שאלה לשונית

dory141

New member
שאלה לשונית

שלום, בעבר השארתי פה כמה הודעות. עכשיו פתאום העסיקה אותי השאלה מאיפה הגיע הביטוי "אין בשר", כשזה מתייחס לטקסט והכוונה היא, שהוא לא מעניין או עמוק מספיק. בכלל, בעוד שרבים האנשים שמדברים משפטים וביטויים באופן אוטומטי (מבלי לתהות על המקור שלהם, מי אמר אותם ראשון וכדומה), אני ממש נלהב וסקרן לדעת את זה. יש שותפים או שותפות לדעתי ולקו המחשבה שלי?

trilliane

Well-known member
מנהל
"בשר" הוא דימוי מקובל למשהו מוחשי, מהותי, עיקרי

האם דימוי עברי מקורי?

אינני זוכר ממתי אנו משתמשים בצירוף "יש/אין בשר" לציון משהו שיש/אין בו תוכן ממשי, ותהיתי אם הוא שאול מאנגלית.
הביטוי "Where's the beef?" נכנס לשפה האנגלית בעקבות קמפיין מפורסם של רשת ההמברגרים וונדי'ז.
האם השימוש העברי נובע מאותה שאלה או שיש לו מקור אחר?

trilliane

Well-known member
מנהל
לא יודעת, אני לא מכירה אותו מאנגלית ולא מכירה שפות אחרות

ברמה מספקת.
&nbsp
אתה מצטט כאן פרסומת (שמעולם לא נתקלתי בה) שבה אכן מדובר בבשר פשוטו כמשמעו וכותב שהוא "נכנס לשפה האנגלית" אבל עד כה לא נתקלתי בו (אף שאני חשופה לאנגלית כל הזמן ובמינונים גדולים, בעיקר לסדרות ולסרטים). כמו כן נראה לי שזה קצת חדש מכדי להשפיע על העברית.
&nbsp
זו תמיד יכולה להיות השפעה של ערבית או של יידיש, אבל בדקתי במילון הסלנג של ר"ר, והוא לא מציין מקור. אולי זו באמת יצירה פנימית של העברית, למה לא?
יש לנו גם כאלה.

1984 זה לא כל כך חדש

והשפעות לשוניות עוברות היום הרבה יותר מהר מאשר בימי ספינות המפרש ושיירות הגמלים...
הביטוי מוכר היטב באנגלית (ע"ע) ולא מן הנמנע שמשם הוא הגיע ללשון הקודש, אבל מעניין אם למישהו יש הסבר חלופי

trilliane

Well-known member
מנהל
הכול יחסי כמובן...
מבחינה לשונית זה חדש; הדימוי העברי לא

אני לא טוענת שהוא לא מוכר (בכלל) באנגלית, אבל אילו היה מוכר היטב, כלומר באותה רמה שבה משתמשים בדימוי של "בשר" בעברית, הייתי מכירה אותו. מכיוון שהוא לא עד כדי כך נפוץ באנגלית (וגם זה רק בארה"ב/קנדה, לפי ויקיפדיה) ולא מוכר בישראל, הפרסומת מעולם לא שודרה כאן (וגם לא מוכרת לישראלים) קשה לי להאמין שהוא השפיע על העברית.

כמו כן אני שבה ומזכירה שבפרסומת זה היה מילולי, לא מטאפורי, וגם לא בהקשר שבו זה מקובל בעברית. בפרט, בעברית הדימוי של "בשר" לא קשור לבשר ממש וגם לא לסלוגן מסוים; למעשה "איפה הבשר?" דווקא אינו צירוף מקובל במיוחד בהקשר לשימוש בדימוי הנ"ל.

לפני סיום עלה בדעתי לבדוק במילון הסלנג של בן יהודה & בן אמוץ ("מלון אחול מניוקי לעברית מדוברת" כרך ב' שנדפס לראשונה ב-1982) והערך "בשר" מופיע בו בהקשר זה:
בָּשָׂר ש' ז', תוכן חשוב, חומר ממשי, בעל ערך משמעותי. פעם הוא היה נותן תדריך עם בשר. עכשיו, אחרי התַקֶל – אף פעם לא (נאמר בפי עתונאי על דובר הממשלה).

לסיכום: גם אם הייתה כאן השפעה מאנגלית, היא בוודאות לא מהפרסומת הנ"ל.

השערת וונדי'ז אכן קרסה ונותר רק לאתר את המקור האמיתי

חבל שכבר אי אפשר לשאול את דב"א או את נתיבה...

trilliane

Well-known member
מנהל
לך תדע אם גם הציטוט הזה היה "המקור האמיתי"...

קשה להתחקות אחר יצירות ספונטניות של הדוברים, ונראה לי סביר שזה דימוי שהתגבש בעברית. מודה שלי אישית לא באמת משנה מי היה הראשון להשתמש בו.

קטע משירו של קאשי. אם משהוא חלש הוא צמחוני.

איך עצבני כמוני נהיה כל כך סובלני
מרגיש כמו טורף שהפך צמחוני
איך שינית ברגע שוטה כמוני
כל הזיופים בלב הפכו לשיר הרמוני

המושג בשר מופיע במספר שפות.

ההתחלה הייתה בעצם שהיו זורקים לכלבים. או לעניים.
והשאלה הייתה האם יש על העצם מעט בשר.
כלומר משהוא מוחשי לאכול .
ומשם זה עבר למושג "משהוא שאפשר לנעוץ בו שינים."
צ'י

למעלה