שאלה לי...

שאלה לי...

בס"ד ובזרה"ק בינ"ו כשעושים וידוי למשל לפני ת"ח(תלמיד חכם)... את נוסח אמירת הוידוי יש לומר אותה בלשון 'אני פוגם'...או בלשון 'פגמתי'...והשאלה כוללת את הלב ואת כל עצמותי... אשמח לחיוכים...

פראזניק

New member
דומני שע"פ הלכה

אסור לפרט חטאים בווידוי לפני בן אדם. וכמדומני, אחרי שרבינו הפסיק את מנהג הוידוי, בא מישהו והתחיל להתוודות, אמר לו רבינו שיפסיק, ושידבר על זה - בכלליות עם רבי נתן ואמר לו בפירוש לא לפרט.

asaf2000

New member
אז מה זה 'וידוי דברים לפני הת"ח'?

רבנו כותב תמיד על וידוי דברים לפני התלמיד חכם...לדוגמא (מליקוטי עצות): בכל פעם שבא אצל התלמיד חכם יספר לפניו כל לבו.....צריך לפרש את החטא כי צריכין להתוודות בדיבורים דיקא בכל פעם על כל מה שעשה..." מה הפשט בזה? למה רבנו הפסיק את המנהג? ואיך הוא התחיל אותו אם זה אסור?

sade1234

New member
וידוי לפני ת"ח

בס"ד נראה כי יש הבדל בן לספר לת"ח כל ליבו לבין וידוי לפני ת"ח והיינו לספר כל ליבו זה כל העובר ווידוי זה דייקא על חטאים . אך מבואר בספר פרפראות לחכמה שענין רבנו ז"ל בוידוי דברים נוהג גם כיום וזאת בוידוי בציון הקדוש באומן. וידוע כי ר' שמואל הורביץ היה עושה וידוי דברים לפני הליקוטי מוהרן וזאת מפני שרבנו ז"ל כותב בלקו"מ סימן קצ"ב שפניו שכלו וחוכמתו של הצדיק הם בתוך ספריו . וממילא רואים שיש גם כיום וידוי לפני ת"ח והוא רבנו הקדוש . {ולסיום דיברתי פעם עם חברי "בשיחת חברים" על ענין הוידוי לפני ת"ח והוא אמר שנראה לו שכיום נראה לו שעיקר הוידוי הוא להתודות עפ"י התורה בלקוטי מוהר"ן והיינו לדוגמא בתורה א' אז להתחיל כך רבש"ע הגברת מלכות הרשעה על מלכות דקדושה ואין אני מסתכל בשכל שיש בכל דבר וכו' ואז ממילא שפתי רבנו דובבות ונקרא שזה וידוי לפני ת"ח} ..

פראזניק

New member
רבי יצחק ברייטער ו"וידוי"

ב"שארית יצחק" (שיחות, ביוגרפיה, מכתבים ותפילות מרבי יצחק ברייטער הי"ד) - בחלק המכתבים, ישנו מכתב "וידוי" שהוא כותב "לכבוד נשמת רביה"ק", אותו שלח לציון רביה"ק כווידוי דברים. אצטט משם קטע, ותבין איך הוא כתב (ובאותה מידה, יש להניח: אמר) ווידוי: "אני אוכל בלי ישוב הדעת ואינני מברך "על נטילת ידיים" בכוונת פירוש המילות וגם המוציא אני חוטף מאד בהזרקת התיבות מפי במהירות מחמת תאות אכילה, ואינני לומד על השולחן אף שאני יודע מעלת הלימוד על השולחן, וגם ברהמ"ז אני מקלקל מאד וכל אכילתי היא בהתגברות תאות אכילה עד למאד, עד שאני נכשל כמה פעמים בכל מיני איסורי אכילה. אני בוטל מדברי תורה הרבה על כל מיני בטילה (הושמט כמה תיבות) והרבה ימים עבורים שאינני מתבודד כאשר ציויתם שלא יעבור יום בלי התבודדות ובלי לימוד שולחן ערוך." (שארית יצחק, מכתבים, עמ' קמ"ט) מקוה שזה עוזר לך:)

אורית38

New member
אני הבנתי ....

בס"ד שיש עניין גדול להתוודות לפני תלמיד חכם וזו בשל העבודה שהוא באמת ידון אותך לזכות, ואתה עשוי לקבל יראת שמיים מעצם המעמד שהינך עומד לפני תלמיד חכם. אבל אם רבינו הפסיק מי אני שאסתור את דבריו.

הרחבה...

בס"ד ובזרה"ק בינ"ו בקשר לשאלתי... כשאיש ישראלי בא ואומר וידוי....ולדוגמא: 'וידוי לפני ת"ח'... ולא משנה נוסח הודוי, כל אחד באשר הוא ומנהגו ובית אביו וליבו הוא בעצמו לפני בוראו... בעוד הוא עומד לפני בורא עולם, מפרט הוא את עוונותיו ומתודה על חטאו ועושה דין ומשפט לעצמו... השאלה היא דיקדוקית...איך לומר נכון יותר את הנוסח באמת...'אני פוגם וכו'...' בלשון הווה, או בלשון עבר, 'אני פגמתי...' זו סתם שאלה עניינית...
בהקשר לענין 'וידוי לפני ת"ח'...אין שאלה מה לעשות...כי אם להביא דרכון ולבוא לרב"י, רבנו נחמן בן שמחה בן פייגא זיעוכי"א, לתת פרוטה לצדקה...לומר את 'התיקון הכללי', עשרה קפיטל תהלים הידועים ב"ה... לומר גם את תפילת ר' נתן זיע"א שאחרי 'התיקון הכללי' יחד עם התפילה 'ריבונו של עולם עלת העלות וסבת כל הסיבות וכו'...' כמה ריקודים...כמה כפיים...כמה צעקות... עכשיו אפשר לומר 'וידוי לפני ת"ח'... עצה: אפשר להכינותי מראש דף רשום וממולא מבעוד מועד ומפורט, עוד כאשר אפשר ויש ישוב הדעת קצת בבית או איפה שיהיה...לשבת ולהזכר כמה שיותר ולפרט בדיבור פשוט, אפילו כל פעם קצת עד שנגיע לציון רבנו הקדוש ב"ה... ככה יותר קל פשוט לקרא מהדף לאט לאט לפני רבנו הקדוש ולספר לו הכל...ככה הוא יהיה ערב לנו ויכניס הכל לפני בורא עולם...ויוציא אותנו זכאים בדין כבר בערב ראש-השנה...וזה גם הענין בראש-השנה צריך להיות בשמחה...יצאתי זכאי...חחח מה אומר..מה אדבר ומה אצטדק... אשרינו אשרינו מה טוב חלקינו ומה נעים גורלנו... שזכינו לאור האורות כזה וכו' וכו' אשר מגלה לנו רחמנותו יתברך, כמה בורא עולם רחמן...'חנון המרבה לסלוח'...אין שום יאוש בעולם כלל...אחי אהובי ידידי כנפשי, חזק ואמץ עצמך ואל תתירא ואל תחת מאף מונע ומעכב בדרך...'כל העולם גשר צר מאד והכלל והעיקר לא להתפחד כלל'... רבנו הקדוש...מחזק אותנו ומרפא אותנו...ע"י הרפואות והדיבורים... ר' ישראל בער אודסר זיע"א התבטא...'כל העולם יתבטל לגמרי!! לכל דיבור ודיבור של רבנו הקדוש'... אוי...אשרינו...תודה...תודה...

למעלה