שאלה לגבי המילה יחצ"ן

• פותח הנושא 407
  • פורסם בתאריך

407

New member
שאלה לגבי המילה יחצ"ן

לא ברור לי למה יש נ' בסוף. את איזה תיבה היא מקצרת אם בכלל? האם יכול להיות שקיצרו רק את המילים "יחסי ציבור", מהן יצרו בשלב הבא את המילה יח"צ ולמילה הזו הוסיפו את הסיומת ָן (אם מה שאמרתי נכון, הגרשיים צריכים לבוא בין ה-ח' ל-צ', לא?) או שמהמילים לעיל יצרו את השורש: י-ח-צ ויצקו אותו למשקל קַטְלָן?

Yuvalenko

New member
לדעתי...

זה בדיוק אותו תהליך שקורה גם בר"ת אחרים. יח"צ - יחסי ציבור. מכאן לקחו את השורש והוסיפו נ' סופית כדי לקבל מילה חדשה, גזורת שם, גזורת ר"ת אם ניתן לקרוא לזה כך. לפיכך אין טעם להשאיר עוד את ראשי התיבות - המילה עומדת בפני עצמה, וראייה לכך היא שהנ' הסופית אינה קשורה לראשי התיבות המקוריים. אם צריך להשאיר את הגרשיים או לא, זו שאלה אחרת. בכל אופן לטעמי אין צורך בהן. (כמו למשל לדווח - לא משאירים ת'גרשיים מהמילה דו"ח. בנוסף היום גם יש נטיה להוריד ת'גרשיים מהמילה המקורית).

407

New member
אז אתה מתכוון ש...

דרך היווצרותה של המילה היא בסיס+צורן סופי? התלבטתי יותר ביןזה לשורש+משקל, מאשר להסכים עם זה שה-נ' היא קיצור של מילה. ולגבי המשפט האחרון שאמרת, איך לא - תַּפּוּז.

לא זה ולא זה, או גם זה וגם זה

בד"כ ההבחנה בין דרך התצורה שורש+משקל או בסיס+צורן היא ע"פ מה שמצוי באוצר המילים של העברית: רפתן הוא רפת+ן. אין שורש רפ"ת ויש ש"ע רפת. רקדן הוא שורש+משקל כי אין ש"ע רקד. וכן הלאה. במקרה הזה אין ש"ע עצמאי יח"צ (גם כשכותבים את ראשי התיבות קוראים אותן יחסי ציבור), אך גם אין שימוש פעיל בשורש יח"ץ. (יש שורש יחצ"ן אך הוא כבר שלב נוסף והוא נגזר מ-יחצן). נדמה לי שהמילה אינה רשמית, והיא יצירה עצמאית של הדוברים. היא לא "מתאימה" לתבניות המוכרות, אבל היא מאוד טבעית. לדובר לא משנה מה היתה דרך התצורה של רפתן, רקדן, חלבן, ספרן וכו'. מה שברור הוא שה-ן מציינת בעל מקצוע. וכך נוצרה המילה הזאת. ובעניין סימן ה-": הוא אכן מיותר. זו כבר מילה עצמאית, וה-ן אינה שייכת לראשי התיבות.

שתי ההגדרות נכונות

המילה יחץ (פתח-פתח) קיימת, והיא תוצאה של שימוש בעיצורי ראשי-התיבות והכנסת לתבנית סגולית-מלעילית, כלומר יש שורש. מכאן ועד ליחצן (שהוא כמובן בלי מירכאות) - ניתן להגיע באמצעות שורש+משקל או בסיס+צורן - שתי הדרכים נכונות.

אגב - לגבי בסיס + צורן

בספרו של פרופ' עוזי אורנן "המילה האחרונה" בעמוד 201 מופיע עץ ניתוח למילה "תיחצני" עפ"י פרופ' מיכל אפרת. שם - היא מציינת כי "יחצן" נוצר ע"י בסיס + צורן, וישנו פירוט של התהליך. לדעתי זה יכול בכל זאת להיות גם שורש+משקל

or99

New member
מה ז"א קיימת?

פעם שמעת מישהו מבטא את המילה יח"צ כמילה בדומה למילה צה"ל למשל? היַחַץ היחיד שאני מכיר הוא מההגדה של פסח.

תשאל אנשים שעוסקים ביחצנות

ותראה אם הם מכירים את המילה. אני שאלתי ונעניתי בחיוב...

Yuvalenko

New member
מעתה אימרו:

קדש ורחץ כרפס יחצן.

למעלה