שאלה לאוחזים בקשת

• פותח הנושא idv
  • פורסם בתאריך

idv

New member
שאלה לאוחזים בקשת

אני מניח לרובכם גם הזדמן לירות בנשק רגיל (קרי M16, גליל, עוזי, אקדח וכו'). האם יש דמיון בין הירי בקשת לבין ירי בנשק חם. הכוונה היא לריכוז שהדבר מצריך, מצב גוף (רפוי /מתוח), כיוון הירי וכד'.

fa jing

New member
IDV

לגבי קשתות אני לא יכול לענות לך מכיוון שהפעם האחרונה שאחזתי בקשת היה בגיל 12 בל"ג בעומר. אך מעברי כצלף ביחידת חס"ע בחי"ר אני יכול לומר לך . שלהיות צלף זה להיות אמן, זה דורש ריכוז רב, כוונה, נשימה נכונה, תנוחת גוף טובה וכו' ממש כל הדברים הדרושים בקשתות ( כאן אני מניח הנחה...שאני מניח כי היא די נכונה). אתן לך דוגמאות מתוד"א ( תודעת אוייב ) אותם צלפים סורים שכולנו למדנו בצבא לפחד מהם ולבצע דילוג תוך 3 שניות בגללם יכולים להוריד מטרת ראש ממרחק של 2 ק"מ. לצורך כך הצלף יכול לשבת במשך 45-דק' עד שעתיים בכדי להכניס כדור היכן שצריך.
אני אשבור מיתוס קטן ואומר כי צ צלף סורי מוריד אותנו בפחות משלוש שניות..אז חבר'ה לדלג בפחות משלוש שניות בבקשה.....במיוחד למילואימניקים שבינינו
..... מסופר על צלף שהמחתרת האירית שכרה בכדי לירות בסיורים של האנגלים, שכיר החרב הנ"ל היה מוריד כל פעם ראש של נהג ברכב סיור ממרחק של 1.8 ק"מ וזה כאשר הרכב בתנועה....אז כן אני חושב שיש בזה משהו כמו בקשתות. לגבי רוס"ר ( רובי סער) אני בספק אם תוך כדי הסתערות כל מה שפירטטתי בא לידי ביטוי..אחרי הכל בתור חקרניק מושבע לימדו אותי לעשות דבר אחד טוב....והוא: להתחרע.....על המטרות

idv

New member
חשבתי חקרניק=שקרניק

בכל מקרה הכוונה היא לצליפה בנשק חם לעומת צליפה בקשתות (אני מאמין שקשה יהיה מאד להסתער עם קשת). לדעתי קיימים כמה הבדלים בין נשק חם לקשת, לדוגמא: "פחד ירי" (בהנחה שלא קיים כזה בקשת"), רתע ועוד, השאלה היא האם יש להם השפעה. בנשק חם לדוגמא (רוס"רים) שיצא לי לירות כאשר היורה אמור לצלוף, הוא אמור להרגיע את הגוף, להוציא את כל האוויר החוצה, להשען על השלד ולא על השרירים, נק' אחיזה וכד'. אני אשמח לקבל הסבר קצר בקשר לקשת.

WaveGal

New member
לאוחזים הידד!!

לצערי, לא יריתי מספיק (אם אי פעם אוכל לומר שיריתי מספיק...) בקשת ולצערי עוד יותר יריתי די והותר בנשק חם. מייד יגיע דוד ויסביר הכל
ואחרי הדיסקליימר : ההבדל העיקרי אותו אני מוצא הוא הכוונה. בקיודו אין משמעות לפגיעה במטרה (ויש אומרים שזה בגלל שאם עשית את כל השאר "נכון", מובן מאיליו שתפגע במטרה) בעוד שבירי בנשק חם המבחן הוא "מבחן התוצאה"- כמה פגעת, ככה אתה שווה. הבדלים נוספים- בשיטה בה אני יורה בקשת כרגע יש שילוב קשה (לי) מאוד בין חלקים משוחררים (כתפיים, גב, זרועות, נשימה) לחלקי גוף מתוחים ונעולים (רגליים, ישבן חלקי אצבעות) שאינו מזכיר לי דבר הקשור לירי בנשק חם. לשאלתך, הירי, בשני המקרים, הוא לכיוון המטרה (ניתן לקוות
) יש תאום של הנשימה עם התנועות אך הוא שונה מעצירת הנשימה המוכרת לי בנשק חם. שחרור החץ "קורה מעצמו". קשה קצת להסביר את זה אבל זו תחושה שקיימת באומנויות לחימה אחרות ורבים כאן יבינו במה מדובר (לא: "למקומות, היכון, צא!" אלא: "צא!" או יותר טוב: "הי! עוד לא אמרתי למקומות....."
). בירי בנשק חם (ברמה שלי לפחות) כדי למנוע הזזת הנשק מפחד הירי, נמנעים מלדעת מתי תקרה הירייה על ידי "סחיטת ההדק". פעולה המכניסה גורם של אי ודאות באשר לרגע המדויק. נראה לי שזו דרך טכנית לקבל דבר דומה. הירי בקשת מזכיר לי הרבה יותר את מה שמכנים בצבא "יישור מקורב" (מישהו יודע למה הכינוי?). אבל רק את המקרים שבהם היה לי "יום טוב". מן הרגשה כזו (שקשה להסביר אבל למי שחווה אותה מיד יהיה ברור, אני מקווה) שניתן לפגוע בכל מטרה, בכל טווח ואסור להסתכל יותר מדי או לנסות לכוון כי אז מפספסים. לפעמים קיים גם (אצלי) מצב של ריכוז מסוג אחר (אותו הזכרתי בשירשור "ההליכה במעגלים") שאחד הסימפטומים שלו הוא חוסר מעקב אחרי מרוצת הזמן. נראה לי שמי שיתרגל\יישם קיודו במשך זמן מה יוכל להשתמש בריכוז ובשחרור (גם במובן של let-go) כדי לירות בנשק חם אבל זו רק השערה שאינה מבוססת על נסיון. וחשוב לומר גם ששניהם יכולים להיות מהנים עד מאוד, בדרכם שלהם.

קוזושי

New member
אחד שיש לו נסיון...

אאל"ט בשיחה עם איתי כפרי (אח של דוד) בסדנה הראשונה של הקשתות הוא אמר שממש אין קשר ולמרות נסיונות שלו ליישם בנשק חם את הידע שיש לו מקשתות, השיטה הרגילה של ירי בנשק חם מתאימה יותר ומצליחה יותר למטרה. אני בטוח שדוד יוכל להרחיב בעניין. בקשר למה שכתבת לגבי נשק חם שכדי למנוע הזזת הנשק מפחד הירי, נמנעים מלדעת מתי תקרה הירייה. למיטב זכרוני בספר זן באמנות הקשת הוא מתאר נזיפה חמורה מהמורה שלו כאשר ניסה לעשות זאת בקשת, (למרות שזה עזר לו לפגוע במטרה). כמובן בגלל הסיבה שכתבת שבקיודו הפגיעה במטרה היא עניין שולי. והחלק החשוב שעליו הוא דילג היה כל "השאר"

קשת ורובה

לא עשיתי קורס צלפים אבל הייתי קלע לא רע ברובה-סער. ההבדל טכני העיקרי בין ירי בקשת לירי ברובה הוא שהרובה לא מתנגד באופן פעיל לירי; צריך להחזיק אותו ולהתגבר על משקלו, לא יותר מזה. את הקשת צריך למתוח, לייצב, ובנוסף להחזיק אותה ולהתגבר על משקלה, כמו עם רובה - וזה קשה. אבל זה רק הבדל טכני - ההבל העיקרי הוא שבצליפה (צבאית או אולימפית) הכל מיועד להביא את הקליע אל המטרה, בעוד שבקשתות הכל מיועד להביא את הקשת ליריה מושלמת, מבחינה טכנית ונפשית ("רוחנית", אם אתה אוהב מלים כאלה). יש הבדלים נוספים, שקשורים להיבטים טכניים של איך ולאיזו מטרה יורים: קשת יורה בעיקר בעמידה, בעוד שצליפה מבוצעת בעיקר משכיבה; ירי ברובה בעמידה ובכריעה הוא תרגול סטאטי של דבר האמור להתבצע מתוך תנועה ("תנועה ואש" במהלך הסתערות: רצים, עוצרים לרגע, יורים וממשיכים). קשת "לוקח את הזמן", בעוד שצלף יורה תחת לחץ של זמן. קשת תמיד יכול לירות שוב, בעוד שצלף חייב לפגוע בפעם הראשונה. ועוד, ועוד. גל צדק כשאמר שבצליפה הדגש הוא לפגוע, בעוד שבקיודו הדגש הוא על ביצוע נכון של התהליך המוביל אל הפגיעה; הוא רק שכח לציין שהמטרה בקיודו, היא השפעת התהליך המוביל אל הפגיעה, על הקשת - ולא, כמו בצליפה, על המטרה. זו הסיבה העיקרית לכך שכשאני מלמד, אני מציב את התלמיד במרחק של מטר וחצי מהמטרה, ונותן לו לירות בעיניים עצומות עוד פעם ועוד פעם, בלי שיראה איפה פגע (אפשר בכלל להחטיא ממרחק כזה?), תוך תיקונים שוב-ושוב של הטכניקה שלו. הוא צריך ללמוד להרגיש את הגוף שלו (כמו בכל אמנות לחימה), ובנוסף את הקשת והחץ, ולהפסיק להתמקד במטרה - אז יירה נכון, ואז גם יפגע. צריך רק לסייג כאן, שבשבילי הקשת אינה אמנות לחימה בפני עצמה, אלא כלי חינוכי המדגיש בצורה מאוד מזוקקת את העקרונות אותם אני מנסה ללמד נערים אלימים. אפשר לומר שבשבילי זה "קאטה של טאי-צ'י עם קשת". אפשר גם לא...

idv

New member
כמה נק'

רובה אומנם לא צריך למתוח אבל צריך לייצב אותו ולייצב את הגוף כדי למנוע מהרתע להסיט את היורה. דווקא צלף יורה עם פחות לחץ מכיוון שעם הכדור הראשון פספס השני יוצא זמן קצר מאד אחריו, לעומת קשת שצריך לשלוף חץ לסדר אותו בקשת, למתוח וכו'. אני מסכים איתך, שבמהלך הלימוד לא חשובה הפגיעה במטרה אלא הדרך שבה האדם יורה. אבל הן בנשק חם והן בקשת (כשהקשת היא לא כלי ללימוד נושאים אחרים כגון הרפיה וכד') המטרה היא בסופו של דבר פגיעה במטרה לא? נ.ב בצה"ל כבר שינו את התו"ל ואין עצירה במהלך ההסתערות, אלא רק האטה וירי ביישור מקורב. נ.ב.נ לדעתי אדם "רוחני" הוא אדם עם בעיות מעיים.

למעלה