שאלה לגבי אלת המסטיק

asaf kidroni

New member
שאלה לגבי אלת המסטיק

שלום לכולם
, אני חדש בעניין אני אשמח לקבל עזרה ויעוץ. קיבלתי לא מזמן עץ בונסאי אלת המסטיק, אני מאוד אוהב את הצורה הכללית שלו אבל הוא נהיה יותר ויתר שיח ומאבד את הצורה המקורית. בתור אחד שלא עבר הכשרה לטפל בעצי בונסאי אני מפחד לגעת בו ולגרום נזק. הדבר שהכי מפריע לי הוא הענף המרכזי שנראה שיוצא מפרופרציות, ומפריע לזרימה הכללית של העץ. האם כדאי לגזום אותו מהבסיס או רק את החלק העליון ? השאלה השניה שלי: שמתי לב שיש אבקה לבנה על העלים של העץ, זה לא אבק או ליכלוך אני מפחד שזה טפיל האם יש טיפול והאם הוא מסכן את בריאות העץ ? באמת תודה על העזרה. אשמח לקבל עוד עצות והערות אם יש.

אולמוס

New member
אלת המסטיק

שלום אסף, אכן העץ שברשותך נראה בשלב זה, כשיח ולא כבונסאי ממש. עליו לעבור כברת דרך כדי שיייראה עם פרופורציות המתאימות יותר לעץ בונסאי. מדובר בעובי הגזע, גובה העץ ובעיצוב הענפים. . המלצתי הכללית כרגע היא להעבירו לכלי עמוק בנפח של 5 - 10 ליטר במצע של תערובת עציצים או לשתול בקרקע למשך שנתיים לפחות עד שהגזע יתעבה וכן גם לפחות חלק מהענפים , מציע לתת לו ל"התפרע" מעט בתקופה זו ואז "להחזירו לתלם" עפ"י כללי עיצוב מקובלים בבונסאי (מידע מגוון בנושא הנך יכול למצוא במאמרים וטיפים בפורום). לגבי המעטה הלבן על העלים, ככל שידיעתי מגעת, מרבית מיני הקמחון (מין פטריה , מזיקה בד"כ, המתפתחת על צמחים) מתפתחים בד"כ סתיו ובחורף - ייתכן מאוד שבכך מדובר. אם כן - ניתן לטיפול. בהצלחה.

אלת המסטיק

שלום אסף, הענף עליו אתה מתלבט ישר ללא "תנועה" ומתחיל נמוך מבסיס הגזע, עם כל ההסתייגות שלי מייעוץ לפי תמונות במקרה זה אין לי צל של ספק כי יש להסיר את הענף מבסיסו, בצע חתך נקי אם כלי חד, כמה שיותר צמוד לגזע. תאור האבקה הלבנה על העלים ועונת השנה אכן מתאמים לקימחון – ניתן להדבירו ע"י מספר תכשירים מסחריים הנמצאים בכל חנות לצרכי גן. העץ רחוק מלהיות בונסאי ואכן זקוק לעיצוב, הסרת ענפונים מתים ועלים - קשה מאוד לעצב אלה לפי כללי העיצוב המקובלים בבונסאי – לעזרה ויעוץ כדאי לבוא לאחד ממפגשי הפרום או מפגשי חוג הבונסאי.

elonliberman

New member
מסכים עם המלצות קודמיי...

למרות ההסתברות לקימחון לפי התמונות זה נראה לי לא יותר מהצתברות של אבנית. תנסה לנגב בעדינות את העלים בערת מטלית לחה ללא סבון או חומרים כלשהם.

elonliberman

New member
הדמיה לטיפול ראשוני +מספר המלצות...

כודם כל ניתן לראות בבירור כי העץ עבר עיצוב חובבני ביותר וחוטי הנחושת מתחילים ליצור צלקות במספר ענפים. בנוסף שורשי האלה נחשפו ברשלנות ונשארו מספר רב של שורשי הזנה חשופי מעל לקרקע וחלקם אף אינם מתחברים עם הקרקע. ומראהו הכללי של העץ כפי שציינו קודמי שיחי ביותר. מספר פעולות שהיתי ממליץ לך לעשות : 1 כפי שקודמיי ציינו לגזום את הענף הגבוהה והישר מהבסיס. 2 להוריד את כל העלווה מחלקו התחתון של העץ כך שיראו את הגזע והענפים הראשיים בצורה ברורה יותר. 3 לחתוך בעדינות בעזרת קאטר קטן את חוטי הנחושת הוותיקים המלופפים על הענפים (לא מומלץ ללפף חזרה) 4 לגזום את השורשים הדקיקים החשופים מעל למצע (לא מומלץ לגזום עבים אלה עם פעולה זו תורמת למראה העץ) 5. לחסות את פני הדמה בשכבת טוף גרוס פרט לכך ללת לעץ לעבור את החורף בשקט ובשלווה.

asaf kidroni

New member
תודה לכולם, כמה שאלות

1.בקשר לאבקה הלבנה גם אני חשבתי שזה אבנית או אבק ניסיתי הכול זה מוריד שכבה ואח"כ חוזר. 2. המוכר במשתלה אמר לי שהשורשים החשופים הם "שורשי אוויר" ועוזרים לעץ לנשום. (לא בדקתי לעומק את הטענה הזאת).האם זה עלול לפגוע בעץ עם אני יוריד אותם? 3. בקשר לחוטים ראיתי שהם ממש מצלקים את הענפים, אתה מציע להוריד את כל החוט או רק את החתיכות המיותרות? האם הורדה של כל החוט עלולה לאפשר לעץ לגדול בפראות ולצאת מהצורה הנוכחית ? 4.מהו הטיפול על בסיס קבוע ? המוכר הציע לי לחזור אילו כל חצי שנה לגיזום שורשים. האם הדבר הכרחי ? 5.שאלה אחרונה האם יש המלצות לדישון ? שוב תודה אסף.

אלת המסטיק

תחליף את ה"המוכר" בדחיפות - הוא שרלטן. אבנית על פני העלים נוצרת ממי ההשקיה - אם אינך מרטיב את העלים בעת ההשקיה זו בודאות לא אבנית. לאלה אין שורשי אויר - שורשי אויר לא עוזרים לעץ לנשום - השורשים החשופים באלה מתים ואפשר להסיר אותם. להוריד מיד את כל החוטים - ע"י חתוך בקטר של כל טבעת חוט - לא ללפף בכוון הנגדי. לעולם לא גוזמים שורשים כל חצי שנה. קשה להקנות את כל התורה בתגובה דרך הפרום - בשלב זה רק תשקה כאשר פני המצע יבשים. הצטרף לאחד המפגשים של הפרום או לחוג הבונסאי (המפגשים הראשונים של החוג ללא דמי חברות).

elonliberman

New member
עושים אבל לאומנות הבונסאי...

כשאני רואה עצים כמו האלה הזאת פשוט חבל לי לראות איך עושים מסחרה מאומנות הבונסאי. לצערי אנשים רבים חושבים כנראה שכל שתיל עם כמה חוטי ברזל הוא בונסאי. המוכר ביקש שתחזור כל חצי שנה בשביל שיוכל למכור לך עוד שתילים עם כמה חוטי ברזל או לכלופין בשביל לגזום לאלה שלך שורשים (וכנראה להרוג אותה על הדרך) ועל הדרך למכור לך שתילים מחוייטים חדשים. מסכים עם ההמלצות של משה ועם האימרה כי המוכר שרלטן לא ממליץ לחזור לקנות אצלו\שם. לא ממליץ לך לדשן עכשיו אלה רק באביב ולאורך כל עונת הגדילה (מהאביב ועד סוף הסתיו) אין לך מה לחשוש מהסרה של החוטים רק תעשה זאת בעדינות בלי לפגוע בעץ.

asaf kidroni

New member
מזל של מתחילים ../images/Emo10.gif ...

בקשר למסחרה ,זה בעיה הגעתי אילו עם המלצה, אחרי חיפוש ארוך. יאלה תודה לכולם.

מעצב79

New member
תמונה של אחרי...

אני מרוצה מקווה שהצלקות העמוקות בענפים יעלמו עם הזמן.

valilit

New member
כדאי לשתול בכלי אחר

כדאי לשתול בכלי אחר עמוק יותר כדי שהעץ יוכל להתפתח [גזע-להתעבות + עלווה חדשה] בנוסף, יש להוסף אדמה עד לכיסוי השורשים הגלויים. שמור את העציץ הנוכחי לשלב שהעץ יהיה מוכן לשתילה מחודשת [לפחות שנתיים] בעוד כמה חודשים, כשהוא יתאקלם ויצמיח ענפים חדשים, חזור עם תמונה מעודכנת. יום טוב

elonliberman

New member
פרט אחד שיש לקחת בחשבון...

אני מסכים לחלוטין שהאלה זקוקה לתקופת אימון בכלי גדול יותר\באדמה אבל לדעתי לא מומלץ לעשות זאת כעת אלה לחכות עד האביב. לאלה הזאת כלי די גדול ואין לה הרבה עלווה ובהתאם כניראה שמערכת השורשים לא מלאה את העציץ ואף נראה כי היא עברה לעציץ זה לאחרונה. האלות בתקופה זו חצי רדומות וקצב הצימוח איטי ביותר (עם בכלל) בנוסף בתקופה זו הם רגישות להעתקות וכל התעסקות מיותרת עם גוש השורשים. לדעתי חבל לקחת סיכון בייחוד שיכול ליהיות מאוד שבזמן ניסיון העתקה גוש השורשים יתפרק ולא יועתק בגוש אחיד לדעתי למשך תקופת החורף הכלי הזה יספיק. אני ממליץ לך לעקוב אחר הוראותיו של valilit אך לבצעם בהאביב הקרב ובא. בנוסף ממליץ בחום לכסות את השורשים החשופים כבר אכשיו ולא לחקות עד לאביב. בברכה .

למעלה