שאלה לגבי ביטוי

shirli39

New member
שאלה לגבי ביטוי

שלום. אני מעוניינת לכתוב משפט כזה: "בעבודה זו אציג סקירה ספרותית קצרה". במקום המילה קצרה ברצוני לכתוב כך:" בעבודה זו אציג סקירת ספרות בקליפת אגוז". האם זה תקני? האם לדעתכם ראוי לכתוב כך בעבודה אקדמית? והכי חשוב, האם עלי להכניס את "קליפת אגוז" לתוך מרכאות?

תודה מראש

סליחה שאני מפריע במקום לעזור

יצר הרע התגבר עליי. לא אעלב אם המנהלת תמחק את הודעתי.
השאלה הזכירה לי סיפור מילקוט הכזבים (דן בן אמוץ וחיים חפר, הוצאת הקיבוץ המאוחד, תשט"ז, עמוד 40).
חיבור בספרות
יהודה פרא למד בגמנסיה הרצליה. בבחינות הגמר הכל הלך לו בסדר גמור, חוץ מספרות. נתנו להם לכתוב חיבור. כולם כבר גמרו כמעט לכתוב ורק יהודה ישב מעל עמוד חצי ריק ונשך את העיפרון בעצבנות. זה שישב מאחוריו שאל אותו מה קרה, למה הוא לא גומר את החיבור.
"תגיד," לחש יהודה, "כדאי לכתוב את המילה - ברם?"

shirli39

New member
אני מקווה שהיא לא תמחק

אני מודעת לנטייתי לעסוק בדקדוקי עניות :)
בכל מקרה, עדיין ממתינה לתשובה.

למה 'קליפת האגוז' ?

את האגוז אוכלים (חוץ מאלו שאלרגיים אליו ) ואילו את הקליפה, שאינה חשובה , זורקים . לכן משתמשים בביטוי: חשוב כקליפת האגוז....או כקליפת השום. (מאותה סיבה)
לא אכביר במילים כי כבר הגיבו לפניי ואני מסכימה עימם.
תודה לכותב שהזכיר את דן בן אמוץ. חייכתי ממש!

trilliane

Well-known member
מנהל
ההקשר כאן אינו של חוסר חשיבות אלא של קיצור נמרץ

לא הכרתי את השימוש הזה

בקליפת אגוז. הכרתי את הסיפור על אצבעונית, שישנה בקליפת אגוז, ועל המתופף על חצי קליפת אגוז

trilliane

Well-known member
מנהל
גם לא באנגלית? הוא נפוץ מאוד באנגלית, בעברית לא כ"כ, כאמור

trilliane

Well-known member
מנהל
זה תרגום מילולי מאנגלית (in a nutshell) ולא ברורה לי נחיצותו

למה לא "בקצרה"? קצר, מדויק ולעניין. בעיניי השימוש ב"קליפת אגוז" בעברית פלצני ולשמחתי לא מרבים להשתמש בו (הכרתי אותו, בכנות, דרך חיקוי מלגלג על ירון לונדון ולא הבנתי מה זה עד שעזרו לי לקשר; הוא פשוט לא התקשר לי לשום דבר בעברית). לא הייתי מעלה בדעתי להשתמש בו בעבודה אקדמית (אולי רק כדי להתחנף למרצה, אם הוא אוהב אותו במיוחד). אני יודעת שזה נשמע די שלילי קטלני... רצה הגורל ואני די מתעבת את הצירוף הזה (הוא גרוע כמעט כמו "עושה שכל"
).
&nbsp
אם את מחפשת ביטויים מליציים יותר מ"בקצרה", אפשר "בקיצור נמרץ".
&nbsp
אגב, נדמה לי שמקובל יותר להשתמש בצירוף הסמיכות "סקירת ספרות" על פני "סקירה ספרותית" (גם גוגל אישר את תחושתי). אבל הנקודה החשובה יותר היא למה בעצם לכתוב משפט כזה מלכתחילה? סקירת ספרות היא חלק אינטגרלי מכל עבודה אקדמית רחבת היקף, לדעתי זה מידע טריוויאלי וברור מאליו כמו "בסוף העבודה תהיה רשימת מקורות" (עוד משפט שמעולם לא קראתי בעבודה, כי לא צריך).

אבו זקן

New member
זאת ועוד

הביטוי "סקירה ספרותית" אינו מתאר נכונה את המצב, שכן לא הסקירה היא ספרותית אלא החומר הנסקר הוא כזה.

למעלה