שאלה לגבי בדיקות דם

בילי28

New member
שאלה לגבי בדיקות דם

התקבלו תוצאות בדיקות הדם שלי:

בסך הכל הרוב תקין ואין לי שום חוסרים, כמו שנהוג לחשוב שיש לטבעונים. כדוריות אדומות תקין, המוגלובין תקין, B12 תקין, ברזל לא עשו לי משום מה, אבל אין לי סיבה לחשוב שהוא לא תקין. אגב, אם ההמוגלובין תקין, זה אומר שגם הברזל תקין, נכון?

הבעיה היא הכולסטרול: אמנם הכולסטרול הכללי תקין (נמוך מ-200) וגם הטריגליצרידים תקינים, אבל הכולסטרול הרע גבוה (132.1) והכולסטרול הטוב נמוך במקצת (40). איך מורידים את הכולסטרול הרע? אני כמעט לא אוכלת מטוגן ואוכלת הרבה קטניות, ירקות, פירות, זרעים ואגוזים. האם סוכר יכול לגרום לעליית כולסטרול? אני אוכלת כל בוקר צלחת של קורנפלקס (קינמונים) עם חל"ס בטעם וניל. אולי זה הגורם?

בעיה נוספת היא ה-ALK. PHOSPHATASE שהערכים שלו גבוהים אצלי באופן סיסטמתי לאורך כל השנים בהן אני עושה בדיקות דם (בבדיקה האחרונה יצא 124, כשהמקסימום הוא 105). אני מרגישה מצוין בסך הכל. ממה זה נובע? האם זה צריך להדאיג אותי?

לגבי הכולסטרול

ב-3 שנות הטבעונות שלי היו לי פה ושם מקרים של כולסטרול גבוה, אם אני זוכרת נכון זה היה בתקופה שפחות הקפדתי על תזונה מאוזנת ואכלתי ג'אנק פוד טבעוני (אחחח ימי השווארמה הצמחונית בראשל"צ..) וככל הידוע לי ג'אנק פוד גם אם הוא טבעוני יכול להעלות כולסטרול.
בפעם אחרת זה היה זמן קצר אחרי הניתוח שעברתי והוא ירד גם תוך כמה חודשים אז אני מניחה שזאת פשוט הייתה איזו תופעת לוואי חולפת של הניתוח. כמובן שזה לא רלוונטי אלייך

&nbsp
בכל אופן מעבר להקפדה על תזונה מאוזנת, בעיקר על פירות וירקות, פעילות גופנית גם יכולה להועיל בהורדת הכולסטרול.
&nbsp
אגב, ככל הידוע לי ברזל בודקים רק אם ההמוגלובין נמוך כך שאם אצלך ההמוגלובין תקין הגיוני שלא בדקו לך גם את הברזל.

בילי28

New member
לגבי הברזל וההמוגלובין

כשעושים את הבדיקות, לא יודעים מראש אם ההמוגלובין יהיה נמוך או לא, כך שהם לא יכולים להחליט מראש אם לעשות או לא לעשות בדיקה של הברזל. נראה לי שהרופאה פשוט שכחה.

לגבי הכולסטרול - אצלי מאז ומתמיד הכולסטרול היה גבוה. לפני שהייתי טבעונית, הוא היה 240 (ואז הייתי יותר צעירה - באמצע שנות ה-30 שלי). אחרי המעבר לטבעונות הוא ירד בהדרגה עד לסביבות ה-200. בבדיקה האחרונה הכולסטרול הכללי היה 190, אבל הכולסטרול הרע נשאר גבוה (132, כשהמקסימום הוא 100). הבנתי שהגוף מייצר כולסטרול בעצמו ויש אנשים שהגוף שלהם מייצר, באופן טבעי, יותר כולסטרול. הבנתי גם שזוהי נטייה גנטית. לדוד שלי יש כולסטרול גבוה, כך שאולי ירשתי את זה ממנו.

לגבי פעילות גופנית - בשבוע הבא כנראה אתחיל לשחות. מקווה מאוד שאתמיד בזה ושזה יוריד לי את הכולסטרול.

ממה שאני זוכרת

בבדיקות בעבר כאשר יצא לי המוגלובין נמוך בבדיקה, הפנו אותי לבדיקה נוספת שבה בדקו את ערכי הברזל. בבדיקות אחרות הברזל נבדק כבר באופן אוטומטי כי היה ידוע על מחסור בברזל אצלי אז.
ויש בדיקות שכן מבוצעות אוטומטית אם יש מחסור כלשהו שעלול להשפיע על ערך אחר. כך למשל כשבודקים TSH לבלוטת התריס, אם הוא יוצא לא תקין, אוטומטית בודקים גם את רמת ה-T3 וה-T4 באותה בדיקה.
אבל כנראה שעם ההמוגלובין זה אחרת ומקסימום בודקים את הערכים האחרים בבדיקה נוספת.

בילי28

New member
לצערי אני כמעט לא עושה פעילות גופנית

(למעט ירידה ועלייה במדרגות פעמיים-שלוש ביום במסגרת סידורים והליכה וחזרה מהעבודה). מתכננת להתחיל לשחות, כנראה בשבוע הבא. מקווה שאתמיד ושזה יוריד לי את הכולסטרול.

Rock Solid

New member
לא, המוגלובין תקין לא בהכרח מעיד על ברזל תקין

לצערי יש רופאים שחושבים ככה ולכן לא מוכנים לרשום למטופלים בדיקת ברזל. בנוסף להמוגלובין רצוי לבדוק גם פריטין, טרנספרין וברזל. אם ביקשת מהרופא בדיקת ברזל והוא לא רשם לך אותה, תעברי לרופא אחר.

בילי28

New member
לא ביקשתי, מפני שבשנים שעברו בדיקת הברזל היתה תמיד

חלק בלתי נפרד מרשימת הבדיקות. אז הנחתי שזה יהיה כך גם עכשיו.
אם אני אוכלת הרבה קטניות וירקות ירוקים, כולל עלים ירוקים, יש סיבה לחשוב שאני סובלת ממחסור בברזל? בכל הבדיקות בשנים הקודמות הברזל שלי היה תקין לחלוטין.

Rock Solid

New member
מצד אחד, יש מצבים בהם הברזל לא נספג כמו שצריך למרות כמות

מספקת בתזונה.
מצד שני - אם היה לך מחסור בברזל, אני מניח (לא בטוח ב-100%) שהיו רואים את זה בחלק מהנתונים האחרים בבדיקה שקשורים לתאי דם אדומים (למשל %RBC, HCT, MCV, MCH, MCHC, RDW, MACRO%, MICRO%, HYPO).

Rock Solid

New member
לגבי כולסטרול רע

בנוסף למה שכבר נאמר פה - שימי לב לצריכת שומנים רוויים ושומני טראנס שידועים כמעלי LDL.

לעומת זאת צריכה של מאכלים שומניים שרוב השומן בהם הוא בלתי רווי, כמו אבוקדו, אגוזים וגרעינים, יכולה לתרום להעלאת ה-HDL ("הכולסטרול הטוב").

בעקרון סוכר מעובד פוצע את כלי הדם. מי שבא לתקן אותם כפלסטר

הוא הכולסטרול LDL. אם אוכלים הרבה סוכר כזה יהיו לך פלסטר על פלסטר (ובעתיד עלול לגרום לסתימת כלי דם).
&nbsp
הHDL מפנה את הLDL לכן הוא מועיל.
&nbsp
פשוט תורידי את צריכת הסוכר המעובד. הוא גם גורם לעודף שומנים בדם (טריגליצרידים) כיוון שהגוף הופך עודף סוכרים שלא צריך לשומנים האלה וזה לא בריא.
&nbsp
הגבירי צריכת אגוזי מלך, אבוקדו בעונתו, שמן זית להעלאת הHDL.

בילי28

New member
הטריגליצרידים דווקא תקינים אצלי

(ערך של 94, כשהמקסימום המומלץ הוא 150).

אבל תודה על העיצה. יהיה לי קשה אמנם להוריד את כל הסוכרים, אבל מה לא עושים למען הבריאות.

כעקרון סוכר מעובד פוצע את כלי הדם. מי שבא לתקן כפלסטר הוא

הכולסטרול ה"רע". (מטרתו טובה - תיקון. אך בפועל לפעמים נוצר פלסטר על פלסטר מרוב נזקים ואז עלולות להיות חסימות עורקים).
&nbsp
מי שמפנה את עודפי הכולסטרול הרע - הוא הכולסטרול הטוב. שמחזיר אל הכבד.
&nbsp
לכן, פשוט תורידי את צריכת הסוכר המעובד. פירות מכילים סוכר שעובר מסלול שונה לגמרי ולא פוצע את כלי הדם.
&nbsp
במקביל לצרוך יותר אגוזי מלך, אבוקדו, שמן זית - שומנים טובים שמעלים את הכולסטרול הטוב.

בילי28

New member
תודה רבה על התשובה.

אף פעם לא ידעתי את זה. מסתבר שתמיד יש מה ללמוד.

למעלה