שאלה לפרופ' וינוגרד,

שאלה לפרופ' וינוגרד,

שלום פרופ' וינוגרד, לבני בן השלוש ושבעה חודשים לפני כשבועים וחצי התנפחה לו בלוטת הלימפה באזור הצוואר בלי שום סיבה מיוחדת, לאחר יום הוא קיבל חום בסביבות 38 וזה עבר. הרופא נתן לנו לעשות את כל הבדיקות המקיפות (כמו: ספירת דם מכשיר, כימיה בדם, המטולוגיה כללי, המטולוגיה ימות מיקרוסקופי בקטריולוגיה, אנדוקרינולוגיה, סרולוגיה/וירולוגיה +משטח גרון ל- STREP A)כל התשובות חוץ מספירת הדם יצאו בסדר בספירת הדם מה שהדאיג את רופא הילדים היה התוצאה של ה- PLATELETS שהתוצאה היתה בגבול הנמוך והיא 126 והטחול מוגדל מאוד אז הוא ביקש לעשות ספירת דם חוזרת. לא הספקתי לעשות כי לאחר כשבוע פתאום הוא העלה שוב חום שהתחיל באזור ה- 38 ועלה לעט לאזור ה- 39 והוא סבל מנזלת והתנפחות השקדים אז הרופא עשה לו שוב משטח גרון לבדוק ל- STREP A והפעם זה נמצא חיובי אז הוא נתן לילד אנטיביוטיקה רפאפן 250 מ"ג לשבוע ימים שלוש פעמים ביום והוא ביקש שאני אפנה גם לכירורג שיראה את הבלוטה ולאחר עשרה ימים לעשות משטח גרון חדש. לאחר כמה ימים הכירורג חזר על כל אותם בדיקות והם כולם יצאו חיוביות לכיוון מחלת הנשיקה לכן הם החליטו שיש לו מחלת הנשיקה גם הטחול והכבד היו מאוד מוגדלים בצילום אולטרסאונד. שאלותי לאחר כל הסיפור הארוך הזה הן: 1. האם כשיש חידק בגרון של STREP A לאחר לקיחת אנטיביוטיקה הוא נעלם ולא חוזר יותר, או שכל פעם הוא יכול לתקוף את הילד שוב במצבים שונים? 2. כמה מסוכן החידק הזה? 3. יש לי תאומות בנות חודשיים בבית האם זה מדבק ומה לעשות כדי למנוע הידבקות. 4. למה הבלוטה התנפחה מאוד וניראת כמו כדור וגם מאוד קשה האם זה קשור למחלת הנשיקה? 5. למה הטחול מוגדל כל כך והאם זה מסוכן בהגדלת הטחול אצל ילדים. ולמה זה כל כך הדאיג את הרופאים שהטחול היה מוגדל. 6. האם כירורג בבדיקה ידנית יכול להגיד לי שהבלוטה הזאת נגרמה מזיהום או שזה קשור למשהו אחר? 7. האם הבלוטה כשורה לשקדים מוגדלים או פוליפים? 8. המליצו לי על כריטת השקדים + פוליפים האם כדי לעשות את זה? 9. מחלת הנשיקה עד כמה היא מדבקת וכמה זמן היא קיימת אצל ילדים, איך יודעים מתי היא עוברת ומתי אפשר להתנהג רגיל וללכת לבריכה ולים עכשיו בקיץ. לאחר החלמה מהמחלה האם אפשר ומתי שילך לגן וישחק עם ילדים? תודה רבה על השאלה הארוכה ואני אודה לך עם תענה לי בדחיפות על השאלה.

תשובות לשאלות

להלןתשובות לשאלותיך : - 1. חיידק הסטרפטוקוקוס בד"כ מגיב לטיפול אנטיביוטי ולאחר טיול נעלם אך יכול לחזור שנית. חיידק זה נוטה יותר לתקוף ילדים צעירים אך פוגע גם במבוגרים. 2. החיידק עצמו לא נחשב כמסוכן באופן יוצא דופן ופגיעתו שכיחה מאוד ולחולה שאין לו בעיה במערכת החיסונית אין קושי להתגבר עליו בעזרת טיפול אנטיביוטי מתאים. 3. לא ניתן לעשות דבר על מנת למנוע הדבקות בד"כ החיידק אינו תוקף תינוקות קטנים. 4. הגדלת בלוטות לימפה כתוצאה מזיהום מאוד שכיחה בילדים. בד"כ הבלוטות גדלות מהר ונסוגות באופן מאוד איטי ימים לעומת חודשים. 5. מחלת הנשיקה - הזיהום הינו ויראלי ולא חיידקי כמו הסטרפטוקוקוס. במקרים כאלה נוצרת גם הגדלת בלוטות הלימפה והטחול והיא משנית לביטוי לפעילות של המערכת החיסונית נגד הוירוס. 6. הגדלה חדה של הטחול במידה ואינה יוצאת דופן אינה מסוכנת. ברור שבאותם מקרים יש להמנע מפעילות ספורטיבית ובעיקר כזו הקשורה במגע או נפילות. 7. לא ניתן להגיד בודאות על סמך בדיקה האם הגדלת בלוטה היא כתוצאה מזיהום או קשורה למחלה של הבלוטות, אם כי סימנים כמו מבנה הבלוטה, שוליים מוגדרים או לא רגישות וכו' יכולים לעזור. במקרים יוצאי דופן האפשרות היחידה היא לעשות ביופסיה כלומר לקחת דגימה של הבלוטה ולבדוק תחת מיקרוסקופ. 8. הגדלת שקדים או פוליפים יכולה להיות משנית לזיהום סטרפטוקוקוס ויכולה להיות מלווה בהגדלת בלוטות לימפה בצוואר. 9. לכריתת שקדים ופוליפים יש כיום אינדיקציות יחודיות ואלה תלויות בגודל, תסמינים קליניים והממצאים בבדיקת רופא א.א.ג.. רק אלה קובעים אם יש הוריה לניתוח. 10. מחלת הנשיקה היא מחלה מדבקת במגע ויכולה להמשך כ- 10 ימים אם כי חולשה ופגיעה בכושר הגופני יכולה להיות למספר חודשים. אצל ילדים צעירים ברגע שהתסמינים החריפים חלפו ניתן לחזור בד"כ לפעילות חיים רגילה.

תודה לפרופ' יצחק וינוגרד

אני מודה לך על התשובה המפורטת מאוד עזרתה לי בתשובותיך.

למעלה