שאלה חשובה (קצת ארוך)

שאלה חשובה (קצת ארוך)

כל אחד מטופל אצל רופא אחר ולכל רופא גם אם הוא עובד בשיטת פונסטי יש דעה טיפה שונה וכמובן שכל מקרה לגופו אבל לגבי ניתוח להארכת הגיד (וכאן יש כל מיני מושגים שלדעתי כל אחד צריך להגדיר למה הוא מתכוון כמו מה הכוונה להזיז את הרגל כפי מעלה, מטה, לצדדים מה הכוונה לזווית הרגל והאם יש זווית גדולה שבטוח רואים מיד שעושים את הניתוח להארכת הגיד ). אנחנו מטופלים אצל רופא - וכאן השאלה- שאמר שלנו שאין על מה לדבר על ניתוח להארכת הגיד לפני גיל שנה, גם עוד רופא בסורקה שעובד בשיטה קצת שונה לא מדבר על ניתוח לפני כן ויש גם סיבה: בגלל שהגידים עדיים חלשים ורק אחרי שהם מתחזקים רצוי אם צריך לעשות את הניתוח הם בשום מקרה לא עושים ניתוח בגיל שלושה חודשים וזאת הסיבה שרועי היה עם גבס עד גיל 3 חודשים שהרגל נראת בזווית ישרה ו"עמדה טובה " וניסינו סד שלא החזיק וגם פיזוטרפיה כדי לנסות ולהאריך את הגיד לאט לאט .מכייון שלרועי כנראה שאין זווית כ"כ גדולה בין השוק לכף רגל כרגע אנחנו שוב בגבס מכיוון שאנחנו מנסים להאריך את הגיד והרופא שלנו ממש לא ממהר לנתח (אני מאמינה שזה גם בעיקר כי זה כך המקרה של רועי ) חוץ מבעית ההתפתחות אני לא מבינה למה בשיטת פונסטי ממהרים כ"כ לנתח האם מישהי יכולה לשאול ולענות לי על כך תמיד אני באה לרופא עם קושיות חדשות שאני מקבלת מפה אינפורמציה

גווניבר

New member
לענייות דעתי..

בגיל שכל הרקמות רכות ומתפתחות בקצב מדהים, יש יותר סיכוי לאיחוי טוב של הגיד, ולהמשך הגדילה שלו. לפני 22 שנים, הניתוח להארכת גיד לקח 8 (!) שעות, והיו הרבה רופאים שהתנגדו לכך. בימנו הניתוח לוקח 15-25 דקות, כך שאין מה להשוות. אני טופלתי בלי ניתוח, אך עם המון פיזיוטרפיה. ד"ר בור אמר שהשיפור אצלי הוא השיפור הכי מדהים שהוא ראה עם ניתוח ובלעדיו. (ובכל זאת- טווח התנועה שלי מוגבל, ויש לי כאבים רבים) כשאת אומרת שניסתם פיזיוטרפיה, לכמה שעות ביום את מתכוונת?

תשובה ראשונה מהפורום ביהו

נכתב ע"י אמא. For over 99% of children treated with the Ponseti method there is no reason to postpone the tenotomy. This has been time tested and is the truth. However, I dont think it would be harmful if the doctor does chose to postpone to 12 months. At 12 months the foot is still nicely flexible. My only concern would be what is being done in the mean time .. is the child being casted a birth then left in equinus for that long, or is the casting not being done until close to 1 year? The only real concer here is how it effects learning to stand and walk. In fact, not doing a tenotomy until 12 mo could help a few - if Kai had not had a tenotomy done unti l 12 mo he probably would not be having the problems he is ... but he is in a bracket of less than one percent of all clubfoot children. I would say not to worry about Oshri's tenotomy .. the timing has been time-tested as fine. And for the child having the late tenotomy, I would not worry either.

וזה מזכיר לי

שנראה לי שבעיקר בגלל הניתוחון הילד צריך להיות בשלושה החודשים הראשונים עם הנעליים 23 שעות. אם זה נכון זה נראה לי יותר מסובך בגיל גדול שהילד כבר רוצה ללמוד ללכת לעשות את זה. ובשיטות אחרות אני לא יודעת איך שומרים על הגיד שיתאחה במקום הנכון? צריך לשאול. בטח יש סד או משהו כזה.

תגובה שניה מהפורום ביהו

I don't believe that there has been any problems with weak ligaments when performing tenotomies on young babies. Delaying the tenotomy to wait until after a year would leave the foot in an uncorrected position longer than needed. The earlier the correction and tenotomy, the earlier the bones of the foot can be growing in a corrected position.

Adoushi

New member
הארכת גיד וחיתוך גיד אכילס

אמא של נושי, שלום. אלה שני מונחים שונים. בשיטת פונסטי לא מנתחים. חיתוך גיד אכילס הנו תהליך קטן ולא ניתוח כמו ניתוח הארכת גיד הנהוג בשיטה המסורתית. אני לא כל כך בקיא בשיטה המסורתית אלא בשיטת פונסטי. המון הורים בוחרים בשיטת פונסטי רק כדי להימנע מניתוח רגלי יקירהם. מקווה ששפכתי קצת אור. -איהאב

תודה איהאב

אני אתקן בימים הקרובים את הכתוב באתר של אושרי כך יהיה לכולם קל יותר להבין.

לגבי המושגים

אני חשבתי שחיתוך הגיד הוא בשביל להאריך אותו וזה לא נכון שהבהדל בינהם הוא ניתוח קצר וארוך מכייון שיש כאלו שמטופלים לפי פונסטי ואת הניתוחון הם עשו בהרדמה כללית . כל המטרה בחיתוך הגיד הוא להרחיב את טווח התנועה שך כף, הרגל ואם הגיד קצר אז אין מרחב תנועה . אני לא מנסה להדאיג אף אחד רק רוצה להיות בטוחה לגבי מה שאומרים לי ולפי מה שהבנתי את התשובה ביוהו אז זה בסדר לעשות את הניתוח גם מאוחר יותר ואין בעיה עם זה נילי

Adoushi

New member
חיתוך גיד אכילס - הבהרה

המטרה מחיתוך גיד אכילס הוא שתיחבר שוב במקומו הנכון הטבעי (ארוך מזה בלידה עם ק"פ). מי שמיישם את הפרוטוקול של פונסטי, עושה את זה בהרדמה מקומית כי אין צורך בכללית. באנגלית קורים לזה אפילו Procedure ולא Surgery. יש משהו אחר שקוראים לו ניתוח הארכת גיד, ואני מקווה וכמעט בטוח שלא מדובר בזה אצל הבן שלך, בניתוח הארכת גיד, מנתחים את הרגל ממש, לא מהעקב, מקצרים את הגיד הארוך ומאריכים את הגיד הקצר. אני אשתדל להביא חומר מקיף יותר לגבי הניתוח בשיטות אחרות מפונסטי.

לגבי ההרדמה

שהיינו בהריון ראינו רופא שעובד בשיטת פונזטי והוא למד אותה מהרופא של אושרי. הסיבה העיקרית שלא טופלנו אצלו היא שהוא רצה הרדמה כללית. וזה בידיוק אותו תהליך של חיתוך- הוא גם אמר את זה. הוא אמר שיותר נח לו בהרדמה כללית. כך שיכול להיות שיש שתי פרוצדורות- כמו שאיהאב כתב, אך הרופאים אומרים דבר אחד כדי לא לבך את ההורים במושגים.

אני כל כך מסכימה איתך לגבי השונות

בטיפול מרופא לרופא. וזה די מתסכל ומקשה שאין "כללי זהב" שכולם הולכים לפיהם (למרות ההנחיות של פונסטי). גם הרופא שלנו שאני ממש מעריכה משנה משיטת פונסטי ואני סומכת עליו ועל שיקול דעתו. וכל שינוי נשמע מאוד הגיוני. אני שואלת תמיד למה ומקבלת את התשובה. והוא גם לא מנתח שום ניתוח אם יש זווית טובה של הרגל. ככה היה אצלנו.

למעלה