שאלה מעניינת :

• פותח הנושא lir O
  • פורסם בתאריך

lir O

New member
שאלה מעניינת :

שמתי לב שכשאני ער עד שעות מאוחרות (3-5 לפנות בוקר) אני נותה להיות יותר אסוציאטיבי, כלומר אני יכול לחבר יותר בין תבניות (לדוגמא לכתוב שירים, להעלות תאוריות חדשות וכ"ו...) הרבה יותר מאשר בשעות של ערנות מלאה... המצב נראה לי קצת כסתירה : מצד אחד המוח עייף ולכן אמור לקלוט ולעבד מיידע בצורה הרבה יותר איטית ולקויה, ומצד שני הצד האסוציאטיבי פורח ! אני מסוגל לשבת ולכתוב שירים בקצב מטורף, ולחבר מיידע שביום רגיל היה נראה לי לא נכון בצורה נהדרת, בעוד שלשבת לדוגמא וללמוד כימיה בשעות האילו אני לא מסוגל בגרוש... אם למישהו יש הסבר, אני אשמח לשמוע. תודה

יניב ריז

New member
כמו בשלב ההערה מחלום.

בזמן חלום המוח נעשה מאוד אסוציאטיבי,ונעשו ניסויים בהם נבדקו הקשרים בין תבניות שונות ע"י אנשים ערים ביום לבין אנשים שהוערו מתוך שינת REM. האנשים שהתעוררו מהשינה היו הרבה יותר אסוציאטיבים. הדבר מורגש בחלום,שבזמן החלימה,לכאורה אירועים שבחיי היום יום הינו תמהים לגבי אפשרות הקשר ביניהם,לפתע נראים לנו ברורוים (ברור שאם אני דוחף את הרגליים בכוח מטה הגוף שלי עולה לאוויר
).

lir O

New member
כן אבל

אני לא מדבר על להתעורר מחלום ! אני מדבר על מצב של עייפות, של תשישות... למה לעזעזל פתאום המוח נעשה אסוציאטיבי במקום פשוט לא לעבוד ??? מה הוא כאילו אומר לי : "הי הגיע הזמן לישון, הנה אני אתחיל בשבילך את העבודה ואכניס אותך כבר לתוך החלום" ????

יניב ריז

New member
אתה לא צריך ללכת לישון,בשביל להרדם

ברגע שאתה נעשה עייף המוח מתחיל להכנס למצב שינה (בהדרגה כמובן) לכן אנשים נרדמים על ההגה,או כך לדוגמא אותי,נרדמתי תוך כדי המסע כומתה שלי למשך כדקה (תוך כדי הליכה),ומכאן שכשהעייפות מחילה-האסוציאטיביות מתחילה גם כן,ומגיעה לשיאה בשנת החלום.

רענן2

New member
יניב די צודק

אני אנסה להסביר את זה בצורה קצת אחרת (עם קצת נפנוף ידיים). המוח הוא מכונת אסוציאציות מטורפת. הוא פשוט בנוי ככה. הבעיה בחשיבה מסודרת היא לדכא את האסוציאציות הלא רלוונטיות / שגויות / לא לעניין ולמקסם את כיווני החשיבה הרלוונטיים / נכונים לצורך פתרון הבעיה או המשך התפקוד החשוב כרגע. לדוגמא אם אתה מנסה ללמוד כימיה, או אפילו לנהוג - המוח לא יכול להרשות לחשיבה הדומיננטית כרגע להתפזר למיליון כיוונים, יש משימה ובה אתה צריך להתרכז, ובשביל זה - מה לעשות - צריך לדכא את כל שאר האסוציאציות ולמקסם את הרלוונטיות. חלק מהדיכוי נובע מעובדות שאנחנו יודעים או תהליכים שאנחנו מכירים (למשל כוח המשיכה, כמו שיניב הסביר). במצבים בהם המוח לא מתפקד במיטבו (לפחות מבחינת השליטה מהסוג שתיארתי), כמו למשל עייפות, אלכוהול, סמים מסוימים, מחלות מסוימות ועוד) - יכולת השליטה, הבחירה והדיכוי שתיארתי נחלשות וכתוצאה מכך אין לך אפשרות ללמוד כימיה או לנהוג, אבל כמו שאתה מתאר - האסוציאציות פורחות (זה בעצם תוצאה של אותו תהליך). ע"פ אחת התיאוריות לגבי חלומות, השליטה נעלמת לגמרי (או כמעט לגמרי) בזמן החלום, והחשיבה האסוציאטיבית חוגגת. אגב, נמצא גם קשר בין רמת השליטה והחשיבה בערות לבין אופי החלומות בהקשר זה (אנשים יותר "לוגיים" באופן כללי יחלמו חלומות פחות "פרועים" ויותר מוגבלים ע"י כללי היומיום. (יש ספר חביב ומומלץ של צבי גיורא מאונ' ת"א שמסביר את נושא החלומות באופן זה) מקווה שהצלחתי להסביר את עצמי.

למעלה