שאלה לגבי ארוח בפסח

michalgad1

New member
שאלה לגבי ארוח בפסח

אנחנו אוכלים קטניות בפסח ותודה לחצי שהביאני עד הלום . לא אוכלים אורז בדרך כלל אבל כן משתמשת בשמן קנולה, מבשלת שעועית ותירס ושאר קטניות טריות והבנים שולחים חטיפים כשרים לפסח לאוכלי קטניות וכיוצב.
אנחנו בדרך כלל בפסח לבד כי יש לי בעיה עם להזמין אורחים. כולם פה אשכנזים ולא ניסיתי כמעט להציע לארח. לא יודעת אם רוצה להעמיד אנשים בדילמה. מצד שני הלבד נורא קשה לי בפסח והייתי שמחה להזמין אנשים. איך בארץ שבטח יד יותר משפחות מעורבות וחברים מעדות שונות. מה עושים?

אנחנו אוכלי קטניות, כולל אורז. כשאני מזמינה אני אומרת שאנחנו

אוכלי קטניות אבל משתדלת להכין גם דברים ללא קטניות עבור האורחים, והם מחליטים אם מתאים להם או לא.
יש כאלה שבאים בשמחה ופעם אפילו היה מישהו שלא הודיע שאינו אוכל קטניות, הכנתי אורז פרסי, זה עם התפוחי
אדמה למטה, והוא הפריד בין לבין ואכל רק את התפו"א. כלומר - האורחים הם אלה שמחליטים איך לנהוג.
כי הרי גם אם אני ללא קטניות, הכלים שלי נחשבים לחמץ עבור מי שמקפיד מאד בעניין הזה.
מצד שני, אני זוכרת שבזמנו היו חברים של הבנים שלי מבני עקיבא שממש ביקשו שנזמין אותם, כי לדבריהם
כל עניין הקטניות זה רק מנהג והם שמחו לאכול קצת קטניות אצלנו.

shira1960

Active member
אורני - סליחה, אבל הכלים שלך לא נחשבים חמץ! חס וחלילה!

ומי שטוען כך, פשוט טועה. איך יכול להיות שהכלים שלך נחשבים חמץ? אם כך, גם לך היה אסור לאכול מהם!

נכון שלדעתי זה לא חמץ אבל יש אנשים שבעיניהם הבית

שלי ושל כל אוכל קטניות בפסח הוא סוג של חמץ.
ויש אנשים שהם לא כאלה והם עשויים לשמוח אפילו אם מזמינים אותם לסעודה.

חוטהשני

New member
גם רבנים טוענים שהצלחות
הם כשרות לגמרי...
&nbsp
ויש גם רבנים שטענו שההקפדה על הקטניות - גורמת לכך שלעתים יש חשש שלא שמים לב ויכולים חלילה לאכול אוכל חמץ לגמרי אבל נטול קטניות...

שיח סלימאן

Well-known member
מנהל
לא אמורה להיות בעייה

גם אלו שלא אוכלים קטניות לא טוענים שזה חמץ והכלים בכל מקרה נשארים כשרים לפסח לפי כל דין.
&nbsp
פשוט למי שנמנע מקטניות תגישי משהו אחר.

shira1960

Active member
אני בעד לשאול. להסביר מה הפרמטרים שלכם, מה כן אוכלים ומה לא

לתת לאנשים להחליט אם זה יכול לבוא בחשבון או לא.

אנחנו כן אוכלי קטניות, וכשהזמנתי אנשים פשוט הסברתי מה כן ומה לא. אבא שלי (אשכנזי), למשל, כשהוא מתארח אצל אחיות שלו הוא אוכל מה שיש (נדמה לי שאצל שתיהן לא אוכלים אורז ולא אוכלים קטניות יבשות). אם יש משהו שלא נראה לו מתאים, הוא פשוט לא יאכל.

חוטהשני

New member
אגב בנושא קטניות...
* אחרי הקפדות מסוימות לאורך שנים הגעתי למצב שאם המוצר מכיל דברים שהם ברור לא קטניות אם כתוב שזה לאוכלי קטניות בלבד אני רוכשת את המוצר.
אולי לא אגיש אותו למי שמקפיד מאד על קטניות - אבל אני עצמי כן אוכל אותו (המדבקה לאוכלי קטניות בלבד היא גם לשמן קנולה שלכל הדעות לא נחשב לקטניות... יש עניין של 'שמן קטניות' שהרבה רבנים אשכנזים הבנתי שמתירים)
&nbsp
* השנה אני חושבת שארשה לאכול בוטנים. מה שכמובן יאפשר לאכול במבה (כמובן שכשרה לפסח
)
זה מדהים שבעבר אכלנו בוטנים בלי בעיה (אני לא זכרתי זאת...) ופתאום אסרו לאכול את זה...

אירית143

New member
גם אנחנו באוכלי הקטניות בפסח ולא מזמינים כמעט אף אחד

העיקר שההורים שלי מוכנים להתארח אצלנו בחג (זה קרה אולי בשתי ארוחות פסח מאז שאני נשואה, 17 שנים). הם אוכלי קטניות ויודעים בדיוק מה הקריטריונים אצלנו במטבח בפסח, בדיוק כמו אצלם, אז מרגישים בנוח מאוד לאכול אצלנו.

אני משתדלת לא להזמין כדי לא להביך.
יש לי בת דוד אחת מהרצליה, שהיא, בעלה והילדים מחכים להזמנה שלנו בחול המועד, כי גם סומכים וגם אוהבים את המאכלים השונים שאני מניחה על השולחן (זה לדבריה, סיפרתי לה שהמתכונים זה מכאן ושכדאי לה לבקר).

הבת המתהוללת

Well-known member
מנהל
אני חושבת, שעם חברים טובים וקרובים אפשר לנהל שיחה פתוחה, כמו

שכתבת לנו, ולהגיד מראש שתבינו אם לא נוח להם.

מצד שני, אולי תגלי שכל עוד זה לא אצלם במטבח הם מוכנים להתגמש.

זוכרת לטובה את הפסחים שם, כי תמיד חגגנו עם המון חברים.

סמדרה11

New member
שמן קנולה איננו נחשב קטניות.

כפי שהציעו, את יכולה להזמין וגם להסביר שאת משתמשת בשמן קנולה.
מבחינה הלכתית אין שום בעיה לארח, הקטניות והאורז לא "מטריפים" חלילה את הכלים.
באותה ארוחה שמארחים את לא חייבת לשים על השולחן אורז ותירס.
אך אם בני הבית חייבים את זה, אני סומכת עליך שיהיה מבחר דברים אחרים שהאורחים יוכלו לאכול.

לתשומת לבך, יש אנשים שמחמירים בפסח לא לאכול מחוץ לבית (מסעדה, חברים)
בלי קשר לעדה ולמנהגים.
אז צריך גם את זה לקחת בחשבון וברוח טובה!
העיקר שיהיה חג שמח!!!!

yela

New member
חושבת שסיפרתי כבר בעבר.....

לפני שנים יצא פעם שהיה ארוע משפחתי בחו"ל והיינו צריכים להשאר אצל משפחה של קטניות.

לפני שכל זה הוחלט, שאלנו את הרב שלנו (נחשב לאחד מגדולי הפוסקים) שבמקרה, פגש בבית הכנסת שלו את אותם אנשים לפני כן, וידע שמדובר בבית כשר למהדרין.
אמר לנו שאין חשש ושיהיה יותר בעייתי אם נפגע בהם בזה שנאכל בנפרד. אמר שאנחנו יכולים לאכול אוכל שבושל בבית, רק להמנע מאורז וקטניות עצמם. אבל הם ביוזמתם, אמרו מראש שישימו לנו כלים נפרדים כדי שנרגיש יותר נוח.

בסופו של דבר, יומיים לפני החג, כשהגענו לבית המשפחה, ספרו לנו שהחליטו על פסח אשכנזי לכל המשפחה הברוכה ושהצעירים עמדו על זה (אוהבים את הבישול שלנו בביקורים בארץ)... זה פתר לנו את כל הדילמות, אבל גם גמר לי את החופשה כי חייב אותי להשאר במטבח במשך שעות כל יום... (היו עוזרים כמובן אבל האחריות היתה עלי).
במשך שנים אח"כ , הם טענו שזה היה הפסח שבו אכלו הכי הרבה ושהיה להם מעולה. לראשונה אכלו לביבות בפסח, עוגות שוקולד פרווה ולא עוגיות יבשות, הכנתי גפילטע, אפילו חמין בשבת, מרק עם קניידלאך וכולם נהנו.

היו הזדמנויות לנסוע שוב בפסח, אבל ויתרנו כי לא רצינו שיילכו לקראתנו שוב וישנו את הרגליהם. מאוד הערכנו שהבינו את הקושי שיכול היה להיות לנו.
כאן בארץ, אנחנו מתארחים רק אצל אנשים שהמנהג שלהם דומה לשלנו או ששותים תה או משהו קר אם חייבים.

לכן יכולה להבין את אלה שמתקשים לאכול בבית עם קטניות כשהם כל כך מקפידים אצלם על הקניות והבישול ולא הייתי רוצה להעמיד מישהו במצב לא נוח.

אם זה כל כך קשה לכם ואם בכל זאת היית רוצה להזמין לסדר, ומכיוון שאת מכירה את המנהג האשכנזי, יכולה להציע לך פשרה.
פשוט תתארגני כך שכל מה שאת קונה ומכינה רק לליל הסדר יהיה ללח"ק, כולל שמן וכו'. זו ממש לא בעיה למצוא הכל אצלכם.
ורק למחרת או בחול המועד, תוסיפי את האוכל עם הקטניות.
עם קצת מאמץ ורצון טוב, אפשר תמיד למצוא את שביל הזהב.

אמרלדה

Active member
מעולם לא שמעתי שזה מטריף את הכלים

אצלנו העדה העיראקית "אוכלת קטניות", אבל בפועל המנהג המשפחתי נוהג רק אורז, לא שום קטניה אחרת.
&nbsp
שמן אגוזים. כל השנים. לא תירס, לא גרעינים, לא כלום.
&nbsp
אז רק צריך להגיד מראש לאורחים בקול רם, ואם צריך להחמיר, אז פשוט לא להכין אורז בעת שיש אורחים.
אף אורח עוד לא אמר לי שזה מטריף את הכלים והוא לא יכול לבוא.
מצד שני, רוב האוכלים אצלנו לא מחמירים עד כדי כך.

אמרלדה

Active member
ועוד משהו לגבי מאכלי פסח, שכבר כתבתי פעם

אצלי הם כמעט כמו מאכלי יום יום.
&nbsp
אני לא מטגנת. נקודה. כי אני אף פעם לא מטגנת.
&nbsp
יש המן דברים אחרים לאכול. כשאכלנו פשטידות דרך קבע, היו לי המון פשטידות פסח מעולות
ועדיין מכינה כמה דווקא בפסח, כדי לתת לחבר'ה הרגשה שיש משהו משביע לאכול.
בעיקר, בערב החג בבוקר ובצהרים, כדי להאכיל את כל העם שמגיע לחצר של סבתא וסבא לאפיית
מצות שמורות. פשטידות מדהימות על בסיס פירה או קמח תפוחי אדמה, ואחרי כניסת החג גם על בסיס מצות.
&nbsp
בשנים האחרונות, כשאנחנו כמעט לא אוכלים פשטידות, האוכל בכלל לא השתנה: בשרים, דגים, ירקות.
אם מישהו רוצה להתפנק מכינים לו קניידלך..
והמתוק האולטימטיבי שלנו בחג, כזכור, הוא סילאן עם אגוזים או שקדים קצוצים, שנאכל עם מצות.

תכלתt

New member
אמרלדה, תוכלי בבקשה לשתף במתכון ל"מתוק" הזה? נשמע מעניין...

אמרלדה

Active member
אוי, אין לזה מתכון. זו החרוסת העיראקית

קונים סילאן (אצלנו במשפחה חלק מכינים אותו לבד, אבל זה סיזיפי לגמרי, לא מציעה את זה לאף אחד)
תבחרי איזה סילאן את אוהבת. את הטבעי, שהוא פחות מתוק, או את הרגיל. הרגיל של כנרת הכי קרוב
בטעמו למקור, ואף כי כל השנה אני מחזיקה את הטבעי, ללא תוספת סוכר, בפסח אני קונה אותו כדי שיזכיר
לי את תוצרת הבית שגדלתי עליה.
&nbsp
קונים שקדים או אגוזים לפי מה שאוהבים, גרוסים. לא טחונים. או, כמובן, להפעיל את המג'ימיקס (לי יש אחד לפסח)
&nbsp
קונים המון קעריות קטנות לחרוסת.
&nbsp
בערב החג יש אצלנו מצות תוצרת בית, שאופים בטאבון מיוחד בחצר של סבא וסבתא ז"ל. הן מזכירות פיתות. רכות קצת.
אבל הן נגמרות מהר. יש בהמשך החג מצות רגילות.
שמים שליש קערית סילאן, מוסיפים על זה כ-2 כפות שקדים או אגוזים בנדיבות (יש מי שמוסיף כפיות...)
שוברים את המצה לפרוסות באורך חצי מצה וברוחב כ-10 ס"מ, טובלים בצלוחית תוך ערבוב האגוזים עם הסילאן, ואוכלים.
אזהרת התמכרות.
&nbsp
ועל אף שכבר שנים יש סילאן כל השנה, ואני מחזיקה אותו לצרכי בישול שונים (לא הרבה, כי מקפידים על מתוק), אז בעניין זה יש
לגמרי הוכחה שיש דבר כזה "טעם של שבת" או "טעם של חג". כל כך הרבה פעמים בעבר ניסיתי להמשיך את ההתמכרות - יום אחרי פסח אין לזה טעם. אתה לא מבין מה אתה אוכל מהמתוק הזה בכלל...
&nbsp
טוב, בשנים האחרונות הורדנו את הקצב גם בפסח. מזדקנים...

סמדרה11

New member
יעלה ואמרלדה אתן מזכירות לי את סיפור משפחתי

אבי ממוצא עירקי ואמי ממוצא הונגרי.
כשהתחתנו משפחתה של אמי חששה שאם הם יאכלו אורז וקטניות בבית אז הם לא יוכלו להתארח אצלם.
אז במשך 23 שנים לא אכלנו בבית אורז בפסח. השתמשנו רק בשמן אגוזים.
וכך התארחו המשפחות זו אצל זו "ללא חשש קטניות".
אהבנו בפסח לאכול אצל הסבתא העירקית אורז ופול.
המפנה היה כאשר אני התחתנתי עם בחור אשכנזי. שהסביר לסבתי (ההונגריה) שאין שום בעיה הלכתית להתארח ולאכול אצל "אוכלי הקטניות" בפסח.
סבתי השתכנעה מדברי בחור הישיבה ומאז הורי מכניסים לביתם אורז בפסח.
אמרלדה,
גם אצל סבתי העירקית מכינים מדי שנה מצות שמורות בערב פסח. התכנסות משפחתית וחויה גדולה.
חג שמח לכולם!

אמרלדה

Active member
אין על אפיית מצות שמורות בבית. פשוט אין.

ואצלנו זו כמות אדירה של אנשים. ותחשבו על זה שהבית מבריק לפסח.
מדובר בערב ליל הסדר - רק בבוקר.
ואחרי האפיה בחצר, וכל מאות הרגליים שנכנסות ויוצאות ואוכלות וכולי' -
איזו עקרת בית מוכנה לדבר כזה?
ואז אחרי שכולם הולכים, בערך באחת, נשארים כל הבנים והבנות עם עשרה
דליים, בקבוקי אקנומיקה ופנטסטיק, ותוך שעה הכל חוזר להיות מבריק ומצוחצח,
כולל קירות.
כשסבתי עליה השלום נפטרה, הרב כדורי ספד לה (שנים הוא והרב מרדכי היו מגיעים לשם
לאפיית מצות) וזה מה שהוא אמר בדיוק:
"איזו אישה היתה מוכנה שיעשו אצלה בבית בערב פסח בלגן כזה, לכלוך כזה, בחצר
ובבית, ומאכילה עשרות ומאות אנשים - וכל זה בחיוך ובחום? אף אחת".

אנחנו כבר הורדנו את כמות האנשים. אנחנו עצמנו עם גדול ורב, וכל אחד מזמין
שניים שלושה אורחים (עומדים בתור) ודי לנו בכך. הולך ופוחת הדור...(אגב, כבר כעשר
שנים אני מכינה את רוב האוכל לבלגן הזה. ואם אני עושה סדר אתם, אני לא מבשלת
בכלל לארוחת הסדר. ממונה על הבוקר והצהרים. לא פשוט. עשרות אנשים. אבל יש לי
כבר תפריטים קבועים וסדרי עבודה קבועים ואני מסתדרת, עם קצת עזרה).

סמדרה11

New member
גם אצלנו זו כמות אדירה של אנשים שבאים מכל רחבי הארץ

בשנים האחרונות העברנו את האפיה לערב , לאחר בדיקת חמץ
כי בבוקר לא היינו מספיקים לאפות את הכמות שהלכה וגדלה עם השנים.
מגיעים הילדים, חלק מהנכדים והנינים. בני הזוג, חברים ומשפחה שרוצים לראות את החוויה המופלאה.
סבתי מתכוננת מראש ומכינה סירים ענקיים: אורז לבן, פול, תפו"א אדום מבושל בקליפה, ביצים קשות, סלט ירקות.
וכך כולם עובדים ואוכלים.
את החרוסת היא מכינה בעצמה עם כל התהליך הסיזיפי.
כשהייתי ילדה הייתי באה לעזור. בשנים האחרונות אני שולחת את הילדים הגדולים.
אני אשתדל לצלם תמונות ולהעלות כאן בפורום.

למעלה