שאלה לי...

MOOLKI

New member
שאלה לי...

יצא לי לשוחח עם חבר חילוני על הדת ושמירת שבת וכשהוא שאל למה בעצם אסור להדליק את האור,לא כל כך ידעתי מה לענות לו... אז למה באמת אסור?איפה נעוץ האיסור? גמר חתימה טובה לכולם.

gdisrael

New member
כן, גם אחותי שאלה זאת.

(ומעולם מסתבר שלא שאלתי זאת את עצמי). שהרי, חשמל אינו אש. אז יש מחלוקת, אם זו עבירה על מלאכת "בעירה", או מלאכת "בונה", או אפילו שניהם. אז זהו, שחשמל אינו אש, אך יש הסוברים שעצם רתיחת הברזל, אשר מפיץ את האור, הינו "בוער", ועל כן, זו מלאת בעירה. אבל לדוגמא, החזון-איש חולק, ולאחר שישב עם מדענים רבים העוסקים בתחום (לפי מה שהבנתי) הוא פסק שזו עבירה על מלאכת "בונה", שהרי אתה בונה מעגל חשמלי. כל מסויים, אשר יפסק לך דבר מסויים (לצורך העניין, אנרגיה) וכיוצא בכך, תפיק אור, וכדומה ...

Blackpanter1י

New member
יש על זה תשובה ארוכה בספר

מסילות אל האמונה חלק 3, של הרב יוסף גבאי...

תשובה

הדלקת האור היא אש לכל דבר שהרי יש ניצוץ בפנים שאנו לא רואים לכן כשיש חס ושלום דליפת גז מכבי האש תמיד אומרים לא לגעת במתג של האור ובמכשירים חשמליים כי במתג האור בפרט יש ניצוץ כשמדליקים אותו ואם יהיה גז באוויר תהיה אש ושריפה. לכן אסור אור אבל חכמינו אסרו את כל מכשירי החשמל גם אלה שאין בהם ניצוץ כי הם ראו בזרימת החשמל חילול שבת לא משום מבעיר [כמו האור] אלא באופנים אחרים אולי זה לא אחד מ39 המלאכות האסורות מהתורה אבל בהחלט גזירת רבנן שיודעים מה הם עושים וכנראה שחשמל הוא באמת איסור.

MOOLKI

New member
עלי זה מקובל אבל אם ארצה

לשכנע אדם אחר,מה אומר לו? אצטרך תשובה מפורטת יותר מאשר: "גזירת רבנן שיודעים מה הם עושים וכנראה שחשמל הוא באמת איסור." תודה בכל אופן.

gdisrael

New member
לא, הסברתי זאת,

שאר מכשירי-החשמל (ואפשר להתשמש בטיעון זה גם כנגד המנורה) הינו בניית מעגל-חשמלי, דהיינו, כלי, המשמש להספקת ויצירת אנרגייה. אני חושב שמכל פרספקטיבה זה מתקבל על הדעת. את האמת, הקשתי על כך, ומדוע דריכה על הרצפה, אינה בניית צורה-הנדסית, כאשר נוצר משולש בין רגליי והקרקע. שכמובן, לא מדובר על בנייה ותו לא. אלא על בניית כלי מסויים, כאשר הוא משמש אותך למשהו. לכן יש מחמירים אף בשבת לא לפתוח שקיות חלב, כי הפכת אותם באותו הרגע - לכלי ה"מכיל" את החלב, והשתמשת בכלי זה. כאשר אתה לוחץ על המתג, אתה בונה "כלי" דהיינו "מעגל חשמלי" ומה שימושו ? יצירת אנרגייה וכהנה ... אני די חולק על דברי ג'קסון. רבותינו מעולם לא תירצו עצמם "אנחנו יודעים מה הם עושים", כי גם רבותינו לא פוסקים על פי רוח-הקודש\נבואה, אלא ע"פ רציונאליות והיגיון - היגיון בריא וישר, שכמובן מלווה בהרבה סיעתא דשמיא. ובכך, מספקים סיבה ותירוץ לכל פסקותיהם וכהנה , על כן, בטח על איסור החשמל, לא יתרצו "אנחנו יודעים מה אנו עושים" זה יהיה צולע

אלי ו.

New member
תשובות מפורטות ושיעורים ../images/Emo91.gif

תמצא באתר של ישיבת בית אל http://www.yeshiva.org.il ממליץ להוסיף את האתר לרשימת הקישורים שלך. יש שם את כל התוכן של ספרי "פניני הלכה" של הרב זלמד מלמד + מאמרים ושו"ת רבים. ספציפית בנושא ששאלת על הלכות חשמל בשבת: http://www.yeshiva.org.il/midrash/shiur.asp?id=646&cat=424&q=

למעלה