שאלה לכבוד הרבנים

תגית

New member
שאלה לכבוד הרבנים

אני סטודנטית לארכיטקטורה ותכנון ערים. מציק לי שכמעט ולא מצאתי התייחסויות של ההלכה להוראות תכנוניות. קצת מפתיע אותי שההלכה, שמתייחסת כמעט לכל היבט של החיים שלנו, לא מתייחסת כמעט בכלל לנושא של תכנון (אני מתכוונת לשאלות כמו דברים שחייבים להיות בשכונת מגורים, הוראות לגבי מיקום בית הכנסת, תכנון של בנייני מגורים וכד´). במידה ואין באמת התייחסות של ההלכה עצמה, איזה נורמות נוצרו במהלך הדורות בתחום? מה שחשוב לי בעיקר להבין זה לאיזה צרכים קהילתיים צריך להתייחס מישהו שמתכנן שכונה לציבור הדתי? בתודה ובברכה.

ישנן הלכות רבות המתיחסות לענין זה.

קודם כל ברוכה הבאה. ישנן הלכות רבות המבארות ענייני מקרקעין ובניה ("מסכתות השערים"-בבא קמא,בבא מציעא,ובבא בתרא), ישנן הלכות רבות המופיעות בחומש עצמו (הלכות מעקה, בניית בית המקדש ועוד) עקרונית ההתיחסות היא חופשית לנושאי בניה חוץ להלכות הנהוגות מדורי דורות בנושאים אלו. אם נתבונן בערי היהודים בגולה נגלה שאכן בית הכנסת ובית הטבילה (לגברים) היו תמיד מרכזיים בסביבות כיכר העיר. הצרכים הם בעיקר בתי הלימוד והתפילה הפזורים בשכונות השונות. את יכולה לבקר בירושלים\בבני ברק המחולקות לשכונות שכונות ולראות שאכן דאגו היטב לצרכים הקהילתיים. כיום מוקמות ערים חדשות לציבור החרדי (דוגמת אלעד, ביתר, קרית ספר, קרית גת ועוד) ושם התכנון מעודכן יותר, עם בניה מודרנית ותכנוני נוף מתקדמים. אינני ארכיטקט אך אומר לך שישנו מדרש האומר כי :"דירה נאה וכלים נאים מרחיבים דעתו של אדם" -כלומר הנוף הסביבתי ואיזור המחיה חשובים דיו על מנת להתחשב בהם כגורם דתי.

למעלה