שאלה לדיון...

עינוגית

New member
שאלה לדיון...

נניח שהיה לכם תקציב, לא בלתי מוגבל אבל מספיק לצרכיכם, והייתם יכולים לבחור כל אתר בארץ כדי לנהל בו חפירה. איזה אתר הייתם בוחרים? ולמה דווקא שם? (אפשר אתר שכבר נחפר אבל אתם רוצים לחפור בו עוד, או אתר שטרם נחפר) תחת אילו הנחות הייתם ניגשים לחפירה של האתר שלכם? אם זה אתר שכבר נחפר, איזה שימוש הייתם עושים בממצאים ובמסקנות/השערות של מי שחפר לפניכם? מה הייתם מצפים למצוא בחפירה?

עינוגית

New member
טוב, אז אני אענה ראשונה ../images/Emo8.gif

למרות שאני בכלל לא ארכיאולוגית. הייתי לאחרונה בממשית, ומאוד התרשמתי מהעיר. נאמר לנו שיש עוד חלק גדול של העיר שלא נחפר, ואני חושבת שהיה לי מעניין לחפור ולגלות מה עוד יש שם (אולי בתי מגורים? אולי מבני ציבור שונים). היה גם מעניין לראות אם כל מה שיחשף זה מאותה תקופה או לא. מכיוון שאני לא ארכיאולגית אז קשה לי להרחיב יותר מזה. אל תקחו ממני דוגמה

batam1

New member
אם כבר אז חלוצה

העיר הנבטית היחידה האותנטית, שכמעט ולא נחפרה כלל

חלוצה נחפרה בעשור האחרון על ידי

גולדפוס, מאב"ג, בכמה עונות חפירה. מסקרנות, למה אתה חושב שהיא עיר נבטית? הממצאים העירוניים שייכים אך ורק לתקופות מאוחרות יותר. היום, אגב, לא ניתן לראות את השטח שנחפר. לפני כמה חודשים כוסו התיאטרון והכנסיה כיסוי רציני למדי.

Lakedaimon

New member
כיסוי על מנת לשמור

ארכיאולוגית המחוז מסרה לי שזה נעשה כדי למנוע שוד בקלות.

כן. במטרה לשמר. הכיסוי בתום החפירה היה סמלי

מדי. רשות הטבע והגנים לקחה אחריות על הנושא הזה, תיעדה היטב את המבנים והכינה תוכנית מסודרת לכיסוי (כולל תכנון ניקוז טוב וכו'). כל הכבוד להם. הייתי רוצה לראות את רשות העתיקות לוקחת אחריות כזו על אתרים ארכיאולוגיים, אבל היא אינה מתוקצבת לנושא הזה. הייתי שמחה אם אב"ג, שערכה את החפירות, היתה לוקחת על עצמה גם את האחריות לכיסוי שימורי אבל זה מעולם לא קרה ולא סביר שיקרה. לפחות מישהו הרים את הכפפה והחליט לעשות מעשה.

tinu

New member
האם האתר מוגדר כגן לאומי?

אם כן, אז בהגדרה מוסדרת בין רשות העתיקות לרשות הטבע והגנים זוהי אחריותם לבצע פעולות כאלו: כיסוי או שימור והכל תחת הנחיה ופיקוח ארכיאולוגי. ההגדרה והמחויבות בחוק של רשות העתיקות לשמירה על העתיקות. לרשות אכן אין תקציבים ומערך המאפשר שימור וטיפול בכל האתרים שנחפרים ופה אנחנו מפסידים בגדול. כאשר אתר נחפר אחד הגורמים הנלקחים בחשבון במחשבה על עתידו היא התקציב לשימור ותחזוקה. אל תשכחו שכל אתר שנחשף ולא משנה מה תקופתו או מצבו מצריך פעילות שימורית כלשהי ולו מטעמי בטיחות (חיזוק קירות וכדומה). אם ברשות העתיקות מבינים כי אין גוף שמסוגל או רוצה לעמוד בתנאים המתחייבים לשימור (לרוב זה כולל גם תחזוקה שנתית) אז מבצעים כיסוי מבוקר ומסודר. הדכאון בלכסות אתר שחפרת וחשפת הוא כזה שרק הדכאון מלהרוס אתר שחפרת גדול ממנו. (אתם יודעים צרכי פיתוח וכדומה - בבקשה לא נכנס לויכוח הזה). בכל מקרה יש חצי נחמה בידיעה שהאתר באמת לא חשוף לפגעי מזג אויר/שוד/וכדומה וגם אפשר בעתיד לחשוף אותו באופן מבוקר.

Lakedaimon

New member
גן לאומי ואתר מורשת עולם של UNESCO

בתור חלק מדרך הבשמים. והוא באמצע שטחי אש, כמו עוד כמה. ייקח לנו עוד הרבה זמן עד שנצליח להזיז שם משהו, כי את צה"ל יותר קשה לשכנע לזוז מרשות העתיקות, זה מאבק סיזיפי שלא נגמר.

shay4442

New member
אני מעדיף לא לפרט יותר מדי

אבל החלום שלי זה לחפור את תל שוכו/ה ששוכן בשפלת יהודה לא כמתנדב או פועל אלא כמנהל החפירה או לפחות כחבר צוות בכיר , האתר לא נחפר בצורה רצינית(מספר חפירות הצלה מאוד קטנות ושטחיות של התקופות הקלאסיות)הסיבה לכך לא מובנת לי התאהבתי במקום הזה במהלך סקר לימודי שנעשה במקום, והממצאים המיוחדים שהתגלו בסקר השטחי הזה שלקח זמן קצר יחסית

tinu

New member
שאלה מעולה - אבל דורשת מחשבה מעמיקה. בקרוב

Lakedaimon

New member
תשובה, ותתעוררו כבר! ../images/Emo124.gif

נניח שהיה לכם תקציב, לא בלתי מוגבל אבל מספיק לצרכיכם, והייתם יכולים לבחור כל אתר בארץ כדי לנהל בו חפירה. איזה אתר הייתם בוחרים? אני הייתי בוחר את שומרון או בית אל, הממלכה הצפונית שחרבה ב701 לפנה"ס. ולמה דווקא שם? כי אלה אתרים שלא נחפרו מספיק, ויש שם דברים שהם סופר מעניינים. אם נתייחס שנייה לזה שהממלכה הצונית תמיד הייתה יותר עשירה וחזקה מהדרומית, אז המקדש שצריך להיות בשומרון או בית אל, צריך להיות הרבה יותר מרשים מהמקדש בירושלים ודי לחכימא ברמיזא... תחת אילו הנחות הייתם ניגשים לחפירה של האתר שלכם?ההנחות הנ"ל, ועוד כמה שמקומן בתולדות המחקר הארכיאולוגי בארץ (איך חפרו פעם, ובעיקר למה) אם זה אתר שכבר נחפר, איזה שימוש הייתם עושים בממצאים ובמסקנות/השערות של מי שחפר לפניכם? משתמש בהם כרפרנס לאיפה כדאי לחפור (רמז - לא תמיד איפה שכבר חפרו...) מה הייתם מצפים למצוא בחפירה? קשה לדעת. יש היום נטיה לכיוון ה"ירידה מהאקרופוליס" הארכיאולוגיה של היום מתמקדת לא באקרופוליס, המקדשים וכיכרות העיר אלא בבתים. ועל זה נאמר באנגלית על ידי ארכיאולוג עכשווי : "support household archaeology - clean less"

shay4442

New member
חחח איפה שמעת את זה ואיפה ראית את זה???

"יש נטייה לכיון ירידה מהאקרופוליס לא במקדשים וכיכרות העיר אלא בבתים" וידוי אישי, אותי מעניינת הארכיאולגיה במובן של חיי היום יום של "התושב הפשוט" הרבה מעבר לכל ארמון או מקדש או לארטיפקטים נוצצים ויפים(תכישיטים וגליפטיקה למינהם) זאת גם הסיבה שטיפולוגיה וקראמיקה כל כך מעניינת אותי כי אני באמת מאמין שהיא פתח משמעותי להבנת חיי היום יום של האם והאב העובדים ומבשלים ומאכילים את ילדיהם.בניגוד לרוב האנשים(בעיקר אלה שלומדים איתי) שדי נרתעים מטיפולוגיה ולא מבינים איך סיר בישול או קדרה יכולה לעניין אותם "ותעזבו" אותם מקראמיקה. אף פעם לא נתקלתי בארכיאולוג שהיה אחראי על חפירה שאמר: "תעזבו אותי מהמקדש או מהארמון הזה, לא צריך לחפור אותו, בואו נרד לחפור במרחבים הדומסטיים" -קודם כל הלוואי!!! כמו שכבר ציינתי קודם אין ספק שהיום כן יש נטייה להתעסק עם מרחבים דומסטיים(ביתיים) במחקר(לפחות יותר ממה שהיה בעבר) אבל היא משתקפת ב-2 צורות: 1.במקרה של אתרים ארכיאולוגים שנחפרו(מקומות שכבר חפרו את הדברים הבנאלים כמו מקדשים,ארמונות,מבני ציבור למינהם) אז "אין ברירה" והם יתמקדו בפן אחר שלא נחפר ונחקר באותו אתר 2. כמו שכבר ציינתי במחקר התיאורטי כן יש נטייה לדבר על זה. הכוונה היא יותר בקורסים ספציפיים וסמינריונים לא בזמן החפירה עצמה כמובן שהסיבות לכך הן מובנות ולגיטימיות: 1.הרומנטיקה של הארכיאולוגיה שקיים אצל רבים האנשים כמו סיפורים היסטוריים וההקשר של הארמונות האקזוטיים, ביצורים שעעמדו מול צבאות אויב, מקדשים שבהם התקיימו פולחנים מיוחדים 2.פירסום, אין ספק שממצאים מיוחדים(למשל תכשיטים למינהם) שמצלטמים יפה בעיתונים ובטלויזיה לערוצי מדע למינהם תורמת לפירסום

תותח9

New member
עזה

כן, עזה סביר שמתחת לשטח הענק של העיר ומחנות הפליטים סביבה, יימצא הרבה. יש לעיר היסטוריה עתיקה, ארוכה ורצופה, וממצאים שיתגלו שם יכולים להיות מצריים, כנעניים, פלישתיים, יווניים, רומיים וביזנטיים

Lakedaimon

New member
עזה היא בהחלט ראויה לחפירה...

ולו בגלל הכמות העצומה של ממצאים פלישתיים שעלולים לצוץ שם... אחת מ5 הערים הפלישתיות החשובות.

shay4442

New member
נחפר the next best thing לעזה

24 ק"מ דרומית לעיר עזה בתוך רצועת עזה, נחפר האתר תל אל-עג'ול אחד האתרים המיוחדים שנחפרו בדרום כנען. יש חוקרים שטוענים שמדובר בעיר האגדתית "שרוחן" המרכז הידוע של החיקסוס, אחרים מזהים את שרוחן עם תל אל-פאערעה בנגב הדרומי. בשכבה העירונית של ברזל 1 מתוארת כעיר פלשתית מרשימה ולהערכתי המרכז הפלשתי של עזה הוא שם בתל אל-עג'ול, קצת לסבן את האוזן באתר הזה נמצאו תכשיטי הזהב הכי מרשימים והכי מיוחדים נמצאו בארץ ישראל-פלשתינה(מדובר בחפירות ישנות שלפני קום המדינה כיום קצת יותר בעייתי לחפור שם )

tinu

New member
בשליפה מהירה - לחפור את פקיעין - אבל קודם

הייתי נותנת הרבה להיות זו שמוצאת את המערה בפקיעין - אחת מנקודות המפנה החשובות במחקר של העשור (וקצת) האחרון בכלקולית.הגילוי גרם קריסת תיאוריות ותיקות (לא כולן ולא לחלוטין אבל עירעור היסודות) ורק מתחילה להצטייר התמונה החדשה. גילוי מדהים.

איזו שאלה נחמדה

אני הייתי רוצה לחפור אתר שהייתי מוצא בסקר שאני עשיתי, זה כמו גאוות יחידה... אתה אוגר את כל המידע שמי שסקר או חפר באזור, אילו אתרים היו באזור בזמנים קדומים עושה קורלציה ויש לך רקע על האזור של האתר. הייתי לוקח סטודנטים ומתנדבים, כדי לחסוך בהוצאות ומשתמש ברכב רק למזון לינה או דברים בסיסיים מנהלתיים....

יהוי

New member
אני הייתי בוחר באתר בעבר הירדן

חשבון המקראית או אבל קרניים ולו בשל הסיכוי ששרדו שם חלקים מהספרים הגנוזים.

Lakedaimon

New member
למה לא את דיבון?

אם כבר עבר הירדן... למה לא לנסות למצוא עוד מצבת מישע?

למעלה