שאלה על בודהה

שאלה על בודהה

שלום,
אני לא בטוחה שזה ככ קשור לפורום, אבל בכל זאת החלטתי לנסות את מזלי פה.
יש לי שאלה קצת פעורה בנוגע לבודהה ותורתו:
לפי הבנתי, בבסיס תורתו קיימת ההנחה שקיים חוק הסיבה והתוצאה - וזה בעצם העולם הממשי שאנחנו חיים בו. הסיבה והתוצאה ממשיכה ברצף כיוון שאנחנו ממשיכים אותו, עם יצירת סיבות נוספות שמביאות עמן תוצאות וסיבות נוספות וכו...
יחד עם זאת יש אפשרות "להפסיק את הרצף הזה", ולהגיע ל"נירוונה".
השאלה שלי - בודהה, שבעצם לפי שמו - אחד שהתעורר והגיע לאותה נירוונה - איך הוא המשיך לחיות בעולם הממשי וכו? הרי זה מחייב יצירת סיבות חדשות ונוספות.
איך בעצם אפשר גם להיות מואר וגם לחיות בעולם הזה - זה לא סותר אחד את השני?

אני יודעת שהשאלה קצת פעורה, אבל אשמח להסברים
תודה מראש לעונים

הבודהה

בודהה בתרגום חופשי הוא אכן "זה שהתעורר"
אבל בודהה (זה הידוע) היה גם אדם ככול האדם ושמו היה גוטאמה סידהרתא.

גוטאמה נולד אדם ומת כאדם ככול האדם
מי שהתעורר לא היה גוטאמה סידהרתא

אני מבינה שבודהה היה אדם ככל האדם

אבל השאלה שלי, היא איך מבחינה רעיונית אפשר להגיע לאותה נירוונה, ויחד עם זאת להשאר בעולם הממשי הזה, בלי לייצר סיבות נוספות, מה שבעצם סותר את עניין הנירוונה.
והשאלה הזאת אולי מובילה גם לשאלה איך והאם אפשר לערב בין "2 העולמות" - בין הנירוונה והסמסארה? בין המוחלט לבין הלא מוחלט?
בכל אופן, הדגש הוא על השאלה המקורית שלי - אם אדם הגיע להארה ולנירוונה - לאותה הפסקת הסיבתיות - אז איך הוא יכול להמשיך לחיות אדם ככל האדם - הרי זה מביא איתו גם לייצר סיבות נוספות.

זה בדיוק מה שאמרתי

זה שנשאר בעולם הממשי הוא לא זה שהגיע לנירוונה.
זה המשיך לאכול לדבר לעשות צרכים לכאוב ולחלות הוא לא זה שעבורו ספקו הסיבות והתוצאות.

את מדברת על נירוונה וסמסרה כאילו מדובר על תל אביב וירושליים
באמת קשה להיות בו זמנית בתל אביב וירושליים

הנירוונה אם תרצי היא ליבת הסמסרה והסמסרה היא ליבת הנירוונה
כמו ציור היין והיאנג

להוציא את הנירוונה מחוץ לסמסרה זה לא טיבעי.

אוקיי אז אותו אחד שנשאר בעולם הממשי

שאנחנו מסכימים שהוא ממשיך לייצר סיבות וכו - אז הוא לא הבודהה שסיים את מעגל הסיבתיות למעשה?
אז מה הוא מייצג?

מהם בדיוק "ממשי" ולא "ממשי"?

וזה שכואב, חולה ומחרבן - זהו בדיוק מי שמשיג את הנירוונה שאם לא כך אפשר לזרוק את העבודה הרוחנית לפח (כל עבודה רוחנית לצורך העניין).

ועכשיו: כל עוד הבודהה חי בגוף ובעולם ה"ממשי" כלשונך, לא פסקו הסיבות והתוצאות עד שגופו הפסיק לחיות. אולם בעודו בחיים, כשזכה להתעוררות ובודהיות, הרי שהפסיק לייצר סיבות ותוצאות נוספות. איך זה אפשרי? פשוט מאוד: קרמה מתחילה בתודעה, כשמתהוות בה כוונות כאלו ואחרות. הבודהה כבודהה לא מתכוון לשום דבר אלא פשוט הווה, וכמורה הוא נענה אך ורק לסיבות המניעות את חמלתו כדי ללמד. אולם מכיוון שבכל הוויתו הוא משוחרר מכל רצון או כוונה - הרי שפעולותיו הן במחשבה, הן בדיבור והן במעשה כבר אינן הופכות לסיבות הנושאות תוצאות.

מנקודת מבט מסוימת אבל חשובה מאוד, כל תורתו של הבודהה היא למעשה אודות שינוי מצב תודעה מנמוך (המצב שרובנו נמצאים בו רוב חיינו) למצב תודעה גבוה מוחלט שאינו משתנה יותר - ההתעוררות (הארה). לנסות לאמוד ישות במצב תודעה גבוה באמצעות מצב תודעה נמוך יהיה דומה למקרה בו אדם ינסה באמצעות מתמטיקה בסיסית להבין מתמטיקה גבוהה, או שבאמצעות הפיזיקה של ניוטון לאמוד את תורות היחסיות והקוואנטים, או כמו ילד בגן שינסה להבין איך זה להיות באוניברסיטה או בתיכון.

וכמו כן כדאי מאוד ללמוד את שתי האמיתות שלימד הבודהה וזה יכול לעזור להבין את הדברים עוד יותר ביחס למה ש"ממשי" למה ש"אינו ממשי".

נכון הדבר שאין קרוב אלינו יותר מטבע הבודהה שלנו, אולם ההבדל ביננו לבין הבודהה הוא בערך כמו ההבדל בין עץ גדול ופורח עם עלווה שופעת לבין עץ אלון כזרע קטן שעדיין לא נבט, או כשתיל שעדיין מצא בתהליך של גדילה.

אני עוד ב....

"זהו בדיוק מי שמשיג את הנירוונה"

מי זה?

כאבים יש, חרא יוצא ברוך השם.
מי משיג את הנירוונה?

מישהו.

וזה בכלל לא חשוב מי

neophile

New member
בלאשר ולאשרר

אני מדבר על affirming and validating

נורא קל לחזור כמו טוכי על מורים שאומרים שהמציאות זאת אשליה ושהכל זה אחד וכו' וכו'
אבל לאשרר את זה ... אי אפשר .
אני מעדיף להתרכז במה שאפשרי .

למעלה