דלית אני בכלל לא קטנוני
כתבתי זאת לאחר שהייתי בקשר עם סטפן סלבי אחד המומחים וההסיטוריונים של קשתות בכלל ומתמחה בקשתות של מזרח אסיה. אני יכול לצרף לכאן את המייל שהוא שלח אליי אם אתה תתקטנן ותתעקש, והוא כתב שמוצא הקשתות הוא בערך 15,000 שנים ואולי קצת מוקדם מכך. כמו כן הוא טוען כי אכן נמצאו ראשי חץ מתקופות מוקדמות יותר אבל ההנחה הרווחת כיום היא כי ראשי חץ אלו שימשו לא חצים לקשתות אלא שימשו כצלצלי הטלה (זעירים) לדייג של דגים בנהרות, שלוליות (איני מתכוון לשלוליות חורף מתכלות) ואגמים. הסברה אומרת כי האדם השתמש בתחילה לדיג ורק לאחר מכן התפתח כלי הקשת לאחר ש"באה" דרישה לעצמה וטווח מאותו הכלי. למעשה יש כאן התפתחות מחצים ללא קשתות עד התפתחות הקשתות כאמצעי להגדלת טווח ועוצמה. ודבר שני, לא ניתן לקיים כאן דיון מבלי שמישהו יחשוב שמתקטננים איתו? ההודעה שלך כעקרון לא סתרה או תיקנה דבר בהמשך הודעתי לטונג'ין: 1. ג'ומן וקשתות התקיימו לפני הופעת הסינים באיים- ייתכן, לא יצאתי כנגד אימרה זו, הפסקה שלי בנושא השפעת סין על יפן, באה כדוגמא להשפעת סין על יפן ולא יותר מזה, וייתכן (שים לב, ייתכן, לא בטוח!) כי השפעה זו היתה גם על קשתות יפניות. 2. צפון אמריקה וקשתות כנראה הומצא מחדש- בהחלט מסכים עם הנחה זו הרי כבר דיברתי על קונוורגנציה-"התכנסות" דרך אגב גם סטפן התייחס לכך במייל שלו. 3. עדין לא קראתי אבל מבטיח לקרוא. 4. בארץ התגלו ראשי חץ כמתוארכים לפני 8000 שנה- נקודה זו גם לא שוללת את אשר אמרתי אם הם בני 8000 שנים ז"א שהם מתקופת6000 לפנה"ס דבר שמתאים למה שאמרתי בהודעתי כי "הקשת הומצאה בסוף התקופה הפליאוליטית תחילת התקופה המזוליטית ואומר בין 10,000-8,000 לפנה"ס". ז"א עפ"י מה שאמרת אותם ראשי חץ נעשו רק 2000-4000 שנים לאחר שפותחה הקשת עפ"י ההערכות. 5. העדויות הראשונות לקשתות מגיעות מאזור איטליה לפני 15,000 שנים- גם את זה אני מקבל, ז"א כ- 13,000 לפנ"הס זה גם מתאים, אחרי הכל ארכיאולוגיה זה בעיקר הערכות (ומי שרוצה לנופף בקביעות פחמן 14 אז יש לי הפתעה הם גם לא מדוייקות) לכן זו סטיה שיכולה להתקבל. כמו כן כשאני דיברתי על דנמארק, הזכרתי כי הקשתות העתיקות ביותר שנמצאו היו בביצה באזור המוכר לנו כיום כדנמארק. הערה: כל הכתוב לעיל הוא ממקורות של אתרי אריכאולוגיה ואנציקלופדיות ברשת, לא משהו שאני חקרתי או עסקתי בו, וזו גם הסיבה שהתכתבתי עם סטפן בנושא. ודרך אגב תודה לכם (טונג'ין, דלית) זה היה שרשור ממנו יצא לי ללמוד הרבה, על נושא שלא קראתי עליו לפני כן הופתעתי לגלות כמה ידע רציני היסטורי ומעשי יש בתחום הזה. כמו כן הופתעתי לגלות אתרים שלמים שמרכזים את נושא הקשתות בכל האזורים והתרבויות, כגון מונגולים, סינים,יפנים, אשורים, חיטים, וכיוב'. חנן