שאלה על איוב

שאלה על איוב

יש לי שאלה לגבי ספר איוב כתוב בתחילה שאיוב היה איש ישר סר מרע ,תמים והולך בדרך ה'.והיה מבורך בשפע. כלומר היה בדרגה רוחנית גבוהה שהסיר את הרע ממנו. איך בכל זאת היה קיטרוג עליו בעליונים ועבר ייסורים? הרי אומרים שיש 2 דרכים אחת דרך התורה ואחת דרך ייסורים. אודה לתשובה תודה עזר כנגדו

אופירA

New member
מנהל
לא ידוע לי שאיוב נפטר מהבחירה

הסיר את הרע ממנו - משמע שהבחירה החופשית לא היתה קיימת בעבורו. ולא ידוע לי שנכתב כך. סיפורו של הקטרוג על איוב היה סיפור של ניסיון שבו מתנסים הצדיקים (וגם אברהם אבינו התנסה בניסיונות רבים אע"פ שהיה צדיק גמור), על מנת להעלותם ולזככם. סיפורו של איוב מלמד שאין אנו יודעים את חשבונות השמיים כלל, וישנם חשבונות של גלגולים קודמים (והאמת היא שאיוב בגלגולו הקודם היה אביו של אברהם אבינו, שהחטיא את הרבים). אז ברור שאם אדם הולך בדרך התורה ללא שום טעות אחת בכל הגלגולים כולם - אין הוא נידון בייסורים. אבל מיהו האדם שהולך בדרך התורה ללא שום טעות אחת בכל הגלגולים כולם?

כתוב בתחילת הספר "סר מרע"

ולפי הבנתי מי שמגיע לסר מרע והולך בדרך השם כל עוונותיו מתמתקים והופכים לזכויות... אז בכל זאת היכן הטעות שלו היתה? עזר כנגדו

אולי בגלגול ההוא היה סר מרע, אבל

כמו שאופירה אמרה, אולי היו לו דברים לתקן מגלגולים קודמים?...

אופירA

New member
מנהל
לא בהכרח היתה לו טעות

הוא היה סר מרע (לא הסיר את הרע, רק סר ממנו) והלך בדרך הטוב, ולא בהכרח שעשה בכך טעות. אבל הגיעו לו ניסיונות - אם בגלל סוג החטאים בגלגול קודם, שלא מספיק לתקנם ע"י שסרים מרע ועושים טוב, ואם בגלל שהקב"ה חפץ להעלותו רוחנית בזכות צדקתו. כתוב בחז"ל, שאם אדם באים לו ייסורים - יפשפש במעשיו. לא מצא בעצמו משהו שהוא צריך לחזור בתשובה - יתלה את הייסורים בביטול תורה. ואם לא ביטל תורה - בידוע שהם ייסורים של אהבה (שהקב"ה אוהב אותו, ולכן רוצה להעלותו בדרגה).

ותשובה מספר הזוהר לנושא חטא איוב

"עיקר החכמה בקשרים עם סטרא אחרא היא לא לעורר את קנאתו, כלומר את עין הרע. הזלזול בעין הרע גם הוא היבריס, והוא היה לדעת הזוהר חטאו של איוב, זה שלא חטא. איוב, דווקא מפני שהיה לגמרי 'סר מרע' ולא רצה כל עניין עם סטרא אחרא, דווקא כך עורר עליו את עין הרע. קל להבחין גם בחינה זו בחטא דור הפלגה, שביקשו לעשות להם שם, וכל דבריהם היו רק בלשון הקודש." http://pluto.huji.ac.il/~liebes/zohar/ivrit.doc

אלי ו.

New member
עצה לך

לא ככה לומדים. לא מתחילים בזוהר או בפרשנות לפי הזוהר. אם איוב מענין אותך קרא קודם כל את הפשט, העזר במפרשים כדי להבין מילים וביטויים לא ברורים. אני מאוד ממליץ על פירוש "דעת מקרא" אבל אם אתה מסתדר עם "מקראות גדולות" גם זה מומלץ. אני לא מכיר אותך אבל ההמלצה הכללית היא להתחיל בחומש עם מפרשים ולעבור לנביאים, למשניות ואח"כ לגמרא ולא לקפוץ ישר ללימודי קבלה.

קראתי את הפשט

ורק בזוהר אפשר להרגיש את התורה.. אגב לא כתוב שאיוב היה צדיק, כתוב ישר,תמים,סר מרע ... דרך ספר הזוהר ניתן להגיע לעומקים שלא קיימים בפשט ובמפרשים למיניהם. למדתי שבשורה הראשונה של הספר מצוי כל תוכן הספר כולו... עזר כנגדו

helps

New member
שלוש תשובות בדבר

אני אישית שמעתי שלוש תשובות על הנושא, אני די משוכנע שיש עוד, אז אתם מוזמנים לבחור איזו שבא לכם. נתחיל בשתיים הקצרות 1. מובא בשער הגלגולים ששאיוב היה גלגול של קין ממילא, פשוט שהיו לו דברים לתיוקן לפחות מגלגול זה. ( מובאות שם הוכחות, אני לא כזה גדול שאני לומד שער הגלגולים, פשוט שאלתי את הרב שלי על זה פעם, הוא כן למד...) 2. המדרש מספר על שלושה יועצים שהיו לפרעה, יתרו בלעם ואיוב, כשפרעה החליט לשעבד את ישראל, בלעם תמך, יתרו ברח ע"מ שיבינו שהוא מצד אחד נגד ההצעה, אבל מצד שני בעד הרצון האישי שלו לחיות.. ואיוב שתק. בשלב מסוים בהמשך, (כנראה בגזרה של השלכת התינוקות ליאור, אבל אני לא בטוח), איוב החליט ללמוד מיתרו נשא רגליו וברח לארץ ישראל - היא ארץ עוץ. 3. כשאני רוצה לגרום לילד שלי להתקדם ולפתח כלים אני מקשה עליו את החיים, נותן לו נסיונות. זאת לא הדרך היחידה להתקדם, אבל לצערינו פעמים רבות זאת הדרך היחידה לוודא שלא נקפא על השמרים. אז בצבא נותנים לנו משימות מיותרות כמו מסעות וכדמה, ואפילו יש לזה סרגל מאמצים מסודר, ע"מ לשפר את היכולות שלנו. מטרת כולנו (יהודים וגויים) בעולם הזה היא להתקדם, לקב"ה יש כעין "סרגל מאמצים" ישי עבור כל אחד, יש מקרים שבהם הקב"ה יראה שלא צריך קושי, נסיון או רה, כי תפסנו את עצמינו והתקדמנו לבד, אבל אם אין ברירה, אין ברירה. הצרות והיסורים שעבר איוב היו חלק ממהלך של קידומו ושיפורו. אני מאמין שיש תשובות נוספות, וכל עוד הן חלק מהתורה כל אחד יכול לבחור לו איזו תשובה שהוא מעדיף...

למעלה