שאלה לי.

שאלה לי.

"חצי כוס המלאה"- תמיד הפריע לי להגיד המלאה. אני תמיד אומרת "המלא" ואנשים תמיד מתקנים אותי. למה אומרים "חצי הכוס המלאה"? הרי כשמדברים על הכוס, אז מלאה, אבל אם מדברים על החצי, אז מלא, לא? כשאומרים "לראות את חצי הכוס המלאה", בעצם מדברים על החצי, כי אם מתכוונים לכוס, הרי מתכוונים שהיא חצי ריקה, אז איך אפשר להגיד חצי הכוס המלאה? כלומר, כל הכוס מלאה ולוקחים רק חצי? הרי לא לכך הכוונה, הכונה היא לכך שהיא חצי ריקה וחצי מלאה, נכון? השאלה היא, האם אפשר לקחת את "חצי" כמילה לא תלויה?

hillelg

New member
דווקא זו תופעה מוכרת בלשון חז"ל

כאשר המין של הביטוי הוא דווקא של המילה האחרונה. נראה לי שאפילו יש לכך דוגמות גם בלשון המקרא. מבלבל, אולי, אבל אנושי. אבל נכון שאם אני הייתי עולה על זה, הייתי מתעקש על אותו פרנציפ. עוד מנפלאות האנושיות...

דווקא במקרה הזה אין בעייה

כי המילים "כוס", "רוח" ועוד מופיעות בלשון חז"ל כזכר דווקא, אז תביאי לכל החכמולוגים הטרחניים בהפוכה.

hillelg

New member
נכון נכון, אבל נראה לי שלא קשור

כי הדיון הוא על מי שאומר "חצי כוס מלאה", ולא ´מלא´. ואז אנחנו חייבים ללכת ללשון המקרא (וימינו) בה לפחות כוס היא נקבה.

nutmeg

New member
אני חשבתי

ש"כוסיות" ה תמיד נקבות ולא ניקדתי בכוונה!!

גנגי

New member
../images/Emo6.gif../images/Emo6.gif../images/Emo6.gif

ראית מה כתבת, מ"ו יקירי? יצא לך יפה... כוס זה זו"נ...! מוסקטי, מה יש לך לומר על זה?

nutmeg

New member
אוי!

באמת אתה ליד המחשב יותר מידי אם לא שמת לב לכוסית שעברה פה!!

התאמת התואר לצירוף המורכב מצמד

מילים שהראשונה שבהן מציינת כמות (כמו: חצי, רבע, חלק מ-, רוב וכד´). ישנה התייחסות של האקדמיה ללשון העברית לנושא (ראה בהמשך), וממנה ניתן ללמוד שמותר לומר גם "חצי הכוס המלא" וגם "חצי הכוס המלאה". דומני, שמכיוון שהצורה "חצי הכוס הכוס המלאה" היא הצורה השגורה, עד כדי הפיכתה לצירוף מילוני, עדיף להשתמש בה. וזה דבר האקדמיה בעניין: "צירוף שרכיבו הראשון מציין כמות (כַּמָּת) בצירוף שרכיבו הראשון מציין כמות (כַּמָּת) - ההתאם הוא לרכיב הראשון (הכמת) או לרכיב השני, כגון ´רוב האנשים הלכו´ או ´רוב האנשים הלך´ (כך גם: רבע, עשירית, עיקר, זוג, כלל וכיו"ב). אין לפסול גם התאם לפי התוכן: ´חלק מן האוכלוסייה לא יוכלו להצביע´, לצד ´חלק מן האוכלוסייה לא יוכל להצביע´; ´חלק מן האוכלוסייה לא תוכל להצביע´."

למעלה