שאלה מחשב suunto D4i

galhart424

New member
שאלה מחשב suunto D4i

קניתי מחשב צלילה suunto D4i. כאשר מופיע לי הזמן בצלילה No Dec Time האם זה הזמן שבו אני צריך לבצע את הצלילה עד להגעה לחניית הבטיחות? או שזה זמן שבו אני יכול לבצע את הצלילה בעומק מסויים ורק בסופו להתחיל לבצע עליה לחניית הבטיחות? כי ראיתי שאם מסיימים את הזמן No Dec Time אז מקבלים זמן חדש ASC TIME שזה הזמן שאני צריך לעלות לחניית הבטיחות + השהייה בה.
כלומר השאלה היא האם הזמן No Dec Time הוא הזמן לכל הצלילה עצמה כולל חניית הבטיחות או שהוא רק הזמן שבו אני יכול להישאר בעומק מסויים ובסופו להתחיל בעליה לחניית הבטיחות?

giladshay

New member
האם קיבלת מדריך עם השעון? הכי טוב לקרוא את

המדריך. ראיה לכך- דווקא לא מזמן הייתה פה בחורה מאד מאד נחמדה (שאני מכיר גם שלא במסגרת הפורום), שלא כ"כ הבינה איך מחשב צלילה עובד, צללה, לא התחשבה בכך שהמחשב מתריע- ושילמה מחיר יקר.

אני יכול לתת הסבר קצרצר ומקווה (כרגיל) שלא יתנפלו עליי כול עם ועדה ויגידו לי שזה לא נכון וזה לא מדויק וכו' וכו' וכו'...

עכ"פ, אקח את הסיכון...

No Dec Time הינו הזמן שנותר עד לכניסה לדקו'.
רשמית, בצלילה ספורטיבית- אינך אמור להיכנס לדקומפרסיה (והמהדרין יוסיפו שצריך להמנע מלהכנס לגבולות הדקו').
לאור השאלה שהצגת- אני מניח שלא צללת רדוד... לכן ככול שמשך זמן הצלילה מתארך ו/או ככול שאתה מעמיק יותר ויותר- הזמן הנ"ל הולך ומתקצר.
כאשר הזמן מגיע ל- 0 (כלומר יש כניסה לדקו') התצוגה מתחלפת ל- Asc Time, כלומר הזמן הדרוש עד להגעה לחניית בטיחות (המבוצעת עפ"ר בעומק 3-6 מ').
איני רוצה להיכנס למינוחים המסוגלים לבלבל אותך, כגון: סוג האלגוריתם לפיו המחשב עובד וכו'...אני גם לא רוצה להיכנס למינוחים של מינ'/מכס' הזמן הדרוש ומהי התצורה הנכונה להגיע לחניה, כיוון שאתה לא אמור בכלל להיכנס לדקו', עקרונות הנלמדים בקורסים מתקדמים יותר.

איני מעוניין להתבטא בחריפות, אלא במסגרת המלצה בלבד (והמבין- יבין):
ככול שתלמד להכיר את המחשב שלך מהר יותר (כולל קריאה מפורטת של המדריך ואם אתה לא בטוח- אז תשאל מישהו)- כך יגדלו סיכוייך לסיים את הצלילה בהצלחה, ללא סיכון מיותר.

אני מקווה שהתנסחתי בצורה ברורה, ואם לא- 'צטער

שיהיה לך אחלה צלילות עתידיות והנאה צרופה מהמחשב

No Dec Time

כלומר: לא חרגת מגבולות דקו'

כאשר אתה מתחיל להעמיק אתה מגיע לעומר 10-12 מ' המחשב פותח לך את מס' הדקות שנותרו לך עד חריגה מגבולות דקו' כל עוד לא חרגת במהלך הצלילה מהגבולות האלה יוצג לך No Dec Time

לגביי השאלה השניה שלך: המחשב מורה לך בכל עומק ועומק את מס' הדקות שנותרו לך עד חריגתך מגבולות הדקו', כאשר תעלה ותגיע למחצית העומק אליו צללת המחשב יפתח לך חניית ביניים בת 60 שניות (אלה אם כן כיילת אותו לדרגת שמרנות מחמירה יותר ואז הזמן יהיה 120 שניות ונוסף לכך עוד חניות) במהלך כל הזמן הזה כל עוד לא חרגת בהנחיות המחשב יוצג לך No Dec Time

לפי השאלה שלך ניתן להבין שאתה צולל עם מחשב שאינך מכיר ועדיין לא הספקת להבין מה הוא מורה לך.
אני יותר ממליצה בחום לצלול איתו רק לאחר שלמדת להכיר אותו וקראת את manual. לא בריא ולא מומלץ ובאיזשהו מקום גם קצת חסר טעם להכנס למים עם מחשב שאינך מבין ומפרש אותו שלא כראוי.

אני מצרפת לך את קישור ל-manual של ה-d4i, למד אותו לפני שאתה נכנס לצלול איתו.

וחוץ מזה-תתחדש!!! אחלה מחשב

קותי

New member
תשובה למחשבי SUUNTO

הסימון ב- D4 זהה לסימון בכל מחשבי SUUNTO שאני מכיר.

המחשב מראה לך בכך רגע נתון את מצבך אם תחליט לבצע עליה לפני המים .

כל זמן שאתה נמצא בעומק מסוים, ועדיין לא הגעת למצב שעליה תחייב אותך בחניות דקומפרסיה המחשב נותן לך NO DECO TIME. כלומר הוא אומר לך: אם תישאר בעומק הנוכחי שלך עוד XXX דקות תוכל לעלות ישירות (בערך) לפני המים. הוא גם אומר לך: אם תישאר בעומק הנוכחי יותר מאשר XXX דקות, כאשר תחליט לעלות לפני המים תיאלץ לבצע חניות דקומפרסיה כדי לא ללקות במחלת הדקומפרסיה.

ולמה הוא אומר לך את זה? כדי שתוכל לחשב בראש באופן גס כמה זמן אויר אתה עוד חייב שיהיה לך. אם אתה נכנס למצב ASC TIME אתה צריך לקחת בחשבון שלזמן העליה המינימאלי שנשאר לך (ותיכף נדבר עליו) עליך להוסיף עוד YYY דקות של ASC TIME (זמן עליה).

כדי לדעת מהו זמן העליה המינימאלי שנותר לך עליך לקחת בחשבון באופן גס שצריך לעלות בקצב של לא יותר מאשר 9 מטר לדקה. עליך גם לקחת בחשבון ש SUUNTO ממליצים על 3 דקות חניית בטיחות בעומק שבין 6 מטר ל-3 מטר. עליך לקחת בחשבון ש D4 ממליץ על עוד חניות בטיחות בחצי עומק (לא יודע כמה בדיוק).

המשמעות של כל זה היא שכל עוד אתה נמצא ב- NO DECO TIME אתה צריך לקחת בחשבון שאם תרצה לעלות מיידית לפני המים אתה צריך לקחת בחשבון את העומק לחלק ל-9, ועוד 3 דקות חניית בטיחות בין 3-6 מטר ועוד חניות בטיחות בחצי עומק שאת אורכן תצטרך לבדוק במדריך. כלומר אתה צריך אויר ללפחות עוד ZZZ דקות.

דוגמא: נניח שאתה בעומק 30 מטר. אתה ב- NO DECO TIME. אתה מחליט לעלות לפני המים. יקח לך לעשות זאת באופן בטוח 30/9 שזה בערך 3 דקות ועוד 3 דקות חנית בטיחות ועוד (אני מניח) שתי חניות בטיחות חצי עומק שזה עוד 2 דקות - סך הכל 8 דקות שבהן אתה צריך שיהיה לך אויר לנשום. אם אתה נכנס למצב ASC TIME הוא יגיד לך כמה דקות עליה יש לך ובהן הוא יכניס גם את הדקות לעליה רגילה (במקרה זה 3+3+2) ויוסיף לזה את זמן חניות הדקומפרסיה.

galhart424

New member
תשובה לכל העונים

ראשית תודה לכל מי שענה. דבר שני שאלתי את השאלה לאחר שקראתי את כל 122 העמודים של המדריך ועדיין לא ביצעתי צלילה עם המחשב. התשובות של כולכם לא כל כך היו ברורות לי ואני אסביר למה.
הנקודה שאני לא מבין נוצרת מכיוון שכידוע מחשב צלילה לוקח את הצולל לגבולות הדקומפרסיה שלא כמו השימוש בטבלאות שיותר מעדנות את הזמנים.
כאשר אני מסתכל במחשב על תכנון צלילה למשל בעומק 18 מטר. הוא מראה לי שאני אוכל לבצע צלילה בזמן NO DEC TIME של 51 דקות, בעוד שאם אני מסתכל בטבלת דקומפרסיה הזמן תחתיל ללא דקומפרסיה המירבי שאני יכול לצלול בעומק של 18 מטר הוא 56 דקות, כלומר יש פער של 5 דקות בין המחשב לטבלה (הטבלה מאשרת יותר זמן). לכן לא ברור לי איך יכול להיות שהמחשב מקצר כל כך את הזמנים ולכן עלתה לי השאלה שיכול להיות שהוא בעצם לוקח זמן מסויים שבסופו הוא מורה לי להתחיל עליה לחניית בטיחות + זמן החניה, כלומר ACS TIME הוא הזמן הזה.
אשמח לקבל תשובה אז למה המחשב בעצם נותן זמן תחתית מירבי שהוא יותר קצר מזמן התחתית המירבי שניתן ע"י הטבלה?

טום גיא

New member
המחשב מאפשר לך להישאר יותר זמן מתחת למים

מכיוון שהוא נותן לך סימולציה מדויקת של המודל בזמן אמיתי - כלומר, אם תהיה 51 דקות בעומק 18 מטר ואחר כך תעלה ל-10 מטר, תוכל להישאר יותר זמן כשתהיה שם ותדע את זה מיד על ידי מבט בתצוגת המחשב. מכיוון שהעליה שלך היא רציפה, ואתה צולל בפועל בפרופיל שלא עשוי ממרובעים מדויקים, המחשב נותן לך יותר זמן ממה שטבלה נותנת. בנוסף, גם כאשר מדובר במספר צלילות ברצף, המחשב יכול לבצע סימולציה יותר מדויקת מאשר לשים אותך ב"קבוצת לחץ" של טבלה שהיא בעלת דיוק נמוך יותר.

לעומת זאת, כאשר אתה מפעיל את פונקציית התכנון של המחשב לפני צלילה ראשונה, הוא למעשה מתפקד בדיוק כמו טבלה. אז מדוע ה"טבלה" של המחשב נותנת לך פחות זמן מהטבלה שרשומה אצלך? כי יש כמה מודלים שונים לדקומפרסיה, ולכן יש גם טבלאות שונות ויש מחשבים שונים שחלקם שמרנים יותר וחלקם שמרנים פחות. אל תשכח שהמודלים האלו הם רק קירוב תיאורטי לתהליכים שמתרחשים בגוף (ובמיוחד כשלאנשים שונים במצבים שונים יש תגובות שונות של הגוף). אז ככל הנראה מה שקרה הוא שהמודל במחשב שלך יותר מחמיר מהמודל שהשתמשו בו לבניית הטבלה, עבור המקרה של צלילה ראשונה בעומק 18 מטר. זה הכל.

galhart424

New member
המשך

הבנתי לגביי ההסבר על המודולים השונים. יש לי עוד שאלה קטנה שלא הבנתי כל כך. 51 דקות אני לא אוכל להישאר ב- 18 מטר כי אם אשאר אותם אז בעצם אכנס לזמן עם דקומפרסיה. מה שהבנתי ממך הוא שלמשל אם אני רואה שנשארו לי 10 דקות לזמן ללא דקומפרסיה ב- 18 מטר אז אם נגיד אעלה לעומק של 10 מטר אז אתה אומר שהזמן ללא דקומפרסיה שלי יעלה ואוכל להישאר עוד? הבנתי נכון?
בנוסף איך עלי אז להתייחס בדיוק ל- NO DEC TIME? אני בעצם צריך בסופו של זמן זה להגיע לחניית הבטיחות בעומק 3-6 מטר (בהנחה שביטלתי את האפשרות במחשב של DEEP STOP שעושה עוד עצירות ביניים נוספות) ואז ממה שקראתי אני מקבל עוד 3 דקות לחניית בטיחות שהמחשב מקצה לי, כלומר עליי להכניס ב- NO DEC TIME גם את הזמן עליה שלי עד חניית הבטיחות (ללא השהייה בחניה עצמה)?

טום גיא

New member
הבנת נכון

בעיקרון, אתה יכול לצלול ל-18 מטר ולהסתכל במחשב על הזמן שנותר לך בעומק הזה ללא דקו. כשהזמן נהיה קצר (נניח 2-3 דקות) כנראה שהמחשב יצפצף ויתריע לך שכדאי שתתחיל לעלות. ככל שתעלה אתה תראה שהזמן ללא דקומפרסיה יגדל. לבסוף, כאשר תגיע לעומק של 6 מטר המחשב ייכנס למצב של חניית בטיחות (יש מחשבים שבהם צריך להפעיל את המצב הזה ידנית, נדמה לי שבסונטו זה אוטומטי) ויתחיל לספור לך לאחור 3 דקות. במהלך הספירה הזו אסור לך לעלות לעומק של פחות מ-3 מטר. אם עלית אז המחשב יצפצף לך ויבקש ממך לחזור למטה חזרה עד לסיום חניית הבטיחות. לאחר מכן תוכל לעלות ולסיים את הצלילה.

(יכול להיות שאני לא מדייק, המחשב שלי הוא לא של סונטו אז יכולים להיות הבדלים קלים. בגלל זה חשוב מאוד לקרוא את מדריך ההפעלה של הדגם שיש לך).

Squid

New member
הדרך הנכונה היא לתכנן את הצלילה

ולהעזר במחשב כתחליף לטבלא. למשל אם הצלילה היא במדרון, התכנון הפשוט הוא לצלול מולטי לבל ובחמש דקות לNDL להתחיל את העליה לכוון חניית הבטיחות. במקרה של צלילה על פלאטו עמוק בכניסה מהחוף (דוגמא חוף צפוני, דקל או פרדייז), אם תתכנן לפי 5 דקות לNDL, כנראה תאלץ לחזור בכחול כדי להמנע מלהכנס לדקו.

Jack D Ripper

New member
אני חושב שהיו רכים איתך

אל תצלול עם המחשב עד שאתה קורא (ומבין) את המדריך למשתמש !!

אני לא יודע אם אתה כותב מתוך נסיון להבין את המדריך או שנתקלת בכיתובים האלו במהלך צלילה. הכיתוב ASC TIME אומר שנכנסת לדקומפרסיה ואתה חייב לבצע חניות לפני עלייה לפני המים על מנת לא לקבל מחלת דקומפרסיה, זה לא מצב שאתה אמור להגיע אליו בלי כוונה.

galhart424

New member
תשובה לכל העונים

ראשית תודה לכל מי שענה. דבר שני שאלתי את השאלה לאחר שקראתי את כל 122 העמודים של המדריך ועדיין לא ביצעתי צלילה עם המחשב. התשובות של כולכם לא כל כך היו ברורות לי ואני אסביר למה.
הנקודה שאני לא מבין נוצרת מכיוון שכידוע מחשב צלילה לוקח את הצולל לגבולות הדקומפרסיה שלא כמו השימוש בטבלאות שיותר מעדנות את הזמנים.
כאשר אני מסתכל במחשב על תכנון צלילה למשל בעומק 18 מטר. הוא מראה לי שאני אוכל לבצע צלילה בזמן NO DEC TIME של 51 דקות, בעוד שאם אני מסתכל בטבלת דקומפרסיה הזמן תחתיל ללא דקומפרסיה המירבי שאני יכול לצלול בעומק של 18 מטר הוא 56 דקות, כלומר יש פער של 5 דקות בין המחשב לטבלה (הטבלה מאשרת יותר זמן). לכן לא ברור לי איך יכול להיות שהמחשב מקצר כל כך את הזמנים ולכן עלתה לי השאלה שיכול להיות שהוא בעצם לוקח זמן מסויים שבסופו הוא מורה לי להתחיל עליה לחניית בטיחות + זמן החניה, כלומר ACS TIME הוא הזמן הזה.
אשמח לקבל תשובה אז למה המחשב בעצם נותן זמן תחתית מירבי שהוא יותר קצר מזמן התחתית המירבי שניתן ע"י הטבלה?

suunto

ידועים כמחשבים מחמירים ויתרה מכך אתה יכול לכייל את המחשב שלך לדרגת החמרה אף גבוהה מהמצב הסטנדרטי.
אם רצית שהמחשב שלך יאפשר לך זמנים ממושכים יותר במים suunto לא הבחירה האידאלית לכך.

אני רואה בזה יתרון, עדיך כמה דק' פחות מאשר כמה דק' יותר. עדיף לא למשוך עד הדקה האחרונה.

giladshay

New member
וביתר הרחבה

תציץ בבקשה במדריך, בתת פרק 5.9.4 וכן 5.9.5 (עמ' 61-63) ונסה לשחק קצת עם שני הפרמטרים הללו. ראה כיצד הם משפיעים על זמן הדקו'. פרפר לבן 24 רמזה לך שבשביל להפחית את דרגת ההחמרה, כלומר יותר זמן שהייה- אתה צריך לקבוע A0 ו- P0. בנק' זאת צריכה להיות ברורה לך המשמעות של בחירה שכזאת (ראה תת מאמר מוסגר)

תת מאמר מוסגר
{
למרות שסונטו ידוע כמחשב מחמיר מבחינת האלגוריתם שלו, אני נוהג להוסיף דרגת החמרה נוספת. מאחר ואני כבר לא בדיוק אדם צעיר, יוצא צבא בשיא הכושר ומאחר ולעיתים אני צולל בתנאי אקסטרים, קרי זרמים וטמפ' קיצון- אני כבר לא מתבייש וקובע את הפרמטר A=A1. אז מה!?... אאבד 1-2 ד' נוספות, אך אתרחק יותר מהסיכון להיכנס לדקו'
). לא יקרה שום דבר... פחות זמן תחתית, So what...
}

ספוקי

New member
למה אתה משנה את ה-A?

ישנם שני פרמטרים: P = Personal ו- A=Altitude.
אני מבין אותך שאתה רוצה להחמיר, אבל אז תשנה את הפרמטר של P. אין שום סיבה לשנות את הפרמטר של A אם אתה לא צולל בגבהים.

ReefDiver

New member
במחשבים הראשונים של סונטו היה רק A

אח"כ כשהתווסף גם P, לא היה הבדל ביניהם. מה ששינה היה הסכום. לדוגמא, P0/A2, P1/A1, ו-P2/A0 היו שקולים כי הסכום 2.

במחשבים החדשים כמו ה-D4i אכן יש הבדל בין A ל-P.

giladshay

New member
אפרופו שינוי A, אז כן באגם המקומי בו אני צולל

גובה האגם הוא 1700 רגל ולכן אני קובע: A=A1, P=P1.
כאשר אני צולל בקליפורניה אני קובע: A=A0, P=P1

שיח סלימאן

Well-known member
מנהל
לא ברור לי מה לא ברור לך

כלומר אחרי התשובות שקיבלת.

המחשב שלך (וכמעט כל מחשב שאני מכיר) מראה לך כמה זמן ללא דקומפרסיה נשאר לך בעומק הספציפי בו אתה נמצא ברגע מסויים וברור שברגע שתרדיד המחשב יפצה אותך בהתאם.

מלבד ההבדל באלגוריתמים ההבדל העיקרי בזמנים בין המחשב לטבלה הוא שברוב הטבלאות הספורטיבית הזמן שהטבלה נותנת הוא לא עד רגע תחילת העליה כמו שהמחשב מראה אלא עד רגע ההגעה לחניית הבטיחות כלומר זמן הטבלה כולל גם את שלושת הדקות שקותי חישב לך ולכן לרוב זמן הטבלה יהיה לכאורה ארוך מהזמן שמראה המחשב. ברגע שתקזז את זמן העליה ו/או את זמני חניות העומק תקבל זמנים די דומים (שוב בהנחה שהמחשב והטבלה מתבססים על אותו אלגוריתם).

גורם נוסף שעלול להשפיע על הזמנים הוא מקדמי הבטיחות השונים אותם הזנת למחשב ומנסיון שלי מחשבי סונטו בד"כ מחמירים יותר ממחשבים אחרים שאני מכיר.

ReefDiver

New member
אני חושב שאני מבין מה לא ברור לו

לדעתי הוא לא הבין מה זה פרופיל multi level. ובאמת כשמלמדים תכנון לפי טבלאות, לא מלמדים multi level.

אז התשובה לשואל, וזו אינפורמציה שקיבלת כבר מכמה מהעונים כאן, אבל באופן מסודר:
א. המחשב שלך מחמיר יותר מהטבלאות שאתה מכיר.
ב. ההחמרה באה לידי ביטוי בפרופיל מרובע: יורדים לעומק מקסימלי, שוהים שם זמן מותר על פי המחשב או הטבלה, ועולים 10 מטר לדקה עד לחניה.
ג. בפרופיל multi level, אתה שוהה בעומק מסוים. כאשר נשארות דקות בודדות לכניסה לדקו, מספיק לעלות כמה מטרים, וכבר הזמן הזה יתארך (כמו שצביקה הסביר).

למעלה