קצת הסברים (יצא לי קצת ארוך...)
אי אפשר ממש לחשב מתי הביוץ. צריך לבדוק.
הסבר על מה שבעצם קורה במחזור טיבעי:
בזמן המחזור הרירית מתפרקת ויוצאת החוצה (זו הווסת). בהמשך הרירית מתחילה להיבנות מחדש על מנת להכין את השטח לעובר פוטנציאלי ובמקביל מתפתח זקיק שבו מבשילה ביצית.
בזמן כלשהו אחרי תחילת המחזור (לצורך הענין כשבועיים) מתרחש הביוץ שבו הביצית הבשלה יוצאת מהזקיק ודרך החצוצרה נעה לכיוון הרחם.
אם בזמן הזה מגיע זרע, נפגש עם הביצית והכל עובד טוב (יש הפריה והכל תקין), נוצר עובר, הוא מגיע לרחם נצמד לרירית ומתחיל להתפתח הריון.
אם כל זה לא קרה, אחרי שבועיים הגוף רואה שאין הריון ומתרחש שוב מחזור (הרירית שוב מתפרקת וכו').
הביצית "חיה" במשך יום - יומיים מזמן הביוץ, לזרע אם אני זוכרת נכון יש אורך חיים קצת יותר ארוך (נדמה לי כ- 3 ימים).
לכן יתכן הריון רק אם יגיע לאזור זרע כיומיים לפני הביוץ עד יום יומיים אחרי הביוץ (בכל זמן אחר אין ביצית "חיה").
אז למה בעצם אי אפשר לדעת מתי הביוץ רק לפי חישוב?
מבחינת זמנים - בעיקרון מה שידוע זה שהביוץ מתרחש שבועיים לפני המחזור הבא (וגם זה לדעתי לא ממש מדויק), כלומר כשאת מקבלת את יכולה לדעת שלפני שבועיים היה ביוץ (מה שלא ממש מועיל בזמן אמת....). כלומר מישהי שהמחזור שלה היה 28 יום, הביוץ שלה היה ביום ה 14 מתחילת הווסת. מישהי שהמחזור שלה למשל 25 יום, הביוץ היה ביום ה 11. אם המחזור היה 30 יום, הביוץ ביום ה 16 וכו'.
ולכן - אלא אם כן המחזור ממש מדויק, את לא יכולה לדעת מראש מתי הביוץ (ולדעתי גם לאלה שמדיקות, זה לא ממש מתמטיקה...).
בגלל זה עושים מעקבים של אולטרא סאונד ובדיקות דם בשביל לזהות את זמן הביוץ.
בתהליך של פונדקאות, המטרה היא להכניס את העובר לרחם בהתאם לגילו.
כלומר - היום שבו שואבים את הביציות ומפרים עם הזרע נחשב כיום הביוץ. אם נניח שנתנו לעובר להתפתח במעבדה במשך יומיים, הוא נחשב בן יומיים ולכן ירצו לעשות את ההחזרה יומיים אחרי הביוץ של הפונדקאית (כדי שתהיה התאמה בין גיל העובר לשלב בו נמצאת הפונדקאית מבחינה הורמונלית ומצב הרחם).
יש שתי אפשרויות:
החזרה על בסיס טיבעי - כלומר הפונדקאית עושה מעקב של אולטרא סאונד ובדיקות דם בשביל לזהות את זמן הביוץ, ואז בהתאם לכך ולגיל העוברים מתזמנים את ההחזרה.
לא כל רופא מוכן לעשות טיבעי, וזה לרוב אפשרי רק כאשר העוברים מוקפאים ולכן ניתן להפשיר אותם מתי שהפונדקאית מוכנה.
החזרה על בסיס הורמונלי - כלומר נותנים לפונדקאית הורמונים על מנת לשלוט ולתזמן את הגוף.
במצב זה אם רוצים להחזיר עוברים טריים צריך בעצם לתזמן את האם המיועדת והפונדקאית על מנת שהביוץ שלהן יהיה באותו זמן.
מקווה שהצלחתי לעשות לך קצת סדר בבלאגן (ושלא בלבלתי אותך יותר מידי).
בהצלחה,
בתיה