שאלה מקצועית

yoavep

New member
שאלה מקצועית

לפני כחודש שלחתי את השאלה הנ"ל אך לצערי לא כל כך קיבלתי התייחסות לכן אשאל זאת שוב: בשנה האחרונה מצאתי ענף חדש מהמשפחה. השיוך למשפחה שלי הוא ב-100% רק שאני לא יודע להיכן ואני אסביר: המקורות של הענף שגיליתי הם ביענקל פרמן שנולד בערך ב-1855. לי בעץ יש שני בני דודים בשם הזה רק שאחד נולד ב-1843 והשני ב-1853 אז מכאן שאני נוטה לשייך את הענף הזה ליענקל של 1853. שאלתי היא האם למישהו בפורום קרה שהוא גילה משפחה שהם ב-100% קשורים אליו אך לא ידע למי בדיוק לשייך אותם? עד היום כל משפחה שמצאתי ידעתי ב-100% את השיוך שלה אלי ואני לא רוצה להתחיל לצרף ענפים למקומות לא נכונים. ניסיתי לברר פרטים עם בני המשפחה הזאת (דיברתי עם אנשים בני 90) אך לצערי הם לא זוכרים כלום כך שגם אין תקווה שבעוד כמה שנים אני אמצא את הקשר המדוייק. גם בארכיונים אין מידע. מה עושים? אשמח לכל התייחסות. תודה מראש יואב

סליחה על השאלה הספקנית, אבל...

איך אתה יכול להגיד שהם קשורים אליך ב - 100%, אם אין בידך "הוכחות" לכך? ורק לצורך ההבהרה: זו שאלה עם
ולא בנימת
זה באמת מעניין, אולי מתוך ההצדקות האלו - תוכל להגיע למשהו. ארנון

yoavep

New member
תשובה לארנון

חיכיתי לשאלה הזאת. האמת זה נשמע מוזר אך אני אסביר. כפי שכתבתי - שם המשפחה אותו אני מחפש הוא פרמן, שהוא לא נפוץ ואף נדיר יחסית (ישנם בארץ כ-70 משפחות כאלה המשתייכות ל-4 ענפים מרכזים שכולם לפי דעתי נפגשים אי שם בשנות 1750-1800). המקום ממנו הם באו הוא נובופולטבקה שהיה כפר קטן באוקראינה במאה ה-19. בשנת 1885 שהו במקום כ-90 משפחות בלבד ולכן אם ישנם 2 אנשים עם שם המשפחה הזה שהגיעו מנובופולטבקה, רוב הסיכויים שהם קרובים, מה גם שבכל המשפחות, ללא יוצא מן הכלל, חוזרים השמות נחום משה ויענקל (אמנם יענקל הוא לא נדיר, אך נחום משה הוא לא שם נפוץ כל כך וזה יכול להראות שכולם הגיעו מאותו אב קדמון). בנוסף - דיברתי עם יענקל פרמן (מהענף ה"אבוד") שגר בחולון והוא בן 90 (יליד נובופולטבקה) אשר אמר לי שבמקום היו בזמן ילדותו (כלומר באזור 1920) 4 משפחות פרמן שכולם היו קרובים רק הוא לא זוכר כיצד (הוא אומר שהם לא היו אחים אלא בני דודים מדרגה I, II וכו´). זה, בנוסף לדמיון הרב בין השמות ולגודלו של הכפר, מביא אותי למסקנה הזאת. הבעיה היא, כפי שאמרתי, שאני לא יודע לאיזה יענקל פרמן לשייך אותם. מה אתם אומרים? סליחה על המגילה אך אני באמת באמת במבוי סתום כאן. אין לי מישהו נוסף שאוכל לשאול והעזרה שלכם מנקודת מבט שונה יכולה להאיר לי משהו שלא שמתי לב אליו. תודה מראש יואב

yoavep

New member
רעיונות ??? מישהו???

אם ארנון השתכנע, אז זה בסדר

אם ניסית את כל השאר

אז הדבר שאפשר לעשות הוא לשכור חוקר מקומי אשר מתמצא בנבכי הארכיונים האוקראיניים, ולחפש במקורות שם תעודות לידה, נישואין, פטירה וכו´ - אשר יכולים לקשור בין שני האנשים. אני יודע שיש רבים שעשו זאת בהצלחה (ברשימת התפוצה של JewishGen יש הרבה סיפורים והמלצות בנושא), וגם אני רוצה לעשות כן, אך כיוון שהארכיונים יהיו שם תמיד - אני משאיר זאת כאפשרות אחרונה. אשמח לשמוע את הערותיך בעניין.

yoavep

New member
אתה צודק אבל...

הארכיונים בחרסון (הפרובינציה של נובופולטבקה) נשרפו במלחה"ע ה-II ונשארו שם מספר שנים מצומצם, לכן החיפוש שם לא יניב תוצאות משמעותיות לדעתי. כבר שכרתי חוקרת בעבר שמצאה עבורי מרשם תושבים מ-1858 בו מופיעים בני משפחתי אך לטענתה זהו הדבר היחיד ששרד. הבעיה היא שאני לא כל כך סומך עליה שהיא עשתה את המקסימום ולכן הייתי בקשר עם 2 חוקרים רק שהם רוצים 400$-500$ לחיפוש אשר יש סבירות גבוהה שלא יניב שום דבר חדש. מה אתה אומר - שווה את הסיכון? זה המון כסף ולי במשפחה אף אחד לא הציע עזרה ולכן אני קצת חושש לבקש. אלו הן הערותי בנושא - זה מבאס לאללה. כנראה שצריך לזכות במפעל הפיס ...

האם החוקרים הנ"ל מקומיים?

חוקרים מקומיים גובים, בדרך כלל, שכר לפי שעות עבודה ו/או מסמכים שמוצאים, בעוד חוקרים מארצות אחרות מכלילים בהוצאות גם דמי טיסה, דמי נסיעה, דמי לינה וכו´.

yoavep

New member
מקומיים זה יחסי

החוקרים הם מקייב, בירתה של אוראינה. חרסון נמצאת במרחק לא כל כך רב משם אבל עדין מרחק נסיעה של כמה שעות. עדיין לא מצאתי חוקר מחרסון. אני בקשר עם הרב של חב"ד שם ואני מקווה שהוא יעזור לי למצוא אך עדיין ללא הצלחה.

gcarmi

New member
100% קרובים

ליואב שלום. לפי דעתי אין לך הרבה ברירות וכמו שארנון כותב, בפניך 2 אפשרויות - האחת לנסוע לשם ולנבור בארכיונים, אבל תוכל להצליח רק אם אתה יודע רוסית, (ובעיקר רוסית עתיקה ובכתב יד, ששונה בהרבה מהרוסית המודרנית) על בורייה. האפשרות השניה - לשכור חוקר מקומי שיעשה זאת עבורך. בשני המקרים מדובר בכסף, ודי הרבה. אספר לך סיפור - אבי (בן 93 כיום, שיחיה עד 120) סיפר לי שבעיירה שלו, אופוצ´נו שבפולין, היו 5 משפחות עם אותו שם משפחה, Chmielnicki, ושלא היה שום קשר ביניהן. זה מקרה הפוך משלך נכון ? ובכל זאת לאחר מחקר מעמיק מאד של העיירה הנ"ל, ועברתי בעצם על כל התעודות האזרחיות, כלומר תעודות לידה, נישואים ופטירה מהעיירה, מ-1810 ועד 1887 וזה כל החומר שמצוי בידי המורמונים בספרייתם בסולט לייק סיטי, הצלחתי לבנות עץ משפחה אחד שכולל 4 מתוך 5 המשפחות הנ"ל - כולם היו בני דודים מדרגה 3 או 4 בזמן ילדותו של אבי בעיירה והקשר נשכח או נותק עם השנים. למזלי, פולין נחקרה ותועדה ע"י המורמונים כך שהחומר בר-השגה. אוקראינה עדיין לא. אני מקוה שתצליח. גדעון.

yoavep

New member
בתשובתי לארנון

תמצא את הבעיה - המורמונים לא סרקו את אוקראינה ובינתיים הארכיונים נשרפו. אין לי יותר מידי מה לעשות...

כוכה

New member
המורמונים

מה ידוע לך בנושא ליטא בארכיוני המורמונים. האם סרקו. האם חקרו? באיזו מידה? תודה.

gcarmi

New member
לכוכה ורותי רמר

ליטא, ויתר המדינות הבלטיות נחקרו ותועדו ע"י המורמונים. ליטה בהיותה בעבר חלק מפולין, וכמוה גליציה, מהוות חלק מהפרוייקט של מ-JRI-Poland. יש לי כמה ידידים שמוצאם מליטה לטביה ואסטוניה והם הצליחו להגיע להרבה מאד מקורות גם אצל המורמונים וגם במחקר במדינות הנ"ל. הארכיונים שם ברובם נשמרו במצב מצוין והחומר נגיש לחוקרים יהודיים. יהודי ליטה נדדו בעיקר לארצות הברית, אנגליה ומשם לדרום אפריקה כך שיש הרבה מאד חוקרים שעוסקים בנושא. גליציה כאמור חלק מהפרוייקט הנ"ל וכיום יש פעילות רבה מאד גם של המורמונים וגם של ארגונים אחרים (AGAD למשל) שמצלמים ומתעדים בארכיונים שם ובאוקראינה בכלל. גדעון

שרי סילבר

Active member
אפרופו גליציה, אוקראינה ב-Jewish Poland Indexing נתקלתי בפרטים מאיזור גליציה המזרחית כיום אוקראינה (אם כי לעיתים מצוין במפורש שחלק מן התעודות לא שרד). באתר של המורמונים בהחלט מצאתי פרטים אודות אנים תחת שמות המשפחה שחיפשתי, שוב, מאיזור גליציה המזרחית. כך שבהחלט יש מידע. זה לא לגמרי באפילה.

לא דליתי הרבה

לגדעון שלום! אני נכנסת תכופות לאתרי jewishgen ו jri poland ובאמת ראיתי רישום המשתייך למשפחת ספרן מבוברקה, למרות שאיני בטוחה בקשר לשייכות (בגלל התאריכים). מה שקשור לעיירה אוהנוב (ugnev ) היא מסומנת יפה במפה, ממש ליד גבול פולין, אבל אין משם רישומי שמות, לידות, פטירות וכו´, גם אין "רכז חומר תיעודי" כמו בבוברקה, ואין לי מושג לאן אפשר להתקשר כצעד הבא. אם יש לך איזה רעיון, אשמח לקרוא! רותי

נחי

New member
גם אצלי קיים מקרה דומה

מכפר קטן בהונגריה קיימות שלש-ארבע משפחות בעלות אותו שם משפחה נדיר ושמות פרטיים שחלקם "יחודיים" אולם אין איש יודע את הקשר ביניהם.אין ספק שהאפשרות היחידה לברור הינה באמצעות חוקר.אני עדיין מתאושש מן המחקר האחרון ($600) .......

וגם אצלי, למרות השם היחודי../images/Emo128.gif

ליואב שלום! אני בכלל התחלתי את הנבירה בעקבות עץ משפחה גדוש ומסועף שמצאתי והוא כשם אבי, ומאותו כפר קטן... אבא שלי אמר לי מזמן ש"אין קשר משפחתי", ואותו רמר אחר (שהוא מקנדה) כתב לי שלדעתו בעבר היותר רחוק היה קשר בין המשפחות. הוא גם ביקר במקום וגם שכר חוקר. יש גם שמות חוזרים... תופעה דומה ובכל זאת לא מצאנו קשר. למרות הכל זה לא מניח לי להרפות מהנושא ומהתקווה שאולי... ולעת עתה, בלי תוצאות. גם כאן, האיזור הוא אוקראינה (גליציה, פולין לשעבר).

מה השיג אותו מחקר../images/Emo35.gif

כאחד שמתעניין במחקר דומה (באוקראינה), הייתי שמח לדעת מה היו סיכויי הפתיחה לאותו מחקר ומה הוא השיג. ארנון

למעלה