שאלה לי אליכם

kukilida10

New member
שאלה לי אליכם

האם כל יהודי..ואני יותר מתכוונת לחילונים..עוברים את הטקס הזה של הבר מצווה? כלומר העליה לתורה בבית כנסת וכל זה? כל אחד עובד את זה או שיש גם יהודים שלא שומרים על זה ולא עושים את זה?

שלום קוקילידה../images/Emo39.gif

בכלל, לכל עם יש טקסי מעבר המציינים נקודות משמעותיות בחיי אדם. ביהדות, בהיותה דת מעשית, יש טקסי מעבר מחוייבים. לדוגמה: ברית מילה ונישואין. טקס בר המצווה הוא אחד מטקסי המעבר ביהדות. מה שמיוחד בו הוא שהוא לא חובה. אז איך הגענו אליו? הקריאה בתורה בבית הכנסת בשבת, שני וחמישי היא חובה של הציבור. כשאני מתפללת לבד בבית אני לא צריכה לקרוא בתורה. אבל אם מתקבצים עשרה יהודים יחד החייבים לקרוא בתורה את פרשת השבוע. לקרוא בתורה ולעלות לתורה יכול כל יהודי ויהודיה שהגיעו לגיל מצוות- 13 או 12. מגיל כזה, שבו אנו מחויבים לקיים מצוות, אנחנו יכולים להוציא את הציבור ידי חובה ולקרוא בתורה בקול בבית הכנסת. היכולת והנכונות לקרוא בתורה מעידה על הצטרפות לקהל ועל מחויבות אליו. זהו ציון דרך משמעותי ביותר בחיי אדם שבית הכנסת הוא מקום משמעותי לו. לכן, כדי לחגוג את המאורע הזה, מיד בשבת הראשונה שזה מתור לי אני עושה את זה ברוב טקס ובחגיגיות. כך נוצר המנהג לעבור את הטקס הזה. ילדה לפני גיל 12 וילד לפני גיל 13 לומדים בעזרת מבוגר שיודע איך לקרוא את פרשת השבוע של שבוע הולדתם, ובשבת היעודה קוראים בבית הכנסת, מקבלים סוכריות על הראש וכו'... הרבה חילונים בוחרים להעביר את ילדיהם את הטקס הזה. למרות שהם בד"כ לא הולכים לבית הכנסת. למה? אולי יהודי אוהב להיזכר שהוא יהודי בנקודות משמעותיות בחייו.

KOBBRA

New member
את מטעה את הציבור

ממתי ביהדות נשים עולות לתורה? את יכלה להביא הסמכתה לדברייך?

שו"ע סימן רפב סעיף ט

הכל עולים למניין שבעה, אפילו אשה, אפילו קטן היודע למי מברכים, שיש בו קצת דעת להבין שהברכה היא לה' יתברך.

senhadrin

New member
למה להשמיט את ההמשך של ההלכה

המקור בגמרא תלמוד בבלי מסכת מגילה דף כג עמוד א תנו רבנן: הכל עולין למנין שבעה, ואפילו קטן ואפילו אשה. אבל אמרו חכמים: אשה לא תקרא בתורה, מפני כבוד צבור רמב"ם הלכות תפילה ונשיאת כפים פרק יב הלכה יז אשה לא תקרא בציבור מפני כבוד הציבור המקור הגמרא שולחן ערוך אורח חיים הלכות שבת סימן רפב סעיף ג הכל עולים למנין שבעה, אפילו אשה וקטן שיודע למי מברכין, אבל אמרו חכמים: אשה לא תקרא בצבור מפני כבוד הצבור אז מה רואים מכאן,רבנית? שאסור לעלות נשים לתורה בתרעובת גברים,הנה למדת עוד פרק בחיים

שלום לך,

אני לא רבנית כי איני נשואה לרב. אל תוסיף לי תואר בו לא זכיתי ולו איני ראויה. כבוד הציבור עליו מדובר הוא אנשים שאינם יודעים לקרוא ושאישה צריכה לקרוא בשבילם. לכולנו ידוע שהיום אין הדבר כך. אף אחד אינו עולה וקורא. בעל קורא קורא במקום כל העולים. לכן אותו כבוד הציבור אינו שייך כאן. גם אישה העולה אינה דוקא קוראת. יתרה מזאת, כתבו כבר גדולים ממני- כבוד הבריות גדול מכבוד הציבור. ואם הבריות נפגעות מכך שנשים אינן עולות ואינן קוראות- מתבטל כבוד הציבור מכבודן.

senhadrin

New member
כבוד הבריות לא קשור לעניינו כאן

את יכלה להסתמך אך ורק בפוסקים שמתירים לנשים לקרוא בתורה מול קהל גברים אם יש לך כזה אחד אני מוכן לשמוע ,ולא, עורבה פרחה

2 דוגמאות

1. משמע מכאן דאשה חייבת לשמוע קריאת התורה ואף על פי שנתקנה משום תלמוד תורה ונשים אינן חייבות בתלמוד תורה, מכל מקום מצוה לשמוע כמו מצוות הקהל שהנשים והטף חייבים 7 בה...ומיהו יש לומר דאף על פי שאינן חייבות עולות למנין וכך כתבו התוספות סוף ראש השנה (ל"ג ע"א, אמצע ד"ה הא). 2. ...ונראה על כל פנים אם עלתה לא תרד הואיל ומדינא עולה למנין ומה גם לפי מה שכתב הרב מגן אברהם בסימן רפ"ב [= הציטוט ממסכת סופרים] "דנשים חייבות לשמוע ספר כאנשים" אם כן מסתברא דמאחר דשייך חיובא בדידה [= חיוב בה] אם כן אם עלתה לא תרד. (חסדי דוד על התוספתא, בדפ' וילנא של הבבלי, דף ו' ע"ב-ע"ג)

senhadrin

New member
נו באמת?!

את הבנת במה מדובר מהדוגמאות שהבאת? בשום מקרה לא מדובר בחזניות ולא בקריאת ס''ת מול קהל גברים הדוגמא הראשונה נוהגים שהנשים יושבות במחיצה גמורה ויכולות לשמוע קריאת התורה ,אבל לא חיבו אותה ,כלומר אישה מטופלת בילדים מותר לה להשאר בבית ולחנך את ילדיה שזו מצוה דאורייתה ואילו במקרה השני מדובר בקורבנות ,שהאשה רוצה להקריב להלכה אסור לנשים לעלות לתורה מול קהל גברים ,הן יכולות לקרוא כאשר יש מנין נשים בלבד,אך חיוב אין כאן

לאונידס

Active member
אני מכיר כמה וכמה בתי כנסת (לא רפורמים)

בהן נשים עולות לתורה וכבוד הציבור לא ניזוק כמלוא הנימה. מפני כבוד הציבור אני לא אגיד את דעתי המלאה על אנשים שיש להם בעיה לשמוע אישה עולה לתורה אז אומר רק זאת: מה קרה? אם הוא לא יודע לקרוא בתורה אז הוא מתבייש אם אישה כן יודעת לקרוא?

כבוד הציבור

פעם (היום רק התימנים נוהגים כך) כל עולה לתורה היה קורא את הקטע מהפרשה ולא רק מברך את הברכות. מן הסתם העליות היו מחולקות בעיקר לגברים. התפיסה היתה שאם אישה עלתה לתורה זה מראה כאילו כל שאר הקהל הם בורים שאינם מסוגלים לקרוא בתורה. למרות שבימינו העולים לתורה אינם קוראים אלא רק מברכים, ולמרות שהטעם להלכה הזאת כבר אינו קיים, כמו בדברים אחרים התקבע מצב קיים בו נשים אינן עולות לתורה ויש צורך בסיבה הלכתית לחדול מההגבלה הזאת. ביהדות למנהגים והלכות, גם כאלה שהסיבה שלהם פקעה, יש תוקף משלהם ואני מסכים איתך לגמרי שלא מדובר במצב שאפשר להסביר אותו רק בצורה הלכתית. ברור שכיום באמת אין את הבעיה המקורית שלשמה תוקנה אותה הלכה.

לאונידס

Active member
אז אתה מסכים שהטעם לגזירה חלף ואיננו

ואני מסכים שמראש הטעם לגזירה לא היה חכם אבל זה כבר לא ממש חשוב. אם לגזירה היתה השפעה רק עליך אז עניין שלך לבחור אם לשמור או לא לשמור על גזירה ללא טעם ושאיננה מדאוריתא. מכיוון שלגזירה הזו יש השפעה על כלל הקהל הדרישה שלך לשמור עליה נשמעת לי לא במקומה.

זה לא ענין פשוט

הרבה דברים התקבלו למרות שלא היו חיוב הלכתי והיום נחשבים ממש לחיוב. טלית קטן למשל או כיפה הן חלק מהדוגמאות. כיום כיפה היא חובה והשו"ע אפילו אוסר לפסוע ד אמות בלי כיפה, לא מדובר בהחלטה אישית, זאת למרות שבגמרא הדבר מופיע כמנהג חסידות.

בהחלט לא פשוט.

ובאמת אין להקל ראש בביטול גזרות. הדוגמאות שנתת מצוינות! מחבישת כיפה איש לא נפגע. אולי קצת אי נוחות. במיוחד לקרחים שביניכם... אבל מהדרת נשים נפגע לפחות חצי מהציבור. לכן יש סיבה מצוינת לסגת מהמנהג שאין בו שום טעם ממשי. ודאי שלא בימנו.

על איזה בסיס את טוענת

שנשים שאינן עולות לתורה מודרות? הרי אין לדבר סוף. תמיד יהיה תפקיד מסויים שדורש דוקא גברים, דוקא כהנים ותמיד אפשר יהיה להעלות את טענת חוסר השוויון. הבעיה בטענה הזאת היא שהיא מדברת בשיח של זכויות, כאילו יש "זכות" לעלות לתורה או "זכות" לברך ברכת כהנים בעוד ההלכה היא שיח של חובות. תפקיד היהודי הוא לעבוד את ה', והטענה כאילו אם לא כולם שוים אז חלק מודרים היא מגוחכת ואכן הרפורמים שמחויבים פחות להלכה לקחו אותה עד הסוף ובשם שיח הזכויות מתעלמים לגמרי מההלכה. אין לי בעיה עקרונית הלכתית עם נשים העולות לתורה כל עוד זה מקובל על הציבור, מבחינתי מדובר בענין שולי שאין לי שום ענין להתוכח עליו לכאן או לכאן. יש לי בעיה קשה עם הכנסת שיח זכויות לעבודת ה'.

אני לא השתמשתי במונח זכויות

דעתי כדעתך- החוק היהודי מדבר על חובות. כמובן שבעיניך העניין שולי. אתה לא מתפלל מעבר למחיצה או בקומה השנייה של בית הכנסת כשהשנדליר המפואר תלוי לך מול העיניים. לכהנים חובה לברך. תאר לך מצב שהציבור מונע מהכהנים לברך. זו לא זכותם. זו חובתם ולכן חשוב להם לקיימה. על אף שלעיתים היא בודאי לא ממש משמחת אותם. כפי שמורי ורבותי הבינו את ההלכה (לעיתים בשונה מרבותיך) אני חלק מהציבור. ואם מתכנס ציבור של 5 נשים ו5 גברים בשבת, ולא מתקיימת תפילה בציבור ולא קוראים בתורה- הציבור הזה לא מקיים את חובתו. אני כעת לומדת לקרוא 2 עליות לשבת הקרובה. איתי לומדים עוד 2 גברים. כולנו עובדים ולקהילה שלנו אין תקציב לבעל קורא בשכר. כמו שהם מפנים מזמנם גם אני מפנה מזמני. זו לא זכות שלי. זו חובה שאני ממלאה כחלק מהציבור.

אז זהו שדוקא הנושא הזה שהזכרת הוא בעיני חשוב

הרבה יותר, מיקום עזרת הנשים והאפשרות הניתנת לנשים להשתתף בתפילה. בדורות האחרונים נוצר מצב חדש יחסית ומבורך בו נשים מגיעות יותר לבית הכנסת, מעונינות להתפלל לא רק ביחידות, לא רק בשבת. אני גדלתי וראיתי איך סבתי ז"ל בולטת מאוד בכך שהיא מקפידה להתפלל בבית הכנסת, נוהגת להגיע בקביעות לכותל. היא כ"כ בלטה בשונות שלה עד שכשחלתה ולא הגיעה שתי שבתות רצופות כל המתפללים בביהכנ"ס החרדי התקבצו בירידה מעזרת הנשים כדי לראות אם יוכבד הגיעה או לא. חלק גדול מבתי הכנסת תוכננו לפי נסיון העבר בו נשים הן אורחות בבית הכנסת והגברים הם המשתמשים העקריים. הנשים נמצאות רחוק מהחזן ומבעל הקורא, ומרגישות כמו צופות מבחוץ. זאת בעיני בעיה גדולה וחשובה שצריך לפתור ועצוב מאוד שאין אצלכם מספיק מתפללים שיודעים לקרוא בתורה. את מתארת מצב של מצוקה אמיתית. איך הגעתם למצב בו אתם נאלצים לחלוק את הקריאה בין שלושה קוראים? אני מתפלל בבית כנסת לא גדול, אין לנו קורא בשכר אבל מעולם לא היתה בעיה למצוא מישהו מהמתפללים שיסכים לקרוא בתורה.

אצלנו רוב הקהל לא יודע לקרוא בתורה

הקהל שלנו הוא גם קטן מאד לעת עתה. קח בחשבון, שבבית כנסת של אנשים שגדלו דתיים, כמעט תמיד יהיה מישהו שזו שבת בר המצווה שלו ולכן הוא ממילא יודע לקרוא את הפרשה. וחלק בודאי גם קראו מדי פעם במהלך חייהם פרשה נוספת.

למעלה