שאלה משפטית

פרסום נתונים

שלום לגלעד ולכל חברי הפורום.
גם פרטי העץ הענק שלי, עליו אני עובדת זה חמש שנים ברמה יום-יומית, פורסמו לתדהמתי.
איני יכולה לכבות את האופציה אותה מציע גלעד לכבות, שכן מעולם לא סימנתי וי על האופציה הזו. מלכתחילה לא אישרתי לכלול פרטים מאילן היוחסין שלי ב"מנועי החיפוש ההיסטוריים של מיי הריטז'.
והנה, בכל זאת, פרטים מלאים מהעץ, כולל תמונות, פורסמו.
אני חוזרת - ללא שום אישור מצידי.
כאמור, השקעתי חמש שנים של עבודה, כספים על הזמנות של מסמכים, כספים על תרגומים, עשרות שעות של מחקר עצמאי, עשרות שעות של תחקור בני משפחה ועוד, קשה לי כבר לשחזר. והנה, כשאני מבקשת לקבל את פרטי הפטירה של בת משפחתי, שאת פרטיה לקחו מהעץ שלי, ואף תמונתה נלקחה מהעץ שלי, מופיעה בקשה לכסף... כמה ציניות.
אין לי עניין בכסף או בהטבה על תרומתי למנועי החיפוש. יש לי עניין בכך שהפרטיות של העץ שלי תישמר באופן מוחלט!!!
ושוב, גלעד, הכיצד הפרטים מפורסמים כשאני בכלל לא פתחתי את האפשרות? תמהני.
בשלב זה אין לי דרך לרכז את הפרטים של כל למעלה מ 8000 האנשים בעץ שלי. כשאמצא את הרעיון כנראה שאאלץ לוותר על שירותי מיי הריטז' או דומיו.
צר לי על כך, שכן האתר נראה בתחילה כמקום בטוח לרכז בו את כל פרטי בני משפחתי הרבים שנספו בשואה ופרטי כל צאצאיהם.
אסתי שפיטלניק עילם

חוה3

Member
גם אני איני יכולה לכבות את האופציה לשיתוף

במנועים היסטוריים, לפי ההסבר של גלעד . היא לא מופיעה בתפריט שלי.
האתר מנוהל בשיתוף וייתכן שזו הסיבה?

חוה

yagury

New member
פרסום עצי משפחה באתרי אינטרנט

בתגובה להצעתה של הלני למעלה, הרי מעט ממחשבותי בנושא.
הענין אינו נוגע ל-My Heritage בלבד, אלא לכל אתרי המחקר המשפחתי, כולל Jewishgen. כן, כאשר אנו מפרסמים עץ משפחתי בג"ג - מרכיביו מופיעים תוך זמן קצר גם באתר Ancestry - עמו יש לג"ג הסכם. זאת למרות שג"ג הוא ארגון ללא מטרות רווח, ומתקיים מפעילות מתנדבים ומתרומות.
באופן כללי, כולנו שואפים למצא את כל המידע ברשת באופן חינמי. לצורך דיון זה אתעלם ממידע המצוי בספרים (זו בעיה נפרדת), ואתרכז ברשומות חיים ובעצי משפחה. לשניים האחרונים יש שני מקורות בסיסיים:
- פרויקטי פיענוח ואינדוקס למיניהם, המבוצעים ע"י מתנדבים. כל שאיפתם של מתנדבים אלו היא הנגשת המידע לציבור, והם אינם מצפים לתמורה.
- עצי משפחה אשר הועלו לרשת. אלו נחלקים לשני סוגים: אתרים פרטיים ואתרים ציבוריים
לכאורה, פרסום המידע באתר פרטי (בניגוד לאתרי My Heritage, Geni, Ancestry, Mocavo ואחרים) אמור לתת למפרסם המידע שליטה על תפוצתו - אך האח הגדול בדמות Google רואה הכל. בנוסף לכך, נראה לי שפרסום עץ משפחה או מידע משפחתי אחר נועד למשוך גולשים אליו - ולכן הגבלת פרסום פוגעת במטרה ראשונית זו. גם אתר פרטי עולה כסף, דרושה עבודה משמעותית בכדי להקים ולתחזק אותו, וקשה לצפות שהמידע שבו יהיה נגיש ברמה שבה נגיש אותו מידע באתרים הציבוריים.
מהדיון למעלה אני מקבל את הרושם שחלק מהמגיבים מוחים על השימוש של חברות מסחריות בפרי עמלם באתרים הציבוריים, ללא תמורה. זו טענה מעניינת, ואחזור אליה בהמשך.
יש להשלים עם עובדת יסוד. עצי משפחה שלמים (בניגוד לאוספי התעודות בפרויקטי האינדוקס) יהיו זמינים עבורנו ברשת רק אם אחרים דאגו לפרסם אותם. אין קיום לשיתוף פעולה ללא פרסום זה, ועולם בו כל עצי המשפחה מוסתרים יהיה עצוב יותר.
אנו משלמים עבור פרסום זה כי השירות אינו יכול להינתן בחינם (אלא בצורה זמנית - ראו ההיסטוריה של חברת Geni). התייחסות פרטנית / אישית לתועלת הפרסום עלולה להיות מטעה, יש מי שקיבל תגובות רבות ואסף מידע רב לגבי ענפי משפחה שלא היה מודע אליהם בכלל - ויש מי שלא קיבל תגובות כלל.
צורת התשלום תלויה במודל העסקי של החברה המנהלת את האתר הציבורי. יש כאלו הדורשות תשלום חדשי תמורת הפרסום בלבד, יש כאלו הדורשות תשלום עבור המידע, ויש הדורשות גם זה וגם זה.
שילוב תורמי המידע במודל העסקי של חברות כמו My Heritage או Ancestry הוא סוגיה מעניינת מאד. ניתן להציע מודל בו יתקבל תשלום לפי צפייה, או לפי קניית מידע מפורט על ידי אחרים, ואני בטוח שיש עוד מודלים. מעניין מאד יהיה לקבל את תגובת החברות האלו לנושא. מצד שני, אני בטוח שהם יחששו מהצפתם בעצי משפחה פיקטיביים לגמרי או למחצה, למטרות רווח בלבד - וגם אנו צריכים לחשוש מכך, כי במקרה זה יקשה עלינו לברור את הידע האמיתי מתוך המידע הפיקטיבי.
אשמח לתגובות.
יוסי יגור

עב

New member
תשובות ליוסי

אתר Ancestry מאפשר צפייה חינמית במידע שנלקח מהג"ג. ארגון הג"ג עמד על כך שהחומר שלו יהיה חינמי ולא סחיר.
באשר למודל העסקי: אני חושבת שהחברות יכולות למכור את שירותיהן: אחסנה, התאמה חכמה וכל מיני שירותים אחרים (מאחר שהתנתקתי מהן אני לא יודעת מה הן מוכרות).
אני לא מסכימה שהחברה תמכור את פרי עמלי מבלי לשתף אותי ברווחים. מישהו רכש את התמונה של סבי? שהחברה תחלוק עמי את ההכנסה. אני לא אתעשר והחברה לא תפשוט את הרגל. לדעתי כל הנושא של זכויות היוצרים עמום מאוד במקרה הזה. האם זכויות היוצרים שלי או של החברה המאחסנת?
באשר לעצים החינמיים ברשת: בתחילה התלהבתי והצגתי עצים במטרה לשתף קרובים פוטנציאליים וגם מתוך הכרת תודה. אולם סגרתי אתר בג'ני ומחקתי כמעט את כל העץ ב myheritage אחרי שאנשים גנבו, הוסיפו פרטים כיד הדמיון הטובה עליהם סירסו וסילפו פרטים כדי להתאים את העץ לסיפורי משפחה ולאחר שהחברה החלה לסחור במידע שהעברתי לה בתום לב. אני מוסרת את העצים בפרינט לקרובים המעוניינים בכך (ויש כאלה לשמחתי). בקיצור, מבחינתי כל העסק הזה הוא עגמת נפש אחת גדולה.

עב

New member
נראה לי שמליץ עלה על הנקודה הנכונה

ולפיה החברה מפרה את זכויות היוצרים.

מהר מאד ישנו את הכללים הכתובים באתר

כדי שיתאימו היטב.
מי יזכור מה היו התנאים בעת שהוא העלה את העץ?

נוחם רם

New member
פירסום עצי משפחה באתרי האינטרנט

אני מסכים עם כל מילה הכתבת.
אני חושב שרק אם יפורסמו אילנות ופרטים של אנשים נוכל לאתר בקלות קרובי וקשרי משפחה ולהעשיר את המחקר שלנו.
בשל היות האילנות שלי מפורסמים ב- My Heritage הצלחתי לייצור קשרים ולגלות קרובי משפחה רבים, כולל ענף משפחתי "אבוד" ורק בשבוע שעבר יצרו איתי קשר שני אנשים שראו את האילנות ואנחנו נפגשים כדי לוודא אם ואיך יש קשר משפחתי בין משפחותינו.
לאורך השנים ברוב המקרים נשמרו אילנות יוחסין בעיקר של האנשים בעלי " ייחוס " רבנים או בעלי תפקידים ובדרך כלל של הגברים בלבד נשים הוזכרו כבדרך אגב. לי נראה שחשוב להעלות את האילנות של כל בני המשפחה גם של האנשים "הפשוטים" וגם של הנשים ולכן, אני לפחות מעבר לרצון שלי ללמוד את שורשי המשפחה חשוב לי להעלות על נס את המשפחה כדי שיהיה זכרון וכדי שמי שרוצה יוכל לראות ללמוד ולאתר קשרים.
באשר לנושא השימוש במידע לצורך רווח, של חברות כמו My Heritage, זה לא פשוט, אולם אם חושבים על כך בעצם כאשר אתה מבצע חיפוש הם משקיעים אנרגיה, בפיתוח כלי חיפוש ומיון וברכישת זכויות למאגרי מידע, כדי ל"חפש" במידע במאגרי מידע שונים (חלק מהמידע שהם עוברים עליו הוא האילנות שנבנו אצלם) ולהביאו בפני מי שרוצה בו וכדי לקבל את המידע הם דורשים ש"תקנה" אותו.
(אני לא עובד ב- My Heritage ואין לי מניות בחברה)

Ilanguy

New member
באופן עקרוני, הפעילות של מייהריטאג'

חיובית ומועילה לדעתי. אך יש לתת את הדעת על מספר היבטים בעייתיים
שהחברה עדיין לא טיפלה בהם.

ההתאמות החכמות הן רעיון מצויין בתיאוריה אבל בפועל הן כלי בידי שרלטנים למיניהם.
במקרה הפרטי שלי החלטתי לסגור את האופציה של התאמות חכמות אחרי שגיליתי שכל
"ההתאמות החכמות" שנשלחו אלי נמצאו בעצי משפחה מנופחים שבעליהם ממש גנבו את
החומר מתוך העצים שלי, כולל תמונות, ושיבצו אותם בעצים שלהם מבלי שיהיה כל קשר למשפחות שלהם.
בנושא זה היה בעבר דיון כאן שמסקנתו היתה שמייהריטאג' לא עושים מספיק להגן על זכויות היוצרים שלנו.
בכל מקרה, אני לא גיליתי מתוך ה"התאמות החכמות" אפילו לא פירור אחד קטמנטן של מדע. אני מודע
לזה שיש ביננוו כאלו שדוקא כן מצאו ענפים רחוקים של משפחתם (ראה החבר נוחם רם), אבל לדעתי זה
מקרה חריג.

בעניין מסירת המידע או "מכירתו" באתרים הקשורים למייהריטאג'. יש כאן יתרון בכל הנוגע להפצת המידע
בערוצים נוספים מתוך תקווה שאולי מישהו, שלא היה מודע לקיום ענפים של משפחתו, יגלה פתאום ענף חדש.
אבל למה שאלו שהשקיעו את מיטב זמנם וכספם באיסוף החומר לא יזכו להטבה כלשהי?

ודבר אחרון, לשם שינוי לשבחה של מייהריטאג', ברוך שפטרנו מג'ני....

אילן גיא

yagury

New member
העתקת מידע היא סוגיה נפרדת!

אני מציע למקד את הדיון במפעילי האתרים.
הטענות כנגד גולשים המעתיקים חומר אינן נוגעות לענין. ניתן להעתיק טקסט ותמונות מכל אתר אינטרנט שהוא, ולא ידוע לי על כל אפשרות למנוע זאת. יותר מכך, יש תוכנות יעודיות המסייעות בהעתקת דפי אינטרנט, והנושא הטכני הזה כבר נדון בפורום בעבר.
הטענות לגבי שינוי חומר ע"י משתתפים אחרים אינן רלוונטיות גם הן. הן נוגעות לאתרים מסוג Geni אשר מאפשרים מיזוג עצים ושיתוף פעולה בין חוקרים. כפי שנדון בפורום בעבר, אופציות אלו מסוכנות לשימוש, היות והן טומנות בחובן אפשרויות שיבוש מידע הרסניות.
הטענות המרכזיות כנגד מפעילי האתרים הציבוריים היו:
1. החירות שהם נוטלים לעצמם להעביר לאתרים אחרים חומר שהועלה ע"י משתתפים
2. העובדה שהם גובים כסף מגולשים תמורת צפיה בחומר שהועלה ע"י משתתפים
אני מציע להתמקד בנושאים אלה.
יוסי יגור

פרסום עצי משפחה

לפרסום עצי משפחה באינטרנט יש יתרונות וכפי שראינו בדיון זה לא מעט חסרונות. אין ספק שללא עצי משפחה באינטרנט המידע שניתן היה להפיק היה דל יותר ולמעשה מטרת הפרסום היא אחת מורשת ונגישות לכל חברי המשפחה הקרובה והרחוקה בארץ ובחול ושנית ספר דיגיטלי אודות המשפחה למען הדורות הבאים.

גם אני לצערי נתקלתי בעץ המשפחה שהעלתי בחלקו לאתר ג'ני ולא רק שהוא הועתק אלא כבר בעקבות מיזוגים נעשתה השתלטות על האתר על ידי קרוב משפחה רחוק.

אני אישית מעדיף אתרים בהם העלאת העצים אינם מרשה שיתוף אלא בהסכמתי בלבד ומדובר באתר של חברת GENOPRO
ואת האתר אפתח לצפייה לחברי משפחה בלבד עם סיסמא לפחות בשלב הראשון

למעלה