שאלה למוצאי החג +

שאלה למוצאי החג + ../images/Emo32.gif

סיכים ומנגל. בילדותי אני זוכר שהשיפודים נקראו גם סיכים. באיזה שלב שאני לא יכול לשים עליו את האצבע הם הפסיקו להיקרא סיכים. יש פה עדיין מישהו שמשתמש במילה הזו ולא רק בשביל הנוסטלגיה או בשביל שהילדים ישאלו "מה זה"? למישהו ידוע מה מקור המילה? לגבי מנגל - המילה פרצה לתודעתי רק באמצע/סוף שנות השמונים. לפני זה פשוט היה "על האש" או במקרים קיצוניים "גריל". מה מקור המילה? האם רק אני לא יכול לזכור אותה לפני אמצע שנות השמונים? ואוף קטן: מה קרה למדור של רוביק רוזנטל בNRG? הוא עזב אותם?

אז ככה:

סיח' - מערבית - סיח'. מנגל - מערבית - מנגל. רוזנטל - מערבית - רוזנטל. סתאאם - אני אשאל אותו

עוד נקודה למחשבה

בתחילת השידורים של זהו זה הם היו שולפים את הגלויה הזוכה בחולצה ותקליט מתוך הגרילר. אני לא חושב שבאותה תקופה הם היו יכולים לשלוף מהמנגל גלויה.

אאל"ט, סמואל קלמנס כתב

בספרו "מסע תענוגות בארץ הקודש" על אמצעי לחימום בתי הערבים ביפו בחורף, שמילא אותם עשו ונקרא מנגל. השם נשכח עד שהוחיה על ידי בן טולילה וקווסטלר- ואז לשונאי אחד ניסה להסביר שמקור המילה הוא Mangler.

mucool2

New member
יש לי ספר על יהודי העיר העתיקה

בירושלים, ושם מתואר חימום הבתים בחורף ע"י מנגל. הספר יצא בשנות ה-70, לצערי הוא לא בהישג ידי כרגע ושכחתי את שם המחבר.

mucool2

New member
שאלה טובה

אני חושב שהמילה היתה בשימוש בחלק מעדות ישראל (נדמה לי שאצל התימנים, מישהו יכול לאשר אן להכחיש?). אגב, יאיר ניצני לא השתתף בכתיבת השיר?

ihtiyar

New member
את הבית לא חיממו במנגל, אלא

בכּוֹפָח, שהוא מתקן דומה, אבל לא למִנגוּל בשר, אלא לבישול בסיר או לשפיתת מים. לדעניותי המילה "מנגל" כבשה בסערה את מקומה בשעה שעם ישראל ואשתו גילו בהמוניהם את ארץ הגורמטים ומעילי העור

ihtiyar

New member
טוב, אם כתוב - אז קטונתי. כנראה שהם

היו מכורים לבית חם בניחוח מעודן של סטייקים ונקניקיות

mucool2

New member
תקרא שוב מה כתבתי

הספר נכתב בשנות ה-70, וספק אם הכותב (יליד העיר העתיקה, אני עדיין לא מצליח להיזכר בשמו) התכוון למנגל במובן המוכר לנו היום.

ihtiyar

New member
קראתי, ומקבל את שכתבת. בכל אופן

מנגל - בערבית ובתורכית - משמעו (בימינו אנו) הוא כפי שהוא: צליית בשר. סתם השתעשעתי ברעיון של חימום בית באמצעות מנגל במקום כופח.

הינו מה

New member
זהר, קנית בחסר.

מחר תרצה להשוויץ בסחורה יגידו לך: מה זה פה החתיכה השבורה?

הינו מה

New member
קח

תדביק לתרנגולת נ' ברגל מתחת (מותר פה בפורום כתיב מלא?) וסמי-קלמנס ישקע עוד 2 מרק מנחת.

מרק טווין

מתייחס בירושלים רק לאתרי התיירות החשובים, לא יורד לפרטים-לא-חשובים כגון איך חיממו את הבתים. למשל:"מקרה יוצא דופן הוא, שתחת קורת גג זו של כנסיית הקבר, ...קבור אבי הגזע האנושי, אדם הראשון בעצמו. אין ספק בכך שאמנם הוא הוא הטמון בקבר שאותו מציינים כשלו- אין שום ספק- שהרי מעולם לא הוכח כי אותו קבר איננו הקבר שבו הוא טמון. קבר אדם! כמה מלבב הדבר, דוקא כאן, בארץ נכריה, הרחק מביתי וידידי, וכל דורשי שלומי, לגלות את קברו של קרוב- משפחה. אמנם קרוב רחוק, ואעפ"כ קרוב. בחוש טבעי שאינו עשוי לשגות התפעם לבי כמתוך היכרות. מעיין הנאמנות לאבותי נאחז ריגשה עד למעמקיו ואני נתתי פורקן לסערת רגשותי. נסמכתי אל עמוד ופרצתי בבכי.....אדם הראשון, איש זקן ואציל נפש- הוא לא זכה לראותני בחייו- לא זכה לראות את בנו. ואני- אני- אוי לי, כי לא זכיתי לראותו. ברוב צער ואכזבה, מת האיש לפני שנולדתי, ששת אלפים אביבים קצרים לפני שנולדתי... לא יודעת מה קרה לי ביומיים האחרונים, מבטיחה להפסיק להעתיק....

למעלה