שאלה לגבי דיאטה

שאלה לגבי דיאטה

שלום לכולם, אני מקווה שאקבל תגובות, אני חדשה פה הצטרפתי לפני מספר ימים.. יש לנו ילדה בת 4 והיא על הספקטרום, לאחרונה התגלו קשיים בנושא האוכל, היא אינה אוכלת הרבה (תמיד היתה בררנית באוכל אך לא כך..) אנו רוצים לנסות להתחיל איתה דיאטה ללא גלוטן, האם יש לכם תפריטים וכו' שאוכל לקבל? הילדה אוכלת אוכל מאוד מצומצם והיא מאוד רזה, ואנו חוששים להתחיל איתה את הדיאטה הנ"ל, מה כדאי לעשות? דבר נוסף לאחרונה היא מסרבת לאכול בעצמה ואינה אוהבת להחזיק דברים בידיים (רגישות יתר?) כאשר שוטפים לה את הידיים, בעבר היא מאוד אהבה את תחושת המים על הידיים, עתה הדבר גורם לה אי נוחות, היא דורשת לנגב אות ידיה שוב ושוב.. לפעמים יש לה התנהגויות שקשה להבין אותם למשל כאשר היא מסיימת לאכול או לשתות היא רוצה להשליך את השאריות לפח וממש יוצאת מדעתה אם אנו רוצים לאכול את מה שנשאר. היא ילדה מקסימה ונהדרת אך לפעמים כאשר הדברים אינם נעשים על פי רצונה ישנם סצינות קשות. תודה לתגובת.

שלום לך

בפורום הביורפואי יש תפריטים ללא גלוטן בסרגל פני לתלמה במסר היא תוכל לעזור לך עם הראגישות של הילדה למרקמים

limim

New member
סליחה על השאלה, אבל

למה בעצם להתחיל איתה דיאטה ללא גלוטן אם בין כה היא רזה ומבחר המאכלים שלה מצומצם? אולי יתקיפו אותי על העמדה הזו, אבל אני בדיעה שאין צורך למנוע מילדים לצרוך גלוטן אם הבדיקות הרלוונטיות לא הראו שיש צורך בכך. אני עצמי צליאקית ואני יכולה להעיד ממקור ראשון שבהתחלה הדיאטה שנכפתה עלי (אובחנתי רק לפני כשנתיים) היתה לי מאוד קשה. אני מניחה שלילדים עוד יותר קשה להתרגל אליה, כל שכן אם הם בררנים בין כך באוכל. אגב, גם איתי שלי מאוד בררן וגם הוא אכלן קטן מאוד, אבל אחרי שעשינו לו בדיקת נוגדנים לצליאק ונודע לי שהוא לא צליאקי - נשמתי לרווחה...

חשבתי

ששינוי ותמורה כזאת אולי יעשו את ההבדל.. (תרתי משמע) גיסי לומד להיות רופא אלטרנטיבי והוא טוען שהכל מתחיל ונגמר עם תזונה.. לא משנה כמה תרפיות הילדה תעבור או תעשה, זה לא משנה, לדעתו, אם התזונה שלה עדיין מבוססת על דברים שיכולים לגרום "לקצרים בקיבה" וכתוצאה מכך "קצרים במוח" אנו מאוד נואשים לגביה (לגבי חוסר רצונה לאכול) אז אנו מחפשים כל מיני פתרונות, תודה על תגובתך.

זה נכון - דיאטה ללא גלוטן עוזרת מאד

אני משרשרת אלייך, אמא של ש 1, למרות שהתשובה היא ללימימ. המטרה של הדיאטה ללא גלוטן וקזאין, כחלק מהפרוטוקול הביו רפואי- היא להרחיב תפריט ולאפשר לילדינו לאכול בריא יותר, כדי לשפר את תפקוד המוח. זה אולי לא תמיד בולט כל כך, אצל הילדים בתפקוד גבוה, כי הם מתקדמים גם ללא הדיאטה והתיסוף, אך לילדים רבים, זוהי דרך חדשה, הפותחת למוח יכולות חדשות. הגלוטן מתפרק באופן חלקי במעי ויוצר חלבון קטן, המתפקד כאופייט במוח- וכך גם חלבון החלב- הקזאין. ילד שיש לו אופייטים במוח, יהיה בעל סף כאב גבוה, מאד מוסח מגירויים, מאד אוטיסט וקשוב לעצמו בעיקר. כל הטיפולים שאנו מוציאים עליהם כסף רב- מיועדים לתת לילדים אפשרות להתקדם ברמה המוחית- כי זהו המקום הכי פגוע אצלם. חבל לדעתי להמשיך להוציא כספים על טיפולים מורכבים למוח ברמות השונות שלו (תקשורת, שפה, דיבור, הבנה, הסקת מסקנות, אינטראקציה), מבלי לאפשר למוח להיות פנוי וקשוב יותר אלינו ואל המטפלים. הסיבה הנוספת לדיאטה, היא שלרבים מהם יש בעיות רבות במעי- המשפיעות לרעה על תפקוד המוח ובעיות מטבוליות ברמה האנדוקרינית (בלוטות של הפרשה פנימית של הורמונים, כמו תירואיד, יותרת הכליה ואחרות- הנפגעות מהכספית הנכנסת לתוכן ומשבשת את פעילותן). בעיות נוספות הן בבלוטות האקסוקריניות- כמו אלה המפרישות אנזימים למעי- ולכן יש הרבה צורך בתיסוף אנזימים. ברוב המקרים, הילדים אינם סופגים טוב ויטמינים מהמזון ולכן הגוף והמוח שלהם מורעב. על מידע זה נכתב הספר של ג'קלין מק'קנדלס- ילדים עם מוחות מורעבים. הסיבה העיקרית שהם סןופגים חלקית מהמעי ולקית אל תאי הגוף, היא שהכספית והמתכות הנוספות הנאגרות בגוף- משפיעות לרעה על הספיגה המטבולית. ומי שלא מאמין שלילד שלו יש מתכות רעות- יכול לעשות בדיקה של שיער, פשוטה למדי וגם לא יקרה יחסית- במעבדת DDI סרטון קצרצר בוידאו באנגלית פשוטה- מסביר את העקרונות הטיפוליים בברכה, תלמה.

תודה, תודה ושוב תודה.

אך מה לגבי סוגים מגוונים של תפריטים האם יש ברשותך? ואיך כדאי לעשות את המעבר? האם צריך לעשות בדיקת דם? אם יש רגישות כלשהי לקמח ומוצריו? או לגבי לקטוז=חלב ומוצריו? שוב תודה על תגובתך המהירה והמפורטת.

יש לי המון מוצרים מיובאים מהארץ שלך

היי אמא של ש1, אכן, כפי שמאיה כתבה לך עושים את השינוי בהדרגה. ילדה שאוהבת פסטות- יכולה למצוא את כל המגוון בחנויות אצלך. זה גם בטוח יותר זול מכאן.. אני נותנת לך קישור ישראלי של חנות ללא גלוטן, שתלחצי על המונח פסטות ותמצאי שם את כל המגוון, המגיע מאיזורך..
מזון ללא גלוטן, אפשר למצוא גם בסופרים מסויימים וגם בחנויות טבע. שווה לך לסרוק אתרים באיזורך ולראות מה זמין- אילו לחמים, פסטות, רוטבים, ממרחים, קורנפלקסים, וכ"ו. רוב המוצרים זמינים היום כמעט בכל מקום. תפריטים הם לפי ההעדפות של הילדה. אם היא מאד אוהבת מעדנים- אני העברתי ממעדני חלב למעדני פירות מסוגים שונים. יש מעדני אורז, טפיוקה ואחרים. רצוי לא להעביר למעדני סויה, כי הוא החלבון השלישי שרצוי להוציא מהתפריט. קודם כל לחפש חלב שהיא אוהבת- במיוחד אם היא רגילה לקורנפלקס עם חלב. חלב אורז שלנו נדמה לי שמגיע גם מאיזורך. חלב שקדים, או אחרים, אך לא דווקא סויה. אז לרוב מוציאים קודם מאכלי חלב ונותנים להסתגל ואז בודקים איזה לחם היא מוכנה לאכול, כדי להוצא גלוטן. אצלנו היה לו קשה לוותר על ארטיק שוקולד- שהוא היה מכור אליו, על קינדרים, ועל גבינה צהובה.. אבל אין ברירה, כי לחלב הם ממש אלרגיים. רובם. תפריטים: בשרים- שניצל עם פירורים מתאימים, או שומשום, או ציפס למי שלא רגיש לתפוחי אדמה. תמיד נשאר לחם ואפשר לטחון לפירורים. קציצות עם ירקות רבים ושונים, כדורי בשר ברוטב, יש לי גם כדורי בשר ללא ביצים שהוא אוהב, כי היינו חצי שנה ללא ביצים, בגלל אלרגיה. כיום יש ביצים ברוטאציה, מדי פעם ורק אורגניות.בשר מוקפץ, בשר באפייה או כל מה שאפשר. לעשות רוטאציה בין סוגי הבשר ולבדוק אלרגיות. פחמימות- אצלנו היה המון אורז ורובו מלא. כדי להוציא את טעם הלוואי, השריתי אותו במקרר והחלפתי מים, יום קודם ואז הטעם כמו אורז רגיל. נמאס לו מהאורז ועברנו לפסטות מאורז מלא- רובן אורגניות, כי אסור אצלנו תפוחי אדמה, אך מי שלא רגיש יכול. תוספות של קינואה, דוחן, אמרנט ודגנים מותרים דומים. הפסטות נהדרות ובריאות. אני מוסיפה לו: עדשים ירוקים (חומים כשהם פחות טריים), כתומים, שחורים, קינואה , חומוס, שעועית מש, לבנה, אדומה,צהובה, ירוקה, גזר גמדי, שעועית אזוקי, אפונה, וכל מה שאפשר. ירקות טריים- מה שהוא מוכן. ארוחת בוקר אופיינית היא לחם עם חומוס\טחינה שאני מכינה, ללא חומרים משמרים, וירק או פרי. פעם בשבוע פנקייק או לחם מטוגן, אצל השני שאוהב ביצים קשות, הן בתפריט ולחם עם ממרח. מדי פעם היה אוכל קורנפלקס אבל מאס בו. צהריים- עוף או בשר, עם עדיפות לכדורי בשר, פסטה עם רוטב בשר או עדשים, או עגבניות, ירקות מבושלים וירק חי. אחה"צ- לרוב מחפש מתוק, אז זה לחם עם ממרח מתוק כמו חרובים\אגוזים\טחינה מתוקה. עוגיות לפי מרשמים מתאימים, פירות שאוהב, מיץ פירות עם אבץ נוזלי או ויטמין C וכ"ו. ערב- מרק, פסטה, או בשר או ירקות מבושלים. לזניה, פיצה ללא גבינ"צ, אך הוא מעדיף מבושל. הקטן אוהב מעדני פרי למיניהם. לחם ללא גלוטן עם ממרח מתאים, זיתים, טחינה וכ"ו. בקיצור- לא חסר מה לאכול, ויש הרבה אפשרויות כשמתרגלים. קמחים לאפייה- אורז לבן, אורז מלא, טפיוקה, שקדים, אגוזים, קורנפלור (לא רצוי הרבה), תפו"א למי שמותר, כוסמת, חומוס, ויש של קטניות כמו שעועית בחו"ל. מקווה שעזרתי
תלמה.

mayarel

New member
קובץ בעברית

שיעזור להבין את המוטיבציה לדיאטה ואת השלבים האפשריים. אני לא זוכרת מאיפה בדיוק שלפתי אותו אז סליחה שאני לא נותנת את הקרדיט.

לתלמה היקרה

תודה רבה על האינפורמציה, אפשר להזמין דרך האתר מוצרים מהארץ ונראה לי שאת זה נעשה, שוב תודה על הכל.. לילה טוב.

vered73

New member
לימים,

לחסוך את כל הדיונים אם עוזר או לא, עדיף מראה עיניים מאלף מילים בנושא. יש בפורום הרפואי סרטונים תחת המאמרים. תסתכלי על הסרט האחרון של הילד. אם זו לא הצלחה, אני צנצנת.

limim

New member
לא באתי להתווכח ואין צורך להתקיף../images/Emo46.gif

אני מאמינה שיש מקרים שזה עזר, כמו שיש מקרים שזה לא עזר. בסה"כ הבעתי עמדה בתור צליאקית. זה נכון שיש המון תחליפים, אבל מנסיון שלי - ההוצאות עצומות ואני יכולה להעיד שספגטי מקמח אורז לא באותו הטעם כמו ספגטי רגיל ואני זוכרת את הטעמים של הדברים ה"רגילים" ואף מתגעגעת אליהם.

vered73

New member
לא תקפתי ואין צורך לכעוס. גם הבן של

השכנים שלי מאד אהב ביצים אבל הן עשו לו אלרגיה כזו קשה שהוא מוותר על טעמים רבים של מאכלים שחבריו לבית הספר אוכלים. שלא לדבר על בן של חברת ילדות, שבנה רגיש לחלב עד כדי סכנת חיים. אז הוא לא מורח שוקולד אם הוא חלבי, ולא שותה שוקו בקיטנה, ופיצה, זה משהו שהוא בחיים לא יאכל יותר. את מזכירה לי את האנשים שמתווכחים איתי על הצמחונות ואומרים לי שבשר זה טעים, כשאני מביאה טעמים אחרים לגמרי. להתגבר על הדחף לטעמים וריחות, יכול לסייע רבות בבריאות, לא רק של ילדים אוטיסטים. גם שלנו.

limim

New member
בשורה התחתונה - צודקת../images/Emo45.gif

גם אני משתדלת שהילדים יאכלו כמה שיותר בריא..

mayarel

New member
עזרה

קודם כל לא חייבים לעשות הכל בבת אחת. אפשר בהדרגה להכיר מתכונים, למצוא תחליפים טובים ולעבודה. שווה להתחיל לבקר במקומות שמוכרים מוצרים ללא גלוטן אם בחנויות טבע ואם באתרים באינטרנט וכדומה. יש המון תחליפים מצויינים לפסטות, לחמים, בורקסים, חלב אורז, פירורי לחם ועוד. את רוב המתכונים שאת מכירה תוכלי להשאיר ורק להחליף אחד לאחד את המוצרים עם הגלוטן וכך להמשיך עם קציצות, שניצלים, עוף וכו.. הדברים שיצטרכו תשומת לב מיוחדת יהיו הלחם שיש מעדיפים לקנות ויש שמעדיפים להכין אבל כן צריך עם מתכונים מיוחדים. אם תרצי רעיונות את מוזמנת מאוד לפנות אלי בפרטי. לרותם שלי הדיאטה עזרה מאוד להיפתח למזונות חדשים. האוכל הפסיק לגרום לו לתגובות קשות ולכן הוא נהיה הרפתקני יותר. חשוב גם לזכור שהיות ועוברים לאוכל שהוא ברובו אורגני וממוצרים בריאים יותר ממוצרי חיטה הילד מקבל מזון טוב יותר ולא נגרם לו שום עוול. יש דברים יותר חשובים מלאכול X או Y. הדיאטה הזו עזרה להרבה ילדים שאני מכירה.

לאמא של ש1

לא נתת הרבה פרטים בהודעתך אך אני הבנתי ממנה (אולי אני טועה) שאת תולה את רוב/כל תקוותייך בתזונה. איני מבינה בנושא זה אבל ידוע לי שלחלק מהילדים שינוי תזונתי אכן עוזר. מה שיש לי לומר לך - שינוי מהותי והתקדמות לא יכולים להגיע רק משינוי תזונתי. עם ילדים על הספקטרום האוטיסטי ח י י בי ם לעבוד באופן מקצועי ואינטנסיבי כדי לראות תוצאות והתקדמות. כל המחקרים שנעשו בנושא אומרים אותו הדבר. שיטת ABA או גרינשפן - 8 שעות ביום ועם אנשי מקצוע טובים (ימשך כל ימות השבוע). אני מקווה שאתם הגעתם למצב שהבת מטופלת וכעת את מתמקדת בנושא התזונה. אם לא - בבקשה תתיעצי ותבררי כי רק תזונה אינה מספקת. ועוד דבר - חשוב להתחיל לעבוד עם הילדה כמה שיותר מהר. אני אם לשני בנים על הרצף עם וותק של יותר משנתיים במועדון האוטיסטי. כיום אני גם לומדת וחוקרת בתחום. את יכולה לפנות אלי ישירות במייל: [email protected]

כן, דליה

תודה על הרצון הטוב, כן אנו עובדים כבר כשנה על תרפיה של A.B.A (כ14 שעות) וגם טיפול תקשורתי אנו עובדים עם הילדה בצורה אינטנסיבית אבל, כמו שציינתי, גיסי טוען שטיפול זה לא יעשה הרבה לילדה אם יש בעייה מטבולית כלשהי, אנו רוצים לקדמה בכל צורה שהיא.. ואם אפשר גם לעשות את השינוי הזה אז אין לנו מה להפסיד.. תודה עבור התייחסותך..

Alizaslu

New member
כתבה מעתון לונדוני

מלפני יומיים : הרופאים מתחילים סוף סוף להאמין להורים ובודקים את הקשר בין דיאטת GFCF והשפעתה על ילדים אוטיסטים. http://lfpress.ca/newsstand/News/Local/2006/10/18/2058851-sun.html

vered73

New member
שאלה לגבי מספר השעות ביום שציינת

בהרצאה שנתנה לנו מומחית ABA בשנה שעברה היא ציינה שאין הבדל משמעותי בין 30 ל40 שעות שבועיות. מדבריך עולה שידוע לך אחרת. אנא פרטי מהיכן, גם לנו זה חשוב היות ואנחנו עובדים בABA. אגב, מצטרפת לדבריך. הפרוטוקול הרפואי מפנה את המוח לחשיבה וללמידה, ואין ספק שיחד עם תכנית מנצחת (המותאמת לילד) אפשר להשיג קפיצה גדולה.

למעלה