שאלה למומחי רדיו

woosabi1

New member
שאלה למומחי רדיו

האם יש אופציה תיאורטית או מעשית שתדר מסויים ישתלט על תדרים אחרים במתחם מסויים למשל מנהרה או איזור הררי?

olli3

New member
מנהל
אענה על כך בהמשך, בעקרון אפשרי

תחום גלי הרדיו מורכב מאד, למרות כל המוסכמות שבו, תמיש יש הפתעות. בתיאוריה כמה שתהיה מדוייקת יקרו דברים שונים במציאות.. אבל במה שהזכרת גם תיאורטית זה יכול לקרות. אין לי זמן לפרט כרגע אז בערב כשאתפנה.

אני לא מומחה בנושא אבל..

הדוגמה הכי יפה לכך היא בימי הקיץ השרביים, באיזור החוף ניתן לקלוט תחנות רדיו מקפריסין (שאפילו מפריעות לתדרים הישראליים), בצפון קולטים את רדיו דרום, ובדרום קולטים תחנות מהמרכז... איך זה קורה, אני מאמין שמומחים שלנו כבר יסבירו...

Modium

New member
יש 3 תופעות שניתן לתאר אותן כ"השתלטות". תלוי

מה חווית... תופעה 1: שתי תחנות המשדרות על אותו תדר. בגבול איזורי הכיסוי של התחנות, התוואי הגיאוגרפי משפיע באופן קיצוני כך שאם יש "מכשול" (הר או בניין למשל) בין המקלט שלך למשדר של תחנה אחת, התחנה השניה תיקלט בעוצמה גדולה יותר ו"תשתלט" על התדר. תופעה 2: שתי תחנות המשדרות על תדרים סמוכים. זה קורה בעיקר ב- FM כי כל תחנה משודרת על רצף צר של תדרים מסביב לתדר המרכזי המופיע על הסקאלה. כשהקליטה של התחנה שעל התדר המרכזי נחלשת, קצוות הרצף של תחנות סמוכות נוטות לזלוג אליו. הבעיה חמורה יותר במקלטים המכילים התקן "ביות" (automatic frequency adjust), שמתקן את התחנה שכיוון המאזין אל התדר החזק ביותר בסביבה הקרובה של הסקאלה, גם אם זה לא מה שהמאזין רצה. תופעה 3: בקרבת משדרים. עוצמת הקליטה יחסית למרחק מהמשדר קטנה ביחס של 1 חלקי המרחק בריבוע. זה אומר שגם הבדל קטן במרחק מהמשדר יכול לגרום להבדל גדול בקליטה. אם אנטנת המשדר ממש קרובה למקלט, אז אפילו המסנן החשמלי המחובר לחוגה, שהוא זה שאחראי שנקלוט תחנה אחת בכל פעם ולא את כולן ביחד, לא מצליח לסנן החוצה את השידור שמגיע בעוצמה הגבוהה הנובעת מקרבה למשדר. מקווה שעזרתי יותר מאשר בלבלתי.

olli3

New member
מנהל
אז האחרון כאן פירט את הכל

ואני לא רואה אם י טעם להרחיב, אם משהו לא מובן, שאל ונראה איך נוכל לבהר את הסוגייה.

למעלה