שאלה וניסוח פסקה

הערה נוספת ברשותך: לעניות דעתי, כנות לא משחקת תפקיד

בסיטואציה המתוארת - אושר גדול נראה לי מתאים הרבה יותר. לכן:
"חיוך מלא אושר נמסך על פניו, שבשלב מסוים [הפְּסיק מיותר] הייתי בטוח [הפְּסיק מיותר] שיחבק את הרופאים".

trilliane

Well-known member
מנהל
אני חושבת הוא התכוון לכנות במובן אותנטיות, חיוך אמיתי

שנוצר מהתפרצות טבעית של רגשות ולא כזה שנועד עבור הסובבים. אבל גם אני לא הייתי בוחרת בשם התואר 'כן' בהקשר זה (ולו רק מסיבות טכניות של אי בהירות המשפט...).

קיבלתי את שתי ההערות

אבחן כיצד אפעל

ניכר

&nbsp
מחפש מילה נרדפת לניכר/הורגש/בלט (כיוון שאני משתמש יתר על המידה בכל אלו)
&nbsp
הנה ההקשר - "מועד הניתוח התקרב, הדאגה ניכרה על יוסי"

trilliane

Well-known member
מנהל
אם כך, למה שם עצם ולא פועל?

מועד הניתוח התקרב, ויוסי נראה מוטרד / מודאג / טרוד; מצחו נחרש דאגה...
&nbsp
אם אתה מתעקש על סביל – הדאגה ניבטה מפניו / נשקפה מפניו / נראתה על פניו...

מאחלשים

&nbsp
האם המילה "מאחלש" במשמעות של משכך כאבים אינה מוכרת כמילה תקנית? כלומר הינה סלנג?
&nbsp
האם יש מילה נרדפת למשככי כאבים?

trilliane

Well-known member
מנהל
תקנית ומוכרת, ממש לא סלנג! מונח רפואי מוכר

שים לב שאלחוש (אל-חוש) מטרתו לנטרל את החושים מראש, כלומר לגרום לאדם לא לחוש כאב בזמן טיפול רפואי לא נעים ע"י ביצוע הרדמה מלאה או חלקית (יכול להיות גם רק טשטוש או משהו שאינו ממש "הרדמה").
&nbsp
אם אתה מתייחס למשככי כאבים כמו פרצטמול, איבופרופן, אופיאטים וכו' הם נקראים פשוט "משככי כאבים" (ולרוב גם מורידי חום) ונוטלים אותם בזמן כאב, כלומר לא מראש (אלא כשיש כאב שרוצים לשכך או חום גבוה שצריך להוריד). אין צורך במילה נרדפת, זה המונח הנכון והמדויק (ברמה הכללית; ברמה המקצועית יש מונחים מדויקים ומצומצמים יותר).
&nbsp
בקיצור, כרגיל, מה ההקשר?

הנה ההקשר

&nbsp
"עירוי המשככים לוריד עמד להיגמר, יוסי ביקש מהאחיות להגביר את מינונו"
&nbsp
אני יכול לכתוב משככי כאבים, אבל זה קצת מסרבל את המשפט...
השאלה אם כך זה תקני וברור...?

trilliane

Well-known member
מנהל
אין כאן קשר לתקינות, רק לבהירות המשפט... והוא לא הגיוני

כשהשקית (לא העירוי עצמו) עומדת להיגמר פשוט מחליפים אותה; מה הקשר להגדלת המינון? (ולא 'הגברה'). את המינון המקסימלי המותר לחולה קובעים הרופאים ולא האחיות (הן לא רשאיות לרשום תרופות או לקבוע את מינונן). כמו כן במקרים רבים יש לחולה אפשרות לשלוט בעצמו במינון (עד למקסימום האפשרי) ולא צריך אחות שם כך (אם כי אני לא יודעת אם בישראל משתמשים בזה או לא).
&nbsp
ולנקודה הלשונית:
אני לא חושבת ש"משככי כאבים" מסרבל את המשפט. אמנם אפשר להבין מההקשר, אבל למה לחסוך במילה שתורמת לבהירות?
אם חשוב לך לחסוך במילים, המילה "וריד" מיותרת. עירוי הוא תמיד לווריד (בוי"ו כפולה, כי היא עיצורית באמצע מילה).

כן, כך עשיתי בסוף, הורדתי את "וריד" וכתבתי "משככי כאבים"

&nbsp
יש פה עניין גם של החלפת השקית הנגמרת, וגם בקשה מצוות האחיות להגדיל את המינון.
זה שהמטופל פונה לאחיות זה לגיטימי, לא כתוב מי החליט, מן הסתם זה בהתייעצות עם הצוות הרפואי.

trilliane

Well-known member
מנהל
אז מה הקשר של העניין הראשון לשני? למה הראשון מעניין, בעצם?

זה משהו שהצוות הרפואי עושה אוטומטית כחלק מהשגרה שלו, לא משהו שהמאושפז צריך לבקש... ומן הסתם הפנייה לאחות היא לגיטימית... לא זו הנקודה (אבל אני לא יודעת גם לאן אתה הולך מכאן).

התכוונת כנראה למילה 'מאלחש' (המילה 'מאחלש' אינה קיימת בלשון

העברית).
כך או כך 'מאלחש' אינו משכך כאבים אלא משהו אחר (מאותה סביבה סמנטית).

מאלחש (רב מילים):
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
הסבר מלא למילה מְאַלְחֵשׁ שֵם ז'

סם המשמש להרדמת איברי הגוף כדי למנוע רגישות לכאב באופן זמני; חומר אָנֶסתֶטִי.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

שתי שאלות

1. מחפש את הביטוי המדויק לזה המודגש

"יונתן גלבוע", מלמלתי לעצמי, נזכר במורשת הקרב ששמעתי מפי איליי פעמים כה רבות, כועס על עצמי שלא חיברתי בין הקשרים.

אולי חיברתי בין הנקודות? יש חלופה עדיפה? (עשיתי אחד ועוד אחד פחות מתאים בעיניי).

2. מחפש מילים נרדפות ל"ממשיך דרך"/"יורש", בהקשר הבא

ממשיך דרכו של רועי קליין, זן נדיר של גיבורים, הוא זכה בעיטור העוז לאחר מותו.

trilliane

Well-known member
מנהל
תשובות

1. הכי פשוט: לא קישרתי בין הדברים (אתה יכול להיות גם יותר ספציפי מ"דברים", אבל אני לא מכירה את הסיפור ולכן לא יודעת מה להציע).
&nbsp
2. "ממשיך דרכו" זה מצוין, למה להחליף?

תשובה

&nbsp
1. קיבלתי, אבדוק זאת.
&nbsp
2. מרגיש לי יותר נכון לכתוב זאת במילה אחת (למשל יורש), אבל אם המשלב הלשוני של "ממשיך דרכו" אינו בינוני-נמוך אז אשקול להשאיר זאת כך.
&nbsp
תודה על התשובות :)

trilliane

Well-known member
מנהל
מה פתאום משלב נמוך?

אתה יכול גם לכתוב "יורש", אבל זה דווקא מצלצל לי פחות גבוה מ"ממשיך דרכו", אולי כי המילה נמצאת לא מעט בשימוש תקשורתי בהקשר הזה.

לראשונה

&nbsp
מחפש מילים נרדפות ל"לראשונה".
&nbsp
בהקשר הבא, זה קצת מסרבל לי את המשפט -
&nbsp
"התבוננתי עליו מספר רגעים ואז חיבקתי אותו חיבוק גדול. זה היה חיבוק של שותפות גורל, של הצטלבות דרכים. המילים שלו חלחלו ומילאו אותי תקווה, לראשונה מזה זמן רב".

trilliane

Well-known member
מנהל
לא מצליחה לחשוב על חלופה, וגם לא רואה כאן שום סרבול

אם כבר, הסרבול הוא ב"חיבקתי אותו חיבוק גדול. זה היה חיבור של...". אפשר לוותר כאן בכיף על חיבוק אחד לפחות. הייתי מנסה להחליף את המושא הפנימי באיזשהו תואר הפועל, למשל "חיבקתי אותו בחום" או "חיבקתי אותו מכל הלב". אתה יכול לשלב גם את תיאור החיבור במשפט הבא, למשל "ואז חיברתי אותו. זה היה חיבוק אמיץ של שותפות גורל...".

למעלה