שאלה מהותית

אפי אפי!

אפרת הייתה הגרעינרית שלי...... מותק של בחורה
! (ועכשיו אני נשמעת כמו דודה..)

שאלה מהותית

רציתי לשאול מה דעתכם בנושא הבא: ילד שכמעט ולא מגיע לפעולות, או ליתר דיוק לא מגיע לפעולות, ופתאום כשיש טיול או מחנה, הוא מחליט שהוא רוצה להירשם. האם למדריך יש זכות לסרב (בהנחה שהמד"ב\אחראי יאפשר לו להחליט) לכך שהוא יצא? אחרי הכל הוא כמעט ולא מכיר את הילד, הילד הוא לא חלק מהקבוצה (שלמדריך יש קשרים איתה), וחוץ מזה, למה שילד שלא קשור לקבוצה, ולמעשה מצהיר שיש לו דברים יותר חשובים ומענינים מאשר לבוא לפעולה, יוכל ככה סתם להצטרף לפעילות השיא של הקבוצה? ומה לגבי חניך שכן מגיע לפעולות אבל מפריע, האם ממנו אפשר למנוע לצאת?

kedeman

New member
כן - אפשר למנוע

אפשר למנוע מילד שלא מגיע לפעולות בכלל ורוצה לצאת רק לארוע מסויים להגיע בטענה שלא מכירים אותו אבל אני חושב שזה לא חכם. אפשר לתת לו לצאת ולגרום לו להתלהב מהפעילות ככה שהוא יראה שכייף לו בפעולות וככה לגרום לו להתחיל לבוא בקשר לחניך שמפריע - אפשר למנוע ממנו להגיע לטיול/מחנה/פעילות גדולה אם הוא באמת ילד בעייתי אם קשה להסתדר איתו בפעולה רגילה והמדריך מפחד שהוא לא יוכל להשתלט עליו בפעילות בחוץ אז המדריך יכול לבקש אישור לא להוציא אותו אבל כדאי לקחת בחשבון שקורה שילדים שבעייתיים בפעולות רגילות עלולים להתנהג בצורה שונה בפעילויות חוץ בשני המקרים כדאי להתייעץ אבל עם האחראי על הסניף (מד"ב/גרעינר) הם בדרך כלל מכירים את הילדים והמדריכים ויכולים לעזור במקרים ספציפיים אני מניח מזה שאתה שאלת את זה שהשאלה היא יותר באוויר ולא ממקרה שאתה נמצא בו

אני כבר לא מדריך הרבה זמן

ככה שזה לא קשור אליי, זה סתם כל מיני מצבים שהייתי בהם. לגבי הילד שלא מגיע, אני התכוונתי למחנה קיץ, והוא גם שונה לחלוטין מפעולה רגילה, וגם נמצא בסוף שנה ויש עוד הרבה זמן עד לפעולות הרגילות של שנה הבאה. לצערי בעברי כמדריך, לא הצלחתי למנוע את יציאתם של חניכים כאלה, בעיקר בגלל שהתעסקתי בלנסות למנוע את יציאתם של חניכים ממושבים אחרים יחד עם הקבוצה שלי, מתוך ידיעה מראש איזה אסון זה יהיה, וגם בגלל שידעתי שאני אצטרך בסוף להתמודד איתם ולא ה"מדריכים" האחרים שתמכו ברעיון (בשביל מה להתאמץ יש את עמרי). גם את המצב האבסורדי הזה שילדים שלא ראיתי מעולם יצאו איתי למחנה לא הצלחתי למנוע, למרות איומי "זה אני או הם", אבל משום מה הם לא נרשמו, כך שיכולתי לצאת למחנה. ולגבי ילדים שמפריעים, היה ילד אחד ספציפי שסירבתי שיצא איתי לטיול (כשהוא היה בכיתה ג' הוא כבר פרץ למד"ציה והרס אותה, ולא הייתה פעולה שהוא לא היה מרביץ למישהו), בסוף הסכמתי שהוא יצא עם אבא שלו. אחרי שראיתי איך אבא שלו "משתלט עליו" לא הסכמתי שהוא יצא למחנה וכשבאו לרשום אותו לא רשמתי אותו ושלחתי אותם למד"בית שדווקא כן הסכימה לרשום אותו (למרות איומי "זה אני או הוא"), אבל משום מה ההורים לא הלכו למד"בית וכך יכולתי לצאת שוב למחנה. הילד כמובן בתור תגובה לזה שהוא לא יצא למחנה החריב את המד"ציה בפעם השנייה והרס אותה.

עמרי

לפי דעתי התשובה היא אינדבידואלית לאזור, למושב, למדריך ולחניך הספציפי. אתה קיבלת החלטה לפי כל המשתנים האלה ולפי שיקול הדעת שלך. אצלנו ילדים שרוצים לבוא לפעילות שיא בלי שהיו בפעילות סדירה יכולים לבוא בצורה חופשית כי גם ככה אין פעילות כזאת סדירה+אנחנו יודעים שזה יעשה רק טוב לילד. אני חושבת שברוב פעילויות השיא שאני מוציאה אני דווקא לא מכירה את רוב הילדים. אין לי בעיה עם זה כי אני לא מרגישה צורך תמיד להכיר את החניך אישית לפני זה... בקשר לחניך בעייתי- גם זה לא נדיר אצלנו. בדרך כלל עושים הסכמים לפני הטיול נגיד, או שההורים מתחייבים איזושהי התחייבות מסוימת (נגיד לשלם מונית הבייתה). אולי בגלל זה כמעט כל מחנה חוזרים אצלנו כמה בעייתיים הבייתה. מצד אחד אתה יכול להגיד שזה לא כל כך כדאי להוציא אותם מהתחלה. מצד שני, הרווחנו מעבר של הרבה ילדים מלהיות "הבעייתיים" אל להיות כאלה שאפילו מגיעים לפעילות סדירה.. טוב, די למגילות!

נקודת מבט מעניינת

אכן זה תלוי במושב (וגם במד"ב). אני למשל ידעתי שגם אם אני אעשה את כל ההסכמים שבעולם, וגם אם אני אחתים אנשים על חוזים משפטיים, בסוף ימצאו איזה דרך מסריחה להשאיר את החניך במחנה, במידה ואני אחליט שצריך להעיף אותו (המונית לא הגיעה, אין קליטה כאן ואי אפשר להזמין מונית, ההורים שלו לא בבית ואין לו לאן לחזור, מה אכפת לך נשארו רק עוד שלושה ימים - תתן לו להישאר, אני חושבת שהוא בכלל לא הפריע (הוא סתם חנק 2 ילדים), תראה איזה יופי אבא שלו משתלט עליו (וז שהווא זורק אבנים על כולם זה לא קשור), אתה סתם מתעצבן עליו כי באת עם דעה שלילית כבר מההתחלה, הוא נורא חמוד וצריך לעזור כי הוא קצת היפראקטיבי (ואין לו עדיין תיק פלילי כי הוא מתחת ל- 12) ). ולמה אין לכם פעילות סדירה?

טוב כמו שתמיד אומרים....

"זה סיפור ארוך" ועצוב וגם די משעמם... אני אנסה לקצר אותו ולהפוך אותו למעניין. הצוות שלנו מורכב (או שאפשר כבר להגיד "היה מורכב") משתי מש"ציות שני מד"מים ו2 מד"ציות. המד"מים פרשו כבר בהתחלה, כי לא היה להם זמן (תירוץ ידוע ומקובל). לי ולמש"צית השניה היו תוכניות גדולות, אבל המד"ציות לא רצו לעשות שום דבר. אפשר להגיד שהיו בינינו חילוקי דעות הדרכתיים- אנחנו רצינו להדריך, הן לא. ואז... מריבות, הרבה, של כל אחד עם כל אחד (מד"ב עם מד"צית, גרעינר עם מד"צית, מד"צית עם מש"צית. טוב, הבנת את התמונה...) ואז הפסיקה ההדרכה הסדירה כי כולנו הרמנו ידיים....אחרי חצי שנה של ויכוחים ומריבות... אבל יש פעולות עדיין ל2 קבוצות, של המד"ציות (הי, הן אוהבות את זה אחרי הכל), מדי פעם (ז"א- כשהן יכולות) ואפילו אפילו- הן יצאו למחנה פסח עם קבוצה של 17 (כן כן 17) חניכים, וזה הרבה אצלנו. והם אפילו זכו מקום ראשון במחנה (טוב, מי הייתה המ"פ שלהם..?
) ואם לא התעייפת\נרדמת\הלכת לסיבוב שירותים עד עכשיו אז באמת שמגיע לך
וגם
(אבוקדו)

קצת עצוב וחבל

בהחלט מקווה שיהיה יותר טוב, ועכשיו אני מבין את נקודת המבט שלך לגבי הוצאה למחנות של חניכים. לי כנראה יש צרות של עשירים... אבל למה הן יצאו לקורס מד"צים אם הן לא רוצות להדריך.

אני לא חושבת שיש לך צרות של עשירים

פשוט יש לך צרות שונות ("וצרות באות בצרורות", אני אוהבת את המשפט הזה..) טוב, הן יצאו לקורס מהסיבות (שלצערי) הרבה אנשים יוצאים לקורס. אבל כמו הרבה אנשים שיצאו לקורס גם הן חטפו איזשהו שינוי בפנים שלהן. תוסיף לזה את העובדה שהן כן אוהבות להדריך ואוהבות ילדים, אבל לאו דווקא מהסיבות האידיאולוגיות אלא יותר מסיבות שמרטפיות ותקבל מד"ציות שרוצות רק להדריך. אתה מבין? זה לא שהן לא רצו להדריך, הן לא רצו לעשות מעבר (פעילויות שיא). וזה קצת בעייתי כי המעבר הזה (האידיאולוגי הזה) הוא די חשוב. אבל אי אפשר לזרוק אותן מהצוות כי- טוב, לא יהיה צוות, וכי הן כן רוצות..... מסובך? זה הכאב ראש שלי במשך שנה שלמה... אבל עכשיו השכלתי להרים ידיים ולהפנות את עצמי לאפיקים פרודוקטיביים יותר (או, אני מתחילה לדבר ממש יפה....). אתה רואה? שוב יצאה לי מגילה :\

קשתונה

New member
נתקלתי בבעיה...בשתיהן...

בד"כ החניכים שמפריעים הם אלו שצריכים לצאת החוצה דווקא... אני מודה ששנה שעברה הדרכתי כיתה ד שכולם שם היו מתפרעים וכאלה... ורוב השנה באמת עשינו פעולות בחוץ...ובאמת היה אחלה...ובמחנות הם הפתיעו אותי כל כך והיו הכי הכי הכי תותחים שיש!!! אז עדיף לתת לחניך קצת לשגע אותך במחנה פסח ולבדוק אם הוא באמת יכול לצאת למחנה אשר ישר לפסול אותו...כי זה עושה רע מאוד לחניך ולחברים שלו. בקשר לחניך שלא מגיע לפעולות...קרה לי המקרה בטיול פסח האחרון... חניך שלא מגיע לפעולות בכלל היה רק בפעולה ראשונה ובפעולה אחת שבאנו לאסוף אותו מהבית כי עברנו ליד הבית שלו... הוא נרשם למחנה וכולם היו מופתעים לחלוטין... אז חשבנו שזה מגניב לאללה שהוא רוצה לבוא וזה... והאמת היא שלי הוא ממש עשה את המוות במחנה... יום אחד הוא לא יצא לטיול... והיה אחלה... ויומיים כן והוא בתוספת ילדים ממושבים אחרים עשו לי את המוות...(ואני אצא רכרוכית ואגיד שאפילו ויתרתי על להוביל את הקבוצה ונתתי את השרביט בידי אנשים שלא היו בהכנה... ובסוף גם הם ויתרו ונתנו את השרביט לגרעינר שבכלל היה אחראי מסלול...לא אחראי? מה לעשות...ככה זה כשמוציאים איתך עוד שני מושבים שרק לאחד יש מדריכים שמתעקשים שהם יצליחו לעשות את זה יותר טוב והם משגעים אותך ביחד עם החניכים...) בקיצור... אחרי המחנה קיבלתי המלצה מאדם חכם (אבא) פעם פשוט לא להוציא בטענה שאני לא מכירה את הילד ולא יודעת איך הוא בקבוצה ואיך הוא מתנהג בקבוצה או בכלל... אבל קשה לא להוציא חניך למחנה!! כאילו מה תגיד לו?? אתה לא יוצא כי אתה מפריע לי?! זה אכזרי:<

../images/Emo142.gif

ילד שלא מגיע כל השנה ופתאום מתחשק לו להגיע למחנה הוא לא חניך, אלא סתם ילד מהמושב. אני חושב שזה אמור להקל קצת על הסיטואציה הלא כ"כ נעימה. עם חניכים בעיייתים, זה באמת יותר קשה, ואני באמת לא פסלתי אותו (למרות המעשים הפליליים שלו,משום מה כולם מתעלמים מזה עד היום, ולמרות זה שהוא היכה בערך מחצית מחניכים האחרים בשלל הזדמנויות, ולמרות שתיעבתי את פרצופו, ואני עד היום מתעב), אבל אחרי טיול אחד, הבנתי שזה לא בשבילי.

hadasbaril

New member
למרות שלא יצאתי פיזית למחנה

(הוא זז לתאריך של טיול ההכרות שלך נחשון) אני אלווה את דעתי. חניך שאף פעם לא היה בפעולות\לא קורה בניר בנים.כן זה פשוט לא קורה. אבל יש חניכים שנדירים בפעולות. למחנה הזה כמה מהם נרשמו וכמובן שהרשתי כי אני מכירה אותם ורובם היו גם בחג המעלות. ככה שהערכתי עם מי יש לי עסק. חניך בעיתי- ניצן. הוא לחא הרס את חדר מדצים אבל הוא ברמת הפרעה שלי אין כלים להתמודד איתה. ולכן ששמעתי שהוא לא בא שמחתי. כן,שמחתי כי ידעתי שהמחנה יהיה פחות קשה. בנוסף לכול הצרות הוא ילד ממריד-סוחף אחרין בצורה שלילית הרבה ילדים טובים. ככה ידעתי שיהיה טוב לכום שישאר בבית. אני רוצה לציין שזאת באמת בעיה שגדולה עלי ואני לא יכולה לשנות. אבל בדרך כלל-כמון ששרונה אמרה- זה אינדוידואלי. לפעמים מדיריכים לא רוצים לקחת אחריות על ילד מסוים -הם מפחדים שיאשימו אותם בגלל ההתנהדות הפרועה מאוד שלו. ובאמת תזכרו שהתנהגות בפעולות חוץ היא שונה לגמרי. מצד שני- מחנה זה בהחלט יכול להיות פרס על התנגהגות טובה... (שי\מעיין הדיון כבר שווה מאמר? כי זה טוב שהפורם מראה דעות שונות.)

טוב

יש מלא דברים לעשות בקטע הזה, והכל תלוי בילד, בגודל הקבוצה בגיבוש שלה במדריך ובעוד הרבה משתנים. ישנה האופציה הרגילה של הסכם, ובקשר למה שאמרו על הכסף, אנחנו פעם אחת לקחנו מהורים של חניך "צ'ק ביטחון" שהוחזר בסוף הטיול. אם אתם אומרים שהחניך הוא חניך מפריע וסוחף אחריו עוד אנשים (כריזמטי) אז לתת לו תפקיד פעיל, לדוגמא במחנה פלמח אנחנו נתנו לחניך בעייתי ללכת לקורס ניווט, והוא ניווט את כל המסלול, מה שיצא טוב לנו, כי התעסקנו בהדרכה, וטוב לו, כי הוא קיבל אחריות, עזר, וראה כמה זה קשה להדריך. בקשר לחניך שהורס את המד"ציה, אין לך מושג כמה זה מוכר לי, אומנם לא הרסו לנו את החדר הדרכה, אבל הרסו סוכה בסוכות, גנבו דברים, שברו, הלכו מכות ועוד הרבה, במקרה הזה עירבנו את האבא, אבל אם זה לא עוזר, יש שירותי רווחה למיקרים קיצוניים, בכל מועצה יש פסיכולוגית או פסיכולוג שיפנו אותך למקום הנכון. אני לא חושב שבגלל שהילד לא מגיע לפעילות יש לפסול את ההגעה שלו מידית לפעילות שיא, כי המטרה של הפעילות הזאת היא לא רק כיף אחרי שנה שלמה, אלא גם לעודד עוד ילדים להצטרף לשנה הבאה. אפשר לעשות שיחה עם הילד לפני המקרה, לדבר עם אנשים שמכירים אותו לקבל חוות דעת ודברים כאלה. חניך שמגיע לפעולות אבל מפריע? תלוי במה ההפרעה מתבטאת, אם היא בגלל היפראקטיביות דווקא מחנה יכול להיות מועיל, נורא קשה לענות על זה בלי עוד פרטים איתמר.

אין פרטים בנושא

העלתי את זה לדיון, בעיקר כדי לשמוע מה דעתכם בנושא, ולשמוע קצת על מקרים בעבר ומה אתם החלטתם לעשות.

בוקר טוב

בסוף כיתה י' יצאתי כפעיל למחנה התיישבות, וחבר שלי שבאותו זמן סיים ט' שגם הדריך במושב מחוסר מדריכים, הדריך עם עוד מישהי בגילי את הקבוצה, למחנה יצאו שני ילדים שלא היו בפעילות לפני כן, הייתה התלבטות מאוד גדולה אם לתת להם להצטרף למחנה, מכיוון שגם במחנון ההכנה שנערך במושב הם לא היו (עשינו מחנוך של יומיים במושב כדי ללמד אותם כפיתות, בישולים ולהרגיל אותם לרעיון, מחנה ראשון) לבסוף עקב לחץ מצד ועדת הנוער וממלאת מקום המדבית (שהייתה לפני גיוס) שני הילדים הצטרפו למחנה, במחנה בטקס חלוקת התעודות הם ברחו ליעד שהוא גדול מאוד (אהרונסון) והיינו צריכים לחפש אותם במשך 50 דקות, והם חשבו שזה מצחיק, וכמעט ואיחרנו לכניסת השבת, ואצלנו במושב זה בעייתי מאוד. באותו קיץ קרו דברים רבים, שעל חלקם אני מצטער, במחנון ההכנה שנערך לקבוצה שלי שבאותה תקופה סיימו ו-ז, חלק מהילדים שלא היו במחנון, זרקו ביצים עלינו שהיינו בתוך המחנון, והחלק העצוב הוא שיום אחרי זה, אבא של אחד הילדים ראה את חנן, רכז האזור שלנו שעזר לנו במחנון, ואמר, זרקו עליכם ביצים הא? היה כיף?, האבא בעצם עודד את הילדים לזרוק ביצים. עקב כך התקבלה החלטה להשעות את אותם שלושה ילדים לחצי שנה מהפעילות, דבר שבדיעבד אני לא ממש חושב שהיה נכון מצידינו לקבל. אותם ילדים גם לא יצאו למחנה שנה אחרי זה מאותה סיבה. לידע כללי, היום שלושת הילדים האלו נמצאים בפעולות, ועוזרים ופעילים במושב, והשניים שהיום בט' טרומפים מיועדים לקורסים. היו מקרים רבים שלא הייתי מוכן להוציא ילדים לפעילויות, אבל להגיד זה או אני או הם, זה ילדותי ולא נותן פיתרון, הייתי מודיע שבתור המדריך אני לא מוכן לקבל על עצמי אחריות על ילד שבז לכל סמכות. והיום בתור מש"צ במחנה פסח נתקלתי באותה בעייה. קבוצת ו-ז של היום, יצאה לפני חודשיים בערך לטיול חוג ז-ח של מחוז מרכז. ואחת הילדות לא הסכימה לחבוש כובע ולשתות מים בכלל, וקראה למדריכה שלה בכל מיני שמות ותאורי יופי ואופי
לא הולמים. אותה חניכה ועוד אחת עם התנהגות דומה רצו להצטרף למחנה פסח, המדריכה התנגדה לכך ואפילו אמרה, זה או אני או הם. והילדות אמרו שהן רוצות לבוא, אבל בלי המדריכה, ואפילו אחת האימהות התקשרה ודרשה ממני שאני לא אוציא את המדריכה, באותו יום עשיתי שיחה עם האמא, וסיפרתי לה מה הבת שלה עשתה, ולאחר מכן עשיתי שיחה עם שתי הילדות הגעתי איתן להסכם, שאם יש להן בעיה, שיפנו למדריך שמדריך ביחד איתה, אבל שאם היא אומרת להן משהו לעשות הן עושות אותו, ורק ככה הם יצאו למחנה, במחנה אחת מהילדות חזרה הביתה, אבל בגלל שהיא התגעגעה הבייתה, והשניה ביום טיול לא הסכימה לקחת יותר מליטר מים, בסופו של דבר אחרי ויכוח מתיש איתי, היא הסכימה לקחת מים. אבל עיקבה את כל הקבוצה שלה (30 ילדים) בחצי שעה. בסך הכל אני כן ממליץ להוציא ילדים לפעילויות שיא כי זה ימשוך אותם להגיע לשאר הפעולות, אבל הכל תלוי בילד ובמצב הכללי.

אני לא חושב שזה ילדותי

כשאתה יוצא למחנה עם חניכים ואתה צריך לקחת אחריות, ובמיוחד כשאתה יודע שהמדריכים האחרים לא ינקפו אצבע לעזור לך, ולא יקחו אחריות, ולמען האמת תצטרך לקחת אחריות גם עליהם, ולריב איתם חצי שעה על זה שהם לא חובשים כובע (אם הם רוצים להתייבש אין לי בעיה, הם מספיק גדולים, אבל שלא ישמשו דוגמא שלילית לחניכים), או למשל שאתה צריך להעיר אותם בבוקר, ואח"כ לשלוח חניכים שיעירו אותם, כי הם חזרו לישון. אז בנוסף לכל זה לקחת איתך חניכים שאתה יודע שאי אפשר להשתלט עליהם, שהם בעייתים, ולא מקשיבים לאף אחד (כולל ההורים שלהם), ורק יעשו צרות ובעיות במחנה, ומילא זה שהם ימררו לך את החיים, הם גם ידפקו את כל הקבוצה, אז תסלח לי, אני בחרתי להכריז שזה או אני או הם, כי אני לא יכול קחת עליהם את האחריות, ואני גם יודע שאף אחד אחר לא יקח.

למעלה