שאלה על אפיקורסים

שְׁבָא

New member
שאלה על אפיקורסים

אולי תעזרו לי: יש סיפור על אפיקורס מפורסם ואני מחפשת על מי מדובר. הוא ראה פעם אב ובן הולכים בדרך והאב אמר לבן לעלות על עץ ולהוריד משם קן של ציפור. הבן ציית, טיפס על העץ, נטל את הקן, רק אחרי ששילח את האם. בבואו לרדת מן העץ נפל ומת. האפיקורס ראה שהבן קיים את שתי המצוות היחידות בתורה שיש עליהן שכר של אריכות ימים: מצוות כיבוד אב ואם ומצוות שילוח האם, ולמרות זה נפל ומת. כך ראה, והיה לאפיקורס. והשאלה: על מי מדובר? וגם, האם יש לאמר אפיקורס או אפיקורוס.

קידושין לט:

הרי שאמר לו אביו עלה לבירה והבא לי גוזלות ועלה לבירה ושלח את האם ונטל את הבנים ובחזירתו נפל ומת היכן טובת ימיו של זה והיכן אריכות ימיו של זה אלא למען ייטב לך לעולם שכולו טוב ולמען יאריכון ימיך לעולם שכולו ארוך. זה מובאה שרבי יעקב אמר, והתלמוד מתלבט האם זה קרה. בכל אופן איש לא נהיה אפיקורוס מכך, והשאלה היא האם אריכות הימים היא לעוה"ז או לעוה"ב. ויש לומר אפיקורוס.

מוגג

New member
תיקון קל

בירושלמי מסכת חגיגה דף ט מסופר על אלישע בן אבויה שנעשה "אחר" כלומר כופר: ... חוץ מאלישע בן אבויה שידע כחי ומרד בי וכל דא מן הן אתת ליה? אלא פעם אחת היה יושב ושונה בבקעת גינוסר וראה אדם אחד עלה לראש הדקל ונטל אם על הבנים וירד משם בשלום למחר ראה אדם אחר שעלה לראש הדקל ונטל את הבנים ושילח את האם וירד משם והכישו נחש ומת אמר כתיב (דברים כב)"שלח תשלח את האם ואת הבנים תקח לך למען ייטב לך והארכת ימים" איכן היא טובתו של זה איכן היא אריכות ימיו של זה? ולא היה יודע שדרשה ר' יעקב לפנים ממנו "למען ייטב לך" לעולם הבא שכולו טוב "והארכת ימים" לעתיד שכולו ארוך.. ועוד על אלישע בן אבויה ניתן למצוא כאן.

זהו מדרש על אלישע בן אבויה ../images/Emo20.gif

המכונה גם "אחר", תלמידו של יהושע בן חנניה, שזנח את עבודת ה' ונודה. אאל"ט, אפיקורוס היה שמו הפרטי של פילוסוף יווני, שחז"ל הכירו והתמודדו עם דעותיו ("דע מה שתשיב לאפיקורוס").

or99

New member
והנה המקור:

ירושלמי חגיגה פרק ב' הלכה א': ...וכל דא מן הן אתת ליה? אלא פעם אחת היה יושב ושונה בבקעת גיניסר וראה אדם אחד עלה לראש הדקל ונטל אם על הבנים וירד משם בשלום, למחר ראה אדם אחר כתיב "שלח תשלח את האם ואת הבנים תיקח לך למען ייטב לך והארכת ימים", איכן היא טובתו של זה? איכן היא אריכות ימיו של זה? ולא היה יודע שדרשה רבי עקיבא לפנים ממנו: "למען ייטב לך" - לעולם הבא שכולו טוב, "והארכת ימים" - לעתיד שכולו ארוך. ויש אומרים: ע"י שראה לשונו של רבי יהודה הנחתום נתון בפי הכלב שותת דם, אמר: זו תורה וזו שכרה?! זהו הלשון שהיה מוציא דברי תורה כתקנן?! זה הוא הלשון שהיה יגיע בתורה כל ימיו?! זו תורה וזו שכרה?! דומה שאין מתן שכר ואין תחיית המתים! ויש אומרים: אמו כשהייתה מעוברת בו הייתה עוברת על בתי עבודה זרה והריחה מאותו המין והיה אותו הריח מפעפע בגופה כאירסה של חכינה. וע' גם כאן

or99

New member
../images/Emo46.gif הייתי יכול לנצח!

אם לא הייתי קורא את ההודעה לפני השליחה...

גנגי

New member
ראו שאתה עוד לא התעוררת

וחיכו שתבוא. מנימוס השאירו לך גם קצת מקום פנוי למטה וגם איזה מקור להביא.

Eupicorus

פילוסוף יווני מתקופת הפילוסופיה ההלניסטית של אחרי אריסטו. הוא היה המיסד של הזרם ההדוניסטי בפילוסופיה, כלומר הגישה שהאדם לא חי בשביל אף אידיאל רוחני נעלה כביכול, הכל חארטה ומה שבאמת קיים זו השאלה אם אתה נהנה מחייך או לא. ההדוניסטים פיתחו גם טכניקות מעניינות ששירתו מטרה זו, אבל אני לא מציין אותן כדי להימנע מלהסתבך שוב עם האגף השמרני. דפי הנחיה ותמונות עזר יישלחו רק באימייל.

למעלה