שאלה לגבי פוטונים

Honey Bunny

New member
שאלה לגבי פוטונים

יש משהו שלא ברור לי........ נכון כשרואים איזשהו עצם, אז זה בגלל שפוטונים פגעו בו וממנו בעיניים שלנו, אז בעצם, איך אנחנו באמת רואים אותו? הפוטונים מעבירים מידע לגביו או שפשוט העין\מח מזהים מאיפה הגיע הפוטון? מה שממש לא מובן לי זה מצב שבו מדליקים פנס בחושך ורואים אלומה של אור. הרי גם שם כדי שנראה את האלומה של הפוטונים צריכים להגיע לעיניים פוטונים שפגעו שם, אבל בעצם מגיעים הפוטונים עצמם שאותם אנחנו רואים בתור אלומה אז איך זה יכול להיות???? זה לא אמור היה להיות שפשוט לא נראה כלום? או שמה שאנחנו רואים זה את המיקום של אותו פוטון לפני שהגיע לעיניים? למרות שגם אז זה לא הגיוני כי רואים במפורש שהפוטונים באלומה נעים לכיוון מסויים שהוא לא העיניים שלנו......... מישהו יכול להסביר לי בבקשה איך זה הולך? תודה

i C e C u B e

New member
אז ככה

אני אסביר בטח לא כל כך בבירור אבל אני אנסה. כשפוטונים פוגים במשהו וחוזרים לעיניים שלנו המוח מנתח לפי הצורה שבה הם חזרו את פרטי החפץ. לגבי הפנס, אם אתה בחושך ורואה את האלומה אתה רואה אותה כי הוא פוגעת בכל מיני חלקיקים באוויר (למשל כשיש אבק או מתעטשים) ומשם מגיעים חלק מהפוטונים לעין.

Honey Bunny

New member
אז לפי מה שאתה אומר.....

אם הבנתי נכון, אנחנו בעצם לא יכולים לראות פוטונים אלא חלקיקים קטנים שהם פוגעים בהם? כלומר אם היינו מדליקים פנס בחדר עם ריק אז לא היינו רואים את האלומה של האור? ותודה על התשובה אגב...:)

ailag

New member
הפוטונים פוגעים בעין

הפוטון הוא, אם ננסח בצורה פשוטה, כמות קטנה של אור שנעה בקו ישר (עד שהיא פוגעת במשהו). אם נסתכל על הפוטון, נראה שהוא עשוי משדה חשמלי ושדה מגנטי שגדלים וקטנים כמו גלים. למען הפשטות, נסתכל רק על אחד משני השדות - נדמיין את הפוטון בתור גל קטן. (כמו איך שילדים מציירים ים: \/\/\/\/\/ ) את הגל מאפיין, בין השאר, "אורך הגל", שאומר לנו עד כמה הוא "מתוח", כלומר האורך מפסגה אחת לשניה. העין שלנו מפרשת (המוח מפרש..) אורכי גל שונים כצבעים שונים. לא את כל אורכי הגל אנחנו יכולים לראות בכלל.. כשאנחנו מדליקים פנס, יוצאים פוטונים בהמון אורכי גל, כולל כל האורכים שאנחנו יכולים לראות: פוטון אדום, כחול, צהוב.. ביחד הם נראים לבנים. כשהם פוגעים במשהו "אדום", כולם נבלעים חוץ מהאדומים שמוחזרים מהחומר לכל הכיוונים. חלק מהאדומים פוגעים לנו בעין ולכן אנחנו רואים אדום. אם נכוון פנס לעין, פוטונים מכל הצבעים יפגעו בה, ולכן נראה לבן. לייזר, למשל, פועל ככה שיצאו ממנו רק פוטונים באורך גל שמתאים לאדום (בערך 0.00063 מ"מ אם זכרתי נכון) , לכן רואים את האור שלו באדום. הוא גם יורה פוטונים רק לכיוון אחד, לכן לא רואים את הקרן שלו - כל הפוטונים מהקרן שלו מכוונים קדימה ולא לעיניים שלנו.

...וירוק

אדום, כחול וירוק או 570, 445 ו 535 ננומטרים בהתאמה מעניין לציין שחיישני האור שאינם חלק מראיית הצבעים של האדם, רגישים במיוחד לקרינה אלקטרומגנטית באורך 505 ננומטרים. קטנוני?

אין לי סורק

הננומטרים בהודעה הקודמת מתייחסים לשיא ספיגת האור של כל חיישן... שיא ספיגת האור של כל חיישן איננו בדיוק אורך הגל שהוא מתייחס אליו. למשלים, אור כתום יספג בשיעור של 99% בחיישן (CONE) האדום, בשיעור של 42% בחיישן הירוק ובשיעור של 0% בחיישן הכחול | אור אדום יספג בשיעור של כ30% בחיישן האדום ובשיעור של 0% בחיישנים האחרים | צהוב - 83% באדום ובירוק | ירוק - 67% בירוק, 36% בכחול ו 31% באדום. יש?

Deathatred

New member
הערה חשובה

זה לא מדויק לומר שהצבע שנראה נקבע ע"י אורך הגל שמגיע לעין. עיבוד הצבע במוח הוא תהליך מורכב יותר שכולל השוואה של אורך הגל הנקלט לקרינת הרקע וכן ניתוח בהירויות יחסיות. כמו כן, הגדרת טהורה של סוג צבע מסוים זה דבר בעייתי למדי (עקרון הסובייקטיות, פרדוקס הערמה).

טל ר

New member
---

כפי שנאמר פה, האלמנטים הרגישים לצבע בעיניים שלנו רגישים בעיקר לאדום, ירוק וכחול. אני אומר "בעיקר", מכיוון שלכל אלמנט כזה ישנה עקומת רגישות לפי התדר. העין שלנו רואה את הצבע לפי העוצמה היחסית הנקלטת בכל אחד משלושת האלמנטים. לו כל אלמנט היה רגיש לתדירות אחת בלבד, היינו יכולים לראות צבע רק בתדירויות אלו. בסוגים הנפוצים ביותר של עיוורון צבעים, שיא ההענות של האלמנט הרגיש לאחד הצבעים יהיה רגיש לתדר מעט שונה לעומת אדם בריא (במצב זה האדם בדרך כלל לא יהיה מודע לכך שהוא עיוור צבעים עד שייבדק), או שאחד האלמנטים יהיה ככלל פחות רגיש לעומת אדם בריא (אנשים אלו בדרך כלל יהיו מודעים להיותם עיוורי צבעים). האלמנטים בהם הבעיה נפוצה הם האלמנט הרגיש לאדום והאלמנט הרגיש לירוק.

voguemaster

New member
תשובה לגבי פוטונים

הפוטונים שפוגעים בעצמים "ניתזים" (לא באמת ניתזים) לכיוונים שונים. חלקם מגיעים לעיניים שלנו שרגישות לאנרגיה שהפוטונים מעבירים. הפוטון פוגע ומעורר תאים מסוימים ששולחים מידע למוח והמוח מפרש את התמונה. לגבי נושא הפנס. בד"כ זה קורה כשיש חלקיקים באוויר. הפוטונים פוגעים בהם וחלקם ניתזים לכל הכיוונים ופוגעים בעינים שלנו גם כן. למעשה זה חלק די קטן, מספיק קטן כדי שבד"כ זה לא יגרום להשפעה על החושך שאופף סביב אבל יהיה מספיק כדי ש"נראה" את החלקיקים המוארים.

למעלה