שאלה לי

BellA עלמה

New member
שאלה לי

איך משתמשים בטכניקה של תקשורת מקרבת למשל שמישהו צועק עלך בטלפון? איך מעדנים את הכעס של הצד השני?

ממש מתאים גם לי..

ללמוד איך נוהגים בסיטואציה כזו. הפעם האחרונה שזה קרה היתה במקום עבודה שאותה סיטואציה בעצם גרמה לי לטראומה שבגללה קשה לי לחזור למעגל עבודה ולאותו תפקיד.

עכשיו אני נזכרת..

שאחי פעם לימד אותי פשוט לשאול את הצד השני - "למה את/ה צועק?!" - יש לזה אפקט די מדהים
.

בתקשורת מקרבת הייתי משתמשת

בטכניקה של אמפתיה כדי לשאול אותו משהו. לדוגמא: אתה צועק כי אתה נורא מתוסכל? כי נורא חשוב לך שיבינו אותך? כשאני מדברת על אמפתיה במודל, אנחנו מנסים לעשות ניחוש לאחד מהמרכיבים של המודל - תצפית - רגש - צורך או בקשה, ולשים אחריו סימן שאלה. במשפט הספציפי שנתתי, עשיתי ניחוש לרגש ולצורך של האדם שצעק עליי - ניחשתי שהצעקה נובעת מתוך תסכול, ושאולי הוא מתוסכל כי לא מבינים אותו. ושמתי הכל בתוך שאלה אמפתית. מה את אומרת שירה?

אני דווקא הייתי הופך למאוד אסרטיבי

ולא "מקרב" ואומר: אינני מוכן לשוחח אתך כשאת/ה צועק.

האופציה הזאת עומדת לרשותנו תמיד

השאלה היא - מה המטרה שלנו, מה אנחנו רוצים להשיג? ועוד שאלה - איזו פעולה או אמירה שלנו תביא אותנו להשיג את מה שאנחנו רוצים בתוך השיחה, בצורה מהירה ויעילה יותר. האם להגיד: "אני לא מוכן לשוחח איתך כשאתה צועק" יהיה יעיל יותר מאשר - "אתה צועק כי נורא חשוב לך שיבינו אותך"? איפה יש יותר סיכוי שהתגובה שלך תשקיט קצת את הצד השני, במקום להתסיס אותו עוד יותר? לא תמיד תקשורת מקרבת פועלת, מה שבטוח הוא שכדאי לדעת שקיימת אפשרות נוספות שהיא מאוד יעילה בהרבה מצבים. ולבחור להשתמש בה כן-או-לא, זה כבר משהו שנתון לשיקול דעת.

ברור לגמרי ענין הבחירה

בין סגנונות תקשורת שונים, והנקודה שתקשורת היא ענין רציונאלי ולא רגשי, בלתי נשלט, אוטומטי. דא עקא, כשצועקים עלי אני רוצה שיפסיקו לצעוק ולא להתעסק במניעי הצועק, שיהיו הצודקים ביותר שיש, לכן אני מפסיק את השיחה, מייד. סיפורון: לפני עשור וקצת יותר היה לי תלמיד שהיה מעורב במעשי אלימות בביה"ס. הזמנו את אביו אלינו, לברר ולדבר. האב, איש אלים שיצא ונכנס לבתי סוהר הודיע לי כך: אדוני לא סתם ישבתי בבית סוהר, אני יודע מי אתה ומה אתה, ולכן.." בשארית כוחותיי שאלתי אותו אם הוא מאיים עליי, כי זו הצדקה לתלונה במשטרה. [אגב, התלמיד נמצא כיום בבתי הסוהר גם כמו אביו]. מעניין אותי מאוד לדעת איך התקשורת המקרבת היתה מטפלת בסוגיה הזו?

הי גונג

לא הייתי בפורום בסוף השבוע ולאחר מעקב אחרי שירשורי ההתקשרות הרבים, הגעתי לבסוף להודעה המקורית הזו 0מקורית מלשון - על ההודעה הזו ביקשת תגובה, אם הבנתי נכון). ראשית אשמח להגיב עליה, פשוט משום ששמעתי אותך מבקש תגובה בהודעות אחדות שלך וגם משום שהסיטואציה מעניינת אותי מאוד ואני רואה בה הזדמנות נפלאה להשתמש בתקשורת מקרבת. כתבת:"לפני עשור וקצת יותר היה לי תלמיד שהיה מעורב במעשי אלימות בביה"ס. הזמנו את אביו אלינו, לברר ולדבר. האב, איש אלים שיצא ונכנס לבתי סוהר הודיע לי כך: אדוני לא סתם ישבתי בבית סוהר, אני יודע מי אתה ומה אתה, ולכן.." בשארית כוחותיי שאלתי אותו אם הוא מאיים עליי, כי זו הצדקה לתלונה במשטרה." חסרים לךי פרטים כדי שאוכל לדמיין המשך אחר לסיטואציה הזו. תוכל לפרט קצת יותר מה הוא אמר אחרי ה"לכן..." או חילופי דברים אחרים שהתקיימו בשיחה כדי שאוכל לנסות להתייחס אליה? אני רוצה גם להתייחס לשיחה בינך לבין יעל ואחרים בפורום לגבי הבחירה לענות להודעתך, בקשותיך ואופן הניסוח, אבל אני מעדיפה להפריד את הדיון הזה מהתגובה לשאלה המקורית, וגם התינוק שלי עושה קולות של מתעורר ורוצה לינוק אז אגיב על כך מאוחר יותר. מתאימה לך ההפרדה?

ita101

New member
לשוב לראות אם זה מתאים

משפט כמו - "אתה צועק כי אתה נורא מתוסכל?" יכול לגרום לתופעה הפוכה מהתקרבות. הרבה אנשים לא פתוחים לדבר על הרגשות שלהם. במיוחד כשהם כועסים ונלחמים. זה יכול להישמע כאילו את צוחקת עליו. בהתחלה הוא יתבלבל, לא ידע איך לעכל את זה ואח"כ הוא ימשיך בהתקף הזעם שלו. בקיצור - המודל יפה. השאלה אם זה עובד. ולשאלה - ניסית את זה בסיטואציה כזאת?

BellA עלמה

New member
אם אני הייתי עונה ככה

אמה אני מבינה שאת צועקת כי את מתוסכלת ו... אבל אם זה שאת מתוסכלת אל תוצאי את זה עלי... זה רק היה גורם לה לצעוק יותר

ניסיתי. וזה הצליח הרבה פעמים.

לא תמיד. נכון, כשאדם לא מורגל באמפתיה יש סיכוי שהוא לא ישמע בכלל מה שאני אומרת לו. אפשר לתת אמפתיה בכמה צורות - 1 - זה להיות אמפתי כלפי הצד השני בלי להגיד לו כלום. כשמישהו צועק עליי אני יכולה להגיד לעצמי "הוא נורא מתוסכל, הוא חושב שאני לא מצליחה להבין אותו", והפעולה שלי תהיה שתיקה למשל. 2 - להיות אמפתי ולהגיד לו את זה, בדרך שיכולה להתאים. אם "מתוסכל" לא מתאים (אגב גם עם ילדים קטנים זה לא כל-כך מתאים), אפשר להשתמש במשהו אחר כמו - "אתה צועק כי נורא חשוב לך שיבינו אותך?" או "כי נורא חשוב לך שאני אקשיב לך?" הרבה מאוד פעמים זה עובד. לפני יומיים הייתי בישיבה. מי שניהל את הישיבה שהוא בדר"כ איש מאוד נחמד וסובלני, הגיע עצבני, היה חסר-מנוחה, התקשה להסביר למה הוא מתכוון והרים את הקול שלו כמה פעמים. היינו שלושה, וכל פעם כשהיתה לי אפשרות בתוך השיחה, בחרתי באמפתיה כלפיו. שאלתי אותו לדוגמא - "קשה לך עם זה שאנחנו לא מצליחות להבין למה אתה מתכוון?" ועוד כל מיני ניחושים אמפתיים. יכולתי לראות מעבר להרמת הקול שלו, שהוא היה במצוקה, וניסיתי להקל עליו עם שאלות אמפתיות מהסוג הזה. וזה הצליח. בכל הפעמים שהשיחה התלהטה ונכנסה אמפתיה לתמונה, הוא אמר שכן, שלא הולך לו היום להסביר מה הוא רוצה, ובתוך השיחה ניהלנו שיחה קצרצרה על זה שאנחנו נשתדל להקשיב לו ולרדת לסוף דעתו. בסוף הגענו לדבר על הכל ואפילו להגיע להסכמות, וזה הרבה מאוד לדעתי תודות לאמפתיה שנתתי לו.

ita101

New member
טוב, שווה לנסות :))

לשדר אמיתיות ורצון טוב זה דבר חשוב. לשדר אהבה, קבלה, פתיחות. שוב - תלוי עם מי - עם עבריין לא בטוח שהיית רוצה להתקרב או להשתית מערכת יחסים\ קשר. סתם לדוגמא.

גור42

New member
המודל עובד... אבל זה משחק מסובך.

המודל אומר דבר פשוט: אמפתיה פירושה להבין את רגשותיו ומניעיו של האדם העומד מולך. אם תגלה אמפתיה לאדם שצועק עליך, תדע איך להגיב בצורה שתועיל לשניכם. נשמע לכאורה פשוט - אבל בפועל, אם אינך ניחן בכישורים טלפתיים, המטרה הזאת אינה פשוטה בכלל. האמת המצערת היא, שרוב בני האדם לא יענו בכנות (וגם לא ירגעו) אם תשאל אותם מה מפריע להם באופן ישיר. החכמה היא להסתכל מתחת לפני השטח, ולחפש רמזים למידע אותו אתה מחפש. החדשות הרעות הן שמן הסתם תצטרך לנסות כמה וכמה פעמים עד שתמצא את הדבר הנכון לעשות בכל סיטואציה ספציפית עם אדם ספציפי. החדשות הטובות הן, שברגע שתמצא את הנוסחא שעובדת עם אדם מסויים, לא יהיו לך שום ספקות שאכן מצאת אותה.

ita101

New member
היי גור

לא חקרתי לעומק מה המודל מציע ומה הם הנחותיו. אולם לפי ההודעה שלך אתה מודה בעצמך שהאסטרטגיה של לשאול אנשים אחרים מה מפריע להם זה לא תמיד הולך. מה שאתה מדבר עליו זה בעצם הגרעין של המודל לפי ראייתך וזה אומר - *אמפתיה* ו*רגישות* כמו שאתה חושב שצריך להיות בשיחה בה אדם רוצה ליצור יחסי אנוש טובים בין אדם לרעהו. שים לב - לא התייחסת למודל עצמו בהודעה אלא רק למה שאולי מנחה אותו. דבר אחרון - לגבי המשפט האחרון שלך אני לא לגמרי מסכים. נוסחה? לא הייתי מגדיר את זה בדיוק ככה. אבל אני מסכים שברגע שאתה "קולט" אדם יותר קל לך ליצור תקשורת איתו. ברגע שיצרת תחילת תקשורת טובה איתו זהו קצה החוט. משם יהיה לך קל יותר להמשיך. זה הבסיס. אולי קו רגרסיה שאתה אומד אותו. לאט לאט אתה תגיע (כביכול) לדיוק רב יותר בהבנה שלך של מיהו בדיוק אותו אדם העומד לפניך, מה טיב היחסים ביניכם. הקו הזה יעבור בין שלל התצפיות שאתם תצברו ביניכם ויתעדכן מפעם לפעם בהתאם לשיפוט שלך. אולם תמיד ישאר זה קו רגרסיה בלבד. לא נוסחה מתמטית מדויקת. מערכת יחסים טובה ש2 אנשים יצרו ביניהם לא ניתנת לשבירה "בקלות" מפני שלשני הצדדים יש לפעמים רצון לא לפרק אותה, מכיוון שהיא תורמת להם, או פשוט בגלל עניין השיגרה. הם מזהים את עצמם עם מערכת היחסים. ולפעמים יש דברים שונים לגמרי ממה שכתבתי הרגע. לפעמים יש הפתעות (בד"כ לצד אחד). קיצר התפלספתי יותר מדי חחח

איך משתמשים בתקשורת מקרבת

היי לכן בנות, מאוד ממליצה לכן להתחיל לקרוא את שרשור הסיפורים שענבל פתחה כאן למטה, ובו שלושה סיפורים של שימוש בגישה של תקשורת מקרבת לפי כללי המודל. תצפית - רגש - צורך - בקשה זה ממש הבסיס, והדיאלוג שהתפתח ביני ובין איתמר מסביר הרבה דברים. מעבר לכך, אני אשמח לכתוב כאן הודעה ובה עקרונות השיטה, ונדבר המון כאן בפורום על סיטואציות מחיי היום-יום. רוצות להתחיל? תנסו להגדיר מצב שבו מישהו צעק עליכן בטלפון - מה היה שם? אפילו בכמה משפטים קצרים, כדי שנוכל לדעת מה היה המצב איך הוא התפתח לכדי צעקות, ואז נתחיל לבדוק מכאן מה תקשורת מקרבת יכולה להציע במצב שכזה.

על מה היא צעקה?

כלומר, איך זה הגיע לידי צעקות, והאם מה שאמרת לה הסתיים בכך שהנמיכה את הקול?

BellA עלמה

New member
יש לי ראיון עבודה ביום ב'

שאני לא בטוחה איך להגיע אליו. היא הבינה(בטעות) שאני רוצה לבטל ונכנסה להסטריה. בסך הכל רציתי לבקש ממנה עזרה . שאמרתה לה או שהיא ממניכה את קולה או שאני מנתקת היא התעצבנה אבל חזרתי על זה כמה פעמים שאו שהיא ממניכה את קולה או ש.. זה קצת עזר. מה גם שהייתי אל האוטובוס מלא אנשים. לא ממש נעים שכולם שומעים.

כן, האוטובוס עם המון אנשים

לא ממש תורם ליכולת לנהל שיחה רגועה, במיוחד כשאמא שלך צעקה וכל מה שהיית אומרת לה באותו רגע, נשמע ע"י הרבה אנשים. אבל זה יפה לראות את התהליך - את אמרת משהו - שאת לא בטוחה איך מגיעים לראיון. היא שמעה ו/או פירשה את מה שאמרת בדרך מסויימת. היא הגיבה לפרשנות שלה כאילו שהיתה המציאות. ומכאן נוצרה אי-הבנה. שבקלות היתה עשוייה להפוך לקונפליקט. כל-כך הרבה פעמים זה קורה לכולנו. ובדיוק את זה אנחנו מנסים למנוע (עד כמה שאפשר, לא תמיד אפשר) בתקשורת מקרבת.

BellA עלמה

New member
קרה לי היום שאמא שלי

צעקה עלי בנייד שהייתי בידיוק על האוטובוס. מה ששאמרתי לה היה פשוט"תמניחי את קולך או שאני מנתקת" או שזה קורה בעבודה שלוקוח מתעצבן אז אני עונה " זה שאתה צועק עלי זה לא יפתור את הבעיה" באו תסביר לי את הבעייה ואנסה לעזור בצורה רגועה.

למעלה