שאלה למבינים...

שאלה למבינים...

עשיתי היום קטע ממסלול שפורסם בספר של ברקאי: מאדמית לגוש חלב. טיילנו אני עם חברתי והג'ימני כמובן. המסלול התחיל באזור אדמית\ערב אל ערמשה->שמורת נחל בצת. בקיצור, המסלול הוא עם עליות וירידות רבות. באחת הירידות היותר תלולות היו הרבה אבנים ודרדרת רבה וכן חריץ גדול ומתפתל לאורך הירידה. ירדתי את הירידה על 4X4 כמובן והילוך Low עם ברקסים מדי פעם. באיזשהו שלב הרגשתי פתאום שהרכב מתחיל להחליק הצידה כאילו הגלגלים האחוריים מאבדים אחיזה ושהזנב של הרכב מתחיל להחליק ועלול להגיע למצב של 90 מעלות ביחס לכיוון הנסיעה, מה שעלול להביא להתהפכות. איכשהו ולמזלנו הצלחתי לתקן את המצב בעיקר עם היגוי לכיוון שני. והשאלה: מדוע זה קורה ומה הכי טוב לעשות במצב כזה? לא נראה לי שזאת בעית צמיגים כי יש לי צמיגים חדשים יחסית 50-50. האם זה בגלל המרכב הקצר של הג'ימני? והאם כדאי במקרה כזה לתת לרכב פשוט להדרדר מאשר לבלום תחת איבוד אחיזה מה שהחריף את המצב?

אין ברירה.. הרכב אוטומט, וגם עם

הילוך 1 במצב Low אין מספיק בלימת מנוע בכזה שיפוע.

אומי5

New member
הפתרון :רציפות

קודם כל אם הרכב או רמת הנהיגה לא מתאימים אז פשוט אפשר לבחור נתיב אחר .חוץ מזה אם אתה חייב לעבוד עם הברקס אז תנסה לשמור על ריצפות נסיעה ,זאת אומרת נגיעות חלשות ולהמנע מנעילות גלגל .לפעמים עדיף להתחרע על הירידה מאשר לעבוד עם ברקסים.ושוב הכל לפי הרכב ורמת הנהיגה. ולכל בעלי הגיפים העירוניים /אוטומטיים אל תשכחו שאתם לא נוהגים על חיות שטח ואם חס וחלילה יקרה לכם משהו האמצע השטח לא תמיד משהו ידע את זה בזמן.... בהצלחה

tooom

New member
קודם כל, העיקר שיצאתם בשלום

צמיגי 50/50 הם לא ממש צמיגי שטח, הם הכלאה לא כל בין צמיגי כביש לצמיגי בוץ, עם עדיפות לכביש. אני לא יודע ולא מכיר את השביל שנסעת בו אבל כעיקרון ירידה בשביל דרדרתי עם צמיגים לא מתאימים יכולה בקלות להגמר באסון. נכון עשית ששילבת להילוך LOW ואני מקווה (למרות שלא רשמת) שירדת את הירידה בהילוך ראשון LOW, כעיקרון זה ברוב המקרים אמור להספיק אך במידה ולא, חשוב לא לאבד את קור הרוח, לנסות לבלום עם הברקסים, ההגה חייב להשאר בכיוון הירידה כי הפניה של ההגה שמאלה או ימינה עלולה להכניס את הרכב לשפ"צ מסוכן אשר שניות אחריו הופך להתהפכות וגלגול במדרון. במידה ואתה מדרדר במהירות גבוה מדי בהילוך ראשון LOW, הברקסים לא עוזרים, אפשר לנסות למשוך את בלם היד ובמידה ואף זה לא עוזר יש ללחוץ על הקלאץ' ולהכניס להילוך אחורי (כן כן רוורס), כך המנוע אמור במקרה הזה להאט את הרכב או אפילו לבלום אותו. וכשאין ממש ברירה, פשוט להוריד חגורות, לפתוח דלתות ולקפוץ...

תודה, וכמה הערות:

ל-אומי5: לא היתה לי נעילת גלגלים, הם פשוט החליקו על הדרדרת- אמנם הייתי קרוב לנעילה בגלל שהייתי חייב לבלום לסירוגין. להתחרע במדרון לא היה מתאים במקרה זה בגלל החריץ העמוק שאם הייתי מגיע אליו במהירות הייתי נכנס לשפ"צ וכן דופק מיתלים. ל-תווום: הייתי באמת לא רחוק ממצב של שפ"צ והתהפכות למרות שהייתי על 1 Low. על בלם היד באמת לא חשבתי...זה רעיון טוב. לשמור על הגה ישר לא אפשרי במקרה זה בגלל הצורך בתמרון מעל החריץ העמוק. מה קורה ברכב אוטומטי אם במקרה חירום שזקוק לבלימת מנוע מעביר להילוך אחורי? גומר את הגיר?

tooom

New member
במקרה של רכב אוטומטי

זה אפילו עדיף על ידני, אתה פשוט מכני לPARKING. אפילו יותר בריא לגיר מאשר ידני

אני לא חושב שאתם צודקים אסור לנעול

את הגלגלים זה מתכון בטוח לאיבוד השליטה. בנסיעה איתית בהילוך ראשון בלואו יש לאפשר לגלגלים להסתובב על מנת לא לאבד היגוי העברה לפרקינג או לרברס או משיכת בלם היד כמוה כלחיצת הברקס ונעילת הגלגלים ומכאן איבוד השליטה עדיף לאפשר לרכב לנוע אפילו מעט מהר מידי ולהמשיך לשלוט בכוון הנסיעה.

tooom

New member
מווורי יש צדק במה שאתה אומר אבל

המקרה אליו אני התייחסתי מדבר על מצב בו הגלגלים לא איבדו אחיזה אלא פשוט מסתוביבים מהר מדי, המנוע לא מצליח לבלות והרכב מתחיל להכנס לשפ"צ. במקרה בו הגלגלים איבדו אחיזה והרכב מדרדר במהירות, דווקא כאן הפעולות הן אחרות: יש להרפות מדוושת הבלם על מנת לאפשר לגלגלים לצבור קצת מהירות ולתפוש אחיזה בקרקע, במידה וזה לא עוזר ניתן לנסות להעלות הילוך (כן כן מראשון LOW להעלות לשני או שלישי) כך הגלגלים יתאימו את מהירות הסיבוב שלהן למהירות הגלישה במדרון ועל ידי כך תתקבל אחיזה של הצמיגים בקרקע.

רוזוב

New member
נסיעה במורד

לפי התיאור שלך עשית כל מה שנכון לעשות בנהיגה במורד - הילוך נמוך , בלימת מנוע, נגיעות קלות על הבלמים ושמירה על הכיוון, עד כאן הכל יפה. בירידות תלולות אנו יכולים להיות עדים לתופעה שבה בקלות יחסית הגלגלים האחוריים דווקא מאבדים אחיזה, מכיוון שמרכז הכובד של הרכב נע קדימה עקב השיפוע. כפי שידוע (אני מקווה ) גלגלים אשר ננעלים או יש להם אחיזה פחותה - תמיד ינסו לעקוף את הגלגלים שיש להם אחיזה טובה, ולכן הרגשת כאילו ה"תחת" מנסה לעקוף את ה"פרונט". אפשר להיתקל בתופעה הזאת לא רק בבוץ אלא גם בחולות עמוקים ובירידות דרדרתיות יבשות - זו שאלה של מרכז כובד בשילוב עם המשטח עליו נוסעים ומקדם האחיזה של הצמיגים גם יחד. הפתרון המיידי והאפקטיבי ביותר למרות שהוא נוגד את כל האינסטינקטים, הוא לתת מעט גז, בעדינות - אני לא מתכוון להתחיל לשעוט במורד במצערת מלאה. התוצאה של ליטוף קל על הגז תהיה תנועת גלגל יותר מהיר , וכמובן העברת מרכז הכובד של הרכב מעט אחורה - כתוצאה מכך הרכב יתיישר לכיוון הירידה במהירות וביעילות. לאחר ביצוע התיקון, רצוי לקרוא את השטח קדימה ולראות איך ממשיכים, במידה והתופעה חוזרת על עצמה, שוב נגיעה קלה על הגז- מומלץ לנסות ולהתנסות. לא צריך להסתבך עם שום דבר אחר - לפי התיאור שלך התחלת את הירידה במצב טוב, השאיפה היא להישאר בו. אני חייב להתנגד לכמה דברים שאמרו כאן - לעולם ! אבל לעולם !!!! אין להשתמש בבלם היד בירידה תלולה ! בלם היד נועל את הגלגלים האחוריים ולאחר שזה קורה כל נסיון לשליטה ברכב יעלה בתוהו - הגלגלים האחוריים ינסו להשיג את הקדמיים, ומשמעות הדבר שהרכב יהפוך להיות ניצב לשיפוע . כשהוא מגיע לשם, במידה והשיפוע מעבר למגבלות זוית הצד של הרכב - יש לנו התהפכות בטוחה. בנוסף לכך הייתה כאן הערה , שאני מקווה שהייתה בצחוק - בהקשר שבמקרה הכי גרוע פותחים חגורות וקופצים החוצה... רק בשביל להשקיט את המצפון שלי אני אומר שזה ללא ספק רעיון גרוע - במקרה התהפכות ההגנה הטובה ביותר על הנהג והנוסעים הם להישאר חגורים בתוך הרכב. לא סתם אני מדגיש את זה כי היו מספק מקרי התהפכות שבהם נסיון להימלט מהרכב המתהפך הסתיימו במחיצה למוות תחת הרכב. לא ניסיתי אבל לא נשמע לי נעים. זה הכל לדעתי, אם פיספסתי בדיחה של מישהו אז אני מתנצל מראש. טל.

tooom

New member
אכן בדיחה אבל כנראה לא טובה

אם לא כולם הבינו

dj rotem style

New member
אני לא מבין דגול בגיפים

(אפילו שהיה לי גיפ עד לפני שבוע ) שתדעו לכם שכשהולכים למשטח החלקה המדריך מרים הנד ברקס כדי לראות איך אתה משטלט על התחלקות אז לפני שאתם מרימים הנד ברקס תוך כדי נסיעה דעו לכם שאתם תגיעו למצבים לא רגילים וידועים אולי לגעת בו טיפה ולשחרר אני ממש לא יודע אבל בטח לא להרים אותו בתקיפות

אומי5

New member
תוספת

בחיים אבל בחיים אל תנעלו גלגל בירידה שאתם לא יכולים לעצור בה . ואני מדבר מנסיון רע ומר שעד היום לא ברור איך נשארתי בחיים. חוץ מזה אם אתם לבד בשטח ואתם לא בטוחים ביכולתכם לעבור מכשול (מבחינה בטיחותית מצידי תשקעו איפה שבא לכם)תחזרו אחורה .אם כבר התחלת ירידה והרכב נוסע מהר מידי אפשר לפמפם על הברקס אבל בחיים לא לנעול גלגלים ,ברוב הרכבים בלם היד תופס רק מאחורה ולא באופן שווה בין ימין לשמאל ,לכן שימוש בהנדברקס בירידה יכול להגיע בקלות להתהפחות . לגבי הבדיחה לא מצחיק כבר היו שעשו את זה (ע"ע תחקירי האמרים בצה"ל)

The Red Baron

New member
בירידה תלולה

במצב חרום אפשר לשים R (רוורס) באוטומט - זה בולם הרבה יותר טוב מראשון LOW . פחות בריא לגיר אבל לא הורס אותו בשימוש קצר מאוד

למעלה