שאלה לדיון

שאלה לדיון

בעקבות הדברים שכתב בדרך אגב "ישראל הכט" (ישראל תמשב) רציתי לשאול ממכם משהו למה באמת לא לומדים אצל חרדים-חסידים " היסטוריה או גאוגרפיה " ?????? ואני מדבר גם על היסטוריה של עם ישראל לא לומדים (חוץ מ-נ"ך) כ"ש לא היסטוריה העולמית , גם על השואה לא לומדים היטב אצל חרדים , מעניין למה ? הדיון הזה מאוד מעניין לי בתור חובב היסטוריה ! אגב ואם בהיסטוריה עסקינון יש פה בפורום חובבי היסטוריה ?

המשמעות היא להסתכל מחוץ לחומות

התכלית העיקרית של החינוך החרדי היא לסגור את חברי הקהילה בתוך החומות של העולם החרדי. יש חשש גדול שאם אנשים ידעו מה קורה בחוץ הם יתפתו לצאת לשם. ללמוד מקצועות אלה משמעותו להכיר בכך שיש גם ארצות ועמים אחרים והם עיקר העולם ולא סתם גויים נחותים. בני חובב היסטוריה וגיאוגרפיה

חי אדר

New member
הם פוחדים

נראה לי הבעיה של החוג החרדי לגבי למודים כללים נובע מהחשש שבמישור למודים אלו אין להם יתרון על התלמידים. שהרי בלמודים כגון אלו, הרבנים ימצאו עצמם מדדים אחר פרופסורים, וסמכותם לא תקבל ביטוי הולם. מה שאין כן בלמודי קודש, כאן יכולים הם תמיד לטעון ל´דעת תורה´ היחודית להם. יצויין כי עמדת החרדים, מנוגדת לעמדתם של חכמים גדולים ביהדות כגון רס"ג הרמב"ם, ר´ יעקב אנטולי, הרלב"ג, ר´ אליהו דיל מדיגו, ועוד רבים וגדולים וטובים.

חי אדר

תודה על התשובה כתבת בסוף "יצויין כי עמדת החרדים, מנוגדת לעמדתם של חכמים גדולים ביהדות כגון רס"ג הרמב"ם, ר´ יעקב אנטולי, הרלב"ג, ר´ אליהו דיל מדיגו, ועוד רבים וגדולים וטובים" אולי קצת הסבר על איזה דברים בדיוק אתה מדבר שמנוגדת היום של גדולים שציינת ?

אלי.נ

New member
כבקשתך

כוונתי כי חכמים אלו שמניתי בהודעתי, מצדדים ואף מחייבים לעסוק בהגות מחשבתית פילוסופית,ובכל עיסוק המפרה את המחשבה ואשר לטעמם ולדעתם אמונה ללא השכלה, היא בבחינת ´פתי יאמין לכל דבר´. וראו בגישה השוללת הרחבת הידע רדידות שמקומה לא יכירנה אצל בעלי התבונה.

בני ילד , יכול להיות שאתה צודק

לגבי היסטוריה עולמית - גיאוגרפיה , אבל מה עם "היסטוריה של עם ישראל " ? לדוגמה יוסיפון וכדומה ,

היסטוריה של עם ישראל כוללת ציונות

קודם כל,אי אפשר ללמד היסטוריה של עם ישראל במנותק ממה שקרה בעולם. מעבר לזה יש בעייה עם הצורך ללמד את הציונות. הרי מדובר בתנועה שהחל מ - 1903 (העלייה השניה) היתה חילונית במובהק ובמכוון. שמעתי שהחרדים מלמדים שהעליה לארץ החלה בעצם ב- 1803 עם עליית תלמידי הגאון מוילנה. צריך לזכור שרוב החלוצים באו מבתים דתיים אבל יצאו לשאלה וחלקם הגדול ( החלק המוביל) עבר לדת חדשה - הסוציאליזם. זכורני שבאחד המפגשים של ה.ל.ל ביקרנו במוזיאון חצר הקיבוץ בעין שמר ושם ראינו תמונות של ההורים של החלוצים. הם נראו בדיוק כמו ההורים שלכם.

Le Fay

New member
למה ח ו ץ מנ"ך?../images/Emo12.gif התשובה שלי:

כי השכלה מעוררת שאלות, ושאלות זה מסוכן. השכלה היא הדרך הכי יעילה לתת כוח בידי הפרטים המאמינים ולהשביח את כושר השיפוט ויכולתם לבקר. ואז מה עשינו? היסטוריה כללית, גיאוגרפיה ואסטרונומיה כמובן לא, כי אז אי אפשר יהיה לטעון שהיהודים חשובים במיוחד ביחס לשאר העולם. מדעי הטבע לא, כי אז יראו כמה התורה מופרכת. ונ"ך לא, כי אז יבינו שהסיפור לא עקבי.

Le Fay

New member
ומדעי הרוח קל וחומר, כי אז אי אפשר

לטעון שהעגלה של החילונים ריקה...

פייקו

New member
ושאלות זה מסוכן? וכבר כתבו -דוש בה

חקור וחקור בה עד שתגיע לעומקה של האמת - אני חושב שאת חוטאה בדברייך אילו כשאת אומרת שאי אפשר לשאול לחקור הדבר .. אני חושב שהיום כמו אז כבר דשו חכמים במקרא על כימה גלגלי שמים וכוכבים אורות ונוגהות על גוף האדם והבהמה מתמתיקה ועוד -והעובדה בכך שהם פסקו לנו דרך קיום המצות על סמך ידיעתם זו לאור ההלכה היהודית בזה אין לי כל פליאה אחרי הכל זו דרך חיינו או לפחות בתעודת זהות - אך זה עדיין לא מונע מאף אדם לשאול שאלות שכבר נשאלו פילוסופיים יהודים לגבי האמונה ההיסטוריה היהודית ועוד והעולמית בכלל קחי למשל את המלבי"ם רמב"ם רמב"ן יהודה הלוי האבן עזרא ועוד רבים ואחרים טובים באומה היהודית..

Le Fay

New member
האמנם? או שמרשים לשאול רק את השאלות

שיש עליהן כבר תשובות מן המוכן? אם אתה מאמין שלימודים בישיבה נועדו לרדת לחקר האמת, תהא מה שתהא, אתה פשוט בחור (מאד) תמים. אנשים שמחפשים תשובות אמת לא מכסים את עיניהם אלא מביטים בכל אשר תוכלנה עיניהם לבלוע. ואם אוסרים עליהם להביט, ממילא אוסרים עליהם למצוא תשובות.

וכמו שהסביר לי מרצה אחד

שאלה טובה, זו שאלה שעליה יש לו למרצה תשובה מוכנה. שאלה מצוינת, זו שאלה שעליה יש לו למרצה שקף מוכן....

פייקו

New member
צר לי לאכזב ..

אני כתלמיד ישיבה לשעבר ואיש של אמונה כיום ואין אני דתי ואני לא מתחבא מאחורי שנאה או כסות עיניים למי שאני, תמיד ותמיד שאלתי שאלות ותמיד קבלתי מענה וזה לא עניין למוכן או לא למוכן כשיש תשובה בהירה ונהירה אתה מקבל וכשאין תשובה ברורה המשכתי להקשות וכשלא היה מענה לשאלה פניתי הלאה למי שיוכל לתת לי תשובות לשאלות הנוקבות..(אתה יכול לרטאות זאת כמרצה באונברסיטה אף הוא משקף את תשובותיו מן המוכן) לא זכור לי שמישהו התלונן על כך.. לא זכור לי לפחות כך בהשתקפות שלי לישיבה שנעניתי בתשובה של אל תשאל שאלות שכאילו...

המנודה

New member
נס או מקרה כמשל

קחו לדוגמא אירוע שבו אדם ניצל מפיגוע מפני שהפסיד את האוטובוס האם זה נס או מקרה ובכן תלוי מה נקודת המוצא של המתבונן.אם הוא אדם מאמין הוא יראה בזה נס גדול וירוץ להודות בבית הכנסת ברכת הגומל וכו´ ואם הוא כופר יראה בזה צירוף מקרים מדהים אשר על כן גם בנושא זה תלוי מהי השקפתו של הכותב אם הוא סולד מהעולם החרדי יראה בישיבות גטו של מנוונים ואם אין בו שנאה יראה בישיבות מקום בו מחדדים את היכולות האינטלקטואלית דעתי על עולם הישיבות אינה רלוונטית לנושא כי גם אם אני חושב שהישיבות מנוונות את הבחורים שם זה משום שאין אני רואה בתפקידן דבר חשוב כפי שכתבתי

למעלה