שאלה לגבי רב-שנתיים

msaustin

New member
שלום לחברי הפורום!
השנה שתלתי בגינה הרבה פרחי וצמחי קיץ המוגדרים כרב-שנתיים, אבל אני יודעת שלא כל הצמחים המוגדרים כך באמת עוברים את החורף.
חברי פורום המתגוררים באיזור ירושלים (אני בצור הדסה), האם יש לכם ניסיון עם הצמחים הבאים לאורך זמן? האם הם עוברים חורף? האם הצלחתם לגדל אותם לאורך כמה שנים? (תמונות יתקבלו בברכה גדולה)...

גזניה אשונה / אפורה
פורטולקה רב שנתית
דיכונדרה ירוקה / כסופה
צפורן סיני / הקרינפול
ורבנה

בתודה רבה מראש:giggle:

חגית

נוף-צלול

Well-known member
מניסיון, יש ירושלים ויש ירושלים. יש ירושלים של מעלה וירושלים של מטה.
הכוונה היא זו: יש ירושלים של שנות שלג (מטה - הטמפרטורות צונחות), וירושלים של אין שלג (ירושלים של מעלה - המעלות פחות נמוכות).
למשל: שעונית נאכלת שורדת יפה בשנים ללא שלג, ונכחדת בשנות שלג. זה מניסיון לא שלי אלא מתצפית בגינות שונות בסביבה.
דיכונדרה שורדת שלג או לא שלג.
עם השאר אין לי ניסיון.
אגב, עניין שולי וצייקני, וסליחה מראש: צמחים רבים שתלתי במהלך חיי. חלק מהצמחים ששתלתי לא פרחו מעולם (שרכים, אלא מה), חלקם פרחו בפרחים קטנים ולא בולטים (למשל תות עץ, גפן, גפנית, אספרגוס, ער אציל ועוד), חלקם העלו פרחים בולטים (שקדים, אגסים, בשמת, פטוניה, יסמין, פלרגוניום, תות שדה ועוד) ובולטים מאד (ורדים, אצבעונית; חמנית וגזניה - תפרחות בולטות מאד). אך מעולם לא שתלתי פרחים.

מיכי 10

Member
מניסיון, יש ירושלים ויש ירושלים. יש ירושלים של מעלה וירושלים של מטה.
הכוונה היא זו: יש ירושלים של שנות שלג (מטה - הטמפרטורות צונחות), וירושלים של אין שלג (ירושלים של מעלה - המעלות פחות נמוכות).
למשל: שעונית נאכלת שורדת יפה בשנים ללא שלג, ונכחדת בשנות שלג. זה מניסיון לא שלי אלא מתצפית בגינות שונות בסביבה.
דיכונדרה שורדת שלג או לא שלג.
עם השאר אין לי ניסיון.
אגב, עניין שולי וצייקני, וסליחה מראש: צמחים רבים שתלתי במהלך חיי. חלק מהצמחים ששתלתי לא פרחו מעולם (שרכים, אלא מה), חלקם פרחו בפרחים קטנים ולא בולטים (למשל תות עץ, גפן, גפנית, אספרגוס, ער אציל ועוד), חלקם העלו פרחים בולטים (שקדים, אגסים, בשמת, פטוניה, יסמין, פלרגוניום, תות שדה ועוד) ובולטים מאד (ורדים, אצבעונית; חמנית וגזניה - תפרחות בולטות מאד). אך מעולם לא שתלתי פרחים.

חגו היקר, נראה לי שלא התכוונת לעניין צייקני (קמצני), אלא לעניין קטנוני. ולא נעים לומר, אבל זה באמת קצת...

נוף-צלול

Well-known member
למה לא נעים לך לומר את האמת??

אבל אם כבר, לא נעים לי לומר שאברהם אבן שושן הוא קטנוני: "פרח - איבר הצמח המשמש .. ליצירת זרעים".
והדוגמה שהוא (לא) מביא: שתלתי פרח פטוניה באדמה, ואחותי הגדולה צחקה עליי בכל פה, הוציאה מהאדמה ושמה בכוס עם מים
"צמח - ... כל מה שצומח ועולה מן האדמה (או מן המים): - עשב, ירק, שיח או עץ."

drorim69

Active member
|א-ט| לנוף צלול,
גם אני שמחה לקרוא שאלה מנוסחת היטב, בעברית משובחת, אבל לא כולם זכו ללמוד את השפה ממקור שהעשיר בדקויות והקפיד לתקן אותם בקטנות.
חלק מהכותבים למדו עברית בגיל מאוחר וכלל לא מודעים לדקויות הצייקניות (המנג'סות, אם יורשה לי לתרגם בחופשיות) שאתה מאיר.. בנוסף יש כמובן כותבים דיסלקטים וכד' שלמרות שינסו לכתוב נכון - ייפלו פגמים בכתיבתם, אז מה?
זה מקום לשאול בו שאלות על גינון. לדעתי רצוי לקבל כל שאלה שמצליחים להבין מבלי להביך את השואל |פרח|

נוף-צלול

Well-known member
|א-ט| לנוף צלול,
גם אני שמחה לקרוא שאלה מנוסחת היטב, בעברית משובחת, אבל לא כולם זכו ללמוד את השפה ממקור שהעשיר בדקויות והקפיד לתקן אותם בקטנות.
חלק מהכותבים למדו עברית בגיל מאוחר וכלל לא מודעים לדקויות הצייקניות (המנג'סות, אם יורשה לי לתרגם בחופשיות) שאתה מאיר.. בנוסף יש כמובן כותבים דיסלקטים וכד' שלמרות שינסו לכתוב נכון - ייפלו פגמים בכתיבתם, אז מה?
זה מקום לשאול בו שאלות על גינון. לדעתי רצוי לקבל כל שאלה שמצליחים להבין מבלי להביך את השואל |פרח|
תודה לך!
אותי לימדו (אכן, זכיתי) שהלימוד לא מסתיים בבית הספר ובאולפן, אלא כדברי קונרד לורנץ "חיים הם לימוד".
לשתול פרחים: אם עוברים על כך ללא הערה (מנומסת) בפורום גינון מפספסים אפשרות ללמוד מינוח, וגם אולי משהו עמוק יותר: שאם רוצים פרח יפה, צריך לשים לב גם לעלי הצמח, ולשורש שלו, למשל. זה לא פרח פלסטיק.
העובדה היא שמצאת לנכון ללמד אותי דרכי התנהגות. ואני מודה לך על כך מקרב לב. אולי באמת אמנע בעתיד מלהעיר.
תודה.

מיכי 10

Member
למה לא נעים לך לומר את האמת??

אבל אם כבר, לא נעים לי לומר שאברהם אבן שושן הוא קטנוני: "פרח - איבר הצמח המשמש .. ליצירת זרעים".
והדוגמה שהוא (לא) מביא: שתלתי פרח פטוניה באדמה, ואחותי הגדולה צחקה עליי בכל פה, הוציאה מהאדמה ושמה בכוס עם מים
"צמח - ... כל מה שצומח ועולה מן האדמה (או מן המים): - עשב, ירק, שיח או עץ."

ברור, הבנתי את העקיצונת בשאלה שלך, והיא נראתה לי קצת לא "צייקנית", אלא מה שכתבתי בִּמקום (במלעיל).

מאז שהפורום עבר לכאן יש המון עיסוק ב'תכנים' שאינם עניינו של הפורום. זה מייגע. בעיקר כשצריך לפתוח כל תגובה בנפרד בלי לראות כותרות ושרשור מלא בץוך הדף ובלי לדעת למה כבר הגיבו ולמה עוד לא.
אז אחרי ששפכתי קיטור. לעניין:
כמו ש'נוף צלול' (הידוע גם בשם חגו) כתב - בירושלים יש גבהים שונים. אני בכלל בגליל, אבל יש פה מזג אויר דומה לחלקים הנמוכים יותר של ירושלים. אני רואה כאן בגינות דיכונדרות שורדות שנים. הן נעלמות בעונה הקשה להן אך שבות ומופיעות בשנים שלאחר מכן. הכסו]ה - מופיעה עם בוא האביב ושורדת קיץ. בחורף נעלמת. היפנית - מופיעה רק סתיו-חורף-אביב.
גזניות וצפורנים שורדות יפה.
ורבנה (לואיזה אני מניחה) - משירה את עליה בחורפים קשים (לא תמיד) אך מלבלבת שוב בעוז באביב.
פורטוךקה - הבנתיי שחזקה ושורדת תנאים קשים מגוונים, אך פחות מכירה לאורך זמן (ראיתי עציצים שחוסלו כי לבעל הבית נמאס, אבל לא הכרנו

msaustin

New member
תודה רבה לכל העונים! ענת, שימחת אותי במיוחד עם התשובה לגבי הדיכונדרה והגזניה, כי שתלתי הרבה מהן:)

לגבי הסימפוזיון שהתנהל פה על הביטוי "לשתול פרחים", אני באמת לא יודעת מה לומר... יחסית לניסוחים שרואים ברשת זאת לא נראית לי טעות שראויה להערה. ואם אפשר "לשתול ירקות", אז למה לא "לשתול פרחים"? אבל אנחנו באמת לא בפורום השפה העברית...

מיכי 10

Member
צמחים בעלי פריחה או צמחים פורחים. הכי פשוט.

אעפ"י שהעברית חשובה לי במיוחד, ומעדיפה עברית תִּקנית, והיא גם היתה המקצוע השני שלי בלימודַי האקדמיים, בכל זאת ממש לא מפריע לי כשמישהו אומר שהוא שתל פרחים בגינה. הכוונה ברורה לגמרי.
הרבה יותר מפריע לי כשאנשים לא יודעים את ההבדל בין זריעה ושתילה, למשל. שלא לדבר על נטיעה.

msaustin

New member
מעניין שבמקורות "נטע" ו"שתל" דווקא משמשים באותה הוראה. ראה אתר האקדמיה בנושא:

מיכי 10

Member
מעניין שבמקורות "נטע" ו"שתל" דווקא משמשים באותה הוראה. ראה אתר האקדמיה בנושא:

נכון. בעבר היינו מתכוונים במילה 'נטיעה', בעיקר לעצים. אבל נכון שמשתמשים בשתילה ובנטיעה באותן משמעויות.
זריעה, זה כבר נושא שונה.
תודה על התזכורת,
מיכל.

למעלה