שאלה לקוראי גרמנית

een ogenblik

New member
שאלה לקוראי גרמנית

באחד מפורומי הספרים בהם אני משתתפת עלתה השאלה היכן אפשר למצוא תרגום לעברית של שירו של הכומר Martin Niemoller (עם שתי נקודות מעל ל-o), על הנאצים שבאים לקחת קבוצה אחרי קבוצה והאדם הקטן אינו מוחה, עד לסוף, בו לוקחים אותו, ואין מי שימחה. לי יש גירסה באנגלית של השיר המתחילה בשורות אלו: When the Nazis came for the Communists I was silent. I wasn´t a Communist על בסיס זה נתתי מעין נוסחא לתרגום השיר: כאשר הנאצים באו עבור XXX שתקתי. לא הייתי XXX. כאשר XXX הוא תחליף עבור: קומוניסטים, סוציאל-דמוקרטים, איגודים מקצועיים, יהודים. (אני די בטוחה שצריך להופיע קתולים באחת השורות, אך הם לא מופיעים בגירסא האנגלית שבידי.) וסיום שורות אחרונות: כאשר הנאצים באו עבורי אף אחד לא נשאר למחות. אבל מייד קמו מתנגדים מקרב המכירים את השיר בתרגומו לעברית, וטענו שאין תבנית חוזרת, וזה דומה יותר ל: כשהם באו לקחת את הקומוניסטים שתקתי כי לא היתי קומוניסט כשהם באו לקחת את ה... היתי עסוק.. או ל: בגרמניה לקחו הנאצים תחילה את הקומוניסטים ואני לא הרמתי את קולי, כי לא הייתי קומוניסט, ואז הם לקחו את היהודים... ועכשיו הסקרנות הורגת אותי. האם מישהו יכול לבדוק עבורי את הגירסא המקורית בגרמנית, ולומר לי האם השיר המקורי בנוי בנוסחא החוזרת על עצמה, והמתרגמים לעברית נטלו לעצמם חרות יתרה, או שאולי המתרגם לאנגלית הגזים בחזרות השיר. (ובאותה הזדמנות לראות האם אני צודקת וקתולים מופיעים שם יחד עם הקומוניסטים, יהודים, סוציאל-דמוקרטים וחברי איגודים מקצועיים.)

joe2b

New member
../images/Emo22.gif

תנסי את זה: http://innerspace-unltd.net/poetry/niemoller.html אני לא בטוח אם זה המקור כפי שהוא רשם, אבל זה מה שעלה בחיפוש בגוגל (הראשי, לא העברי) תחת martin + niemoller והגבלת תוצאות לגרמנית בלבד.

sirpad

New member
בת זוגתי תומכת בך

ובשיר בגרמנית על פי המקור שניתן פה ע"י מהשמו יש תבנית חוזרת. באותו דף איפוא יש תרגופ לאנגלית שלא עומד בקנה אחד עם הגרסא הגרמנית כיוון שהוא מתחיל בלדבר על הסוציאליסטים ולאחר מכן ארגוניי העובדים ואז יהדים ואז קתולים ללא איזכור לקומוניסטים כשבגרסא הגרמנית אין אזכור לקתולים בכלל.מה שגורם לי לפקפק קצת באמינות הדף הזה בכלל.

diday

Member
יש הרבה גרסאות

גם בגרמנית וגם באנגלית. נסי באתר כאן דרך ההולנדית אני מתאר לעצמי שתוכלי להבין די הרבה.

למעלה