שעון. וכך הלאה, רב המבחנים הם כמובן מורכבים יותר, אבל זה העקרון. איך אני מתנהגת כשאני תקועה ולא זוכרת? איך אני מתנהגת כשאני כותבת וכותבת ואני רק בשאלה הראשונה ועברה כבר שעה שלמה.... מה אני כעושה כשאני לא מבינה שאלה וכך הלאה.... מנסיוני ככל שמצב הבחינה או ההתנהגות סביבה פחות מלווה באי וודאות החרדה יורדת. דרך אגב את יכולה להדגים לה את הצורך בכך על ידי זה שתתנוי לה משימה מעורפלת בלי להסביר לה למה היא צריכה לעושת זאת ותלחיצי אותה בזמן...ותראי איך היא מגיבה ותתני לה פידבק על כך אחר כך תני לה משימה אחרת תגידי אותה בזמן ותסבירי לה למה את נותנת לה אותה משימה, מה את רוצה לבדוק או לפתח אצלה וכדומה ותראי איך היא תעשה משימה זאת. אני מניחה שעם המשימה השניה יהיה לה קל יותר. תני לה פידבק על ההבדל בין שתי המשימות.... בהצלחה נעמי

למעלה