שאלה על דוד

zippe

New member
שאלה על דוד

אני מאוד מקווה לא לעשות פדיחות, אבל יש לי שאלה בסיסית שמציקה לי מאוד. אם שאול ראה בדוד אויב, איך זה שדוד מלך ולא בנו יהונתן? ולמה בקינת דוד, דוד חש צער רב על מות שאול? הוא לא ידע שהוא ראה בו אויב?

יהונתן מת ביחד עם שאול בגלבוע

תראה בשמואל א פרק ל"א (הפרק האחרון). שאול באמת רצה שיהונתן בנו ימלוך אחריו. האם דוד באמת חש צער על מות שאול? קשה לדעת. לדעתי, יותר סביר שהוא פשוט התנהג בדיפלומטיות, כדי להתחבב על העם, ולהגדיל את סכויות לזכות במלוכה.

סוריאל

New member
שאול ושלושת בניו מתו

בקרב עם הפלשתים בגלבוע. עד שזה קרה דוד הספיק לצבור הערצה עממית ולא מעט תומכים (ארבע מאות לוחמים, זה לא הולך ברגל), ואחרי מות שאול תפס את השלטון ונפטר מהיורשים האפשריים. לפרטים נוספים פנה לפרקים הראשונים של שמואל ב'. ולעניין שאלתך השנייה: דוד ידע היטב מה חשב עליו שאול. משמעותה של הקיה, לפיכך, היא עניין לפרשנות: הערכה אמיתית למלך הראשון בישראל, שאיחד את השבטים והיכה בפלשתים אף שהובס לבסוף על ידם; או יצירת דימוי חיובי לעצמו (לדוד) על חשבונו של המלך המת.

shushu10

New member
ממש לא פדיחות...

לשאלתך הראשונה איך זה שדוד מלך ולא בנו יהונתן? יש 3 תשובות שיניחו אולי את דעתך א) דוד נבחר להיות מלך כידוע. "...ולך אשלחך אל ישי בית הלחמי כי ראיתי בבניו לי מלך; " ב) יהונתן לא מעונין במלוכה ואומר לדוד: "אל תירא כי לא תמצאך יד שאול אבי ואתה תמלך על ישראל ואנכי אהיה לך למשנה וגם שאול אבי ידע כן" (כג',17) ג) שאול לדוד: "ועתה הנה ידעתי כי מלך תמלוך וקמה בידך ממלכת ישראל;, ׁ(כד ' ,21) לשאלתך השניה : לדעתי, דוד אכן חש בצער רב על מות שאול למרות שראה בו אויב, אך ידע להתעלות גם ברגעים קשים ולא ניצל הזדמנות נשנית וחוזרת להורגו - וזאת עקב הערכתו למלך שהוא בחיר האל. היה בו בדוד פן ערמומי ג'ינג'י יחד עם גדולת נפש.

פלגיה

New member
למה פאדיחות?

אלה שאלות טובות מאוד. התשובה הראשונה היא ששאול אכן ראה בדוד אויב, בעיקר בגל האיום של דוד על מלכותו של יהונתן, וזה הוא אפילו אמר ליהונתן. בסופו של דבר יהונתן מת, אבל כנראה שגם אילו הוא היה בחיים היתה חברותו לדוד עולה על הכל ודוד היה מולך. בקינת דודעל שאול, לפי איך שאני רואה את זה, יש שני מימדים. אחד הוא המימד האנושי ובו דוד מתאבל בעיקר על חברו יהונתן, והיה מימד פוליטי - כי בגלבוע נחל ישראל כולו תבוסה והצער הוא צער לאומי.

eyalnadav

New member
תשובה פשוטה עם הערות

התשובה ה-1 שדוד מלך ולא יהונתן שהשיבה אשבל היא נכונה. התשובה ה-2 פלגיה השיבה נכון - ואני אוסיף שחייבים לקרוע קריעה ולהתאבל כי זה צער רבים (מובא בתלמוד בסוף מסכת מועד קטן ) מה שאוסיף ל קודמי , שיש פרק בתהלים שכתוב שדוד שר שה' הציל אותו מכף אויביו ומשאול - ומסבירים חז"ל שהחלוקה מעידה ששאול היה שקול כאויב כנגד כל אויביו האחרים של דוד. ואומרים חז"ל שהייתה תביעה מה' על דוד שאמר שירה על מפלת שאול יש לדעת ששאול ויהונתן בנו היו גדולי הדור בתורה ויראת שמים (היו נשיא ואב"ד של הסנהדרין ) ומצד זה היו יותר גדולים מדוד -כך אומרים חז"ל!! כך שיש לכל אדם להתאבל עליהם במותם וכל שכן במות טרגי במלחמה עם הפסד צבאי לפלשתים. מה שאעיר לקודמיי - שהקדמונים שהיו לפני 3000 שנה לא היו קטנים כמוני במידות- זאת אומרת ש"הפוליטיקה" שלהם, זה לא היה כמו שרואים עכשיו. בנוסף דוד לא שמח על כך ששאול ויהונתן מתו, וכך הוא לא היה צריך להתחבב על אף אחד. הוא קיבל את משיחת המלכות משמואל הנביא ודבר הנביא ודבר ה ' צריך להתקיים מכל מקום .הוא המשיך למלוך על יהודה במשך 5 שנים אחרי מות איש בושת שמלך שנתיים (ביחד 7) עד שקיבל את המלכות על כל ישראל ע"י הזקנים. דוד לא הרג את בית שאול - הוא הצטער על מות איש בושת (ע"י עבדיו) ועל מות אבנר ע"י יואב. ומפיבושת בן יהונתן היה מאוכלי שולחנו.

zippe

New member
המון תודות :)

נחמד לקבל כ"כ הרבה תשובות, ותשובות שמעודדות להמשיך להתעניין במיוחד.

יהוחכם

New member
טוב הסיפור של דוד זו רק חצי האמת...!!!

מי שקורא את התנ"ך פשוטו כמשמעו שלא נדבר על אלה כאן שמצוטטים מהתלמוד ומקורות מאוחרים יותר שברור שהם פרו המלך דוד רואה כמובן רק צד אחד. הרי גירסתו של שאול לא נמצאת לצערנו במקרא אלה רק גירסתו של דוד (שמשום מה מתנצל כל הזמן ועל כך נאמר "על ראש הגנב בוער הכובע") זה פחות או יותר כמו לשמוע במלחמה האחרונה רק את הצד שלנו או לחילופין רק את הצד של החיזבאללה ...לא ממש דומה נכון??? ובכן בין השורות ניתן לראות שדוד מלכנו האהוב הוא לא בדיוק שה תמים...בואו נבחן את העבודות וזאת ע"פ המקרא!!! תחשבו אילו עובדות היו בפנינו לו היינו מקבלים את גירסתו של שאול ובכל זאת...: 1. הוא כאמור מתנצל כל הזמן ...הוא קטן הוא חלש הוא פישפש וכו...וכו.... כבר מחשיד.... 2. משום מה הוא ביחסים טובים עם אויבי שאול...מעניין (נחש מלך עמון ואכיש מלך גת שם גם הוא מתיישב כי כמובן רודפים אחריו המסכן...) 3. לא ברור באילו נסיבות הוא מכיר את שאול כאמור להכרותם יש שתי גרסאות שונות במקרא ולא בכדי (אני מנוע מלהרחיב בנידון היות ואני כותב מאמר בנושא נא לפתח את הדמיון...) 4. הוא יוצא עם אכיש מלך גת למלחמה כנגד שאול!!!(הוא כמובן לא התכוון...) ורק בגלל שהוא לא מוצא חן בעיניי סרני פלשתים הוא נאלץ לחזור לצקלג (ושם לגלות שהעמלקים פשטו על עירו) ושוב מעניין מה היה קורה לו היו מקבלים את האדון בברכה.... 5. הוא מוקיע שבעה מצאצאיו של שאול (כמובן רק בגלל שהגבעונים דורשים זאת -וסליחה על הציניות לא התאפקתי) בואו נחשוב מעשית מה האינטרס שלו... 6. כל מי שבא עם בשורה מרה על אויביו קרי שאול , אבנר, איש בשת....במקרה הטוב הוא הורג אותו (העבד העמלקי שהרג את שאול ובני רימון הבארותי שהרגו את איש בושת) במקרה הפחות טוב (יואב בן צרויה) הוא מכריז על אבל ממלכתי והסתייגות וסילדה רבתי ממעשיו של האדם הקרוב אליו ביותר בטוענה שהללו בני צרויה "קשים ממני". לא קצת מחשיד תגובות קיצוניות שכאלה כאשר מכל מוות של כל אחד מהאישים הללו אתה הוא המרוויח העיקרי??? לו היה מסתפק בנו טווב זה דרכו של העולם זה עוד איך שהוא היה עובר אבל כאמור דווקא התגובות הקיצוניות מחשידות הרבה יותר.... זה כמובן לא הכל אבל אלו הדברים שמצאתי לנכון להביא בשלב זה ואני בטוח אעורר את חמתם של חלק מהאנשים כאן אבל מתנצל לא יכולתי להתאפק.... אז הנה עוד דעה לא ברוח פרשנות המקרא המסורתית אבל ככל הנראה וסליחה על היומרנות קרובה יותר למציאות...

shushu10

New member
אנחנו מדברים בדמות מאד מורכבת בתקופה

סוערת מבית ומחוץ. דוד בונה אימפריה ענקית בדם, יזע ודמעות, אותה הוא מוריש לבנו על מגש של כסף. כולל אוצרות ,ביניהם גם שלל רב מהעמים שמסביב,(גם מאותם אלו שהתחבר אליהם בזמן המסתור) - לבנית ביהמק"ש. אם אפשר לראות גם את הצדדים החיוביים באופיו, וביניהם הויתור על האפשרות "לגמור" עם שאול אחת ולתמיד - צריך לשים הרבה לזכותו על כפות המאזניים ואז אולי תופתע לדעת שהחיוב עולה על השלילה . אל תשכח שהתנ"ך לא מסתיר את מעלליו של דוד, וכנגד לא מסתיר את חרטתו והודאתו במעשיו. אין כל צורך לחזור ולהדגיש זאת במטרה להכפיש את שמו, מה גם שהניתוח שלך לא תמיד קולע אל המטרה.

יהוחכם

New member
הכוונה לא היתה להכפיש אלהלהאיר זוויות אחרות

אני לא רוצה להיכנס לחויכוח מיותר כי ברור לי שאת/אתה מגיעים לא מהזוית של ביקורת המקרא ... אגב ושוב אני לא רוצה להכעיס אבל לא בטוח שהיתה לג'נג'י כזו אימפריה גדולה כפי שהיא מוצגת במקרא... טוב כאמור יש עוד הרבה מה לומר בנידון אבל זה הכל שאלה של מאיזו נקודה אנחנו יוצאים...

shushu10

New member
מזתומרת אתה לא בטוח ?

למה שלמה יושב בשקט על זרי הדפנה , לדעתך? התחלת ל"האיר" את השלילי באופיו והמשכת בספקנות בדבר אמיתות גודלה של האימפריה , וזאת כנראה על פי קהלת פרק ז': "טוב אשר תאחז בזה וגם מזה אל תנח את ידך כי ירא אלהים יצא את כלם";

פלגיה

New member
הגישה הפופולרית בחקר התנ"ך

היא להמעיט עד כמה שאפשר בהיקף של מלכות יהודה בתקופת דוד ושלמה, ולהסביר שלמרות נמה שהתנ"ך אומר היא לא היתה עד כדי כך גדולה ונחשבת. ענין של אופנה.

זה לא חכמה

לבטל דעה במילים "פופולרית" או אפנתית". אם את לא מסכימה עם דעה (ואני עצמי בכלל לא בטוחה שאני מסכימה עם הדעה הזו), עדיף להתעמת באמצעות טיעונים לגופו של עניין.

למעלה