שאלה לפצפיסטים

galgal21

New member
שאלה לפצפיסטים

נניח שבא אילכם מחבל (בקניון או במקום ציבורי אחר) ומנסה לרצוח אותכם או את קרובי משפחתכם היקרים לכם (נניח שיש לכם תינוק ובא מחבל ומנסה להרוג אותו) ונניח שיש לכם נשק ביד, האם לא תנסו להרוג את המחבל ? האם תסכימו שהוא יהרוג אותכם או את קרובי משפחתכם (להורים האם תתנו לו להרוג את הילד שלכם) מבלי לנסות להרוג אותו קודם ?

שוורצנגר אני לא. גם אתה לא.

איך יש לי נשק ביד? מה זה כל שאלות הנניח האלה? "אה, נניח! אז בוא נניח ששלחתי כבר את ההודעה בקשר" כאילו שפה זה פורום פילוסופיה ותו לא. נקודתית, אם בכל זאת נשחק לרגע במשחק הנדמה לי, אני רוצה לקוות שבסיטואציה כזאת אני אוכל למצוא את הדרך למנוע את האלימות או להמעיט בה ככל שניתן. אין פה שאלה של הסכמה כי אתה הופך את היוצרות, אתה מניח שיש לי נשק ביד ואז יש לי אלטרנטיבה, אבל מבחינתי בכל מקרה לא יהיה לי נשק ביד ואז אין לי אלטרנטיבה. גם אם איכשהו היה לי נשק ביד, ספק אם הייתי משתמש בו, אני מקווה שהייתי מוצא דרך לפעול בלי נשק. כל זה בהנחה האופטימית שאני בכלל אמצא את היכולת לתפקד בסיטואציה כזו. כי שוורצנגר אני לא, ורובנו לא, וכדאי לצאת כבר מהראש הזה שגם אנחנו יכולים בדיוק כמו בסרטים בסיטואציות כאלה. אהבתי יותר כששאלת חיילים לגבי מה הם יעשו במצבים מפוקפקים או לא ברורים. כולם חושבים שהם צדיקים גדולים שברגע האמת יעשו את הדבר הנכון ולא מבינים שאחרי שהציבו אותם בסיטואציה אלימה בתפקיד של הפעלת אלימות שבה האלימות לגיטימית יותר קל להפעיל אלימות מאשר להמנע ולעמוד לביקורת עמיתיך, יותר קל להגרר למנטליות הקבוצתית, יותר קל לשכוח את הערכים שלך ולהשאב באותו רגע ולעשות משהו שאם שואלים אותך עליו כשאתה כותב באינטרנט בבית היית עונה שלא היית עושה בשום אופן. לצערנו לא צריך הרבה כדי להפוך אנשים למפעילי אלימות מיומנים וצייתנים.

galgal21

New member
יכול להיות שלמחבל יש רק סכין וגם

לך יש סכין (הבאת אותה כדי להשתמש בה לחתוך לחם או קילוף פרות) או במקרה מצאת מוט ברזל לידך, מה תעשה אם מחבל יתקוף את קרוב משפחתך (נניח אפילו שזה ילד או תינוק שלך) תגן עליו בנשק ? תשאר לעמוד ללא תגובה ? תברח ותתן למחבל להרוג את הילד שלך ? (תתן תשובה ישירה בבקשה).

בתיאוריה

לפני שאני עונה אני רוצה לציין שוב שמדובר בשאלה קנטרנית ותיאורטית לגמרי. תגיד לי שאתה רואה לפחות שהפתרון של להקצין עוד יותר ועוד יותר את האבסורדיות התאורטית כדי להמנע מההסתייגויות שלי גם הופכת את השאלה ליותר ויותר טפשית ולא רלוונטית לשום דבר חוץ מדיון סופר תאורטי. התשובה התיאורטית לגמרי שלי היא שאני לא אשתמש בנשק אבל אנסה למנוע את האלימות כמיטב יכולתי, למשל להסיח את דעת התוקף, לקרוא לעזרה, לנסות להפחיד אותו, לנסות לברוח עם קרוב משפחתי (אני אוהב איך זה תמיד צריך להיות הגנה על קרוב משפחה, כי מאנשים סתם ברחוב כאילו ברור שלא מזיז לי מהם). יש סיכוי מסוים שאני אשאר לעמוד ללא תגובה. קוראים לזה הלם, זה קורה לאנשים כשמתקיפים אותם עם נשק. אם יש לך שאלות שנוגעות לפציפיזם באופן ריאלי ולא שאלות תיאורטיות מופרכות אני אשמח לענות, אחרת אל תתפלא אם אני מאבד את הסבלנות לענות על אותן שאלות טיפשיות בפעם העשרים.

ססילי

New member
לצערי אתה מתחמק מתשובה

בעולם הממשי נתקלים לפעמים באופן מעשי מאד באלימות המכוונת נגדינו באופן ישיר. השאלה שהופנתה אליך, ניסתה לתאר מצב אחד כזה. במקום לענות על השאלה העניינית (והחשובה, למעשה לתפיסת עולמך יותר מלתפיסת עולמי), אתה נתפס לקטנות ומראה לשואל כיצד תאור המצב שלו לא מושלם. תן לי להציג את השאלה מחדש: - נניח שאתה נמצא עם ילדך הקט. - נניח שמישהו [מחבל, כדי שלא תגיד שזה בלתי אפשרי] מנסה לפגוע בו באורח קשה ומיידי. - נניח ששיטות לא אלימות בלתי אפשריות [הוא עם הסכין מונף. אין זמן לשיר לו שיר] - נניח שיש לך אפשרות פיזית לפגוע בו באלימות שתסכל את התקפתו [במקרה יש לך ביד פטיש גדול שקנית כדי לבנות סוכת שלום] האם תפעיל אלימות נגדו? [או בניסוח אלטרנטיבי, תיאורטי וקצר: אם מישהו ינסה להפעיל אלימות קשה כלפי ילדך הקט אותה תוכל לעצור רק בהפעלת אלימות קשה ומיידית כלפיו. האם תעשה זאת? האם אתה מצדיק שימוש אלימות במצב כזה?] התשובה 'זה מצב היפותטי בלתי אפשרי' היא תשובה מתחמקת. אינך חייב כמובן לענות על השאלה, אבל התחמקות מתשובה מצטיירת כהתחמקות מהתמודדות מהבעיות המעשיות שתפיסת עולמך מעלה, ולכן אינה משכנעת.

ססילי

New member
השאלה היא כמובן מה ראוי לדעתך לעשות

ולא מה תעשה מעשית (תגובה - 'אני אהיה בהלם' איננה עונה על השאלה מה היא לדעתך ההתנהגות הנכונה)

אפשר לנסות?

לטעמי, השאלה הקונקרטית זכאית לתשובה קונקרטית. בוא נראה... מחבל, סכין, ילדי הקט בסכנה. מה אני עושה? תופס אותו ועף משם, כמובן. אה, אני לא יכול לברוח, מישהו קשר אותי לעמוד, או שהמחבל הפתיע אותי, המניאק. יש לי רבע שניה להחליט או שהילד חוטף את הסכין. מה אני עושה? מנסה לתפוס לו את הסכין, אני מניח. אני מקווה שאני אצליח. זו תשובה לגיטימית? עניתי קונקרטי? כולם מרוצים? אם את חושבת שבזה שהעזתי לגעת באדם אחר או להפעיל כוח אני לא זכאי לתואר "פציפיסט", אני נוטה לחלוק עליך. פציפיסט יכול להפעיל כוח, למה לא? התפיסה של פציפיסטים כסוג של "קדושים" היא שטחית מאד ולא ריאליסטית. אבל, וזה חשוב, הרעיון הוא לא "האם בסיטואציה קיצונית מסויימת תפעיל כוח או אלימות" אלא "האם אתה משתדל, בכל כוחך ובכל נפשך ובכל מאודך, להימנע מהפעלת אלימות?" אני אסביר: נניח שאת יהודיה מאמינה, חרדית אפילו (אולי את באמת כזו, ואז יהיה לך יותר קל לענות). ונניח שתופסים אותך ערלים ומצווים עליך לאכול בשר חזיר, או שכאן תהא קבורתך. נניח שגם את הילד שלך יהרגו. אני מרשה את זה לעצמי, כי אתם התחלתם עם הילדים. אין לך יומיים להתפלסף, יש לך שתי שניות להחליט (זה פי שמונה ממה שנתת לי). הרובה דרוך ועל הרקה קיצוני? בהחלט. תיאורטי? כמעט. כבר היו דברים מעולם פה ושם, במקומות רעים. יהודים שנאלצו להתחזות לגויים, למשל. מה את, כיהודיה חרדית עושה עכשיו? אני מרשה לעצמי גם לענות. אולי זו לא תהיה התשובה שלך, אבל אני חושב שהרבה מאד יהודים היו נותנים את הביס. חטא? ללא ספק. עבירה על העקרונות הנעלים ביותר? כן. האם זה אומר שאתה כבר אינך רשאי לקרוא לעצמך "יהודי" או אפילו "ירא שמיים"? לא ממש. עשית את כל שביכולתך כדי להימנע. עשית כל מאמץ. נפשך לא תוכתם בכתם בל-יימחה. אז את רשאית לומר "אה, הכאבת לו, אז אתה לא באמת פציפיסט". שטויות. יש כל-כך הרבה סיטואציות יומיומיות, רגילות, פשוטות, שבהן אני נמנע מלהפעיל אלימות, יש כל כך הרבה אופנים שבהם אני מבטא את העקרונות שלי. אני לא צריך מחבלים בשביל ההגדרה העצמית שלי.

למעלה