מעצמה כלכלית - לאן?
על מנת להמנע מדוגמאות אישיות כגון "חבר שלי מצא עבודה כ...", "כל הסטודנטים שאני מכירה התקבלו לעתודה ניהולית..." ולכוון את הדיון לרמה קצת יותר כללית, אני רוצה להצביע על הבסיס עליו מושתת החברה ככלל והחברה הכלכלית והבנקים בפרט: שנים עברו עד שידידנו האדומים הודו בבושת פנים כי הסוציאליזם פשט את הרגל. וכך רצתה ההיסטוריה, וכל זה קורה בעידן החברה החופשית והקפיטליזם על כל סוגיו וגוניו. אכן, התקדמנו במרוצת השנים וזכינו להביא על עצמינו דרך חיים חופשית יותר, אינדוידואליסטית יותר ותחרותית יותר, אך אני חושב שכבר עכשיו אתה יכול להבין כי גם כאן יש סדקים ומסדקים אלה תצמח, אני מקוה, דרך חדשה טובה יותר. טוב עושה המדינה שבוחרת להחזיק (לעת עתה) בחלק מהבנקים משום שבעולמינו הבאלטות פשטו את הרגל ועל כן לכל אזרח רצוי וטוב שיהיה חשבון בנק בדיוק כפי שצריך להיות לו חינוך חובה ושירותי בריאות שהרי אם לא היה כך, אז מה היתה המשמעות של המדינה בעיני האזרחים? ובכן, לאחר שהראתי, אני מקווה, את נחיצותה של המערכת הבנקאית לאזרחים, נשאר לתהות באיזה סוג של מערכת אנו חפצים, האם היא צריכה להיות ריווחית? (גם מלכ"ר יכול להיות ריווחי), האם היא צריכה להיות תחרותית? איזה סוג שירות מגיע לאזרח "רגיל" שאינו נמנע על אחד מהמסלולי הצמיחה של הבנק (מסלול צמיחה זה אחד הפטנטים המחליאים שקיימים, לדוגמא: אם אתה סטודנט, סביר להניח שיפנקו אותך מתוך ראיה לעתיד כי מחר תתחיל להרוויח heavy money) האם זה נותן את הלגיטימציה להציק ללקוחות שאין להם עם ריביות מטורפות, עם טורים ארוכים, עם רדיפות על חריגות ועם פיתויים להלוואות לא כדאיות? לא! אסור, זה מגעיל לראות איך אנשים כורעים תחת נטל יומיומי ומתקבלים בזלזול, בעמידה בתור משום שאינם הם מוגדרים במסלול פרטי למשל, מדוע שלא ייעצו להם איך לבנות אשראי בטוח ולהמנע מחריגות, הרי הבנקים הם אלה שהקנו לאותם לקוחות את האפשרות לחרוג לסכומים גבוהים, מדוע? ככה, זה לא שהם מרוויחים עליהם כפי שהלקוח הפשוט נוהג לחשוב (הכסף הגדול מגיע מהמגזר העסקי ומלקוחות עשירים) אלא משום שלבנקים לא אכפת! ובכל זאת, אם נהיה הוגנים כלפי הישות המסורבלת הזו שתמיד בוחרת להתמם ולהסתתר מאחורי גודלה, את לא אשמה, זו המדינה שאשמה בכך שנתנה לך להתפרע, בכך שביקורת המדינה מתייחסת בעיקר רק לנתונים ודוחות כספיים אך לא לשירות ויעול, הרי הבנק הוא אחד הגופים הבזבזניים והלא יעילים שיש ובכל זאת הוא מדווח על רווחים וזה מעלה כמובן את השאלה, הכיצד יתכן? ובכן, הבנק יכול להרויח יותר, רק שהנהלתו מתנהלת כמו בימי קדם, ע"י אגו ויצרים וכאשר מתעסקים באלה, הלקוח הוא זה שישלם, ועל כן - מעצמה כלכלית ? לא תודה, לא רוצה להפוך לכזה.