שאלה לד"ר,

AVIDAN33

New member
שאלה לד"ר,

אבצס בלחי שנפתח לבד יכול להחלים ללא אנטיביוטיקה ? החתול אוכל ומתנהג כרגיל (בינתיים לא נתנו לו כי אנחנו רוצים לתת צ'אס לגוף להחלים לבד באופן טבעי) ?
ב. האם מותר לחטא עם סביעור (נוזל) או בגלל קירבת הלחי לראש לא מומלץ כיוון שהסביעור רעיל למוח ? (כך אמר איזה וטרינר), מה עם פולידין משחה ? מותר לשים על העור החשוף איפה שהפתח ?
בתודה מראש
אבידן
 
אבצס - תשובות

א. אבצס יכול להחלים גם ללא טיפול, אבל יכול שלא להחלים. בכל מקרה אני ממליץ על טיפול באנטיביוטיקה. גם אם הגוף יצליח להתגבר בסוף על הזיהום, בדרך נגרם לחתול סבל רב, התהליך ארוך יותר והצלקת שנוצרת גדולה וקשה יותר, ומכאן שעלולה להפריע יותר בעתיד. (אסתתיקה לא מעניינת אותי בהקשר זה).
ב- חיטוי על העור השטחי לא יועיל, הזיהום הוא בעומק הרקמה. מה גם שאתה סותר את עצמך - האם אתה רוצה לתת לגוף להחלים האופן טבעי או שאתה רוצה לעזור לו ? אם אתה עוזר - תעשה זאת נכון. סביעור ופולידין מעכבים החלמת רקמות, ולכן הם לא הדבר האידיאלי על פצע
אסף
 

AVIDAN33

New member
תודה,

מדוע הצלקת מפריעה ? במה ?
רציתי לחטא העור כיוון שזה חתול שחי בחוץ ובפצע פתוח יש חשיפה לחיידקים שונים.
לעניין האנטביוטיקה, איזה אנטביוטיקה עדיפה ? צפורל ? מוקסיפן ? סינולוקס ? (שאלנו כמה רופאים וכל רופא אומר משהו אחר, קצת מבולבלים).
 

AVIDAN33

New member
נ.ב,

האם נכון שסביעור רעיל למוח ולכן באזור הפנים עדיף לשים פולידין במקרה צורך ?
 

sapirdvm

New member
"עשה לך רב..."

הצלקת היא ריקמת חיבור ששאינה פונקיונאלית ותפקידה לחבר ולגשר על פערים בריקמה הפונקיונאלית של הריקמה שנפגעה. היא פחות אלסטית, מתיתה שלה גורמת למתח באיזור לוהרגשה של כאב קל/או יותר מקל.
באם היא נרחבת הנזק לריקמה גדול יותר ואי הנעימות רחבה יותר.
חיטוי חיצוני לא מועיל לאבצס פתוח משתי סיבות: הראשונה קשורה לחומר האורגני שמתאסף שם-נמק רקמות: הפולידין לא יעיל על חומר אורגני נמקי.. גם סביעור (לא מכיר בעיה לטפל בפצע שיטחי באיזור הפנים בגלל רעילות למח) לא יהיה יעיל כי צריך להבין את מה שקורה באבצס: הרקמה בונה כעיין מעטפת-קפסולה סביב הזיהום ובלי לשטוף ולהוציא החוצה את כל הרקמה הנימקית יש סיכוי טוב שגם אם הריקמה תחלים לכאורה, ישארו שם זיהומים וכבר ראינו מספיק מקרים שבהם התפתחו אבצסים חוזרים ונשנים.
נכון שיהיו שיחלימו לבד...

סוג האנטיביוטיקה אמור להיקבע בתרבית ורגישות. בגלל שזה יקר, הרופאים(הן ההומנים והן הווטרינרים) לא שולחים כל זיהום לתרבית ורגישות אלא מטפלים על פי הנסיון שלהם והספרות (סוג החיידק הנפוץ בזיהום במיקום שכזה והאנטיביטיקה המתאימה לו).

פתחתי וכתבתי 'עשה לך רב' ואפרש-לדבריך כבר הלכת למספר וטרינרים וכעת באת לכאן להתייעץ. קשה מאד מאד לתת עזרה לקליינט שלא מאמין לעיצה שנותנים לו...
אז קח עיצה בחינם
עשה לך רב(פרקי אבות): מצא וטרינר כלבבך-אתה תחליט מה הדרישות שלך מווטרינר, ונסה להיצמד לעיצותיו ולא תצא מבולבל

בהצלחה רבה בטיפול בחתול ובאבצס שלו
 

AVIDAN33

New member
תודה רבה,

על התשובה המעמיקה.
לא הלכנו לשום וטרינר, התייעצנו בטלפון עם שניים שאחד מהם רחוק מאוד מאיתנו ולכן לא רלוונטי מבחינתנו, השני אומנם קרוב אבל איך לומר זאת בעדינות...לא הותיר בנו רושם טוב ואמין (לצערי ולצערך יש המון "פוליישטיק" במקצוע שלכם כמו במקצועות אחרים ולכן גם אני אומר תמיד שאם מוצאים וטרינר אמין וטוב יש לדבוק בו)
.
לגבי השטיפות של הרקמות שציינת, אם אני מבין אותך נכון אז גם אם ניתן עכשיו אנטיביוטיקה היא לא תעזור אם לא עושים שטיפה ? בכל מקרה צריך שטיפה גם אם המוגלה כבר יצא ?
ובקשר לצלקת, הרי אנטיביוטיקה לא תמנע את הצלקת, יש משהו אחר שכן ?
 
המשך

ראשית - אני מסיר את הכובע בפני התשובה המרשימה של חנוך.
נכון, גם במקצוע שלנו יש טובים יותר וטובים פחות, הן מקצועית והן מבחינת היחס ללקוח. מסתבר שכל הווטרינרים בארץ הם ישראלים. לטוב ולרע.
יש כל מיני טיפולים אנטיביוטיים שסביר שיעשו את המלאכה. אני יכול לחשוב על עוד כמה תרופות כאלו. כל אחד עם הניסיון שלו, וסביר שכל מה שהציעו לך יפתור את הבעיה. מה שכן, צריך ללכת לרופא ולטפל. אני, אגב, לא מייעץ בטלפון על איזה טיפול אנטיביוטי אני ממליץ בלי לראות את בעל החיים, אני ממש לא מעוניין באי הבנה מסוג כלשהו. יש מדינות בהן לווטרינר אסור לתת עצה טלפונית לבעל חיים שהוא לא ראה בשנה האחרונה. יש בכך הגיון לא מבוטל.

לגבי שטיפה - אם האבצס כבר התפרץ ויש ניקוז טוב, אני לרוב מוותר על השטיפה, אחרים אני מניח שלא. מותר שיהיו הבדלים בגישות בין רופאים שונים.

ובאשר לצלקת - בכל פצע יש צלקת. החלמה מהירה וטובה (בעזרת אנטיביוטיקה) תצמצם את הצלקת, וכך תמנע נזק עתידי. גם עלי יש לא מעט צלקות (ואני מניח שגם לך) ואיכות החיים שלי טובה מאוד....
אסף
 

sapirdvm

New member
על צלקות ושטיפות

כשמגיע אלי מקרה עם אבצס, יש לנו פרוטוקול טיפולי די קבוע: פתיחה מירבית ככל הניתן (לעיתים קרובות לא צריך אפילו הרגעה או הרדמה מקומית), ניקוז של המוגללה ושטיפות שמנקות את החלל שנפער ככל הניתן. במקרים קשים אני מרדים/מטשטש את בעל החיים ומנסה לנקות את הרקמות הנימקיות ככל הניתן כולל הקפסולה. לפתיחת האבצס בצורה נרחבת יש חשיבות בהאטת הסגירה שלו והצטברוות המוגלה מחדש. כמו כן ניתן לשטוף את הפצע גם בבית ובביקורות.
אבצס שכבר נפתח, אני מנסה לשטוף ואם ניתן גם להרחיב את הפתח ולהטרות את הפתח שנפתח ספונטנית על מנת להחיש את ההחלמה. זה אולי נשמע מוזר, אבל פתח גדול טרי, יסגר מהר וטוב יותר מפתח קטן לא נקי ומזוהם.
לצערי, חתולים לא למדו בבית הספר לווטרינריה ולא תמיד הפרוטוקול הזה נגיש לי ואז מתחילים בקיצורים ההגיוניים.
הטיפול האנטיביוטי כן יקטין את הצלקת כי הוא יעצור את הזיהום מלהתפשט ויתן לריקמה יכולת להתמודד מול פחות זיהום (זה הרי המהות של האנטיביוטיקה) ולשקם את עצמה במהירות וביעילות כך שפחות ריקמת צלקת תיווצר.
מה שהכי יקטין את הצלקת זה מהלך כירורגי. פצע טרי, תפרים עם חוט דקיק שמוסרים הכי מהר שאפשר ותפרים מיוחדים שלא משאירים הרבה סימנים-בקיצור, כירוררגיה פלסטית
 
למעלה