שאלה לי אליכם

בתור מה בדיוק?

אזרחים גרמניים? יהודים פולנים? ראשי-ממשלות צרפתיים? אבוריג'ינים אוסטרליים? תינוקות של בית רבן? יהודים תושבי פלשתינה-א"י? קוזאקים הומוסקסואליים? נשים איטלקיות? נא להגדיר במדוייק מי ה"אנחנו" שאתה מדבר עליו, ומתי בדיוק זה קורה, כדי שאפשר יהיה לספק לך תשובה איכותית ככל האפשר.

קצת דרך-ארץ גם כן היתה הולכת טוב.

מנין לי לדעת שאתה רוצה לדעת דברים דווקא מהזווית הזו? לא אמרת את זה קודם. ולשאלתך: אני ספציפית, אם הייתי מנהיגי העולם החופשי בשנות השלושים, לא הייתי מודע לכוונות של היטלר. מאד קל להגיד "אה, איך לא ראיתם את זה" אחרי מעשה. עכשיו כולנו חכמים גדולים. רבאק, אזרחי ישראל בשנות האלפיים לא היו מודעים לכוונות של אריק שרון, ואף אחד לא היה מודע לכוונות של סאדאת ב-1973. ככה זה עם העתיד: הוא לא כל-כך צפוי כמו העבר. קצת הגיון לא היה מזיק. תראה את בריה"מ: היא היתה מודעת ברמה מסוימת, ופשוט חתמה איתו על הסכם אי-התקפה הדדי (ריבנטרופ-מולוטוב). מה זה אומר לנו? שהם הבינו שגרמניה הולכת לתקוף, ורצו לשמור על התחת שלהם ואולי להרוויח מזה משהו לעצמם. אבל אם בכל-זאת הייתי מודעים, אני חושבים שהייתי שולחים מישהו להתנקש בו, אבל זו דעתי האישית בלבד.

תודה לך, ידידי המלומד

צורת ההתבטאות שלך מעוררת חשק כל=כך עז להמשיך ולשוחח איתך. פשוט תענוג. לעצם העניין: בין אג'נדה לבין מעשה יש הרבה מאד מרחק. כמעט לכל מדינת-לאום היו בתקופה הזו ובאלה שלפניה שאיפות התפשטות וכיבוש כמעט בלתי-מוגבלות. למעשה, אם תחשוב על זה, מבחינה מדינית היטלר בסך-הכל רצה מה שלבריה"מ ולבריטניה כבר היה: אימפריה. למה שלצרפת, ספרד, הולנד, בלגיה, אנגליה, ואיטליה יהיו מושבות ענקיות בעולם ולגרמניה לא? ובהשוואה לקומוניזם בכלל אין מה לדבר. אם הייתי חי אז יכול להיות שהייתי מודאג יותר מסטאלין והחבר'ה שלו מאשר מהיטלר. אז הוא פירסם ספר. ביג דיל. העובדה שאני ואתה יודעים עכשיו שהיטלר הצליח להוציא את האג'נדה שלו לפועל לא אומרת שזה היה ברור לאנשים אז. אני אזכיר לך שהיו הרבה מאד יהודים שלא האמינו שזה יקרה, ולכן לא ברחו בזמן. אתה חושב שאתה כל-כך הרבה יותר חכם מהם? אני לא בטוח. כאמור, עכשיו קל לנו לראות מה היה צריך לעשות. אפילו שלטונות היישוב בא"י, בן-גוריון וכולם, לא האמינו שזה מה שקורה. וכולם ידעו מה האג'נדה. אתה יותר חכם מבן-גוריון? אני לא בטוח. אבל האמת, נמאס לי קצת. אני כותב הרבה ואתה כותב לי שורה מעליבה. תביא אותה במשהו נורמלי, ובלי קללות, בבקשה.

היהודים- החזיקו באמונה שאלוהים

יעזור להם. יש פה מעורבות דתית שפוגמת בראיית המציאות. אני שם דגש על התוקפניות העתידה של היטלר לא רק השואה. וינסטון צ'רצ'יל אכל את הכסא שלו שראה את צ'מברליין נפגש עם היטלר למו"מ. יש לך ספר,ניאומים, הוצאת חוקים, התחלה של דרישות טריטוריטאליות ופיתוח הצבא. אפשר להיות רק עיוור או מטומטם.

היהודים הגרמנים היו ברובם

חילוניים מאד, ולא האמינו שאלוהים יעזור להם. מאיפה הבאת את הקביעה הזו? ועובדה שלא רק צ'מברליין - המון המון אנשים, בכל העולם, לא האמינו. לא רק יהודים, לא רק שוחרי-שלום. תראה איך כל העולם הופתע - פולין, צ'כיה, צרפת, מי שאתה רוצה. ולא כולם היו עיוורים או מטומטמים. למרות שאתה בטוח שאתה היית רואה מה יקרה הלאה, אני בספק רב. אתה יותר חכם מכולם? לא נראה לי. איזה תקדים היה לך אז? דבר כזה לא היה בתולדות העולם, אז למה שיקרה עכשיו? חוכמה אחרי מעשה יש לכולם. ונא לבדוק עובדות לפני שאתה קובע שטויות כמו "היהודים האמינו שאלוהים יעזור להם". זה ממש לא נכון היסטורית.

היתה התבוללות כידוע

אך עדיין לא האמינו שאלוהים יתן לדבר כזה לקרות. לא אני קבעתי זאת, אנשים מעדויות אמרו את הדברים האלו.

עדויות כן, רוב לא.

אתה צריך להבדיל בין עדות אישית אחת לבין מה שקרה בתרבות בכלל. ואתה מן-הסתם מתייחס ליהדות פולין, שהיתה יותר אדוקה מיהדות גרמניה.

לא מדבר על פולין

גם הרצל היה מתבולל וראה עד לאן הגיע. אמונה קיימת גם כאשר יש רצון להתבולל. אל תשכח שאירופה עדיין לא בתקופה פוסט נוצרית. ואנחנו סטינו מהדיון. הקיצר, אמרתי מה שהיה. יום טוב

לא יכולת

לשאול את זה כבר בהתחלה במקום לתת סצנריאואים היסטוריים משעממים? ולשאלתך: כל אחד שם את הגבול שלו בנקודה אחרת. הנקודה בה אתה אישית מוכן להפעיל אלימות שונה מזו שלי. פציפיזם, כמו כל דבר, הוא לא מסגרת נוקשה ומוגדרת-היטב, אלא רצף של נקודות-השקפה אפשריות, שכולן לגיטימיות. גודמא הפוכה: אתה שר הבטחון וילד פלשתיני זרק אבן על רכב צה"לי. לא תורה על כניסה של אוגדת שריון להרוס את ג'נין עד עפר, נכון? יש מי שמאמין שזו בדיוק התשובה המתאימה, ויש מי שחושב שאולי ראוי להסתפק בתגובה מתונה יותר, או אפילו לא להגיב בכלל. כאמור, נקודות על רצף.

משעמם? זאת הנקודה הכי חשובה

בהיסטוריה המודרנית. היית יכול רשום תסריט במקום לשחק אותה חכם גדול. ולנושא הפציפיזם- אי נקיטת אמצעים אלימים עקב היותם בלתי מוסריים, עם הזמן אנשים הבינו שהשקפה זאת היא שטויות לכן קמו זרמים נוספים. לא צריך להיות פציפיסט על מנת להבין שלא צריך להכניס שיריון לתוך עיר עקב בגלל מעשה קטן. יש פה עם כן ראייה מוסרית שבאה לתת לאדם לחוש עליונות מוסרית שלא כולם יכולים להחזיק בה , כי אם כן אז המדינה בשעת מצוקה תמחק מהמפה. אפשר לחלק אנשים ל 3- לא מוסריים- ימחקו את הכפר\עיר עקב מעשה אלימות קטן. מוסרי- יטפל בבעיה נקודית אם ימצא צידוק לכך. פצפיסט- לא יוכל לטפל בבעיה , כי כבר הוא ימחק מהעולם.

נקודה חשובה, אבל כבר טופלה לעייפה

אין לי מושג למה התכוונת ב"היית יכול רשום תסריט במקום לשחק אותה חכם גדול.". זה לא משפט בעברית. ובנוגע לכל מה שכתבת על הפציפיזם: אם אתה יודע כל-כך טוב מה זה פציפיזים ומה הערך שלה, למה בכלל שאלת את מה ששאלת? וכמובן, מה שכתבת רחוק מהמציאות מרחק יום ולילה, אבל אתה יודע מה, עזוב, לא חשוב, אתה צודק לחלוטין בכל מה שכתבת, קח מוצץ, לך למיטה. לילה טוב, חמודי.

קח כדור ותרגע

אם תקיים את התפיסה שלך בחבל ארץ שיתנו לכם, אתם תיהיו תלויים לגמרי בעמיים שישבו לידכם שלא ישמידו אותכם. ברגע שיש לך תפיסה שתלויה באחרים בצורה כזאת טוטאלית היא מוגדרת ככישלון רציונאלי חרוץ .

אה, טוב,בסדר.

נכון, אתה צודק לגמרי. הצלחת לשנות את דעתי. מזל שבאת, אחרת לא הייתי יודע שאני אחוז בציפורניה של תפישה לא רציונלית שתלוייה באחרים בצורה כל-כך טוטאלית. עכשיו אני רואה את אור הרציונאליות הטהורה, והכל בזכותך. תודה, תודה, ושוב תודה.

למעלה