שאלה לדתיים.

אלדד26

New member
שאלה לדתיים.

(ולדתיים בלבד, בבקשה) אלוהים קיים? (רק שימו לב טוב טוב טוב טוב לשאלה ששאלתי, למשמעות השאלה ששאלתי, ותחשבו לפני שאתם יורים את התשובה)

אלדד26

New member
מקפייייייייייייץ

(בד"כ אני לא מקפיץ, אבל השרשורים האימתניים כאן...
)

אלדד26

New member
הייתי ברור כשמש.

שאלתי היא: אלוהים קיים? בלי כחל ושרק. לדעתי הסיבה היא אחרת - הם מפחדים

באמת?

כתבת: "רק שימו לב טוב טוב טוב טוב לשאלה ששאלתי, למשמעות השאלה ששאלתי, ותחשבו לפני שאתם יורים את התשובה" ואתה כתבת שאלה שנראית די פשוטה וקלה להבנה, אז השאלה שלך נראית כמו שאלה מכשילה.... אני מקווה שזה לא יהיה דיון נוסף על הוכחות....

אלדד26

New member
או. תודה רבה, באמת.

ולשאלתי הבאה: יש לי כסא בחדר. בוא נניח לרגע שאני לא משקר. הכיסא הספציפי הזה, קיים?

uuuaaa

New member
ובכן

אני אוהב להתפלסף, אבל אולי תציג מייד את השאלה הסופית שלך. אם אתה יוצא מנקודת הנחה שכל מה שאתה רואה קיים - אז כן, הכסא קיים.

אלדד26

New member
לאט לך, חומד. הנה אני מגיע לעיקר.

השאלה שלי לגבי הכיסא מהותית מאוד. שאלתי אותך "הכיסא קיים?" ואמרת שכן. זה, כמובן, נכון (לא שיקרתי). אבל עכשיו ודאי תסכים איתי שהשאלה "האם הכיסא קיים?" רלוונטית רק אם יכול להיות שהכיסא לא היה קיים? כלומר, אם הכיסא קיים בוודאות, בכל מקרה, בכל מצב, ואין בכלל אפשרות שאותו כיסא לא יהיה קיים - הרי שאין טעם ואין משמעות כשאנו אומרים "הכיסא קיים" - כי זה ברור ומובן מאליו. אם כן, הכיסא יכול להיות קיים אצלי בחדר, ויכול להיות שאינו קיים אצלי בחדר. מכיוון שאמרתי אמת, הרי שהכיסא קיים אצלי בחדר. למרות שהוא לא חייב היה להיות קיים. יתרה מכך - יכול להיות שעוד דקה הכיסא לא יהיה קיים אצלי בחדר, ואז שאלה כמו "האם הכיסא קיים?" תקבל תשובה שונה. ולמה אני מ***ן את השכל על כיסאות? כי אלוהים אינו שונה. כמו כל דבר אחר, יהא זה כיסא או WHATEVER, הרי שברגע שאמרת שאלוהים קיים, אמרת גם במובלע שייתכן שאלוהים לא קיים. אחרת פשוט לא יכולת לומר שאלוהים קיים. אתה פשוט לא יכול לומר שאלוהים קיים - כי אז אמרת באותה נשימה "יכול להיות שהוא לא קיים, אבל אני יודע שהוא קיים" - וזו כבר אמירה בעייתית. אז... עכשיו אתה מוזמן לשאלה השלישית שלי. האם יכול להיות שאלוהים לא קיים?

רון סי

New member
לא יכול להיות שאלוהים לא קיים

השאלה האם הוא קיים רלוונטית משום שיש כאלה שמטילים ספק בקיומו (עוורים לאמת מסכנים שכמותם), ולא בגלל שיכול להיות שהוא לא קיים. גם השאלה על הכסא רלוונטית באותה צורה: הוא קיים, אבל יש מי שמטיל ספק בזה (למשל אחד שהוזה דברים אחרים, ורוצה לוודא שלפחות הכסא קיים).

אלדד26

New member
לא מסכים איתך.

השאלה על הכיסא רלוונטית לכולנו כי כולנו מסכימים שיכול להיות שהכיסא קיים, ויכול להיות שהכיסא אינו קיים. לעומת זאת, השאלה על אלוהים אינה רלוונטית לדתיים, כי הם אינם מקבלים את האפשרות שאלוהים אינו קיים - ולכן אינם יכולים להגיד שהוא כן קיים. אין יש בלי אין.

[אורן]

New member
לא מסכים איתך

השאלה על אלוהים אינה רלוונטית לדתיים כשהם מדברים עם דתיים אחרים או חושבים את מחשבותיהם, אבל השאלה רלוונטית כשהם מדברים עם חילונים. כאשר דתיים מדברים עם חילונים אז השאלה רלוונטית לדתיים כי היא רלוונטית לחילונים. זה בדיוק כמו שמישהו שיודע שהכסא קיים, והשאלה לא רלוונטית לגביו, מתווכח עם מישהו שחושב שהכסא לא קיים. השאלה הופכת לכן רלוונטית.

אלדד26

New member
לא מדויק.

השאלה אינה רלוונטית לדתיים גם כאן וגם כאן. הכיסא יכול להיות לא קיים; אלוהים לא (לגבי הדתיים). לכן השאלה אינה רלוונטית, בכל מקרה, לאדם דתי.

[אורן]

New member
שוב

העובדה שהם מתווכחים איתנו הופכת את השאלה לרלוונטית, כי מבחינתינו השאלה רלוונטית. אחרת על מה יש להם להתווכח? הכיסא מבחינתי יכול להיות לא קיים בדיוק כמו שאלוהים יכול להיות לא קיים מבחינת הדתיים.

אלדד26

New member
אבל, אורן,

השאלה לא רלוונטית גם מבחינתי (לא יודע מה מבחינתך, אני אדבר בשמי). אתה מבין - מה שחשוב לי זה להראות לדתיים שאין שום סיבה להאמין שהתורה ניתנה לנו מאלוהים. יכול להיות שיש אלוהים. כמו שיכול להיות שיש חייזרים. אין לנו דרך להוכיח את זה (וחייזרים עוד יכולים להופיע יום אחד). הנקודה היא שיכול להיות שיש אלוהים. מה זה קשור למס ההכנסה שלך? למה אתה צריך לשבת בבית בשבת כי אין אוטובוסים? למה? כי יש אלוהים? לא. כי אנשים המציאו את הדת. זו הנקודה. הדת היא המצאה של אנשים; לא של אלוהים.

[אורן]

New member
המממ...

"מה שחשוב לי זה להראות לדתיים שאין שום סיבה להאמין שהתורה ניתנה לנו מאלוהים." הבנתי את זה, אני פשוט לא חושב שהדרך שלך נכונה- פשוט מה שאתה אומר על כך שהשאלה אם אלוהים קיים או לא רלוונטית או לא, לא נכונה. "יכול להיות שיש אלוהים. כמו שיכול להיות שיש חייזרים. אין לנו דרך להוכיח את זה (וחייזרים עוד יכולים להופיע יום אחד)." זוכר ששאלת אותי מה הסיבה שאני לא מאמין באלוהים? זה בערך מה שאמרתי לך ואתה התווכחת איתי על כך שזו בעצם לא סיבה... "הנקודה היא שיכול להיות שיש אלוהים. מה זה קשור למס ההכנסה שלך? למה אתה צריך לשבת בבית בשבת כי אין אוטובוסים? למה? כי יש אלוהים? לא. כי אנשים המציאו את הדת. זו הנקודה. הדת היא המצאה של אנשים; לא של אלוהים." מסכים במאה אחוז.

אלדד26

New member
המממממממממממ...

"פשוט מה שאתה אומר על כך שהשאלה אם אלוהים קיים או לא רלוונטית או לא, לא נכונה." למה מה שאני אומר לא נכון? לוגית, למה זה לא נכון? אם משהו קיים, הוא יכול להיות לא קיים. זה כל מה שאני אומר, בבסיס. "זוכר ששאלת אותי מה הסיבה שאני לא מאמין באלוהים? זה בערך מה שאמרתי לך ואתה התווכחת איתי על כך שזו בעצם לא סיבה..." (לגבי קיום האלוהים - שאי אפשר להוכיחו) נכון, זו באמת לא סיבה שלא להאמין בו. אני, למשל, לא נוקט בשום עמדה לגבי אלוהים. לא יודע אם הוא קיים או לא. זה ממש לא משנה לי! הדת היא העניין המטריד אותי. אלוהים לא מתערב בחיי על בסיס יום-יומי. הדת כן. והיא מבוססת כולה על משהו שאי אפשר לדבר עליו בכלל, אז אין שום סיבה שאסבול ממנה.

[אורן]

New member
המממממממממממממממממממ...

"למה מה שאני אומר לא נכון? לוגית, למה זה לא נכון? אם משהו קיים, הוא יכול להיות לא קיים. זה כל מה שאני אומר, בבסיס." אז מה בעצם אתה מנסה להגיד על אלוהים? "נכון, זו באמת לא סיבה שלא להאמין בו. אני, למשל, לא נוקט בשום עמדה לגבי אלוהים. לא יודע אם הוא קיים או לא. זה ממש לא משנה לי! הדת היא העניין המטריד אותי. אלוהים לא מתערב בחיי על בסיס יום-יומי. הדת כן. והיא מבוססת כולה על משהו שאי אפשר לדבר עליו בכלל, אז אין שום סיבה שאסבול ממנה." אוקיי, לא סיבה בשבילך, כן סיבה בשבילי.

אלדד26

New member
האורך קובע? ../images/Emo8.gif

"אז מה בעצם אתה מנסה להגיד על אלוהים?" שאי אפשר להגיד עליו כלום, ולכן (ויטגנשטיין, פסוק 7:) עליו יש לשתוק. "אוקיי, לא סיבה בשבילך, כן סיבה בשבילי" המממ. בלבלת אותי קצת, כי ציטטת קצת יותר מדי ממה שאמרתי. אמרתי שזה שאי אפשר לדבר על אלוהים זו לא סיבה לא להאמין בו. זה לא קשור אליי או אליך; זה לא כאילו יש לך בחירה. זו פשוט לא סיבה...

למעלה