מילה אחת לפני האחרונה
טוב אז נעזוב את נושא האבולוציה ונסכים שלא הוכחת בצורה ברורה שהאבולוציה מחייבת יצירת מוסר, ואני לא הוכחתי בצורה ברורה שהאבולוציה שוללת יצירת מוסר, בגלל שהפסקנו את הדיון. התגובה לשאלת התינוק - אתה כותב "אין זה סותר את טענתי", אבל אתה בעצם טוען אחר כך טענה שונה במקצת. ועכשיו הטענה המורחבת שלך היא שיש מעין "הכנה מוסרית" בתינוק שמתפתחת בהמשך ע"י מוסר גנטי + מוסר שבא מחינוך. עכשיו אני יכול לטעון את הטענה שלך על האבולוציה בדיוק! אצל כל בן-אדם התפתחה מחשבה, ובן אדם כלשהו הבין שאם הוא יהיה אלטרואיסט הוא יהיה לו יותר קל כומ שטענת שאלטרואיזם תורם לכל אינדיבידואל. הוא העביר את המסר הזה לאנשים אחרים ע"י חינוך וזה פותר את הבעיה שהייתה לי עם הטענה שלך בקשר למוסר גנטי כי בגנטיקה אין חינוך, אבל בהמשך המוסר שלו התפתח למספר כיוונים שונים. בקשר לשפה, גם חומסקי מסכים ששני אנשים שיבודדו מלידתם בלי קשר לעולם החיצון לא יפתחו שפה משל עצמם, אלא גם פה זה ידע אנושי נצבר שהועבר ע"י חינוך. "מדוע בכל מקום בעולם לקפוץ למים ולהציל אדם טובע זה חיובי?" - נחזור לתאוריה האפשרית שלי - זה חלק מהמאפיינים של המוסר הקדמוני שפותח בתחילה ולכן עבר לכל סוגי המינים. אבל כשמגיעים לנושאים מסובכים יותר - שם כבר המוסר משתנה. עכשיו, מה אני בעצם רוצה לאמר? מהתחלת הדיון, המטרה שלי הייתה להראות שהמוסר שלכם, האתיאיסטים שמתדיינים איתי פה, הוא לא משהו שטבוע בגנים של האדם, אלא מוסר שנרכש ע"י חינוך. ומכאן יוצא שאתם לא יכולים לטעון נגד הדת שהיא לא מוסרית - ולצפות ממני לאמר: אמנם הדת היא לא מוסרית, אבל צריך לקיימה גם כך. אני אומר: הדת היא המוסר שלי! ולפי דעתי אתם לא מוסריים כמוני. אבל שוב, כל זה מתבסס על זה שהמוסר הוא לא גנטי ואת השאלה הזו השארנו פתוחה. עכשיו, אם לדבר בכנות - גם בי טבוע מוסר שדומה לשלכם שחונכתי עליו בילדותי, למרות שנולדתי למשפחה דתית. גם משפחות דתיות לא מחנכות למוסר יהודי אמיתי. זה מתבטא בזה שאומרים לי שאסור לי להרביץ לאחי כי זה רע, ולעומת זאת אומרים לי שאסור לבן לגעת בבת כי ה' אמר שאסור, כאילו שיש הבדל בין מה שה' אומר שאסור לבין רע. זאת הסיבה שהמוסר היהודי לא טבוע בי, אבל אני בוחר לנסות ולקבל על עצמי את המוסר היהודי למרות שזה קשה. ובקשר לרמב"ם, אני חולק על הרמב"ם בקטע הזה. כן, כן, מה ששמעת. איתי חולקים עליו רוב חכמי ישראל כולל כל חכמי הקבלה אבל לי יותר חשוב שאני חולק עליו כי .אני חושב אחרת. עוד הערה קטנה: האם זה מוסרי אם אח עקר יתחתן עם אחותו העקרה כולל יחסי מין??? ולכן כל מה שהתשובה שלך הראתה זה שהמוסר שלך נובע ממניעים אמיתיים בדרך כלל אבל הוא נכנס לתת-מודע ושם הוא מתעוות, כי אם הוא לא היה משתנה בתת-מודע אז תת-המודע שלך לא היה מתנגד כל-כך לרעיון של אח ואחות עקרים שמתחתנים. דבר אחרון - אני מכריז בזאת שאני מעניק לך את זכות המילה האחרונה. אני לא ימשיך בדיון פה ואתן לכל מי שיקרא אותו להחליט לעצמו. זה פשוט גוזל ממני יותר מדי זמן, למרות שהדיון עצמו הוא ענייני אינטילגנטי ולא מתלהם.