שאלה לפורום

asasass

New member
שאלה לפורום

יש כמה ביטויים שלא מובנים לי, אשמח אם מישהו יוכל להבהיר לי אותם: 1. אין לכחד, 2. לא דקו פורתא 3. מאיין 4. יושב על המדוכה 5. פשיטא בתודה מראש, אלון.

asasass

New member
אולי רק מילה אחת?

אולי מישהו יודע מה הפירוש של "אין לכחד"? דוגמא במשפט - "אין לכחד, כי בהעדר מודעות עמוקה בכל רבדי הממשלה והצבא לחשיבותו של המשטר הדמוקרטי ולעקרונות שלטון החוק, לא יועיל חוק יסוד אשר יטיל מגבלות חוקתיות על הצבא "

אין לכחד = אין להסתיר

לכחד = 1. להסתיר 2. להכחיש. נראה שבמשפט שנתת באמת המשמעות היא "להכחיש". הבקשר אחר עשוי להיות "להסתיר", למשל: "לא אכחד ממך דבר, אספר לך הכול".

marco star

New member
כמה תשובות

3. מאיפה 4. מנסה לפתור בעיה מסובכת 5. הצורה הפשוטה, או הפשטנית.

asasass

New member
למרקו

דבר ראשון תודה רבה. כמה מהביטויים האלו ישבו לי בראש הרבה זמן בלי שהבנתי אותם. בקשר למילה מספר 3 זאת לא הייתה הכוונה שלי, אני אתן את המילה בתוך משפט לדוגמא - "כפות מאזניים מאויינות" הבנתי שהפירוש הוא ביטול אבל זה לא מסתדר לי. ועדיין נשאר הלא דקו פורתא ... שלפי פירוש שנתן לי חבר זה לא דיקדקו אפילו מעט ... אם מישהו יוכל לאשר אני אשמח. ושוב תודה לכל הפרשנים

מאויין

מהמילה אין
כלום
אפס. כפות המאזניים מאופסות. כך נראה לי.

בלי אפילו. לא דיקו מעט

(אבל בעברית חדשה משתמשים לעתים בלשון סגי-נאור ומתכוונים שהתרחקו הרבה מן הדיוק). לפי מסכת סוכה דף ח: לא דק אימור דאמרינן לא דק פורתא; טובא מי אמרינן לא דק . - לא דיק, אנו אומרים (אם) לא דיק מעט; אם הרבה, מי אומרים "לא דיק"?

asasass

New member
פשיטא

הפירוש שניתן למילה פשיטא לא מסתדר לי. דוגמא למשפט "פשיטא שלא היה נכון לסכן את כלל המקנה בארץ, בשביל 25 עזים שרצה האדון ליבא". נראה לי יותר הגיוני שהפירוש הוא - ברור הדבר או אולי קל וחומר.

למעלה