שאלה על גמילה מקקי

Fishy1

New member
שאלה על גמילה מקקי

שלום! רציתי להתיעץ איתכם. אורי בן 2.9. עושה פיפי בסיר או בשירותים כבר שנה בלי לפספס, אבל רק בעמידה, הוא לא מוכן לשבת על שום סיר ולא על ישבנון בשירותים. בגלל זה הוא עושה קקי רק בחיתול או במכנסיים. הוא לא מודיע שיש לו קקי אלא מבקש להחליף לאחר מכן. הוא יודע שצריך לעשות קקי בסיר, אבל.. אני מנסה לזרום איתו ושנה לא לחצתי עליו בענין ישיבה על הסיר, בערך פעם בחודש אני מציעה לו בעדינות והוא מסרב בתוקף. אני רואה שאין שום התקדמות בענין ולא יודעת האם להמשיך לחכות או צריך להיות יותר יצירתית בניסיונות שיכנוע. אשמח מאוד לכל עצה.

נעה גל

New member
אני הייתי עוזבת אותו עם הנושא הזה

מה שלא הצלחתי להבין מההודעה שלך זה - האם הוא לובש טיטול באופן עקרוני או שהוא מסתובב עם תחתונים? איך הוא הולך לגן? עם טיטול או תחתונים? אם הוא עם תחתונים - האם הוא מבקש טיטול לפני שהוא צריך לעשות קקי?

Fishy1

New member
זה קצת מסובך.

הוא התחיל ללכת לגן רק לפני חודש. עד אז היה בתחתונים, ורק בלילה ובזמן שינת צהרים עם טיטול. בדרך כלל הוא היה עושה קקי ישר אחרי שמתעורר ואז הייתי מלבישה לו תחתונים. לפעמים היו שיבושים ואז היתי מנקה. עכשיו הוא התחיל ללכת לגן לחצי יום ולשם אני שמה לו טיטול.אם הוא בתחתונים הוא לא מבקש טיטול לפני שעושה קקי אבל מייד אחרי זה מבקש שינקו אותו.

נעה גל

New member
אם הוא היה בבית עם תחתונים למה

כשהוא נכנס לגן החזרת לו את הטיטול ליום שלם? וכשהוא צריך פיפי הוא מבקש, או שאת מזכירה לו לגשת לשירותים? נראה לי (מקריאת שתי ההודעות שלך בלבד - וזה בטח לא מספיק כדי לאמוד את המצב כולו) שיש כאן שני דברים - הראשון, שהבן שלך עדין לא בשל לגמילה - למרות היכולת לשלוט על השתן הוא מתקשה לשלוט על הקקי. ממה שאת כותבת אני מבינה שהבעיה היא כנראה לא פיזית אלא יותר רגשית. גמילה מטיטולים (פיפי + קקי)דורשת בשלות מכמה אספקטים: פיזית (שליטה על סוגרים ויכולת התאפקות - וזו הבשלות שמגיעה בדר"כ ראשונה), קוגניטיבית (הבנה של הוראות וכללים) ורגשית(שמשמעותה תלויה בתיאוריה שפועלים על פיה. לדוגמא, פיסכואנליטים אומרים שרגשית ילד צריך להיות מסוגל להיפרד מהפיפי והקקי שלו. פסיכולוגים חברתיים יאמרו שצריכה להיות יכולת עמידה בציפיות חברתיות וכך הלאה). נראה ממה שאת מספרת שיש לו את הבשלות הפיזית, יש לו את הבשלות הקוגניטיבית ורק חסרה הבשלות הרגשית (שהרבה פעמים, אגב, היא זו ש"תוקעת" גמילות). הדבר השני שאני מצליחה לקרוא בהודעות שלך - שאין החלטה מה עושים: גמול או עם טיטול?. כלומר, מצד אחד מבחינתך הוא כבר גמול מצד שני, את עדין מלבישה לו טיטול. הדרך הזו היא טובה כשבראש של ההורה הילד עדין לא גמול ואין ציפיות ממנו לגמילה, אלא, רק בדיקת דרך. נראה לי שאצלך יש ציפיות לגמילה (אני צודקת?) ויש לי הרגשה שהוא מתבלבל מכל המסרים שאת מעבירה לו - פעם עם פעם בלי, תוסיפי לזה חוסר בשלות רגשית. נראה לי שממש בלי להתכוון את מפעילה עליו לחץ שהוא עדין לא בשל לעמוד בו. מה עושים? האמת? אני לא יודעת. אני חושבת שכאימא אני הייתי מחזירה אותו לטיטול לחלוטין (אולי משאירה אותו בבית ערום בלי תחתונים) . הרבה הורים מסתייגים מהפתרון הזה ומהמחשבה ש"חוזרים אחורה". לדעתי בגמילה לא מוצלחת - מעולם לא היה "קדימה" כך שגם אין חזרה אחורה. יש לי הרגשה שאם תרפי לחלוטין מהנושא את תגלי שהוא "יבשיל" מהר יחסית (זה נשמע מההודעות שלך שהוא ממש על הסף). האפשרות השניה היא, להשאיר את המצב כמו שהוא. אני לא יכולה לומר לך אם יש לזה השלכות או לא. באופן אישי, נראה לי לא נכון להשאיר ילד שלא עומד בלחץ תחת אותו לחץ (גם אם לנו זה ממש לא נראה לחץ, אלא זרימה). הפתרון תלוי בך. מה שבטוח זה שלא הייתי מחפשת דרכים נוספות להושיב אותו על הסיר (במיוחד לאור התקיפות בה הוא מתנגד). מה את חושבת?

Fishy1

New member
תודה רבה לך על התשובה המפורטת.

את צודקת, יש לי ציפיות לגמילה, יכול להיות כי עם פיפי הלך לו די קל וגם כנראה בגלל שבארץ שגדלתי (ברה"מ) רוב הילדים בגיל הזה מזמן גמולים וזה יושב לי בתת מודע. אבל אני חיכיתי לגמילה מיוזמתו וכך זה קרה עם הפיפי. אני אשתדל לעבוד על עצמי כדי לא לשדר לא ציפיות יתר, שהוא כנראה לא יכול לעמוד בהן.

למעלה