שאלה לא שיגרתית

• פותח הנושא ede1
  • פורסם בתאריך

ede1

New member
שאלה לא שיגרתית

שלום לנוכחים!

אתחיל מזה שילד שלי עבר את שלב א' וטרם נבחן בשלב ב'.
בעקבות זה התחלתי קצת להתעיין בנושא ולהפתעתי (לאחר קריאה בפורום זה) פגשתי בהתייחסות שונה לגמרה ממה שיש בפורום.

דיברתי אם אמא שיש לה 5 ילדים וכמעט כולם עברו את שלבים אלו בהצלחה, אך לא כולם השתתפו בכיתה, אחת התחילה ולא המשיכה. הם כבר גדולים ולפי המדד הצלחה שלי (לימודים באוניברסיטה בחוגים כגון מדע מוח, פיזיקה ומטמטיקה) די הצליחו. סיבה לאי השתתפות או השתתפות חלקית היא חוסר כלכלי בלממן ולוגיסטיקה לא פשוטה בלהביא ולחזיר. חייבת לציין שמדובר בירושלים, כאשר מקום הלימודם נמצא בקצה אחד של העיר (אגב למה לא במרכז העיר?)

דיברתי עם אמא אחרת שלא שלחה ללמוד בכלל בגלל קושי בלוגיסטיקה. יש לי עוד 2 דוגמאות אם סיבות זהות - נושא כלכלי ונושא אירגוני. מהיכרות אישית עם ילדים אין לי ספק שהם ברמה גבוהה יותר מילדים בגילם.

תיאור נוסף הוא "נחמד, מפתח אופקים ומעניין, אך יוצר בעיות בבית ספר כי צריך להשלים את החומר של יום לימודים ולא תמיד מורים/ילדם משתפים פעולה. לא ידועת האם ילדי ימשיך ללמוד שם"

בניגוד למשתתפי פורום שמחפשים קורסי הכנה כדי לעבור
נתקלתי אומנם במדגם לא מייצג שלי
אך עם הסתייגות ברורה. "האם זה טב ליהודים ?"

אני גרה בדרום ירושלים ויש הרבה דעות הלא מתלעבות בקרב הורים שילדים עברו את 2 שלבים.

אני גם לא גיבשתי את דעתי בעניין. השאלות מהמבחן שראיתי כאן( ואן גוך, שברים ומשמעות של "יעד" וכו ) הן שאלות ידע בלבד.

לא ראה קשר למחוננים. כמו כן אם ניתן למדוד והאם קיימים מדדים של ילדים מחוננים והתקדמותם העתידית בהשווה לקבוצת ביקורת כל שלהיא?

אשמח לדעות

דעתי

שלושה מארבעת ילדי אובחנו כמחוננים והשתתפו בתוכנית.
הצעיר נבחן לפני שבוע ואנחנו מחכים לתוצאות.
תוכנית הבוקר או 'יום שליפה' היא לדעתי הדבר הטוב ביותר לילד מחונן, יש אמנם בעיה גורפת עם השלמת שיעורי הבית אבל אחרי תיאום ציפיות עם המורים זה הסתדר לשביעות רצוננו. הבן שלי בכתה ו' משתתף בתוכנית בהתלהבות רבה ונהנה מכל רגע.
תוכנית אחר הצהרים היא כמו כל חוג אחר, אותה עלות בערך והפעילות מעשירה ומהנה. הילדים מאוד אהבו אותה והתמידו כמה שנים טובות.

לגבי לוגיסטיקה, זה משתנה ממקום למקום, אצלנו (יישוב קטן) יש הסעות ליום שליפה שלוקחות ומחזירות את הילד מהבית.

באופן כללי התוכניות מצויינות בגיל יסודי, בחטיבת הביניים מתחילה בעיה של נשירה בגלל עומס לימודים או בגלל שכל החברים עוזבים. התוכניות שאני מכירה הן עד כתה ט' אבל בנותיי פרשו כבר בתחילת כתה ח' בגלל העומס.
כמו שנראה לי הבן כנראה ימשיך עד סוף ח' כיוון שנמצא בבי"ס 8 שנתי אבל לא סביר שימשיך גם בתקופת התיכון.

זה לא הפתרון האופטימלי למחוננים, היה הרבה יותר טוב אם במסגרת ביה"ס היו נותנים להם לעבוד בקבוצות קטנות ולהתקדם בקצב שלהם, אבל זה הכי טוב שיש כרגע וזה נותן פתרון פעם בשבוע לשעמום.
השאלות שהוצגו בפורום היו חלקיות לחלוטין, לא ממש שאלתי את הילד מה היה אבל הוא סיפר שהיו הרבה תרגילים ובעיות חשבוניות, הרבה משפטים שצריך להשלים בהם מילה חסרה, כמה שאלות ידע כללי וקצת מבחני צורות. הוא לא ממש זכר רק אמר שלא היה קשה במיוחד עבורו.
מכיוון שזה מבחן משווה אני משערת שבסופו של דבר רוב אלה שמתקבלים הם באמת מחוננים, כיוון שבאופן טבעי הם נמצאים באחוזונים העליונים מבחינת ידע.
לפחות לגבי הכתה של הבן הצעיר אני ראיתי שאלו שעברו את שלב א' בהחלט מוכשרים מאוד וסביר שגם מחוננים.

ede1

New member
תודה עבור דעתך מפורטת

מסכימה מאוד עם הרגשה של "שיעמום" בכתה. אז כיתת מחוננים אמורה לעזור למורים להתמודד עם ילדים משעוממים ?

ואם נגיד המורה/מחנכת מאוד איכותיים ומצליחים להתגבר בעצמם על ידי כך שמאתגרים אותו ילד/ילדה עם שאלות לא שיגרתיות? האם כיתות לילדים מחוננים פותרים אל בעיית איכות הלימודים בביס ספר יסודי רגיל? ובעצם כל , כמו בביתספר למחוננים ביום שליפה אמורים ללמד בכל בית ספר?

mikilk

Active member
לגבי המבחן

השאלות בוודאי שאלות ידע, אך לא רק, המבחן בנוי באופן מדעי ובדוק, אין לראות בדוגמאות שניתנות כאן מדגם מייצג שבו תוכל לומר "שאלות מהמבחן שראיתי כאן( ואן גוך, שברים ומשמעות של "יעד" וכו ) הן שאלות ידע בלבד.
לא ראה קשר למחוננים" המבחן המלא איננו מפורסם, ומה שמעלים כאן אילו שאלות בודדות מזכרון הילדים (וברור שיזכרו את הקלות והמוכרות יותר)

bhs

New member
המבחן בסולד הוא מה שיכלו לגבש

עם מינימום תקציב, שכן אבחון מחוננות הוא אבחון אישי של מספר שעות עם בחינות שונות לחלוטין ועולה כמה אלפים טובים. הבנות שלי מאוד נהנו מהתוכנית היום שליפה והרחיבו את מאגר החברים בצורה משמעותית ואיכותית, הלימודים מעניינים ומעשירים וצריך להיות עם ראש פתוח ויצירתי כדי להתמודד עם המערכת הבית ספרית. לוגיסטיקה ותקציב הם בעיות שאי אפשר להתעלם מהן, אצלנו ילדים הגיעו לרחובות גם ממזכרת בתיה גדרה ורמלה.

אמא99אמא

New member
אמא ירושלמית

אני גרה גם כן (בדרום מערב העיר) בירושלים והבן שלי כרגע בתכנית המחוננים שבירושלים ממוקמת בבית ספר אופק ברמות. רכז לימודי החוץ של אופק היה המורה של הבן שלי בשנה שעברה בנושא "חקר הפרפרים" והוא איש מאוד נעים ומשתף פעולה עם ההורים.

מאחר והוא נמצא בבית ספר "אליטיסטי" הם מקיימים את יום הלימודים שם עם עוד בית ספר אחד בסגנון, במקום יום שלם מדובר בחצי יום. אני אוספת מאופק והנסיעה לשם במכונית לוקחת 10 דקות בדיוק. אם לוקחים מונית הנסיעה יחסית זולה, כי דרך בגין מגיעים ישירות לשכונה. אם זה היה במרכז העיר הייתי צריכה לממן הסעה כי אין סיכוי שאני אכנס למרכז העיר בשעות האיסוף (16:30)

המסגרת היא מאוד מעצימה לילדים המחוננים.
דבר אחד- זה נותן לילד שלי הזדמנות להיות רק עם ילדים "כמוני" והכניס אותו לחבורה שלא היתה לו לפני כן, כי הוא ילד עדין ולא אוהב משחקי ספורט ומעשיף בהפסקות להסתובב עם חבר ולדבר על ננו טכנולוגיה או גלקסיות וחורים שחורים.

דבר שני- הקורסים שהילדים לומדים הם לא משהו שילד לא מחונן לא יסתדר איתו, מדובר בעיקר בדברים שמטרתם לפתוח את הראש וללמד את הילדים האלה לחשוב מחוץ לקופסא. חלק אחר מהקורסים מיועדים לילדים שבדכ לא פיזיים כל כך ולכן הם למדו חוג קרקסנות- ג'גלינג, הליכה על חבל וכו'. קורס מדהים שעשה לילד רק דברים טובים.

דבר שלישי- הילד מרגיש שמחזיקים ממנו. שיודעים (לא אנחנו ההורים שיודעים ותומכים-בעיקר מדובר בחברים בכיתה ובמורים) שהוא מיוחד במשהו מסוים.

דבר נוסף- כיף לבן שלי לחשוב כל השבוע על כל מיני דברים ולדעת שיש מקום שהוא יכול לבוא עם השאלות הכי מתפלספות ויהיה מי שידע לענות לו (ואם לא, לוקחים כאתגר וחוזרים בשבוע אח"כ עם תשובה)

לגבי הפסד שיעורים- מי שבאמת מחונן יכול בכיתות הנמוכות בקלות להשלים את החומר, וגם אם הוא לא משלים, הוא לא מרגיש מופסד כי הוא לבד מבין וכבר התקדם ממילא הרבה יותר ממה שהמורה מלמד בשיעור.

הבת שגדולה מהבן הזה היתה במסגרת הזאת ביסודי ובזכות זה היא כרגע בפרוייקט מצויינות בחטיבה וכבר קיבלנו הודעה שהיא התקבלה לתכנית גם בשנה הבאה (חטיבה עליונה) היא מאוד מרוצה, יש לה אפשרות לבחור מסלול עם יותר ממקצוע ראשי אחד וזה גרם לה לאושר כי היא מתעניינת ביותר מידי תחומים מכדי לבחור רק באחד והיא נחשבת כרגע לעתודה מדעית טכנולוגית. היא מאוד אוהבת את הלימודים ונהנית מהמסגרת של המצוייונת מכל הסיבות הנ"ל. הילדה, יש לאמר, גם מעורה בחיי החברה של בית הספר ופעילה בתנועת נוער. הכל בכיף ובנחת, בלי לחצים, כי זו בחירה שלה והיא נהנית ממנה. וגם הבן.

בשנה הבאה עוד בן יצטרף כנראה ל"אופק" ואני יכולה רק לשמוח על זה.

למעלה